Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Rozpakowane mamy, jakie zabawki, gadżety byście wpisały w liście do mikołaja? 😁 Takie top top co Wam się przydało np. przy pierwszym dzieciątku?
    Ja chyba tylko książeczki do czytania wpisuje na listę. Bo większość rzeczy i gadżetów mamy. 😃

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    Ja chyba tylko książeczki do czytania wpisuje na listę. Bo większość rzeczy i gadżetów mamy. 😃

Dlatego ja się wstrzymywałam z kupowaniem zabawek i gadżetów, żeby mieć co wpisać na listy prezentowe haha

Elasure lubi tę wiadomość

preg.png
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:
    Tak to chyba jakiś trend 🫣 U mnie waga małej codziennie inna ( zależnie od lekarza, który wykonywał badania), przedział od 3200g do 3990g. Finalnie 3340g. A o badaniach rozwarcia to aż żal wspominać ponownie 🫣

Wyszła mi anemia po porodzie. Które żelazo polecacie? Dostałam receptę na Sorbifer ale nigdzie nie ma. Będę kombinowała receptę na coś innego, może macie jakąś polecajke.

U nas dzisiaj po wizycie patronażowej. Dogoniliśmy wagę urodzeniową, wszystko w porządku 😍

Feroplex, naprawdę super, ale też niestety trudno dostępny. Sorbifer na mnie osobiście źle działał ☹️

MaggLbn lubi tę wiadomość

• czaranna Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Sorbifer u mnie bardzo dobrze zadziałał przez miesiąc z 10,7 skoczyłam na 12,3 ale faktycznie bardzo ciężko go dostać.

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

preg.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    Dziewczyny a jak tam Wasze maluszki? Moja podczas zasypiania strasznie sapie i charczy🤔 Zastanawiam się czy to jest normalne. Na wizycie patronazowej u pani doktor dziewczyna zdrów jak ryba. 😀

Mój ciągle je i śpi 🙈 najgorsze tylko jest to, że strasznie zasypia w trakcie jedzenia, dosłownie 8-10min jednej piersi i jest sen jak kamień, nie ma szans dobudzić. Zazwyczaj minie z 15min i budzi się na drugą, potem dostaje czkawki, więc muszę podać pierś znowu (swoją drogą dobry patent od położnej, działa od razu). Po takim karmieniu zazwyczaj pada, chociaż nie ukrywam, że jest to trochę męczące. Liczę, że szybko się to unormuje.

Dziewczyny, mam tak poranione brodawki, że to jest głowa mała 😭 dosłownie rozgryzione do krwi, rozognione, boli nawet jak koszulka dotyka. Po każdym karmieniu używam kompresów multimam, do tego trochę chłodzenia kompresami, ale jest DRAMAT. Każde karmienie to jest wycie z bólu. Czy któraś miała ten problem i jest w stanie powiedzieć ile zajęło brodawkom przystosowanie się? Kiedy ten ból minął i wszystko się zagoiło? Nie wiem ile jeszcze wytrzymam 😵‍💫 już mam w głowie przejście na mm, ale żal mi bo widzę jak mały się uspakaja przy piersi, a na dodatek mam naprawdę sporo pokarmu i szkoda trochę to stracić.

age.png
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Mój ciągle je i śpi 🙈 najgorsze tylko jest to, że strasznie zasypia w trakcie jedzenia, dosłownie 8-10min jednej piersi i jest sen jak kamień, nie ma szans dobudzić. Zazwyczaj minie z 15min i budzi się na drugą, potem dostaje czkawki, więc muszę podać pierś znowu (swoją drogą dobry patent od położnej, działa od razu). Po takim karmieniu zazwyczaj pada, chociaż nie ukrywam, że jest to trochę męczące. Liczę, że szybko się to unormuje.

Dziewczyny, mam tak poranione brodawki, że to jest głowa mała 😭 dosłownie rozgryzione do krwi, rozognione, boli nawet jak koszulka dotyka. Po każdym karmieniu używam kompresów multimam, do tego trochę chłodzenia kompresami, ale jest DRAMAT. Każde karmienie to jest wycie z bólu. Czy któraś miała ten problem i jest w stanie powiedzieć ile zajęło brodawkom przystosowanie się? Kiedy ten ból minął i wszystko się zagoiło? Nie wiem ile jeszcze wytrzymam 😵‍💫 już mam w głowie przejście na mm, ale żal mi bo widzę jak mały się uspakaja przy piersi, a na dodatek mam naprawdę sporo pokarmu i szkoda trochę to stracić.

A może chcesz spróbować tych osłonek na brodawki? U mnie położna je doradzała właśnie na czas wygojenia się ran.

U mnie Sorbifer powodował bóle brzucha i nudności, ale ja jestem też żołądkowo mocno wrażliwa, więc pewnie dlatego...

• bambari Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam feroflex ale później jego zdobycie nie było w ogóle możliwe. No i niestety przez ten brak dostępności lekarz dał mi tardyferon.

Jestem dziś po trzech KTG, totalnie zero skurczy

II 16.03.2024

preg.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:
    A może chcesz spróbować tych osłonek na brodawki? U mnie położna je doradzała właśnie na czas wygojenia się ran.

U mnie Sorbifer powodował bóle brzucha i nudności, ale ja jestem też żołądkowo mocno wrażliwa, więc pewnie dlatego...

zamówiłam z lansinoh, jutro powinny być. Ciekawi mnie tylko ile taka adaptacja brodawek może trwać, nie spodziewałam się aż takiego bólu :(

Czarna Dalia lubi tę wiadomość

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:

Nie wiem jak będzie u Ciebie, ale u mnie to trwało jakoś do 2 tygodni max, potem było już ok z sutkami.

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest od strony formalnej. Jak zgłosić dziecko do zus zeby miało ubezpieczenie? Ja to robie? Pracodawca?

Trzeba wypełnić wniosek, dostarczyć pracodawcy i on dalej podziała z tym. Musisz do tego mieć PESEL dziecka, więc najpierw wniosek do pue.

- po otrzymaniu odpisu zadzwoniłam do kadr i oni wysłali mi na maila dokumenty do wypełnienia (wniosek o urlop macierzyński i wychowawczy oraz wniosek ze zgłoszeniem dziecka do ubezpieczenia zdrowotnego). Wypełniłam je i odesłałam im (odpis musiałam skserować i również załączyć)
    - wypełniłam wniosek o 800+ (najłatwiej o najszybciej online przez bank)
    - zadzwoniłam do PZU ( mam tam ubezpieczenie prywatne) i zgłosiłam urodzenie dziecka

To co zostalo do zrobienia:
    - zapisanie młodego do przychodni i na pierwszą wizytę do pediatry

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:26

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
‹‹ 634 635 636 637 638
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