LISTOPAD 2022 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Joanne wrote:Jutro mam spotkanie z położoną w na którym będziemy rozmawiać o porodzie i pisać plan porodu. W związku z tym, szczególnie te z Was które już miały doświadczenie ze znieczuleniem w trakcie porodu, chciałabym zapytać o jakieś wskazówki czy o podzielenie się doświadczeniem. Jakie znieczulenie wybrałyście, co o nim sądzicie. Bądź na jakie się zdecydowałyście i dlaczego.
Z góry dziękuję 🌻🌻🌻
U mnie w szpitalu są dostępne wszystkie znieczulenia + metody, jakie mogą zmniejszać ból skurczów (jedynie nie ma możliwości rodzenia w wodzie). Jedyne znieczulenie jakie podchodzi pode mnie to gaz rozweselający, czyli Entonox 😂. Tensy, aromaterapia, masaże, prysznic - to wyjdzie w praniu 😅.
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Asia11 wrote:Dowiedz się jak to wygląda w szpitalu, w którym chcesz rodzić. W moim mieście na nic innego prócz Entonoxu nie ma co liczyć. W szpitalu, w którym ja chcę rodzić są dostępne wszystkie opcje, jednak koleżanka gin, która tam pracuje mówiła, że pierworódkom oni akurat nie podają ZZO, bo mimo, że badania naukowe tego nie potwierdzają, oni widzą, że zaburza to parcie u rodzących pierwszy raz i często taki poród i tak kończy się cc. Niektórzy z pracujących tam lekarzy podają np. remifentanyl, niektórzy nie. Dlatego ja na nic w sumie się nie nastawiam.
Na kartce od położnej mam zapisane epidural, remifentanyl i petydyna. Znajoma co jest opiekunką poporodową mówiła mi żebym powiedziała twardo że jak już zdecyduje się na znieczulenie to bez gadania mają mi podać bo położna może zwlekać do ostatniej chwili z podaniem żeby było potem już za późno bo w momencie gdy lekarz podaje mi znieczulenie zaczyna się poród szpitalny i położne już nie mają kasy za cały poród. Tak to zachęcająco tutaj wygląda 😑
Ciekawe ile waży mój klocek bo w 31 tygodniu było 2 kg a ja mam 152 cm wzrostu i przed ciążą ważyłam 47 kg.... mówiłam położnej że przed porodem chcę żeby mnie pomierzyli i dziecko, żeby nie było tak że nie mam predyspozycji a będę musiała rodzić czterokilogramowego dzieciaka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2022, 20:04
-
Joanne wrote:Na kartce od położnej mam zapisane epidural, remifentanyl i petydyna. Znajoma co jest opiekunką poporodową mówiła mi żebym powiedziała twardo że jak już zdecyduje się na znieczulenie to bez gadania mają mi podać bo położna może zwlekać do ostatniej chwili z podaniem żeby było potem już za późno bo w momencie gdy lekarz podaje mi znieczulenie zaczyna się poród szpitalny i położne już nie mają kasy za cały poród. Tak to zachęcająco tutaj wygląda 😑
Ciekawe ile waży mój klocek bo w 31 tygodniu było 2 kg a ja mam 152 cm wzrostu i przed ciążą ważyłam 47 kg.... mówiłam położnej że przed porodem chcę żeby mnie pomierzyli i dziecko, żeby nie było tak że nie mam predyspozycji a będę musiała rodzić czterokilogramowego dzieciaka.
Ja mam 158 i przed ciążą 45 kg. Ale mały na klocka się nie zapowiada, bo w zeszłym tyg 35+3 miał około 2400g -
Joanne wrote:Na kartce od położnej mam zapisane epidural, remifentanyl i petydyna. Znajoma co jest opiekunką poporodową mówiła mi żebym powiedziała twardo że jak już zdecyduje się na znieczulenie to bez gadania mają mi podać bo położna może zwlekać do ostatniej chwili z podaniem żeby było potem już za późno bo w momencie gdy lekarz podaje mi znieczulenie zaczyna się poród szpitalny i położne już nie mają kasy za cały poród. Tak to zachęcająco tutaj wygląda 😑
Moja córka miała Remifentanil i tez się zastanawiałam ale zobaczę jak bedzie -
Dziewczyny, mam głupie pytanie 😂🤣. Jak to jest z krwią przy porodzie? Kiedy leci? 😅 No bo po to wiem, że tak 😂. Ale np. w trakcie, to kiedy zaczyna ciec?11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Ultra-Dżasta wrote:Dziewczyny, mam głupie pytanie 😂🤣. Jak to jest z krwią przy porodzie? Kiedy leci? 😅 No bo po to wiem, że tak 😂. Ale np. w trakcie, to kiedy zaczyna ciec?
