X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopad 2019
Odpowiedz

Listopad 2019

Oceń ten wątek:
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2019, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias - u nas bilirubina w 5 tygodniu wyszła 9.4 a tydzień wcześniej było 11. Byliśmy z tym w przychodni patologii noworodka i oni mówią, że to jest żółtaczka z mleka matki i może się utrzymywać do 3 miesiąca życia.
    U Was ten poziom jest prawie w normie, więc nie ma się co przejmować :)

Domcias lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Agawa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz pediatra też mówi, ze jak matka karmi piersią to żółtaczka fizjologiczna może się utrzymywać do 12 tyg. po porodzie. U nas na wypisie 9,2. Potem jeszcze badałam przezskórnie to wyszło 9,5. Trzeba patrzeć na zachowanie dziecka przy żółtaczce. Jak nie jest apatyczne, ma apetyt, nie ma obniżonego napięcia mięśniowego to jest ok. A i ważne żeby reagować jeśli kolor skory zmieni się na oliwkowy.

• Janka78 Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcias wrote:
    Czyli nie tylko ja mam tak z jedzeniem... U mnie tez, gdyby nie mąż to jadłabym może 2 posiłki dziennie. Ale w sumie nie odczuwam tez w ogóle głodu. Jeszcze 3kg i będę miala wagę sprzed ciąży 😃 Martwię sie tylko, czy jeśli nie jem dużo to będę mieć cały czas pokarm. Ale tak sobie myślę, że kobiety w Afryce przecież wyżywiają jakoś swoje dzieci, a jedzenia pod dostatkiem tam nie ma.

Byliśmy dziś na badaniach krwi z Emilka. Bilirubina wyszła 1,85 przy normie do 1. Ale czytałam, że wyzszy poziom może utrzymywać sie nawet do 3 miesiecy. Badalyscie juz poziom bilirubiny swoich dzieci? Ogolnie cukier i hormony tarczycowe u córci w normie, wiec super 😊
    U mojego przy wypisie bilirubina wynosiła 12,7 a teraz w 4 tyg jest 5.tydzien temu było 7.badaluscie jyz bioderka?

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• sylvuś Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mialysmy bilirubiny badana w szpitalu przed wypisem przez 5 dni, stad te naświetlania.
    Natomiast po powrocie do domu juz nie, a powinno się jeszcze raz zbadać?
    My jutro mamy termin na badanie bioderek:) bo to do 6 tygodnia powinno się chyba ogarnąć.

Mam pytanie do mam wcześniaków a propos szczepień. Jak to jest z ich odplatnoscia. Najpierw powiedzieli mi ze dla wcześniaków SA refundowane.Teraz lekarz powiedziała na wizycie ze tylko wtedy gdy dziecko przy urodzeniu ważyło do 2500 gram, moja 2650 i podobno juz się nie łapie na refundacje, to prawda?
    Jak trzeba to zaplace, jaki jest koszt tych pierwszych szczepień w 6 tygodniu?
    Czy ktoś podawał na rotawirusy tez?

W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
    Ja swoją już dostałam od losu:)

"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png"
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2019, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na bioderka idziemy w przyszlym tygodniu, to bedzie akurat 6 tydzien życia . A bilirubine zleciła nam pediatra do kontroli. Może dlatego, że w szpitalu miała wysoki poziom - 17, przy wypisie po naświetlaniu było juz 7.

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2019, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvus - pytałam o refundację szczepionek i pielęgniarka powiedziała, że owszem, należy się dziecku urodzonemu przed skończonym 37tc. Nic o wadze nie wspominała.

Wizytę w poradni preluksacyjnej już mieliśmy. Ola miała 5 tygodni. Za 2 miesiące jest kolejna - kontrolna.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • agndra Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 01:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też po bioderkach. Dokładnie po miesiącu życia mieliśmy. Kontrola za 6 tygodni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 01:45

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • agndra Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 02:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepilam starszego na rota,młodszego też będę. Zaoszczędziłam młodszemu mnóstwo jelitowek, które panowały w żłobku i przedszkolu. Polecam zaszczepić.

