Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, mam pytanie. Czy Wasze Maluchy swobodnie obracają głowę w obie strony leżąc na plecach ? Mój ma problem--tzn. od czasu do czasu ją obróci. Ale ogólnie sprawia wrażenie jakby ta głowa mu bardzo ciążyła i nie zawsze jest w stanie ją przekręcić mimo zachęty w postaci chociażby dźwięku. Na brzuchu nawet ładnie ją podnosi i zdarza się, że przekręci z boku na bok.Synek ❤️
11.03.19: hcg 59.5
13.03.19: hcg 147,1
27.03 jest serduszko ❤️ -
Ewelina92 wrote:Dziewczyny, mam pytanie. Czy Wasze Maluchy swobodnie obracają głowę w obie strony leżąc na plecach ? Mój ma problem--tzn. od czasu do czasu ją obróci. Ale ogólnie sprawia wrażenie jakby ta głowa mu bardzo ciążyła i nie zawsze jest w stanie ją przekręcić mimo zachęty w postaci chociażby dźwięku. Na brzuchu nawet ładnie ją podnosi i zdarza się, że przekręci z boku na bok.
-
nick nieaktualny
-
reset wrote:To tylko u mnie nadal taka drobinka? W czwartek było równo 3,6 kg (urodzeniowa 2940 gramów i 51 cm) i... nadal spokojnie 56 (niektóre 56 są nawet za duże, zaś niektóre 50 jeszcze dobre). No nic, najwyżej nie będzie modelką
-
nick nieaktualnyJanka78 wrote:No mój tez modelem nue będzie Haha bo przy wzroście 56cm ma 5200 wagi wiec szerszy niż dluzszy😉taki malutki kochany sumo😬😍
Jeju, to moja urodzila sie 3200 z dl.55cm. Nie wyobrazam sobie jak ten twoj synus wyglada przy podobnym wzroscie. Musi byc niezla pucia. -
Natki89, u mojego podobna waga urodzeniowa 4020g. Czytałam ostatnio, ze więcej tyją maluchy, które są mniej aktywne w ciągu dnia. I to by się zgadzało, bo mój to jest aktywny jak jest głodny. Wtedy się wścieka. A tak to albo śpi albo sobie leży. Kładę go na brzuch to trochę poćwiczy podnoszenie głowy a po kilku minutach głowa na boczek i sobie odpoczywa. Ale coś mi się wydaje, ze zaczął zwalniać z przyrostem masy. Od niedzieli do wczoraj przybrał 200gr a wcześniej to było 100 na dobę. U mnie ubrania 68 powoli małe. Dzisiaj miał na sobie body 3-6m i ledwo dopinam.
-
agndra wrote:Kajetan dzisiaj ma 8 tygodni i też 6600g ☺️ też dam cyc 💪 mój starszy miał taką wagę w wieku 3 miesięcy, ale urodził się 1.5 miesiąca za szybko, wiem w sumie idą tak samo. I rzrczywisice, starszy długo nie siadał sam, ale raczkował pięknie a chodzić zaczął jak.mial rok i 2 miesiace, czyli nie tak źle.
U mnie bardzo podobnie było ze starszym synkiem. Długo nie siadał samodzielnie, ale ładnie raczkował i zaczął chodzić jak miał 14m. Ale za namową neurologa, ze względu na duża masę, przychodziła do niego fizjoterapeutka. Miał taki fitnes dla bobasów strasznie był wtedy nieszczęśliwy.
-
nick nieaktualnyCzy mozliwe ze dziecko mi placze przez 3 godz.ze zmeczenia? Wiem ze im bardziej zmeczone dziecko tym trudniej polozyc je spać ale zeby plakalo, nie non stop tylko uspokoi sie, przysnie i znow w ryk i tak przez 3 godz. a my niudolni rodzice nie potrafimy uspokoic malenstwa na tyle zeby spalo bez wybudzania i kolejnego placzu.
-
nick nieaktualnyReset- my jeszcze drobni. Tymon wazy 3490. Waga urodzeniowa 2480. A ma 6,5tyg. Rozmiar 50 teraz idealny. Ale niektore 56 juz lepiej lezą Choc jak na niego patrze,to mam wrazenie,ze 2 razy wiekszy jest. Ale najnizsza mielismy 2300.
Tak naprawde dopiero na roczek będziemy dzieci porownywac. Teraz to nie ma co. Rozne sa wagi urodzdniowe,roznie teraz przybieraja. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJak płacze to wypróbuj kąpiel, zaraz potem obie do łożka i karmienie. Jeśli jest wcześnie i jeszcze nie chcesz iść spać to pierś, albo dziecię na rączki w różnych pozycjach i lulanie, śpiewanie, spacer po domu, a jak nie działa to wyjść z domu tez spróbuj w wózku i na rękach. Jak nic nie pomoże to pewnie ma kolkę i musisz przeczekać.
-
nick nieaktualnyTylko ze ona nie lubi kapiel i jest jeszcze wieksze darcie. A z piersia jest roznie, jak jest głodna to bedzie jadla, jak nie to bedzie lapczywie lapac, pociagnie 2-3 razy i z nerwami pusci i w placz i tak dopoki nie podam smoczka. Probujemy tego lulania na rekach, w wozku, teraz pozyczylam szumisia. Musimy ja rozszyfrowac. Wiem juz ze ona z tych co placza jak jest mokra pieluszka bo starszej to nie przeszkadzalo.
-
nick nieaktualny
-
U nas pierwsze kąpiele to byl jeden wielki wrzask, az bordowa się robiła. Zaczęliśmy wlewać cieplejsza wode (ponad 38st) i teraz uwielbia sie pluskac, wrzask jest, kiedy ja wyciagamy z wody 😅 A jesli chodzi o uspokajanie, ja przyciskam mocno do piersi, zeby miala dosyc ciasno i kolysze. U nas dziala 😉
-
nick nieaktualnyDzieki za rady. Poprobujemy wszystkiego. Mialam sciagac te 10ml pokarmu przed karmieniem ale wszysyko sie pozmienialo, malutka czesciej sie dopomina i jak jest glodna to chce juz, teraz, natychmiast a nie zawsze jest ktos kto mi ja pokolysze. I tak jeszcze sobie pomyslalam ze jak tak lapie i z placzem odrywa sie od piersi, a raczej od obu to jest nadal glodna a ja nie mam pokarmu i rozrobilam mm to nie chciala, wypila 10ml i wypychala jezykiem butelke. Musze wszystko sprawdzic.
-
Iza, nam na wrzask przy kąpieli pomogło wlewanie większej ilości wody do wanienki i cieplejszej niż te 37 stopni. Wrzask się zaczyna jak wyjmujemy go z wanny... tak jak przy każdej zmianie pieluchy 🤦🏻♀️
A mój robi tak samo z piersią, że łapie i odrywa się z płaczem- za mocny strumień mleka jest i nie nadąża, moja ciocia poleciła mi karmic w takim przypadku z silikonowymi nakładkami, bo wtedy wolniej leci i rzeczywiście pomogło 😊 jak już troszkę popije to wtedy ściągam te nakładki. -
nick nieaktualnyMao to moja chyba lubi ten mocny strumien. A to odrywanie sie i placz to na sam koniec, daje smoka i nawet mi przysnie, podam znow piers i znow nerw. No wlasnie kiedys mąż wlal cieplejszej wody i sie podobało, wogole wtedy byla jedyna kapiel, wycieranie i ubieranie bez placzu. A wogole kapiecie codziennie? Dziecko to jedna wielka zagadka.