X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2024, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po badaniu. Wszystko jest wporzątku. Jeszcze dwie kontrole. Następna 14 stycznia.
    To badanie trwa 3minuty, a najgorsze jest ubieranie i rozbieranie to trwa najdłużej 😅

Planuje iść na kontrole po CC w pierwszym tygodniu grudnia, ale jeśli nie przestane krwawić i odczówać bólu i zdrętwienia brzucha to pójdę w przyszłym tygodniu.

A noi pieresze szczepienie w przyszłym tygodniu o ile katar się zakończy.

Ja osobiście polecam karuzelki z melodyjkami i baranka, który śpiewa kołysanki.

Wero0707, Elasure, Niaha, juss92 lubią tę wiadomość

• Wero0707 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze też nie rozpakowana, a już mam listę 😅

-Seria z Canpola BabiesBoo - tam są różne rzeczy kontrastowe w różnych przedziałach cenowych, podoba mi się mata i książeczka o dniu pandy 🐼 ale są też inne fajne gadżety
    - Trójkąt edukacyjny, kostki edukacyjne lub inne zabawki z lusterkami i przywieszkami Little Dutch lub Sebra lub Done by Deer (to już bardziej takie Montessori, pastele 🤪 )
    - Książeczki z serii Pucio, Niuniuś, Ulica Czereśniowa - Króliczek Moonie
    -Baby Gym

Jenny93 lubi tę wiadomość

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej Maksowi nic na święta kupować nie będę (chociaż może jakieś sensoryczne zabawki), bardziej skupie się na starszaku. Większość tego co piszecie już w domu mamy, Alilo co prawda straszy nie miał, ale Maksowi kupiłam jak ogarnialam wyprawkę.

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak to jest z herbatami po porodzie? Można je już pić 'bez ograniczeń'? :D

Bardziej mi chodzi o jakieś typu owocowe, zielona - chciałam coś zabrać już do szpitala.

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Dziewczyny, a jak to jest z herbatami po porodzie? Można je już pić 'bez ograniczeń'? :D

Bardziej mi chodzi o jakieś typu owocowe, zielona - chciałam coś zabrać już do szpitala.

Zgodnie z myślą, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej powiedziałabym, że poza alkoholem można już pić wszystko. Chociaż jak wczoraj zapytałam ginekolog o picie kolagenu, to zrobiła wielkie oczy, zapytała po co i powiedziała, że lepiej nie 🫣 Tu w sumie pytanie do Was czy zamierzacie pić kolagen, a może nawet piłyście w ciąży? Mi on bardzo dobrze robi na włosy, skórę, paznokcie. Przydałby się w okresie laktacji. Położna powiedziała, że ok, a lekarka mnie trochę zbiła z tropu

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po przygodach zostałam przyjęta na obserwację w szpitalu.
    W pierwszym szpitalu mnie nie przyjęli, ze względu na brak miejsc. Dostałam od nich zalecenie pilnego stawienia się w dniu dzisiejszym do innego szpitala.

W szpitalu nr 2 zostałam przyjęta, ale kręcili nosem, że wcale tych wód nie jest tak mało na badaniu z 1 szpitala.
    Po drugie tutaj przyjmują za datę porodu termin z miesiączki czyli 24.11 (z USG wychodziło 19 i tak mi podkreślili w karcie ciąży i do tej pory każdy lekarz bral tą datę, na prenatalnych jak byłam u innego niż prowadzący też przyjmował 19.11). No a wg tego jestem 39+2 dopiero.
    Zrobili swoje badania i wychodzi, że mam poziom wód całkiem w porządku, wszystko ok, no ale jak już mnie przyjęli to zostaje na obserwacji. Bez indukcji.

Reasumując miałam wczoraj u prowadzącego afi 3,8: w pierwszym szpitalu 5,5; w drugim szpitalu u jednej lekarki 12 a wg drugiej 9 🤣

❤️

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    W pierwszym szpitalu mnie nie przyjęli, ze względu na brak miejsc. Dostałam od nich zalecenie pilnego stawienia się w dniu dzisiejszym do innego szpitala.

