X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj na czczo miałam 90, a po jednej kromce chleba 150...tak się wkur.....bo pilnuje bardzo tego co jem...a co mnie wkurza najbardziej, że w 3 trymestrze kobieta powinna dostarczać dziecku wszystkich składników, i coś ok 2600 kcal, ja jem ledwo 1700-1800 przy bliźniakach bo porcje malutkie,wielu rzeczy jeść nie mogę np nabiału, więc magnez, potas, witaminy wszystko w postaci tabletek..i weź tu kombinuj teraz posiłki jak ledwo ustoję nad kuchenką ! tak mi to wczoraj ciśnienie podniosło...

zi13sek29opsyrz7.png
  • Audreyyy Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anqa123 może czas na insuline do posiłków? Sama się czasem zastanawiam, chociaż diabetolog akurat moich wyników w dzień się nie czepia. Wczoraj tez miałam po kolacji 144, a za 15 minut juz 120, a zjadłam aż 3 parówki i pół nektarynki :/ no i ok 200ml piwa 0%, może to mi podniosło.

FNh9p2.png
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    anqa123 może czas na insuline do posiłków? Sama się czasem zastanawiam, chociaż diabetolog akurat moich wyników w dzień się nie czepia. Wczoraj tez miałam po kolacji 144, a za 15 minut juz 120, a zjadłam aż 3 parówki i pół nektarynki :/ no i ok 200ml piwa 0%, może to mi podniosło.
    insulinę mam na noc i niestety kiedy nie działa to na czczo mam 100 więc cokolwiek bym nie zjadła wybija mi 140, zwiększyłam z 7 na 9 j i dzisiaj 92...powiedział, że jeżeli tak będzie to insulina do śniadania, w ciągu dnia mam dobre... ehhh

zi13sek29opsyrz7.png
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anqa, a próbowałaś jajka na sniadanie? U mnie sie świetnie sprawdzają. Dzis np. zjadłam jajecznice z 2 jajek, do tego 2 kromki chleba żytniego z szynką, serem żółtym, do tego rzodkiewka, rukola, ogórek zielony i cukier 116. Jak zjem same kanapki to cukier zazwyczaj ok. 130 po sniadaniu. Parówki i chude kiełbaski na śniadanie tez nie podnoszą mi cukru, po takim sniadaniu nie przekraczam raczej 120.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio pozniej wstaję, ok. 9 i zauważyłam, ze cukier na czczo mam wtedy podwyzszony... Nie przekracza 100, ale jednak wkurza to strasznie. Muszę sie zmobilizować i wrócić do pobudek max. 8:00 . A ja cale zycie taki spioch bylam, ze przed 11 z łóżka sie nie ruszalam 😭 Teraz zamiast korzystac i spac ile sie da, to trzeba wstac, żeby zmierzyc cukier, zjesc sniadanie, a po sniadaniu poczekać jeszcze 1h, zeby znowu zrobic pomiar i nawet nie mozna sobie oka przymknąć w tym czasie... Ostatnio jestem strasznie zmeczona, a nic w sumie nie robię. Mogłabym spac i spac, jak w I trymestrze.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • Maija Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawdę, zamiast cieszyć się ciążą, ja staję przed lodówką, co te 2-3 godziny i płakać mi się chce. Bo już nie wiem co jeść, by było inaczej, by nie było monotonnie. Niby są super przepisy na stronach, ale ja po prostu nie mam siły stać przy garach. Musiałabym stać w kuchni cały dzień, jedząc tak często.

Anqa, a o której jesz ostatni posiłek? Ja jem przed 22, później wstrzykuję insulinę. Przedwczoraj zjadłam o 20:30 i później już nic, cukier wywaliło mi rano. Chyba ze zbyt długiej przerwy między posiłkami.

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• anqa123 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    Anqa, a próbowałaś jajka na sniadanie? U mnie sie świetnie sprawdzają. Dzis np. zjadłam jajecznice z 2 jajek, do tego 2 kromki chleba żytniego z szynką, serem żółtym, do tego rzodkiewka, rukola, ogórek zielony i cukier 116. Jak zjem same kanapki to cukier zazwyczaj ok. 130 po sniadaniu. Parówki i chude kiełbaski na śniadanie tez nie podnoszą mi cukru, po takim sniadaniu nie przekraczam raczej 120.
    tak..wczoraj na kolacje kanapki z jajkiem i na śniadanie dzisiaj również i miała 1h po 126... może jest to sposób..;) wiem, że dziewczyny na noc piją szklankę mleka, albo jakieś inne kombinacje alpejskie które działają ;) wolno mi 4 jajka tygodniowo...dostałam takie wytyczne na 2 tyg diety, że połowa ludzi by się za głowę złapała, na śniadanie, 2 śniadanie, podwieczorek, kolacja i 2 kolacja...kanapka z warzywami i wędliną! tak nas przeszkoliła ów Pani...z owoców, albo 1 jabłko, albo 2 kiwi albo pół grejpfruta, po dwóch tyg podobno dr dodaje produkty...taką mają szkołę dla każdego!

zi13sek29opsyrz7.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio zaczęły mi się skakać wszystkie cukry. Powiem Wam czego ostatnio próbuję, żeby je wyrównać. I jestem w szoku, bo na razie się sprawdza, od trzech dni. Pół godziny po posiłku, robię sobie krótkie marsze po mieszkaniu, wystarczy 6-7 minut, dosyć żwawe tempo, ale nie bardzo szybko. Do dwóch piosenek. Cukier utrzymuje się w granicach 115-117. No dziś po śniadaniu było 126, ale marsz zrobiłam dużo krótszy.

