X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    Ja chyba tylko książeczki do czytania wpisuje na listę. Bo większość rzeczy i gadżetów mamy. 😃

Dlatego ja się wstrzymywałam z kupowaniem zabawek i gadżetów, żeby mieć co wpisać na listy prezentowe haha

Elasure lubi tę wiadomość

age.png
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2024, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggLbn wrote:
    Tak to chyba jakiś trend 🫣 U mnie waga małej codziennie inna ( zależnie od lekarza, który wykonywał badania), przedział od 3200g do 3990g. Finalnie 3340g. A o badaniach rozwarcia to aż żal wspominać ponownie 🫣

Wyszła mi anemia po porodzie. Które żelazo polecacie? Dostałam receptę na Sorbifer ale nigdzie nie ma. Będę kombinowała receptę na coś innego, może macie jakąś polecajke.

U nas dzisiaj po wizycie patronażowej. Dogoniliśmy wagę urodzeniową, wszystko w porządku 😍

Feroplex, naprawdę super, ale też niestety trudno dostępny. Sorbifer na mnie osobiście źle działał ☹️

MaggLbn lubi tę wiadomość

• czaranna Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Sorbifer u mnie bardzo dobrze zadziałał przez miesiąc z 10,7 skoczyłam na 12,3 ale faktycznie bardzo ciężko go dostać.

👸 33
    👨‍🔧 37

28.10.2009 - 9.15 3860 Kubuś 💙
    07.01.2015 - 5.05 4000 Michalina💗
    23.11.2024 - 12.15 Miłosz 💙

Starania od - 01.2023
    ⏸️ 11.03.2024

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    Dziewczyny a jak tam Wasze maluszki? Moja podczas zasypiania strasznie sapie i charczy🤔 Zastanawiam się czy to jest normalne. Na wizycie patronazowej u pani doktor dziewczyna zdrów jak ryba. 😀

Mój ciągle je i śpi 🙈 najgorsze tylko jest to, że strasznie zasypia w trakcie jedzenia, dosłownie 8-10min jednej piersi i jest sen jak kamień, nie ma szans dobudzić. Zazwyczaj minie z 15min i budzi się na drugą, potem dostaje czkawki, więc muszę podać pierś znowu (swoją drogą dobry patent od położnej, działa od razu). Po takim karmieniu zazwyczaj pada, chociaż nie ukrywam, że jest to trochę męczące. Liczę, że szybko się to unormuje.

Dziewczyny, mam tak poranione brodawki, że to jest głowa mała 😭 dosłownie rozgryzione do krwi, rozognione, boli nawet jak koszulka dotyka. Po każdym karmieniu używam kompresów multimam, do tego trochę chłodzenia kompresami, ale jest DRAMAT. Każde karmienie to jest wycie z bólu. Czy któraś miała ten problem i jest w stanie powiedzieć ile zajęło brodawkom przystosowanie się? Kiedy ten ból minął i wszystko się zagoiło? Nie wiem ile jeszcze wytrzymam 😵‍💫 już mam w głowie przejście na mm, ale żal mi bo widzę jak mały się uspakaja przy piersi, a na dodatek mam naprawdę sporo pokarmu i szkoda trochę to stracić.

age.png
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: 19 listopada 2024, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Mój ciągle je i śpi 🙈 najgorsze tylko jest to, że strasznie zasypia w trakcie jedzenia, dosłownie 8-10min jednej piersi i jest sen jak kamień, nie ma szans dobudzić. Zazwyczaj minie z 15min i budzi się na drugą, potem dostaje czkawki, więc muszę podać pierś znowu (swoją drogą dobry patent od położnej, działa od razu). Po takim karmieniu zazwyczaj pada, chociaż nie ukrywam, że jest to trochę męczące. Liczę, że szybko się to unormuje.

Dziewczyny, mam tak poranione brodawki, że to jest głowa mała 😭 dosłownie rozgryzione do krwi, rozognione, boli nawet jak koszulka dotyka. Po każdym karmieniu używam kompresów multimam, do tego trochę chłodzenia kompresami, ale jest DRAMAT. Każde karmienie to jest wycie z bólu. Czy któraś miała ten problem i jest w stanie powiedzieć ile zajęło brodawkom przystosowanie się? Kiedy ten ból minął i wszystko się zagoiło? Nie wiem ile jeszcze wytrzymam 😵‍💫 już mam w głowie przejście na mm, ale żal mi bo widzę jak mały się uspakaja przy piersi, a na dodatek mam naprawdę sporo pokarmu i szkoda trochę to stracić.

A może chcesz spróbować tych osłonek na brodawki? U mnie położna je doradzała właśnie na czas wygojenia się ran.

U mnie Sorbifer powodował bóle brzucha i nudności, ale ja jestem też żołądkowo mocno wrażliwa, więc pewnie dlatego...

• bambari Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam feroflex ale później jego zdobycie nie było w ogóle możliwe. No i niestety przez ten brak dostępności lekarz dał mi tardyferon.

Jestem dziś po trzech KTG, totalnie zero skurczy

❤️

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:
    A może chcesz spróbować tych osłonek na brodawki? U mnie położna je doradzała właśnie na czas wygojenia się ran.

U mnie Sorbifer powodował bóle brzucha i nudności, ale ja jestem też żołądkowo mocno wrażliwa, więc pewnie dlatego...

zamówiłam z lansinoh, jutro powinny być. Ciekawi mnie tylko ile taka adaptacja brodawek może trwać, nie spodziewałam się aż takiego bólu :(

Czarna Dalia lubi tę wiadomość

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:

Nie wiem jak będzie u Ciebie, ale u mnie to trwało jakoś do 2 tygodni max, potem było już ok z sutkami.