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • Janka78 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2019, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Sylvus - pytałam o refundację szczepionek i pielęgniarka powiedziała, że owszem, należy się dziecku urodzonemu przed skończonym 37tc. Nic o wadze nie wspominała.

Wizytę w poradni preluksacyjnej już mieliśmy. Ola miała 5 tygodni. Za 2 miesiące jest kolejna - kontrolna.
    To ja zadam może głupie pytanie ale piszecie o refundacji szczepionek dla wcześniaków .ja urodziłam w 37 tyg wiec niby bym się łapała ale tu moje pytanie.szczepionki są płatne?czy to o skojarzonych mówicie?ktora decyduje się na skojarzone?moj jeszcze wogole niezaszczepiony.nie chciałam żeby po urodzeniu od razu go szczepili.po skończonych dwóch miesiącach będziemy z lekarzem ustalać szczepienia.starszy szczepiony według kalendarza plus dodatkowe chyba wszystkie jakie były😉tez miał te skojarzone .teraz wezme normalne .chyba😬😱

qb3c3e5eyv2yhsqn.png

• agndra Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja starszaka (był wcześniakiem i WTEDY tylko pneumokoki z zalecanych miał za darmo z racji wcześniactwa) szczepiłam podstawowymi (czyli wiele wkłuć) +pneumokoki+rotawirus 300zl za dawkę. Później jeszcze, gdy chodził do żłobka to szczepilam dodatkowo na ospę, bo dla dzieci uczęszczających do żłobka ospa jest refundowana.
    Z mlodszym zrobię tak samo, pneumokoki są już refundowane, rota wykupię- 320 zł za dawkę.

Zastanawiam się jeszcze nad menigokokami, czy obu synów nie zaszczepić. Tylko przy meningo są dwa szczepy polecane B i C. Starszy syn w marcu skończy 5 lat, niby zalecają szczepić dzieci do 5 lat. Ktoś ma doświadczenie z meningo?

1) Wituś- 23.03.2015 😍
    2) Kajtuś- 25.10.2019 😍
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janka - mowa o skojarzonych - 5w1.
    No i niestety pierwsza wizyta szczepienna to i tak są 3 wkłucia, bo do tego dochodzi jeszcze wzwB i pneumokoki.
    Przy szczepionkach z NFZ wkłucia są 4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 08:10

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:

Co do rutyny - u nas wychodzi ona sama, po prostu czynności pielęgnacyjne robimy o tej samej porze, bo tak nam pasuje po kolacji. Poza tym ja chcę mieć nieco wieczoru dla siebie, a odpoczywać to ja umiem dopiero jak wszystko, co konieczne jest ogarnięte.

Póki co mam tyle czasu, że w domu porządek, prasowanie ogarniam na bieżąco, piekę ciasta co weekend i nawet na codzienny makijaż znajduję chwilę :P Nawet na pocztę służbową się zalogowałam, co by umysł rozruszać :) Ciekawe, kiedy skończy się promocyjny okres testowy? :P:)

Ja tez miałam taki plan, żeby wszystko powtarzać o tej same porze I w ten sposób ustawić małemu godziny snu. ale co z tego jak kąpiel planuję na 20ą, jak on wtedy chce jeść, a po jedzeniu zasypia zawsze pół godzinki nie do wybudzenia, a potem trzeba przebrać pieluchę a potem znowu chce jeść. I robi się 22. Po kąpieli się wybudzi i ma oczka szeroko otwarte i nie śpi do 2 w nocy. Rano jest zmęczony i śpi do 15 i takie błędne koło...