Ogólnie trochę lipa, bo z tygodnia na tydzien faktycznie widzę, że co bym nie robiła coraz wyższe wartości są :/ Np. jeszcze dwa tygodnie temu, bez żadnego ruchu, po posiłkach miałam 100-110. Może jeszcze z miesiąc na samej diecie uciągnę, a przy końcówce podobno cukry lubią się same wyrównywać.

3uqruv0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dajcie się zwariować z tą cukrzycą... Pilnowanie odpowiedniego przyrostu wagi jest ważne, do tego zdrowe jedzenie, ale to powinno wystarczyć. Ja nie wiem ko pracując miałby czas na takie chrzanienie się z setką posiłków, glukometrem, tabelkami. Jednak trzeba też żyć. Jak jest nadwaga to dieta, jak nie ma to trochę na luz wrzućcie. U Anqi rzeczywiście wygląda poważnie, ale jak macie jedno małe przekroczenie dziennie czy co parę dni, to tak jak ktoś napisał wczesniej trochę loteria. Mi krzywa wyszła dobrze, ale kto wie czy jakbym mierzyła codziennie to zawsze te wyniki by były idealne.

Edit.: Kiedy planujecie usg trzeciego trymestru? Mój lekarz jak zawsze mówi, że im później tym lepiej to przy tych powiedział że już mogę się zapisać. Nie wiem czy chce iść tak wcześnie.. jakby coś nie urosło to się będę stresować tylko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2019, 11:07

• anqa123 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    silent wrote:
    Ostatnio zaczęły mi się skakać wszystkie cukry. Powiem Wam czego ostatnio próbuję, żeby je wyrównać. I jestem w szoku, bo na razie się sprawdza, od trzech dni. Pół godziny po posiłku, robię sobie krótkie marsze po mieszkaniu, wystarczy 6-7 minut, dosyć żwawe tempo, ale nie bardzo szybko. Do dwóch piosenek. Cukier utrzymuje się w granicach 115-117. No dziś po śniadaniu było 126, ale marsz zrobiłam dużo krótszy.

Ogólnie trochę lipa, bo z tygodnia na tydzien faktycznie widzę, że co bym nie robiła coraz wyższe wartości są :/ Np. jeszcze dwa tygodnie temu, bez żadnego ruchu, po posiłkach miałam 100-110. Może jeszcze z miesiąc na samej diecie uciągnę, a przy końcówce podobno cukry lubią się same wyrównywać.
    podobno właśnie na końcu ciąży cukry albo się normują, albo wariują! więc pozostaje przestrzegać diety...z tymi spacerami, może racja ja mam małe mieszkanie, ale może po schodach na korytarzu chociaż pochodzę ;) niestety brzuch mi twardnieje przy dłuższym wysiłku, gin mówi, że nic się nie dzieję, ale i tak wolę się oszczędzać, ostatnio przeszłam ok 3 km, to dwa dni tak mnie nogi bolały i spuchły, z bólu płakać mi się chciało

zi13sek29opsyrz7.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anqa123 wrote:
    podobno właśnie na końcu ciąży cukry albo się normują, albo wariują! więc pozostaje przestrzegać diety...z tymi spacerami, może racja ja mam małe mieszkanie, ale może po schodach na korytarzu chociaż pochodzę ;) niestety brzuch mi twardnieje przy dłuższym wysiłku, gin mówi, że nic się nie dzieję, ale i tak wolę się oszczędzać, ostatnio przeszłam ok 3 km, to dwa dni tak mnie nogi bolały i spuchły, z bólu płakać mi się chciało

Ja też mam malutkie, chodzę tam i z powrotem, śmiesznie to wygląda :P i wystarczy dosłownie kilka minut, ale dość żwawo. Zawsze byłam na „nie” do takich rzeczy, bo myślałam, że to trzeba iść na pół godzinny spacer za każdym razem po posiłku. Póki co 6-7 minut się sprawdza. Pachwiny i spojenie mnie bolą, ale za to perystaltyka jelit mi się poprawiła. Dwie pieczenie na jednym ogniu! :P

3uqruv0.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cecylia wrote:

Edit.: Kiedy planujecie usg trzeciego trymestru? Mój lekarz jak zawsze mówi, że im później tym lepiej to przy tych powiedział że już mogę się zapisać. Nie wiem czy chce iść tak wcześnie.. jakby coś nie urosło to się będę stresować tylko.

Ja idę na USG równo w 30 tc.

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Kijanka Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się jeszcze nawet nie umówiłam na USG III trymestru. Pewnie pójdę w 30-31 tc.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam wizytę w 30+4 więc pewnie wtedy zrobi ;)

zi13sek29opsyrz7.png
  • anqa123 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale za to już mam skierowanie na badania do porodu, znowu hiv, hbs, kiła itp ;) już brzmi poważnie

zi13sek29opsyrz7.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anqa123 wrote:
    ale za to już mam skierowanie na badania do porodu, znowu hiv, hbs, kiła itp ;) już brzmi poważnie
    Znów trzeba powtarzać? 😱

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• anqa123 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Znów trzeba powtarzać? 😱
    tak, musisz mieć świeże wyniki niektórych badań

zi13sek29opsyrz7.png
  • silent Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 30+2, w najbliższy poniedziałek. Potem idę jeszcze z Medicover w 32+5.

3uqruv0.png
  • Zlaania1 Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na usg 3trymestru idę w 32+6

b33247a35f.png[/url]
    09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
    15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
    28.06.2019 - 270 g 😊
    01.08.2019 - 700 g :)
    03.10.2019 - 1957 g 😁
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis czwartek, dzien wazenia. 0,3kg przez tydzien, niecałe +7kg.

‹‹ 587 588 589 590 591 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