X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2022 ❤️
Odpowiedz

LISTOPAD 2022 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Tony Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się czuję świetnie, nie mam żadnych ciążowych dolegliwości, nie puchnę i w ogóle momentami zapominam, że jestem w ciąży 🙈 emocjonalnie też się ustabilizowałam. Więc muszę przyznać, że trzeci trymestr jest dla mnie łaskawy.

Milka, z tego co zauważyłam to jednak większość dziewczyn tutaj chce uniknąć cc, a te co muszą to mają konkretne wskazania. Wiec nie wiem czy ktoras cos poradzi 🤷‍♀️ Mimo wszystko cc ma więcej powikłań niż SN, dlatego lekarze nie lubią wystawiać takich naciąganych skierowań.

Scandi-B lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka22 wrote:
    Hej dziewczyny, jestem na tym forum praktycznie od początku, tylko raczej się nie udzielam, ale teraz miałabym pytanie do dziewczyn, które będą miały cesarskie cięcie -> jak załatwiłyście sobie u swojego ginekologa skierowanie na CC? Mój nie chce mi takiego wypisać mówiąc, że muszę mu donieść zaświadczenie od okulisty lub kardiologa. Wiadomo nie ma na to szans - jest 21wiek, a człowiek jest zmuszany do porodu sn... Ja się nie czuję na siłach 😔

Oczywiście nie pytam o przypadki oczywiste, jak np. ułożenie malucha pośladkowo czy poprzedni poród przez CC - chodzi mi o sytuacje gdzie wszystko jest ok, a już wiecie że nie będziecie musiały rodzić naturalnie.

Może od psychiatry ? 🤔
    Ale najpierw poczytaj na jakiś forum czy szpital nie podważa decyzji o cc..
    U mnie w Toruniu podważają i lekarz w szpitalu sam decyduje czy są wskazania do CC
    Teraz mam mieć CC w Bydgoszczy i jak dostanę skierowanie to mam dzwonić do szpitala na wizytę kwalifikacyjną i tam lekarz też ma zadecydować czy muszę mieć cc i kiedy miałabym się wstawić w szpitalu

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka22 wrote:
    Hej dziewczyny, jestem na tym forum praktycznie od początku, tylko raczej się nie udzielam, ale teraz miałabym pytanie do dziewczyn, które będą miały cesarskie cięcie -> jak załatwiłyście sobie u swojego ginekologa skierowanie na CC? Mój nie chce mi takiego wypisać mówiąc, że muszę mu donieść zaświadczenie od okulisty lub kardiologa. Wiadomo nie ma na to szans - jest 21wiek, a człowiek jest zmuszany do porodu sn... Ja się nie czuję na siłach 😔

Oczywiście nie pytam o przypadki oczywiste, jak np. ułożenie malucha pośladkowo czy poprzedni poród przez CC - chodzi mi o sytuacje gdzie wszystko jest ok, a już wiecie że nie będziecie musiały rodzić naturalnie.

Nie wiem jak faktycznie, bo znam przypadki tylko z opowiadań. Koleżanka miała od psychiatry, bo po prostu się bała rodzić i PODOBNO od psychiatry nie podważą. Inna znajoma miała od ortopedy, że niby ma coś z kręgosłupem. Oczywiście różnie szpitale do tego podchodzą, bo cc trzeba zorganizować i więcej ludzi do tego potrzebne i w jednym szpitalu będą jeszcze konsultować, w innym nie. Ja też chcę mieć CC.

• Asia11 Autorytet

Wysłany: 20 września 2022, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Może od psychiatry ? 🤔
    Ale najpierw poczytaj na jakiś forum czy szpital nie podważa decyzji o cc..
    U mnie w Toruniu podważają i lekarz w szpitalu sam decyduje czy są wskazania do CC
    Teraz mam mieć CC w Bydgoszczy i jak dostanę skierowanie to mam dzwonić do szpitala na wizytę kwalifikacyjną i tam lekarz też ma zadecydować czy muszę mieć cc i kiedy miałabym się wstawić w szpitalu

Widzę że mam trochę szybciej termin, bo może byśmy się spotkały 😉 Który szpital?

