Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula_30 wrote:a ja sie nie moge doczekac ubranek swiatecznych i tych pieknych ubranek ala mikolaj,zeby naszego kreta w to ubrac i wsadzic pod choinke i popstrykac milion zdjec jak nawiedziona mloda matka

To ja tak miałam z pierwszą córką 😋 a później uznałam, że jednak mi się to nie podoba 😉 -
My w tamtym roku przebraliśmy kota za Mikołaja, jego zdjęcie przerobiliśmy na pocztówkę i wysłaliśmy z życzeniami do najbliższej rodziny (z którą i tak spotkaliśmy się na Wigilii)Paula_30 wrote:a ja sie nie moge doczekac ubranek swiatecznych i tych pieknych ubranek ala mikolaj,zeby naszego kreta w to ubrac i wsadzic pod choinke i popstrykac milion zdjec jak nawiedziona mloda matka

To w tym roku przebierzemy kota i dziecko
Paula_30, mao, agndra lubią tę wiadomość
-
Dzyzia wrote:My w tamtym roku przebraliśmy kota za Mikołaja, jego zdjęcie przerobiliśmy na pocztówkę i wysłaliśmy z życzeniami do najbliższej rodziny (z którą i tak spotkaliśmy się na Wigilii)
To w tym roku przebierzemy kota i dziecko 
czekam na to zdjecie

-
Święta będą piękne i wyjątkowe może matka nie wyjściowa ale dla maluszków są różne piękne stroje mi koleżanka oddała komplet mini reniferka puchaty i z małymi porozami.
Paula_30 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny mam pytanie:
troche zawile bo dotyczy NFZ-u
ale moze ktos sie w tym orientuje:
chodzi o to,ze w czwartek mam wizyte na nfz u mojego pierwszego lekarza, ktory prowadzil moja ciaze w luxmedzie ale zrezygnowal z pracy tam. Wiec jakims cudem udalo sie dodatkowo do niego zapisac na nfz zeby sprawdzil mi czy z tym lozyskiem wszystko ok, bo w luxmedzie rozne rzeczy mowia a tylko jemu ufalam.
I teraz mam zagadke-czy jak pojade do teh przychodni na drugio koniec miasta to zeby skorzystac z tej wizyty bede musiala wypelnic jakas deklaracje w tej przychodni?
Jesli tak to jak potem z deklaracja z mojej przychodni, ktora mam najblizej mieszkania i do ktorej przystepowalam w marcu tego roku? ona juz nie bedzie wazna i nie bede mogla sie tam juz zglosci do poloznej po porodzie i zglosic dziecka? Bo ponoc deklaracje mozna w roku tylko 2 razy zmienic?
Ktos cos wie?
-
W sensie, że mojego kotecka?Paula_30 wrote:czekam na to zdjecie

Prosz:

Deklaracje chyba składa się tylko do rodzinnego, pielęgniarki środowiskowej i położnej. Przy czym idąc do ginekologa wcale nie musisz się zapisywać do położnej w jego gabinecie. Ja ginekologa na NFZ mam w jednym mieście a położną u siebie w przychodni rodzinnej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 12:22
Kaczorka, Zlaania1, agndra, Ewelina29, ListopadowaMama, Domcias, natki89 lubią tę wiadomość
-
O Kaczorka dziekiKaczorka wrote:Paula - jak idziesz do gina na NFZ to żadnych deklaracji nie składasz. To nie działa na takiej samej zasadzie, jak z lekarzem rodzinnym.
Chodziłam w swoim życiu do kilku i nigdzie nic nie deklarowałam.
bo juz chcialam ta wizyte odwolywac. Czyli to dotyczy tylko rodzinnego?

