Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja juz od dłuższego czasu mam problemy ze snem, tzn. zasypiam jak dziecko, ale budzę sie co chwile w nocy. I tez kazdy szmer mnie budzi, gdzie kiedys mogli walic mu przy uchu mlotem pneumatycznym, a ja dalej spałam i nawet nie drgnelam Z jednej strony moze to lepiej, ze mi sie odmieniło, bo wszyscy sie obawiają jak ja do dziecka bede wstawac, kiedy nic nie jest w stanie mnie obudzic...
Moj teść miał kilka lat temu polpasca i oprócz swedzacej wysypki w okolicy brzucha, nic mu nie dolegalo. Ja przechodzilam ospe jako dziecko i pamietam, ze pierwszym objawem byly u mnie dreszcze, a w nocy dostalam strasznej gorączki i zaczęła sie pojawiac wysypka. -
Kimsik wrote:Dziewczyny, czy Wy też macie problemy ze snem?
Ja ostatnio śpię po 4 h, w dzień wcale.
Jak obudzę się w nocy siku, to potem 2h z głowy bez spania jak nic.
Czuję się już skrajnie tym zmęczona... Aż płaczę z nerwów.
Pomijam, że u mnie na osiedlu jest głośno jak na bazarze... Wczoraj np karetki prywatnej przychodni, która znajduje się na drugim końcu miasta, zrobiły sobie u nas pod oknami punkt naprawczy. Od 0:30 do prawie 2....
I mam jeszcze jeden problem, mianowicie, nawet nie wiem jak to ująć. Mam uczucie boleści(?) jakby rozciągania samego wejścia do pochwy. Nawet nie warg, tyle co samej dziurki 😃🤦♀️ przepraszam za dosadnosc i opisowość, ale nie wiem jak to ująć 🤣 poza tym żadnego pieczenia, niczego. Ten dyskomfort tylko, w szczególności czuję przy podcieraniu.
Czy któraś może tak miała? 😄 -
Wczoraj w ogóle czytałam rozdział o 7 miesiacu ciąży w książce "W oczekiwaniu na dziecko" i tam właśnie był poruszony temat wysypki, że w ciąży może wystąpić. A może masz uczulenie na jakis skladnik kremu, żelu pod prysznic? Ja np. musze uważać z kosmetykami, bo czesto mnie wlasnie podrazniaja.
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 12:12
Kijanka lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny!
Trochę się uspokoiłam.
Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak ogniska pokrzywkowe w przebiegu ciąży czy polimorficzna wysypka ciążowa. U mnie to na ospę raczej nie wygląda, ale zobaczymy.
Domcias, co to za książka, którą czytasz? -
nick nieaktualnyDomcias wrote:Ja juz od dłuższego czasu mam problemy ze snem, tzn. zasypiam jak dziecko, ale budzę sie co chwile w nocy. I tez kazdy szmer mnie budzi, gdzie kiedys mogli walic mu przy uchu mlotem pneumatycznym, a ja dalej spałam i nawet nie drgnelam Z jednej strony moze to lepiej, ze mi sie odmieniło, bo wszyscy sie obawiają jak ja do dziecka bede wstawac, kiedy nic nie jest w stanie mnie obudzic...
Moj teść miał kilka lat temu polpasca i oprócz swedzacej wysypki w okolicy brzucha, nic mu nie dolegalo. Ja przechodzilam ospe jako dziecko i pamietam, ze pierwszym objawem byly u mnie dreszcze, a w nocy dostalam strasznej gorączki i zaczęła sie pojawiac wysypka.
Spokojnie z tym budzeniem sie do dziecka. To przyjdzie samo. Po porodzie w szpitalu polozne mnie budzily bo dziecko mi placze i trzeba nakarmić a ja spie i nie reaguje (o matko, jaki wstyd) a teraz kazdy szmer, jekniecie corki a ja juz na nogach mimo ze duza dziewczyna.Domcias lubi tę wiadomość
-
Kijanka, Książka to "W oczekiwaniu na dziecko" Heidi Murkoff.
-
https://www.youtube.com/watch?v=rWjwenVn2uQ
Zrobiłam właśnie te ćwiczenia i super fajnie się teraz czuję.
Nigdy nie praktykowałam jogi, raczej tabatę, kardio i pilates ale teraz z taką bardzo spokojną jogą dobrze mi2019 zdrowy syn - ciąża naturalna
3 straty - puste jajo x 2 i dodatkowy x
02.23 - I IVF - 1 blastka z dodatkowym x
03.03.23 - cykl po stymulacji - ciąża naturalna
12 dpo beta 27mlU/mL
16 dpo beta 244 mlU/mL
18 dpo beta 747 mlU/mL
oby tym razem dobrze się skończyło -
Tak czy owak umówiłam się do znajomego lekarza rodzinnego na 14:00, żeby mi obejrzał te krostki. Mam wielką nadzieję usłyszeć, że jestem panikara i czegoś się dotknęłam i to dlatego.