• MamaZuzi Znajoma

Wysłany: 21 września 2022, 03:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka22 wrote:

Na skierowaniu na planowany CC lekarz wystawiający musi podać powód CC, raczej na żądanie to będzie ciężko, też bym stawiała lęk przed porodem🙂. Jak bedziesz miała skierowanie to umawiasz sie na CC w szitalu na 38, 39 tc. Mimo skierowania to lekarze kwalifikujący na zabieg w szpitalu decydują.
    Mam skierowanie na CC ze względu na odbytą operację usunięcia mięśniaków 4 m-ce przed zajściem w ciąży, moim osobistym zdaniem i doświadczeniem rozcięcie powłok brzusznych to duża ingerencja w organizm i dojdziesz do siebie w 4 tyg minimum, pozostaje blizna, mozliwość zakażenia gronkowcem itp. Poza tym przy SN pewne mechanizmy w organizmie sie uruchamiają hormony dziłają, ciało wie że urodziłaś 🙂. Twój organizm wie ile bólu możesz wytrzymać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 03:10

07.11.2022 💖🤱Zuzanna 3330 g, 57 cm
    07.10.2021 miomektomia mięśniaków
    09.07.2021 💔
    04.05.2021 💔
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Ja się czuję świetnie, nie mam żadnych ciążowych dolegliwości, nie puchnę i w ogóle momentami zapominam, że jestem w ciąży 🙈 emocjonalnie też się ustabilizowałam. Więc muszę przyznać, że trzeci trymestr jest dla mnie łaskawy.

Milka, z tego co zauważyłam to jednak większość dziewczyn tutaj chce uniknąć cc, a te co muszą to mają konkretne wskazania. Wiec nie wiem czy ktoras cos poradzi 🤷‍♀️ Mimo wszystko cc ma więcej powikłań niż SN, dlatego lekarze nie lubią wystawiać takich naciąganych skierowań.

Tony jak ja Ci zazdroszczę samopoczucia 🙈😅 Ja ostatnio mówiłam do swojego męża, że nie jestem pewna czy chce być jeszcze raz w ciąży 😂

Wczoraj mieliśmy w szkole rodzenia zajęcia z ratownikiem medycznym, fajna sprawa, trochę człowiek wiedział i sobie przypomniał, trochę się dowiedział :) Za tydzień mamy pielęgnacje maluszka - kąpiel itp :)

Tony, Olo323 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka22 wrote:

Hej

Ja chodzę prywatnie więc ja nie mam żadnego problemu, w nawet ja chciałam sn, a moja gin, że cc 😁
    Zresztą jest kilka czynników za cc

• paulity Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę o radę mam takie wyniki z morfologii , dodam że wychodzi mi ósemka A w sumie dwie i czuje lekkie zapalenie nie wiem czy wyniki takie od tych zębów? Wszystko zawyżone albo obnizone . Już jestem zestresowana a raczej nie mam jak wyrwać tych osemek bo nie zrobię zdjęcia
    Leukocyty 11,45
    Neutrofile 7.99
    Monocyty 1.12
    Limfocyty 14,3
    IG 4,5
    PDW 18.1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 09:20

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie wiem co te pobyty w szpitalu
    mają takiego w sobie - spałabym i spała 😂🤣. Abym nie przespała porodu 😂🤣. Czekam aż mi kroplówka zejdzie i idę siku, bo nie wytrzymam.

Miałam z rana KTG, wg lekarzy wszystko w porządku ale dziś najniższe tętno to 110 a najwyższe 172. Wiadomo, że średnia i tak mniej-więcej 140-145 ale te skrajne wartości mnie zaniepokoiły 😳. Za bardzo się denerwuje tym wszystkim.

Dziś 32 tc, byle wytrzymać do tego 35 a później już z górki 🙏.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 09:51

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Nosia Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Dziewczyny, nie wiem co te pobyty w szpitalu
    mają takiego w sobie - spałabym i spała 😂🤣. Abym nie przespała porodu 😂🤣. Czekam aż mi kroplówka zejdzie i idę siku, bo nie wytrzymam.

Miałam z rana KTG, wg lekarzy wszystko w porządku ale dziś najniższe tętno to 110 a najwyższe 172. Wiadomo, że średnia i tak mniej-więcej 140-145 ale te skrajne wartości mnie zaniepokoiły 😳. Za bardzo się denerwuje tym wszystkim.

Dziś 32 tc, byle wytrzymać do tego 35 a później już z górki 🙏.
    Może Lekarze za dużo Ci mówią? Powinni ograniczać ilość informacji, którą Ci przekazują bo ewidentnie Ci to nie służy bo to potem analizujesz i się martwisz.

