X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alu_87 wrote:
    Mam stwierdzone łożysko centralnie przodujące i grożą nam poważne krwotoki. Jak byłam ostatnio u swojej doktor prowadzącej to powiedziała że nikt dłużej niż do 38 tygodnia nie odważy się mnie trzymać...ale wtedy waga dziecka jeszcze nie budziła zastrzeżeń. Ja sama na ten moment marzę o przekroczeniu granicy 34...
    Rozumiem. Mam nadzueje,ze dotrwasz do 36-37 tyg.
    Co do hemoglobiny,to po 3tyg brania tardyferonu,to sie podniosła, jest juz w dolnej granicy nirmym Hematokryt tez. Co prawda lekko jeszxze ponizej normy,ale jest zdecydowanie lepiej. Jutro sie okaze jaka wage ma moj maluch

Alu_87 lubi tę wiadomość

• Audreyyy Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza też mam ostatnio takie kłucia, boję się, że tez coś się dzieje z tą szyjką poza skroceniem :( w poniedzialek wizyta więc już niedługo się czegoś dowiem

FNh9p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis musialam zostawic samochod u mechanika. Do chaty mialam 2,5km piechota. Szłam bardzo spacerowym krokiem z moim synem. W domu wyszorowalam piekarnik. A popoludniu jak szłam odebrac auto,to szlam ponad godz.,gdzie normalnie pokonuje ta trase w max 40min. Brzuch mi okrutnie twardniał. Az jestwm ciekawa mojej szyjki jutro

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Audreyyy wrote:
    Iza też mam ostatnio takie kłucia, boję się, że tez coś się dzieje z tą szyjką poza skroceniem :( w poniedzialek wizyta więc już niedługo się czegoś dowiem

Ja czuje takie klocie na srodku, pierwszego dnia to mnie w pol zginalo jak zakulo ale myslalam ze malutka mnie tam kopie. Mam nadzieje ze u ciebie bedzie ok.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja naprawde musze spakowac torbe do szpitala bo obawiam sie ze bedzie jeszcze gorzej i lekarz wysle mnie do szpitala.

• Aishha Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    termin wedlug ostatniej miesiaczki mamna 9 listopada a wedlug wielkosci dziecka na 1. Na tym etapie nikt nic nie mowi kiedy co i jak, w najblizsza srode mam wizite u gina i zapytam jakie są procedury przy cukrzycy ale mam takie przeczucie, że maluch przyjdzie na swiat wczesniej.

natki89 lubi tę wiadomość

m3sx3e3krfnotded.png

f2wl3e5e9cqikmzp.png
  • Kropka89 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja melduję się dziś po wizycie, mały waży 1450g, wszystko na szybki look ok, większe USG w następnym tygodniu. Mamy tylko baaaardzo mało wód płodowych, mam pić i pić ile się da i zgłosić się w pon/wtorek na kontrolę. Nie wiadomo czy to od tego że mimo że pije i pijee to wciąż jest za mało czy może od tej pępowiny dwunaczyniowej. Niby przepływy też ok, ale mogłyby być lepsze. No i nie wiadomo, wiec kontrola i kontrola. Ale w sumie cieszę się że tak często teraz będzie. Mocz i morfo na szczęście w normie, TSH też. I najlepsza wiadomość jak dla mnie na dziś:

Maluszek przekręcił się głową w dół :) !!! Ja się bardzo, bardzo cieszę, czułam od paru dni mega ruchy, inaczej też czuje już nacisk na pęcherz, boli stanowczo bardziej i mega kłuje. Ale teraz to się z tego ciesze że to właśnie tego obrotu skutki :)

Również mi się ciężko oddycha i tez mam dziwny głos, nos zatkany. U mnie 12.4 kg na plusie, nogi, kolana, kręgosłup wysiadają. W pierwszej ciąży tyle to było na końcu ;) Ale pocieszam się że może już tak bardzo dużo nie przytyję.

Wózek chyba już wybrałam, nagle zupełnie inny, ale myślę że będzie w sam raz. Któraś coś słyszała o tej marce? ABC design zoom, rok po roku. Dzięki!

To chyba tyle newsów. Starszak chyba już zdrowieje, od poniedziałku może wróci do żłobka to będę mieć czas na układanie w szafach, pranie i prasowanie. Teraz nie ma szans, mama i mama, mój wierny towarzysz nogi :-D

Kijanka, Agawa, natki89, Janka78, Iza34, Kimsik, Szczesliwa_mamusia, Ig004, Aishha, Kaczorka lubią tę wiadomość

Dopegyt (nadciśnienie)
    Pregna Plus
    Magnez (tężyczka)
    ————-

2018👦
    2019👦
    2023 7tc 💔
    2025 ❤️ czekamy na Ciebie!

preg.png
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się marzy poród pomiędzy 2 a 7 listopada :).
    Na razie zaczynam trochę się obawiać wizyty kontrolnej, którą mam 1 października. Mam nadzieję, że nie będzie szyjkowego dramatu. Ostatnio prowadzę bardzo aktywny tryb życia, jak nigdy dotąd w ciąży.
    Jakbym miała zgadywać, to jednak prędzej przenoszę niż urodzę cokolwiek szybciej.

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • Agawa Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ile dobrze pamietam niedawno któraś z Was pisała, że luxmed zwraca cześć kosztów za wizyty u gina spoza luxmedu w ramach „swobody leczenia”. Sprawdziłam i mam to w pakiecie, ale jak patrzę na wniosek to tam jest miejsce na potwierdzenie podjęcia próby rezerwacji wizyty w luxmed. Jak to rozwiązujecie?