-
Ultra-dżasta to chyba zależy od "cech osobniczych". Tak jak z wodami, jednej cieknie pół dnia, z drugiej chlusnie od razu, a trzeciej albo przebiją pęcherz albo odejdą przy partych. Ja nie pamiętam żeby było dużo krwi, jak przy partych zmieniałam pozycje to coś tam było, taki krwisty śluz, potem to już nie wiem bo na szczęście jak dziecko wychodzi to tego nie widzisz (za to nie zapomnę miny praktykantki kiedy główka wychodziła 😅🤣). Z drugiej strony moja przyjaciółka jest polozna i raz wysłała mi zdjęcie zaraz po tym jak odebrała poród i była cala we krwi:D. Szyja, fartuch, no jak rzeźnik. Napewno dużo krwi jest po porodzie jak po wyjściu łożyska położna sprawdza brzuch i trochę uciska żeby się oczyściło. Ale to leci do miseczki. Koszula, w której rodziłam nie miała ani jednej plamki, do tej pory w niej śpię i wezmę na drugi poród.
Co do znieczulenia ja miałam zzo. Położna sama nalegała bym się zgodziła. Jak dla mnie spoko bo nie czułam skurczy ale faktycznie przy partych jakoś tak było mi ciężko, nie wychodziło mi to do końca ale ostatecznie się udało. Miałam tylko 1 dawkę, bo u mnie sprawnie szło, dlatego że dostałam też oksytocynę. Trochę mnie zmulilo po zzo i było mi niedobrze. Kilka tygodni po porodzie odczuwałam też specyficzne bóle kręgosłupa promieniujące do głowy. Teraz zobaczymy jak to bedzie. Dla mnie najgorsze były badania w trakcie porodu i po zzo było mi wszystko jedno co mi tam robią .Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
U mnie w szpitalu jest wanna na pewno, jak sie chce to mozna rodzic w wodzie. Z takich medycznych rzeczy to napewno jest gaz rozweselajacy i epidural a takze jakies inne rzeczy ale nie skupialam sie na tym za bardzo bo nie konca zrozumialam po norwesku. Pytalam sie o popularnosc Epiduralu wsrod rodzacych i powiedziala mi ze ok 50% bierze go. Polozna powiedziala ze ona nie ma zdania co jest lepsze. Ale jak mowila o mozliwych skutkach ubocznych i powiedziala «czasem epidural wycieka do otaczajacej tkanki i to prowadzi do silnego bolu glowy. Ale to nic szkodliwego, po paru dniach powinno przejsc» 🫣 to kurcze nie wiem czy czy chcialabym sie meczyc przez pierwsze dni zycia dziecka, to juz chyba sie wole pomeczyc przed. Tez szukalam jakichs opinii we vlogach i jak slyszalam ze niektore kobiety doslownie zasypiaja w trakcie porodu przez to znieczulenie, albo nie maja wladzy w nogach przez jakis czas, to tez brzmi troche srednio 😂 w kazdym razie z tego co sie dowiedzialam to kobieta powinna sie zdecydowac na znieczulenie przed rozwarciem 7 cm. Potem moze powodowac spowolnienie akcji porodowej co moze byc niebezpieczne dla dziecka.
