Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
anqa123 wrote:możecie spojrzeć, mój test obciążenia glukozą, chyba nie jest dobrze
na czczo - 90
po 1 h - 178
po 2 h - 160
Niestety wygląda to na cukrzycę. Masz za wysoki wynik po 2h. Normy to do 92 mg/dl na czczo, do 180 po 1 h i do 153 po dwóch. Pozostałe dwa wyniki też tak na granicy... -
ListopadowaMama wrote:Dziewczyny, co zabieracie dla siebie do szpitala? Ile i czego? Myslicie że warto zainwestować w koszulę porodową?
Ja miałam taką krótka ale piżamę porodowa, miałam sobie kupić ale dostałam od koleżanki, na która była za krótka (zwróćcie na to uwagę jeżeli jesteście wysokie że te koszule bywają ekstremalnie krótkie)
Mi się sprawdziła, jest bardzo ładna, swiezo wyprana dobrze się w niej czułam. Potem tez ładnie na zdjęciu wyszła jak mam z maluszkiem zaraz po porodzie
-
anqa123 wrote:możecie spojrzeć, mój test obciążenia glukozą, chyba nie jest dobrze
na czczo - 90
po 1 h - 178
po 2 h - 160
Na czczo: 92
Po 1 h : 180
Po 2 h : 153
Wiec pewnie sklasyfikuja to jako cukrzyce ciązowa. Dostaniesz glukometr i bedziesz mierzyc cukier do tego dieta cukrzycowa i bedzie dobrze 😊 -
mrt87 wrote:Ja jestem dziwakiem co śpi jesienią/zimą w skarpetach, długich spodniach od piżamy i w bluzce z długim rękawem plus często szlafrok. Koszula na ramiączkach nie przejdzie a nawet teraz w takiej mi jest zimno w nocy. Obecnie śpię w takiej z krótkim rękawem i długość za kolana, z Lidla za jakieś 39 zł rozmiar worek aby brzuch mieścił
Właśnie pomyślałam o tym samym a Ty też piszesz tak Ja śpię nawet w bluzach! Czasem w długim rękawie plus bluza Ale pamiętam że tamtej zimy jak jeszcze karmilam małego to miałam po prostu taki milutki rozpinany sweterek do spania albo bluzę na koszulę nocną...mrt87 lubi tę wiadomość
-
anqa123 wrote:a jeżeli prowadzę ciążę prywatnie, to będę potrzebowała skierowanie do poradni diabetologicznej ? moja gin nie wystawi chyba skierowania do poradni na nfz, więc może zwykły rodzinny by mógł ?
-
Aishha cukrzyca ciążowa również. Jak masz blisko do Białegostoku to polecam poradnie na NFZ na Zamenhofa diabetologiczna. Fajne lekarki i dietetyczki. Nie są długie terminy aby się dostać.
Anqa rodzinny Ci wystawi tylko sprawdź opinie żeby nie marnować czasu na niedouczonego diabetologa. Zwłaszcza w zakresie cukrzycy ciążowej. -
nick nieaktualnyJa sie obawiam ze tez mam cukrzyce. Ciągle chodzę głodna, zneczona a dzis tak mi sie słabo zrobilo jak nigdy, bylam glodna ale corka tez chciala jesc i chcialam najpierw jej naszykowac.
Jutro ok.7 zamierzam byc juz w labie na krzywa. O ktorej najpozniej moge teraz coś zjesc. Jadlam 2,5 godz.temu a juz głodna jestem. -
Aishha wrote:Kurcze znowu Was nie nadrobię
Jestem po krzywej cukrowej, czy może wiecie co oznacza wzrost zamiast spadku cukru po 2 godzinach?
wyniki wyszły takie
Na czczo 83
po 1 godz 118
po 2 godz 157
Pewnie dostaniesz skierowanie do diabetologa, bo w drugiej godzinie powinno spadać a nie rosnąć i to ponad normę. Wynika z tego wszystkiego, że to cukrzyca, ale nie potrafię powiedzieć czy jeszcze jakieś zaburzenie skoro rośnie czy tylko sama cukrzyca.
1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
Aishha wrote:Kurcze znowu Was nie nadrobię
Jestem po krzywej cukrowej, czy może wiecie co oznacza wzrost zamiast spadku cukru po 2 godzinach?
wyniki wyszły takie
Na czczo 83
po 1 godz 118
po 2 godz 157 -
Iza34 wrote:Ja sie obawiam ze tez mam cukrzyce. Ciągle chodzę głodna, zneczona a dzis tak mi sie słabo zrobilo jak nigdy, bylam glodna ale corka tez chciala jesc i chcialam najpierw jej naszykowac.
Jutro ok.7 zamierzam byc juz w labie na krzywa. O ktorej najpozniej moge teraz coś zjesc. Jadlam 2,5 godz.temu a juz głodna jestem.
Chyba ma być 8 godzinna przerwa przed badaniem, dzisiaj powinnaś jeść normalnie to co zawsze, aby nie fałszować wyniku.1) Wituś- 23.03.2015 😍
2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
-
Iza dzisiaj normalnie zjedz kolację to co zawsze tak żeby w nocy Cię głód nie obudził bo musi być przerwa 8 godzin. A objawów cukrzycy raczej nie ma większość z nas.
agndra lubi tę wiadomość
-
Aishha nie będzie źle, jedzenia jest sporo w tej diecie, je się gluten, nabiał, pieczywo ciemne itd. Ja w porównaniu z dietą przeciwzapalna to teraz się objadam. A słodycze sama bedziesz mogła w domu domowe zrobić z dozwolonych składników i posłodzić ksylitolem.
-
mrt87 wrote:Aishha nie będzie źle, jedzenia jest sporo w tej diecie, je się gluten, nabiał, pieczywo ciemne itd. Ja w porównaniu z dietą przeciwzapalna to teraz się objadam. A słodycze sama bedziesz mogła w domu domowe zrobić z dozwolonych składników i posłodzić ksylitolem.
teraz nie powiem - jadłam wszystko...kebaby, tosty, drozdzowki, chipsy, z siostra piwko b/a a ze slodyczami to tylko jak miałam faze. No ale trudno, trzeba sie poswiecic dla dobra dziecka.
-
Widzę, że cukrzyca jest jakąś plagą teraz
Ale na pewno dziewczyny po wprowadzeniu diety wszystko będzie dobrze
Ja idę na krzywą za jakieś 3 tyg.
Dzisiaj miałam wizytę. Mówiłam lekarzowi o twardnieniach brzucha, mam zwiększoną dawkę luteiny. Zmierzył szyjkę i na szczęście nawet nie drgnęła od usg połówkowego.Synek ❤️
11.03.19: hcg 59.5
13.03.19: hcg 147,1
27.03 jest serduszko ❤️ -
nick nieaktualnyAishha wrote:o matko myslalam że chociaż tutaj unikne diety bo w czasie starań trzeba było jeśc zdrowo i teraz też lipa...masakra. No i anemia już włazi bo jeszcze miesiac temu morfo była ok.
Jem dzis normalnie a i tak głodna jestem. Wczoraj jadlam o 23, o polnocy poszlam spać a jak wstalam o 4 do wc to juz bylam glodna. A waga jak okropnie idzie w gore. Boje się wchodzić na wage no i isc do lekarza bo mnie opie...ze za szybko tyje.