• Spirit Autorytet

Wysłany: 20 września 2019, 04:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz terminy? V mnie non stop nie ma do niektórych lekarzy terminów,nawet takich z ostatniej chwili. To może screen że brak dostępnych term wystarczy?

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Nieplanowana Znajoma

Wysłany: 20 września 2019, 05:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aishha wrote:
    termin wedlug ostatniej miesiaczki mamna 9 listopada a wedlug wielkosci dziecka na 1. Na tym etapie nikt nic nie mowi kiedy co i jak, w najblizsza srode mam wizite u gina i zapytam jakie są procedury przy cukrzycy ale mam takie przeczucie, że maluch przyjdzie na swiat wczesniej.
    Ja termin mam z om na 07.11. Od początku na usg wychodził na 01.11- 31.10. Mam też stwierdzoną cukrzycę ciążową. Na ostatnim usg we wtorek małý ważył ponad 2300 g. Termin cc mam ustalony na 24.10.
    Serdecznie pozdrawiam

Aishha lubi tę wiadomość

👧 👦 👦 👦 👦
    Smerfik 24.10.2019 👶
    "9 miesięcy nosisz w sobie.10 godzin rodzisz. Pół roku nie śpisz po nocach. A ono i tak okazuje się podobne do tatusia" 🙈
  • reset Autorytet

Wysłany: 20 września 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie albo raczej pytania:
    1. Czy odczuwacie czasem kłucie, ale nawet nie tyle głęboko w szyjce czy pochwie, a bardziej w okolicy warg sromowych/ zewnętrznych narządów?
    2. Jak rozróżniacie skurcze/ twardnienia/ wypinanie się dziecka. Żaden lekarz nie umie mi odpowiedzieć, czy to co mam to norma...
    3. Jaką macie szyjkę na tym etapie?
    Wczoraj byłam u lekarza, szyjka 3.32 cm i mnie przeraziło, bo przy leżeniu (!) skróciła się o 0,7 cm. A lekarz twierdzi, że nadal długa i super, że się skraca, bo to na tym etapie właściwy objaw.

A ja panikuję, że moje wypychanie dziecka to wcale nie wypychanie, a skurcze, które w konsekwencji powodują skracanie szyjki :/

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Kijanka Autorytet

Wysłany: 20 września 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset, ja takie kłucia mam niemalże od piczątku ciąży. Moja ginekolog zidentyfikowała je jako nerwobóle. Teraz soszło do tego odczucie napiętego krocza. I chyba mam nabrzmiałe wargi sromowe. Kłucia ma tutaj sporo dziewczyn - kiedyś o nie pytałam.
    Co do szyjki, moja w 18 tc miała ok. 3 cm i nadal się dzielnie trzyma. Ginekolog ostatnio mówiła, że nie jest specjalnie długa, ale nie martwiło ją to. Nikt mi nigdy szyjki nie zmierzył w badaniu USG, więc nie wiem nawet, czy się skraca. Ale Twoje ponad 3 cm to świetny wynik jak na 33 tc.
    O skurczach nic nie wiem...

Tylko spokój nas uratuje :).

8p3os65gur64a6vr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset co do mojej szyjki pisalam wczoraj. Z zewnatrz tez czuje klucia ale nie zawsze. Z zewnatrz to mam tak spięte d... i wszystko ze jak wstaje z łóżka to az boli. A co do twardnien to odkąd leze to ich nie mam, skurczy tez nie mam chociaz nie wiem czy bole podbrzusza to tez skurcze. A wypychanie dziecka- na ogol wypycha sie po jednej stronie i tez bym nie zaliczala tego do skurczy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wlasnie - Kijanka dobrze napisala- napięte krocze az boli. Jakby mi kazali w takim momencie rodzic sn to tam by strzep jeden został.

• silent Autorytet

Wysłany: 20 września 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset, niejedna marzy o szyjce 3,3 na tym etapie. Moja w 32 miała 2,5. Na szczęście w 34 skróciła się tylko do 2.4.

3uqruv0.png
  • Dzyzia Autorytet

Wysłany: 20 września 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ostatnio lekarz szyjkę ocenił na 2 cm i stwierdził, że na tym etapie jest OK.

AMH=0,83
    IVF - 2 blastki
    7 dpt - 16.8; 9 dpt - 23.4; 11 dpt - 27.1; 14 dpt - 123;
    17 dpt - 511; 22 dpt - 2400
    Córeczka urodzona 10/2019

Ciąża pozamaciczna 02/2021

09/2021 ciąża naturals
    Synek urodzony 6/2022
  • JustBelieve Autorytet

Wysłany: 20 września 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset mi tutaj w ogóle nie mierzą szyjki, a nawet jak mierzy doktorka to nigdy mi jeszcze nie powiedziała ile mam, a kłucia i różne bóle mam, ale staram się nie przejmować, przecież jakby była za krótka to by mi powiedziała, a zrobię jak lekarz powiedział to dobrze ze się zaczyna skracać to tez się nie przejmuj. Moim zdaniem czasem trzeba zaufać lekarzowi i nie stresować się tak wszystkim.

Synek 1.11.2019 ❤️
    53 cm i 3210g
  • coma Autorytet

Wysłany: 20 września 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2019, 10:30

uIHap1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak czytalam to bardziej lekarze zwracają uwage na długość szyjki przed 30tc, teraz patrza czy rozwarcia nie ma.

A ja juz wiem co mi najbardziej szkodzi-schylanie szczegolnie takie nisko do samej podlogi. Tyle rzeczy leży ze aż korci sie przychylic i podniesc bo nikt inny nie raczy. Ale hamuje sie.

‹‹ 709 710 711 712 713 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