W szpitalu nr 2 zostałam przyjęta, ale kręcili nosem, że wcale tych wód nie jest tak mało na badaniu z 1 szpitala.
    Po drugie tutaj przyjmują za datę porodu termin z miesiączki czyli 24.11 (z USG wychodziło 19 i tak mi podkreślili w karcie ciąży i do tej pory każdy lekarz bral tą datę, na prenatalnych jak byłam u innego niż prowadzący też przyjmował 19.11). No a wg tego jestem 39+2 dopiero.
    Zrobili swoje badania i wychodzi, że mam poziom wód całkiem w porządku, wszystko ok, no ale jak już mnie przyjęli to zostaje na obserwacji. Bez indukcji.

Reasumując miałam wczoraj u prowadzącego afi 3,8: w pierwszym szpitalu 5,5; w drugim szpitalu u jednej lekarki 12 a wg drugiej 9 🤣

O nieee, najgorsze takie bujanie się, współczuję. Jeszcze jak nie ma spójności między specjalistami, to człowiek skołowany. Natomiast te usg pod koniec ciąży to w ogóle chyba są średnio miarodajne i tam już mało widać. Moja ginekolog wczoraj też szukała wód, w końcu znalazła „kieszonki” jak to ujęła (nie wiem czy to nomenklatura medyczna), ale kazała mi dużo pić na wszelki.

Edit: już znalazłam, że rzeczywiście jest kilka tych kieszonek i w każdej powinna być określona ilość płynu owodniowego. Człowiek medycynę przez internet skończy w czasie ciąży xD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2024, 15:43

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pandzia 🐼 wrote:
    ja z tych nierozpakowanych ale mogę polecić maskotkę Mr B z lullalove. ma kontrastowe kolory a dodatkowo kieszonkę na wkład ogrzewający- super na spacerki albo na brzuszek, żeby go rozgrzać podczas kolek. kupiłam dobrych kilka lat temu dla chrześniaka, później jego rodzeństwo również się nim bawiło.
    dla swojej też już mam :)

Oo u nas też walka z kolkami. Dobry pomysł. Dziękuję ❤️

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Ja jeszcze nierozpakowana (w czwartek już będę) mam listę mikołajkowo-świąteczną:

- Alilo
    - Mata interaktywna Dino Nukido
    - Baby Gym
    - Ubranka 68 albo większe (body,spodnie,bluzy bez kaptura, sweterki, kurtka wiosenna, pajacyki bez nóżek do spania)
    - Książeczki
    - Piłeczki sensoryczne
    - Kombinezon merino H&M
    - Żyrafa Sophie
    - https://natuli.pl/pl/p/Rabat-18-Wierszyki-Paluszkowe-Wierszyki-bliskosciowe-Wierszyki-na-dobranoc-Wierszyki-logopedyczne-Wierszyki-swiateczne/23295

I dopiszę jeszcze może tą maskotkę Mr B ;)

To będą głównie prezenty na przyszłość, ale pewnie będą pytać wszyscy to już pracuję nad taką przyszłościową listą :)

Super dziękuję ❤️ Część z nich też już mam zapisane :D

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

To chyba średnią trzeba wyliczyć 😅🙈

• Polaaaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Zgodnie z myślą, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej powiedziałabym, że poza alkoholem można już pić wszystko. Chociaż jak wczoraj zapytałam ginekolog o picie kolagenu, to zrobiła wielkie oczy, zapytała po co i powiedziała, że lepiej nie 🫣 Tu w sumie pytanie do Was czy zamierzacie pić kolagen, a może nawet piłyście w ciąży? Mi on bardzo dobrze robi na włosy, skórę, paznokcie. Przydałby się w okresie laktacji. Położna powiedziała, że ok, a lekarka mnie trochę zbiła z tropu