Joanne, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Chciałam zapytać czy któraś z Was używała przy dzieciaczku przewijaka nakładanego na łóżeczko? Jak Wam się to sprawdzało? Mam przewijak-komodę z Ikei ale obawiam się, że jak ją rozłożę to starszy syn będzie się wieszał na tym przewijaku bo ostatnio ma fazę na wspinaczkę po meblach.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Ja chce mieć zewnątrzoponowe i wybrałam taki szpital, który na 95% mi to zapewni, co jest niestety rzadkością. Jeśli ma się dobrą położną, to powie kiedy i jak przeć, bo rzeczywiście nie czuje się tego momentu. Więc warto wcześniej obejrzeć jakieś filmiki instruktażowe jak przeć. Moja polozna poleca zzo, ale wiem, że ona mnie poprowadzi przez cały poród.
Dopuszczam myśl, że spróbuję bez, ale jak zacznie mnie boleć to się nie będę zastanawiać. Oczywiście trzeba się zmieścić w oknie "rozwarciowym", bo można chyba od 4cm do 9cm, ale nie pamiętam dokładnie.
Joanne, Asia11, Olo323 lubią tę wiadomość
-
KaroInka wrote:Chciałam zapytać czy któraś z Was używała przy dzieciaczku przewijaka nakładanego na łóżeczko? Jak Wam się to sprawdzało? Mam przewijak-komodę z Ikei ale obawiam się, że jak ją rozłożę to starszy syn będzie się wieszał na tym przewijaku bo ostatnio ma fazę na wspinaczkę po meblach.
Ja mam i do tej pory używam, więc polecam ☺️KaroInka lubi tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaa i nie spada Ci córcia z przewijaka? W sensie nie robi akrobacji? Bo u nas ostatnio to po całym domu latałam żeby syna przebrać, teraz jakoś się unormowało znowu i daje się na łóżku przewinąć. Zresztą nie mialabym siły podnosić tak wysoko tego małego klocka:D
A jak u Was z wózkiem? Lepiej coś? Bo u nas stoi nieużywany od dwóch tygodni. Nie da się nawet posadzić. Wrzask i wije się jak wąż także już całkiem jestem uziemiona:D7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
Ja obudziłam się gdzieś po 4. Chyba wstaję i zaczynam dzień bo co robić? w trakcie dnia muszę robić drzemkę i mam przez to cały dzień rozbity. Mam nadzieję że wkrótce będę lepiej spała.
I te skurcze i bóle jak podczas okresu- tak już pewnie do końca ciąży zostanie? Wiem że macica musi ćwiczyć ale dzisiaj na noc wezmę nospe bo jutro mam zajęcia z szycia więc fajnie byłoby się wyspać. -
W nocy miałam 4 pobudki do WC. Nie wiem skąd się bierze taka ilość sików w nocy, poważnie. Wyspanie średnie ale da się funkcjonować 💪. Na dodatek jestem głodna jak wilk 😳, nie wiem kiedy miałam tak ostatnio. Później pojadę po paczki i na jakieś małe zakupy żywieniowe na obiad 😂. Także czas do 9 mniej więcej zajęty 😂.
kamilamhm lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Ja znów w dzień nie śpię jakoś albo czasu brak albo ot nie mam ochoty a znów wieczór jak spać mi się chce na moment to już jest koło 19 wiec wole nie ryzykować i wtedy przeciągam tak długo jak się da z reguły okolice 23 ….
Moja młoda wczoraj była u lekarza i u nich tez wszystko ok zaczyna 9 tc i jest jedno maleństwo 😜😜Joanne, MamaTrójki, Olo323, meggie94 lubią tę wiadomość
-
KaroInka wrote:Angelaaa i nie spada Ci córcia z przewijaka? W sensie nie robi akrobacji? Bo u nas ostatnio to po całym domu latałam żeby syna przebrać, teraz jakoś się unormowało znowu i daje się na łóżku przewinąć. Zresztą nie mialabym siły podnosić tak wysoko tego małego klocka:D
A jak u Was z wózkiem? Lepiej coś? Bo u nas stoi nieużywany od dwóch tygodni. Nie da się nawet posadzić. Wrzask i wije się jak wąż także już całkiem jestem uziemiona:D
Tak robi akrobacje ale staram się coś dać ciekawe do podtrzymania to się na chwilę zajmie 🙈 bo jak próbuję na łóżku czy podłodze to wtedy tym bardziej turla się i ucieka z gołą dupą 😂😂🙈
A wózek stoi nieużywany chyba od września 🙈Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️