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym wolala wiedzieć co się ze mną dzieje i z dzieckiem. Wg mnie to takie życie w niewiedzy jest do kitu i to jest coś na zasadzie tego o czym ostatnio byla mowa "lepiej się nie badac bo jeszcze cos lekarz znajdzie" 😅

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale wartości KTG widać w trakcie badania, lekarze nic nie muszą mówić. Nawet jak leżę na tym lewym boku to i tak głowa ciągnie w prawo. To ja się tylko upewniam, czy wszystko jest okej 😅. Wiadomo, że jak się rusza to tętno będzie wyższe, ale żeby aż tak? 😅

Za to jedna z pań położnych zachowała się bardzo nierozsądnie. Na cały głos, na korytarzu powiedziała, że zmarło jedno dziecko na noworodkach. Jak tylko to usłyszałam, to od razu miałam tysiące myśli w głowie. Mam zamknięte drzwi ale i tak było słychać tą wiadomość, jestem ciekawa co pomyślał sobie przyszły tatuś czekający na to, aż go zawołają do cesarki 😳.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w ilu stopniach prałyście ubranka? 60 czy 90?
    Dodawałyście płyn do płukania? Jaki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 11:15

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżasta, współczuję Tobie ze musialas to usłyszeć i teraz masz na pewno różne rzeczy w głowie. Jeszcze bardziej współczuję rodzicom tego dziecka. Mnie ostatnio ogarnal troche niepokoj w związku z wiadomościami z kraju ze znowu jakas kobieta w ciąży zmarła na sepsę mimo pobytu w szpitalu. Nie wiem jaka jest prawdziwa strona tej historii ale mimo to czuje się trochę wystraszona ciążą. Modlę się żeby u nas to sie szczęśliwie zakończyło.
    Kid aa ja prałam w 60 stopniach, po 90 chyba mało co by się nadawało do użycia 🙈 nie wlewałam płynu do płukania bo gdzieś wyczytałam ze jak najmniej detergentów tym lepiej ale i tak chyba dokupię sobie ten plyn i będę plukala ciuszki dla małego bo będą przyjemniejsze moze dla jego skóry. Ja prałam w tym mleczku do prania lovela do kupienia w marketach ale są też proszki i na zapas tez mam proszek. W rossmanie widziałam z tej firmy tez plyn do płukania. Chyba w Lidlu tez ale nie dam sobie ręki uciąć ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 11:32

kid_aa, kamilamhm lubią tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
  • meggie94 Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:

Ja prałam wszystko w 40 stopniach i będę prasować ;) A prałam w kapsułkach Lovela i płynie do płukania coccolino białe hipoalergiczne

kid_aa lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia11 wrote:
    Widzę że mam trochę szybciej termin, bo może byśmy się spotkały 😉 Który szpital?

Myślę o miejskim ☺️ we wtorek mam dostać skierowanie więc będę musiała do nich zadzwonić na kiedy termin ☺️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Altair Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:

Ja dopiero się za to zabieram, ale będę prała w 60 stopniach, w programie dla alergików (z dodatkowym płukaniem). Bez płynu do płukania.

kid_aa lubi tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Ja mam już mleczko Loveli i kapsułki też, ale właśnie zastanawiałam się nad tym płukaniem, bo coś mi się obiło, że bez to będzie to wszystko takie sztywne.
    Altair dobry pomysł z tym praniem. Mamy pralkę ponad dwa lata, więc najwyższy czas przetestować program dla alergików 😅😅😅

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • MamaZuzi Znajoma

Wysłany: 21 września 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam płyn do płukania Dzidziuś bez enzymów ma cudowny zapach i wszystko jest mięciutkie. Po samej loveli sweterki to aż trzeszczały. Czytałam, ze nie musi być 90stopni, bo ta funkcję spełni żelazko oby sie tylko cała chemia z produkcji dobrze wypłukała, 60 na pewno wystarczy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2022, 13:47

07.11.2022 💖🤱Zuzanna 3330 g, 57 cm
    07.10.2021 miomektomia mięśniaków
    09.07.2021 💔
    04.05.2021 💔
  • Kalli95 Autorytet

Wysłany: 21 września 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    Dzięki dziewczyny! Ja mam już mleczko Loveli i kapsułki też, ale właśnie zastanawiałam się nad tym płukaniem, bo coś mi się obiło, że bez to będzie to wszystko takie sztywne.
    Altair dobry pomysł z tym praniem. Mamy pralkę ponad dwa lata, więc najwyższy czas przetestować program dla alergików 😅😅😅
    Moja mama gdzieś wyczytała ze ocet jest dobry żeby ubrania były miękkie dla dzieci i faktycznie jakos to tak upala ze nie było tego octu w ogóle czuć wiec może zamiast płynu do płukania ten ocet będę wlewała 😅

kid_aa lubi tę wiadomość

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
‹‹ 335 336 337 338 339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