No to idealnie :D to jutro przed wyjazdem do szpitala się uzbroję w sporą ilość herbatek, chociaż owocowych, żeby po pionizacji móc już pić coś innego niż woda :D albo też jutro wypiję ze dwie, żeby sobie umilić wieczór w szpitalu

age.png
  • czaranna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Omg ale komedia ..
    Ci lekarze co niektórzy to jakiś obłęd jest, u jednego tak u drugiego inaczej .. może z innych książek się uczyli 🙈
    I chyba ewidentnie trend wad wzrokowych mają każdy inaczej widzi ? 🥸

Ale dobrze że jesteś na oddziale, przynajmniej nie będziesz się denerwowała i może w koncu to ktoś rzetelnie sprawdzi.

Ja mam od początku przyjęty termin z om i w zasadzie wszyscy dookoła tylko ten biorą pod uwagę, z usg miałam 17.11 więc też mała różnica.

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗
    23.11.2024 - 12.15 Miłosz 💙

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z om 29.11, a z usg 30.11, więc nikt nie mógł swoich interpretacji dorabiać xD ale ci lekarze to rzeczywiście czasem rzeźbią

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest od strony formalnej. Jak zgłosić dziecko do zus zeby miało ubezpieczenie? Ja to robie? Pracodawca?

22.02.2024 transfer

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest od strony formalnej. Jak zgłosić dziecko do zus zeby miało ubezpieczenie? Ja to robie? Pracodawca?

Pracodawca

• Polaaaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:

U mnie ja muszę złożyć wniosek przez nasz portal kadrowy a co potem się z tym dzieje to nie wiem :)

age.png
  • MaggLbn Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czaranna wrote:
    Omg ale komedia ..
    Ci lekarze co niektórzy to jakiś obłęd jest, u jednego tak u drugiego inaczej .. może z innych książek się uczyli 🙈
    I chyba ewidentnie trend wad wzrokowych mają każdy inaczej widzi ? 🥸

Tak to chyba jakiś trend 🫣 U mnie waga małej codziennie inna ( zależnie od lekarza, który wykonywał badania), przedział od 3200g do 3990g. Finalnie 3340g. A o badaniach rozwarcia to aż żal wspominać ponownie 🫣

Wyszła mi anemia po porodzie. Które żelazo polecacie? Dostałam receptę na Sorbifer ale nigdzie nie ma. Będę kombinowała receptę na coś innego, może macie jakąś polecajke.

U nas dzisiaj po wizycie patronażowej. Dogoniliśmy wagę urodzeniową, wszystko w porządku 😍

Wero0707, Elasure lubią tę wiadomość

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:
    Tak to chyba jakiś trend 🫣 U mnie waga małej codziennie inna ( zależnie od lekarza, który wykonywał badania), przedział od 3200g do 3990g. Finalnie 3340g. A o badaniach rozwarcia to aż żal wspominać ponownie 🫣

Wyszła mi anemia po porodzie. Które żelazo polecacie? Dostałam receptę na Sorbifer ale nigdzie nie ma. Będę kombinowała receptę na coś innego, może macie jakąś polecajke.

U nas dzisiaj po wizycie patronażowej. Dogoniliśmy wagę urodzeniową, wszystko w porządku 😍

Całą ciążę brałam tardyferon

MaggLbn lubi tę wiadomość

• Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak tam Wasze maluszki? Moja podczas zasypiania strasznie sapie i charczy🤔 Zastanawiam się czy to jest normalne. Na wizycie patronazowej u pani doktor dziewczyna zdrów jak ryba. 😀

age.png
  • Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Rozpakowane mamy, jakie zabawki, gadżety byście wpisały w liście do mikołaja? 😁 Takie top top co Wam się przydało np. przy pierwszym dzieciątku?
    Ja chyba tylko książeczki do czytania wpisuje na listę. Bo większość rzeczy i gadżetów mamy. 😃

Jenny93 lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 635 636 637 638 639 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