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest od strony formalnej. Jak zgłosić dziecko do zus zeby miało ubezpieczenie? Ja to robie? Pracodawca?

Trzeba wypełnić wniosek, dostarczyć pracodawcy i on dalej podziała z tym. Musisz do tego mieć PESEL dziecka, więc najpierw wniosek do pue.

- po otrzymaniu odpisu zadzwoniłam do kadr i oni wysłali mi na maila dokumenty do wypełnienia (wniosek o urlop macierzyński i wychowawczy oraz wniosek ze zgłoszeniem dziecka do ubezpieczenia zdrowotnego). Wypełniłam je i odesłałam im (odpis musiałam skserować i również załączyć)
    - wypełniłam wniosek o 800+ (najłatwiej o najszybciej online przez bank)
    - zadzwoniłam do PZU ( mam tam ubezpieczenie prywatne) i zgłosiłam urodzenie dziecka

To co zostalo do zrobienia:
    - zapisanie młodego do przychodni i na pierwszą wizytę do pediatry

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2024, 20:26

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:

Do tej pory mnie boli, ale teraz tylko na początku karmienia. Minuta pracy małego i po bólu.

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj w nocy był dramat. Młody był głodny ale nie chciał jeść z piersi, jakby tam nie było pokarmu (frustrował się szybko przy tym i bardzo płakał). Dałam mu mleko modyfikowane i zasnął (nie miałam zapasu mojego mleka).
    Rano już takiego problemu nie było, nie ma pojęcia co się zadziało, mam nadzieję, że tej nocy będzie już lepiej.

age.png
  • redken Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój plan z czekaniem na naturalny start chyba właśnie legł w gruzach. Mała nie przybrała nic przez ostatnie 2 tygodnie. Mam się jutro zgłosić do szpitala na konsultacje 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2024, 21:39

preg.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    Dziewczyny a jak tam Wasze maluszki? Moja podczas zasypiania strasznie sapie i charczy🤔 Zastanawiam się czy to jest normalne. Na wizycie patronazowej u pani doktor dziewczyna zdrów jak ryba. 😀

Może nosek jej wyczyść?

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Do tej pory mnie boli, ale teraz tylko na początku karmienia. Minuta pracy małego i po bólu.

U mnie tak samo. Najgorzej bolą pierwsze ciumknięcia 😅

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Dzisiaj w nocy był dramat. Młody był głodny ale nie chciał jeść z piersi, jakby tam nie było pokarmu (frustrował się szybko przy tym i bardzo płakał). Dałam mu mleko modyfikowane i zasnął (nie miałam zapasu mojego mleka).
    Rano już takiego problemu nie było, nie ma pojęcia co się zadziało, mam nadzieję, że tej nocy będzie już lepiej.

Wieczorem mam wrażenie, że moje piersi są bardziej miękkie i mniej pełne. W nocy prolaktyna jest wysoka i dlatego wtedy też pokarm jest najbardziej wartościowy i piersi twarde

• Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Może nosek jej wyczyść?
    No właśnie czyszczę jej nosek dość często i jest chwilę lepiej, ale po jakimś czasie znów to samo. 🫣

age.png
  • Bibi24 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2024, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    No właśnie czyszczę jej nosek dość często i jest chwilę lepiej, ale po jakimś czasie znów to samo. 🫣
    Sól fizjologiczną po kropelce do jednej dziurki i do drugiej - nie martw się zacznie kichać i sama sobie to oczyści kichaniem - to też często jest przez suche powietrze, dowiedziałam się od naszych położnych i faktycznie też tak stosowałam i było skuteczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2024, 21:50

Przedszkolanka123, MaggLbn lubią tę wiadomość

preg.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:
    Mój plan z czekaniem na naturalny start chyba właśnie legł w gruzach. Mała nie przybrała nic przez ostatnie 2 tygodnie. Mam się jutro zgłosić do szpitala na konsultacje 😔
    U nas podobnie, młody nie przybiera prawie nic. Za to pięknie je, na jedno pociągnięcie jest jedno połknięcie. Nie ma żółtaczki i wszystko wygląda super. Moja położna zleciła mi jutro ważenie przed i po karmieniu i badania z krwi. Nie chciała właśnie żebym musiała jechać do szpitala ani dokarmiać mm, więc w planie jest dokarmianie moim mlekiem po karmieniu piersią. Ja myślę, że to tymczasowe, bo młody zaczął ulewać. Czuję, że jak z jego bratem, tak samo z nim będziemy się męczyć z refluksem ☹️ zobaczymy co pokażą jutrzejsze badania, ale czuję, że to tylko tymczasowe.

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Kofinka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2024, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    redken wrote:
    O kurczę, a mierzył ten sam lekarz? Może ułożenie spowodował, ze waga nie jest doszacowana?

• Bibi24 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2024, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K

My ostatecznie jesteśmy po indukcji, 16.11.2024 SN urodził się Antoś z wagą 3589g.

Niestety nie odbyło się bez późniejszych komplikacji, na chwilę obecną jesteśmy rozdzieleni możemy się widzieć pod ścisłym rygorem max 5h dziennie.

Dziś miałam teraz chwilkę i nadrobiłam w końcu wątek. Pozdrawiam Was serdecznie trzymam kciuki za każdą i za dzieciątka te na rączkach i te jeszcze w brzuszkach 💚

Przedszkolanka123, miska122, Wero0707, Niaha, Natalia K, Jenny93, Elasure, KarolinaAnastazja, juss92, pandzia 🐼, Fania017, redken, MonReve96, MaggLbn, Kofinka, Makija lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 636 637 638 639 640 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