• Agawa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie się wydaje, ze kąpiel dobrze jest robić godzinę przed kolejnym karmieniem. Maluch jest spokojny i jest mniejsza szansa ze będzie ulewał. Skoro Twój je o 20:00 to wykąp go o 19:00. Potem karmienie i spać :) mojego kąpiel uspokaja, starszy tez bardzo lubił się kapać, dalej lubi. Chyba większość dzieci lubi z tego co słyszałam. Tylko woda musi mieć dobra temperaturę.

A u mnie wczoraj totalna katastrofa. Wrócił mąż ze starszym synkiem po ponad 4 dniach pobytu u babci. Jak ja odpoczęłam jak byłam sama z młodym. Normalnie wakacje. Tyle emocji ze jeden i drugi zasnął przed 2:00 i jeszcze starszy jak się przytulał do mnie w łóżku to 2 razy oparł się o moja pierś i ja zgniótł. No i od nocy mecze się z bólem tej piersi. Normalnie płakać się chce.

• Ig004 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie połogowe: czy któraś z was też czuła takie ciągnięcie (?) w kroczu/okolicach przy oddawaniu moczu? I to nie po samym porodzie tylko później? Ja w tym momencie 3 tyg od porodu i mam z tym duży problem, to na pewno nie kwestia nacięcia czy pęknięcia bo nie miałam ani jednego ani drugiego ale ból jest i to taki że czasem nie wiem czy się wysikam.

2a82ae0ca8.png
    Nieudane: 3 IUI, 4 transfery ICSI
    Ciąża po operacji żpn
    Mamy synka ❤️
  • ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ig004 wrote:
    Pytanie połogowe: czy któraś z was też czuła takie ciągnięcie (?) w kroczu/okolicach przy oddawaniu moczu? I to nie po samym porodzie tylko później? Ja w tym momencie 3 tyg od porodu i mam z tym duży problem, to na pewno nie kwestia nacięcia czy pęknięcia bo nie miałam ani jednego ani drugiego ale ból jest i to taki że czasem nie wiem czy się wysikam.
    Tak, mam to samo... Rodzilam bez pęknięcia i nacięcia. Ból, dyskomfort i uczucie jakby krocze miało wypaść. Chociaż juz z kazdym dniem robi mi się lepiej. A dziś mija mi 33 dni od porodu

201910251756.png
  • Domcias Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie uczucie przy śmianiu... Jakby mi zaraz miało cos wylecieć dołem.

Coś dzisiaj cisza na forum. Mamuski zajęte dzieciakami 😆 Iza też coś się nie odzywa 🤔

age.png

08.10.2018 Aniołek 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawa, mój nie ma stałych pór jedzenia, nic stałego przy nim nie ma...:( raz chce jeść co pół godziny raz co dwie albo poltorej.

Kąpiel go uspokaja, ale wścieka się przy suszeniu i ubieraniu i zawsze kończymy strasznym rykiem i mały sie rozbudza:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko, ja nadal w domu i w dwupaku.

Domcias lubi tę wiadomość

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja z grudnia wpadłam Was podejrzeć bo już z tego czekania ociekam nudą. Jestem pielęgniarka w punkcie szczepień. Dla wczensiakow za darmo jest 5w1 i warunki albo waga poniżej 2,5kg albo poniżej 37 tyg. Nie muszą być spełnione dwa warunki równocześnie. Pneumokoki są refundowane ale 10 szczepów. Płatne zawierają 13 szczepów, i są lepsze jakościowo. Meningo można zawsze szczepić, są dość drogie, ale im później się szczepi tym mniej dawek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2019, 21:28

Iza34, agndra, Janka78, sylvuś lubią tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • Ewelina92 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ig004 wrote:
    Ja tak mam- tak jakby ból bardziej w okolicy łechtaczki 🤔 zaczął się kilka dni po porodzie i tak trwa do dziś. To takie dziwne uczucie jakby był problem z oddawaniem moczu.

Synek ❤️

ex2b3e5e83c3bu23.png

11.03.19: hcg 59.5 :)
    13.03.19: hcg 147,1 <3
    27.03 jest serduszko ❤️
‹‹ 920 921 922 923 924 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