LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Sparky wrote:Bambari, o kurczę, to jestem w szoku, że to właśnie na Brochowie miałaś takie przeżycia 😯 W takim razie nie dziwię się, że nie chciałaś tam wracać 🫣 To dobry znak, że balonik wypadł sam. Trzymam mocno kciuki 🤞🏼
Karolina Anastazja, u nas kikut odpadł w 8. dobie, przez ostatni dzień też wisiał na "włosku", ale to nie była ropa. A czy pępek intensywnie brzydko pachnie, jest zaczerwieniony? Jeśli nie, to nie ma powodów do obaw. Przemywaj jak zwykle, nie ciągnij na siłę, na pewno wkrótce kikut odpadnie ☺️
Przemywacie pępek? Ja w szpitalu od neonatologa dostałam wytyczne, żeby pępka w ogóle nie ruszać - nie przemywać, nie psikać żadnym octaniseptem, a jeśli zamoczy się w kąpieli to odczekać aż wyschnie całkowicie do sucha i dopiero ubrać dziecko, ale starać się nie dopuszczać do zamoczenia. Ogólnie są nowe zalecenia, bo lepiej goi się w suchości i podobno szybciej wtedy odpada, ogranicza się ryzyko że będzie się ślimaczył. Położna na pierwszej wizycie nam to potwierdziła i powiedziała, żeby tylko obserwować czy nie ma zaczerwienienia lub ropy, ale jeśli nie, to nic z nim nie należy robić... -
Ja okres dostałam po skończeniu karmienia. Przy pierwszym karmiłam 6 miesięcy i jakoś po dwóch tygodniach od skończenia karmienia okres wrócił. Przy drugim karmiłam 11 miesięcy z czego 9 normalnie, a od 9 miesiąca tylko w nocy bo nie chciał mleka w ciągu dnia w ogóle. Okres wrócił tak samo po dwóch tygodniach od zupełnego zakończenia karmienia. Kiedyś czytałam jakiś artykuł, że to właśnie nocne regularne karmienie blokuje owulację.👩🏼34 lat
👦🏼07/19 Alek
🧒🏼03/22 Marcel
👶🏼11/24 Julian -
Czarna Dalia wrote:Przemywacie pępek? Ja w szpitalu od neonatologa dostałam wytyczne, żeby pępka w ogóle nie ruszać - nie przemywać, nie psikać żadnym octaniseptem, a jeśli zamoczy się w kąpieli to odczekać aż wyschnie całkowicie do sucha i dopiero ubrać dziecko, ale starać się nie dopuszczać do zamoczenia. Ogólnie są nowe zalecenia, bo lepiej goi się w suchości i podobno szybciej wtedy odpada, ogranicza się ryzyko że będzie się ślimaczył. Położna na pierwszej wizycie nam to potwierdziła i powiedziała, żeby tylko obserwować czy nie ma zaczerwienienia lub ropy, ale jeśli nie, to nic z nim nie należy robić...
Czarna Dalia lubi tę wiadomość
-
juss92 wrote:U nas w szkole rodzenia też mówili, że na sucho patyczkiem, nie psikać niczym, jak się zamoczy w kąpieli to dokładnie osuszyć. I u nas odpadł w 7 dobie, bez żadnych problemów w międzyczasie.
Dzięki za informację, właśnie też tak robimy. Jesteśmy teraz w 8 dobie, ale jeszcze jest. Liczę na to, że do tygodnia odpadnie 😅juss92 lubi tę wiadomość
-
BabaJaga89 wrote:Dziewczyny po CC, mam pytanie. Wy też macie taki wałek nad blizną? To kiedyś znika?
Ja mam na końcu i na początku blizny takie twardsze. Niby to normalne.
Co masz na myśli mówiąc wałek? Ja mam oponkę brzuszną, ciężko mi powiedzieć czy cis tam jest 🤣 -
juss92 wrote:U nas w szkole rodzenia też mówili, że na sucho patyczkiem, nie psikać niczym, jak się zamoczy w kąpieli to dokładnie osuszyć. I u nas odpadł w 7 dobie, bez żadnych problemów w międzyczasie.
Mam wrażenie, że ile ludzi tyle teori 😅 serio😅
Nam kazali obmywać patyczkiem na sucho, położna przyszła obmywała solą w środku I kazała normalnie moczyć w wodzie 😅
My czyscielismy patyczkiem z solą ale moczyliśmy sporadycznie jak się zamoczył podczas kąpieli to osuszalismy 😄 -
BabaJaga89 wrote:Dziewczyny po CC, mam pytanie. Wy też macie taki wałek nad blizną? To kiedyś znika?
Chodzi Ci o niewielki fałd skóry? To ja tak mam.. został mi do zrzucenia 1kg po ciazy ale skóra na brzuchu jest jeszcze dość mocno rozciagnieta -
KarolinaAnastazja wrote:Ja mam na końcu i na początku blizny takie twardsze. Niby to normalne.