Nawet skrzacik się zestresował sytuacją i siedzi cicho gdzieś w kącie, czekając na lepsze czasy.
EDIT: Coma, a długo czekałaś na wyniki IGM przeciwko ospie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 13:01
-
Esti wrote:https://www.youtube.com/watch?v=rWjwenVn2uQ
Zrobiłam właśnie te ćwiczenia i super fajnie się teraz czuję.
Nigdy nie praktykowałam jogi, raczej tabatę, kardio i pilates ale teraz z taką bardzo spokojną jogą dobrze mi
Jak na ciążową jogę to całkiem ambitna
Powiedziałabym nawet, że te ćwiczenia to już taki poziom, że jak ktoś przed ciążą nic nie ćwiczył (nawet nie chodzi o jogę), to może mieć problem.Esti lubi tę wiadomość
-
Kijanka wrote:Jak na ciążową jogę to całkiem ambitna
Powiedziałabym nawet, że te ćwiczenia to już taki poziom, że jak ktoś przed ciążą nic nie ćwiczył (nawet nie chodzi o jogę), to może mieć problem.
O widzisz
Ja wszystkie treningi w ciąży robię takie, przy których jednak się zmęczę a i mięśnie poczuję na drugi dzień
Trzeba przede wszystkim słuchać swojego ciała
Moje ciało jest przyzwyczajone do wysiłku to go nie chcę odzwyczajać, mówię sobie, że dobra kondycja pomoże mi przy porodzie
Kijanka daj znać co na to lekarz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 13:12
2019 zdrowy syn - ciąża naturalna
12 dpo beta 27mlU/mL
16 dpo beta 244 mlU/mL
18 dpo beta 747 mlU/mL
oby tym razem dobrze się skończyło -
Natki bez przesady że to takie sobie wyniki owszem wybiło cukier po godzinie ale w ciąży i tak zmienia się gospodarka węglowodanowa a spadek cukru po 2h do około 100 to jak najbardziej ok. Np z glukometru cukier po 2h powinien być u osoby poza ciąża do 140 po normalnym posiłku a nie woda z cukrem 75g. A Ty nawet w ciąży masz znacznie niżej.
-
nick nieaktualny
-
U mnie wysypka okazała się być bliżej nieokreśloną wysypką alergiczną, ale na pewno nie ospą. W sumie jak ruszyłam się z domu na spacer do lekarza, to wysypka prawie zniknęła i już sama byłam pewna, że to nic groźnego. No ale zawsze lepiej to usłyszeć od kogoś z lek. med. przed nazwiskiem
Co do ćwiczeń - z podskokami rzeczywiście ostrożnie, ręce w górze są ok, chyba że komuś słabo, to wtedy nie.silent, Esti lubią tę wiadomość
-
Iza zamów z Allegro jakieś krótkie jeszcze jakby nie było może z 1.5 miesiaca być gorąco
-
coma wrote:Podobno to dają w gratisie w 8gwiazdek jeśli masz na sobie jakąś gwiazdkę przy zakupie (takie ploty z innego wątku na tym forum).
-
nick nieaktualnymrt87 wrote:Iza zamów z Allegro jakieś krótkie jeszcze jakby nie było może z 1.5 miesiaca być gorąco
Najgorsze ze w niedziele nie mam co założyć a wybieramy sie do parku rozrywki. Założyłam teraz takie ala dresowe, wywalilam gumkę i byly na sznurek od poczatku ciąży, bylo ok a dzis mi zjezdzaja bo brzuch większy, i bluzka byla luzna i juz nie jest. A teraz nie mam gdzie kupic, trzeba do wiekszego miasta niz teraz jestem. To sobie ponarzekalam.
Mam dzis mini-dola. Przejdzie. Czasami tak mam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 15:42
-
mrt87 wrote:Mi kiedyś lekarz powiedział że nie można ćwiczeń z rękami w górze i podskokami
Ile ludzi, tyle opinii a wszystko to sprawa bardzo indywidualna. Ja robię ćwiczenia na stepie i pajace, wysokie kolana w truchcie w miejscu itp a ciąża ma się świetnie a ja jestem w świetnym zdrowiu i bez dolegliwości.
Wszystkie te ćwiczenia są przygotowane dla kobiet w ciąży a kobieta na video jest także w ciąży.
Tak jak mówię, trzeba znać swoje ciało, swoje możliwości, słuchać ciała i zwracać uwagę na każdy ruch. Nie wolno doprowadzać do żadnego bólu podczas wykonywania ruchów. Ale jeśli ktoś robił przez kilka lat przed ciążą high impact to mu te interwały poł minuty pajaców na prawdę nie zaszkodzą
2019 zdrowy syn - ciąża naturalna
12 dpo beta 27mlU/mL
16 dpo beta 244 mlU/mL
18 dpo beta 747 mlU/mL
oby tym razem dobrze się skończyło