-
genialne!Dzyzia wrote:
jak ci sie udalo go w to ubrac

-
no ale jesli mi telefonicznie powiedzili,ze przed wziyta mam podejsc do poloznej w celu zwazenia itp to nie bedzie przy okazji wyboru tej poloznej?Dzyzia wrote:
Deklaracje chyba składa się tylko do rodzinnego, pielęgniarki środowiskowej i położnej. Przy czym idąc do ginekologa wcale nie musisz się zapisywać do położnej w jego gabinecie. Ja ginekologa na NFZ mam w jednym mieście a położną u siebie w przychodni rodzinnej.
-
Tu jest zdjęcie tej metki ze spiworkow ale widzę ze są tylko dwie grubości, 0,5 i 2,5, ale może chociaż te temp coś pomogą 😉
https://zapodaj.net/e65e30a99cafb.jpg.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2019, 12:30
Agawa lubi tę wiadomość
Synek 1.11.2019 ❤️
53 cm i 3210g -
U mnie też na każdej wizycie położna jest obecna, waży, mierzy ciśnienie i uzupełnia ewentualne wyniki w karcie ciąży. I oczywiście mogę ją zapytać o różne rzeczy przy okazji wizyty. Ale nie jestem do niej zapisana jako do środowiskowej, bo to inna usługa. Na wizyty domowe przyjeżdża do mnie babka z mojej przychodni blisko domu.Paula_30 wrote:no ale jesli mi telefonicznie powiedzili,ze przed wziyta mam podejsc do poloznej w celu zwazenia itp to nie bedzie przy okazji wyboru tej poloznej?
-
Paula_30 wrote:no ale jesli mi telefonicznie powiedzili,ze przed wziyta mam podejsc do poloznej w celu zwazenia itp to nie bedzie przy okazji wyboru tej poloznej?
Położna waży, mierzy ciśnienie i z reguły wypisuje tydzień ciąży do karty lub wyniki badań, jeśli jakieś robiłaś. Nie podpisujesz tam żadnych deklaracji
Ewentualnie może Cię zapytać czy upoważniasz kogoś do informowania o Twoim stanie zdrowia czy wynikach (np. swojego męża/narzeczonego).
Ma to usprawnić i przyspieszyć wizytę u lekarza, żeby on już tego nie robił
-
Nie,ona tylko robi robotę za lekarza żeby papierków nie musiał wypisywać i tracić czasu na ważenie i ciśnieniePaula_30 wrote:no ale jesli mi telefonicznie powiedzili,ze przed wziyta mam podejsc do poloznej w celu zwazenia itp to nie bedzie przy okazji wyboru tej poloznej?
2017 #1
2019 #2

-
momo wrote:Gdzie wy kupujecie te śpiworki? Na moim nic nie ma o grubości
Na moim też nie ma
albo słabo szukałam 
Ja mam śpiworek z Lidla sprzed 2 lat. Jest cieplejszy - czuć w rękach, że wewnątrz jakaś warstwa dodatkowa się znajduje.
Te na wiosnę/lato z reguły mają tylko jedną warstwę materiału.
Właśnie ustaliłam nowy termin sesji
na szczęście tylko tydzień obsuwy, bo udało się nas wcisnąć na najbliższą sobotę 
Cieszę się, bo zaczynam puchnąć na twarzy i za kilka tygodni znowu mogę wyglądać jak księżyc w pełni 😛 -
nick nieaktualnyPaula_30 wrote:no ale jesli mi telefonicznie powiedzili,ze przed wziyta mam podejsc do poloznej w celu zwazenia itp to nie bedzie przy okazji wyboru tej poloznej?
Mysle ze do położnej to masz isc zeby ci karte do lekarza założyła, no i standardowe procedury przed wizyta- ciśnienie, waga.
Ja mam w dwoch miejscach, przychodniach karty do gina na nfz a żadnej deklaracji do położnej środowiskowej. -
Kaczorka wrote:Na moim też nie ma
albo słabo szukałam 
Ja mam śpiworek z Lidla sprzed 2 lat. Jest cieplejszy - czuć w rękach, że wewnątrz jakaś warstwa dodatkowa się znajduje.
Te na wiosnę/lato z reguły mają tylko jedną warstwę materiału.
W moim jest tak samo, napisali tylko że ma wypełnienie antyalergiczne. Ale wydaje się strasznie duży i boję się że się utopi w nim
bo rozmiaru też nie ma