Co masz na myśli mówiąc wałek? Ja mam oponkę brzuszną, ciężko mi powiedzieć czy cis tam jest 🤣
😃
Chodzi mi o taką skórę nad blizną, wygląda jak wałek tłuszczu trochę.
Zawsze miałam płaski brzuch i to tak dziwnie sterczy teraz 🥴
W sumie dopiero 2 tygodnie po cc ale już mnie to wkurza bo po pierwszym porodzie SN szybciej gubil się brzuch 🤪 -
Czarna Dalia wrote:Przemywacie pępek? Ja w szpitalu od neonatologa dostałam wytyczne, żeby pępka w ogóle nie ruszać - nie przemywać, nie psikać żadnym octaniseptem, a jeśli zamoczy się w kąpieli to odczekać aż wyschnie całkowicie do sucha i dopiero ubrać dziecko, ale starać się nie dopuszczać do zamoczenia. Ogólnie są nowe zalecenia, bo lepiej goi się w suchości i podobno szybciej wtedy odpada, ogranicza się ryzyko że będzie się ślimaczył. Położna na pierwszej wizycie nam to potwierdziła i powiedziała, żeby tylko obserwować czy nie ma zaczerwienienia lub ropy, ale jeśli nie, to nic z nim nie należy robić...
U nas takie same zalecenie. Przemywać dopiero jakby pojawiła się ropa. A tak to tylko osuszać pod kikutem.Czarna Dalia lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny ☺️ gratulacje dla nowych mamusiek. I kciuki za te, które jeszcze czekają. Już niedługo będziecie tulić swoje kruszynki 🩷
Co do pępka, nam położna kazała czyścić raz dziennie patyczkiem namoczonym solą fizjologiczną plus przy zmianie pieluchy suchym patyczkiem jeśli coś tam się pojawiało. Przy kąpieli normalnie moczyliśmy pępek a potem czyściliśmy do sucha patyczkiem. Kikut odpadł po 15 dniach dopiero ale jakoś nie dłużył mi się ten czas.Natalia K lubi tę wiadomość
-
Mi wszyscy mówili, żeby przemywać octaniseptem. Zarówno w szpitalu, jak i położna i pediatra. Wszystko ładnie się zagoiło, bez najmniejszych problemów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2024, 14:52
-
Powiem Wam tak: jestem teraz w szpitalu i co lekarz/pielęgniarka/położna to każdy wyznaje inną szkołę 🤣 trochę to irytujące, ale co zrobisz. Ja i tak wychodzę z założenia, że każdego wysłucham chętnie, ale słucham się w największym stopniu samej siebie. Inaczej się nie da, bo ich rady często się wykluczają 🤷🏻♀️
MaggLbn, czaranna, Paima, Kofinka, juss92, Niaha, Elasure lubią tę wiadomość
-
Na szkole oficjalnie dostaliśmy zalecenie „na sucho”, a jak coś podkrwawia, jest zaczerwienione to octanisept, nieoficjalnie zamiast octaniseptu reniseptol.
Chyba odchodzi mi czop, albo plamię po wczorajszym badaniu, które miałam przy okazji ktg (lekarz powiedział, że tak może być, nie cackał się delikatnie mówiąc…). Ogólnie takie dwa pasma brunatnego śluzu dziś wyleciały. Spodziewałam się jednak takiego bardziej zbitego „korka” 😵💫 -
Polaaaa wrote:Dziewczyny,
kiedy przejść na pieluchy 2?
Niby na stronie pampers jest napisane, że jak dziecko waży 2,5 kg.
Ale mój mały ważył we wtorek 3370 więc już dawno powinien być w dwójkach.
To chyba zależy od producenta, 1 też mają jakieś widełki, nawet do 4-5 kg niektóre. Podobno jak wypływa, a pielucha była dobrze założona to znaczy, że już za małe. Ewentualnie trzeba patrzeć po dziecku, czy mu ciasno, czy coś się odciska -
Ja nie ruszałam , dopóki sam nie odpadł.
W momencie, gdy odpadł to właśnie było sporo takiego śluzu, dlatego użyłam octeniseptu.
Ładnie się zasuszyło po tym 👍 -
Polaaaa wrote:Dziewczyny,
kiedy przejść na pieluchy 2?
Niby na stronie pampers jest napisane, że jak dziecko waży 2,5 kg.
Ale mój mały ważył we wtorek 3370 więc już dawno powinien być w dwójkach.
Każda firma ma różne wielkości pampersów...
U nas też 3400 i zaczynam używać rozmiar 2 z Lupilu i Huggies
Pampers rozmiar "1" jest większy wg mnie i póki co są dobre