X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: 28 listopada 2024, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Bambari, o kurczę, to jestem w szoku, że to właśnie na Brochowie miałaś takie przeżycia 😯 W takim razie nie dziwię się, że nie chciałaś tam wracać 🫣 To dobry znak, że balonik wypadł sam. Trzymam mocno kciuki 🤞🏼

Karolina Anastazja, u nas kikut odpadł w 8. dobie, przez ostatni dzień też wisiał na "włosku", ale to nie była ropa. A czy pępek intensywnie brzydko pachnie, jest zaczerwieniony? Jeśli nie, to nie ma powodów do obaw. Przemywaj jak zwykle, nie ciągnij na siłę, na pewno wkrótce kikut odpadnie ☺️

Przemywacie pępek? Ja w szpitalu od neonatologa dostałam wytyczne, żeby pępka w ogóle nie ruszać - nie przemywać, nie psikać żadnym octaniseptem, a jeśli zamoczy się w kąpieli to odczekać aż wyschnie całkowicie do sucha i dopiero ubrać dziecko, ale starać się nie dopuszczać do zamoczenia. Ogólnie są nowe zalecenia, bo lepiej goi się w suchości i podobno szybciej wtedy odpada, ogranicza się ryzyko że będzie się ślimaczył. Położna na pierwszej wizycie nam to potwierdziła i powiedziała, żeby tylko obserwować czy nie ma zaczerwienienia lub ropy, ale jeśli nie, to nic z nim nie należy robić...

• BabaJaga89 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2024, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po CC, mam pytanie. Wy też macie taki wałek nad blizną? To kiedyś znika?

• Makija Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2024, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja okres dostałam po skończeniu karmienia. Przy pierwszym karmiłam 6 miesięcy i jakoś po dwóch tygodniach od skończenia karmienia okres wrócił. Przy drugim karmiłam 11 miesięcy z czego 9 normalnie, a od 9 miesiąca tylko w nocy bo nie chciał mleka w ciągu dnia w ogóle. Okres wrócił tak samo po dwóch tygodniach od zupełnego zakończenia karmienia. Kiedyś czytałam jakiś artykuł, że to właśnie nocne regularne karmienie blokuje owulację.

👩🏼34 lat

👦🏼07/19 Alek
    🧒🏼03/22 Marcel
    👶🏼11/24 Julian
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:
    Przemywacie pępek? Ja w szpitalu od neonatologa dostałam wytyczne, żeby pępka w ogóle nie ruszać - nie przemywać, nie psikać żadnym octaniseptem, a jeśli zamoczy się w kąpieli to odczekać aż wyschnie całkowicie do sucha i dopiero ubrać dziecko, ale starać się nie dopuszczać do zamoczenia. Ogólnie są nowe zalecenia, bo lepiej goi się w suchości i podobno szybciej wtedy odpada, ogranicza się ryzyko że będzie się ślimaczył. Położna na pierwszej wizycie nam to potwierdziła i powiedziała, żeby tylko obserwować czy nie ma zaczerwienienia lub ropy, ale jeśli nie, to nic z nim nie należy robić...
    U nas w szkole rodzenia też mówili, że na sucho patyczkiem, nie psikać niczym, jak się zamoczy w kąpieli to dokładnie osuszyć. I u nas odpadł w 7 dobie, bez żadnych problemów w międzyczasie.

Czarna Dalia lubi tę wiadomość

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: 28 listopada 2024, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:
    U nas w szkole rodzenia też mówili, że na sucho patyczkiem, nie psikać niczym, jak się zamoczy w kąpieli to dokładnie osuszyć. I u nas odpadł w 7 dobie, bez żadnych problemów w międzyczasie.

Dzięki za informację, właśnie też tak robimy. Jesteśmy teraz w 8 dobie, ale jeszcze jest. Liczę na to, że do tygodnia odpadnie 😅

juss92 lubi tę wiadomość

• KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BabaJaga89 wrote:
    Dziewczyny po CC, mam pytanie. Wy też macie taki wałek nad blizną? To kiedyś znika?

Ja mam na końcu i na początku blizny takie twardsze. Niby to normalne.

Co masz na myśli mówiąc wałek? Ja mam oponkę brzuszną, ciężko mi powiedzieć czy cis tam jest 🤣

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:

Mam wrażenie, że ile ludzi tyle teori 😅 serio😅

Nam kazali obmywać patyczkiem na sucho, położna przyszła obmywała solą w środku I kazała normalnie moczyć w wodzie 😅

My czyscielismy patyczkiem z solą ale moczyliśmy sporadycznie jak się zamoczył podczas kąpieli to osuszalismy 😄

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BabaJaga89 wrote:

Chodzi Ci o niewielki fałd skóry? To ja tak mam.. został mi do zrzucenia 1kg po ciazy ale skóra na brzuchu jest jeszcze dość mocno rozciagnieta

22.02.2024 transfer

age.png
  • BabaJaga89 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2024, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Ja mam na końcu i na początku blizny takie twardsze. Niby to normalne.

Co masz na myśli mówiąc wałek? Ja mam oponkę brzuszną, ciężko mi powiedzieć czy cis tam jest 🤣

😃
    Chodzi mi o taką skórę nad blizną, wygląda jak wałek tłuszczu trochę.
    Zawsze miałam płaski brzuch i to tak dziwnie sterczy teraz 🥴
    W sumie dopiero 2 tygodnie po cc ale już mnie to wkurza bo po pierwszym porodzie SN szybciej gubil się brzuch 🤪

• BabaJaga89 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2024, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    Chodzi Ci o niewielki fałd skóry? To ja tak mam.. został mi do zrzucenia 1kg po ciazy ale skóra na brzuchu jest jeszcze dość mocno rozciagnieta

No o to chodzi. Mam nadzieję, że potem jakoś to można rozmasować 🥴

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:

U nas takie same zalecenie. Przemywać dopiero jakby pojawiła się ropa. A tak to tylko osuszać pod kikutem.

Czarna Dalia lubi tę wiadomość

• MonReve96 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ☺️ gratulacje dla nowych mamusiek. I kciuki za te, które jeszcze czekają. Już niedługo będziecie tulić swoje kruszynki 🩷

Co do pępka, nam położna kazała czyścić raz dziennie patyczkiem namoczonym solą fizjologiczną plus przy zmianie pieluchy suchym patyczkiem jeśli coś tam się pojawiało. Przy kąpieli normalnie moczyliśmy pępek a potem czyściliśmy do sucha patyczkiem. Kikut odpadł po 15 dniach dopiero ale jakoś nie dłużył mi się ten czas.

Natalia K lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:

Mi wszyscy mówili, żeby przemywać octaniseptem. Zarówno w szpitalu, jak i położna i pediatra. Wszystko ładnie się zagoiło, bez najmniejszych problemów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2024, 14:52

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

kiedy przejść na pieluchy 2?

Niby na stronie pampers jest napisane, że jak dziecko waży 2,5 kg.

Ale mój mały ważył we wtorek 3370 więc już dawno powinien być w dwójkach.

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam tak: jestem teraz w szpitalu i co lekarz/pielęgniarka/położna to każdy wyznaje inną szkołę 🤣 trochę to irytujące, ale co zrobisz. Ja i tak wychodzę z założenia, że każdego wysłucham chętnie, ale słucham się w największym stopniu samej siebie. Inaczej się nie da, bo ich rady często się wykluczają 🤷🏻‍♀️

MaggLbn, czaranna, Paima, Kofinka, juss92, Niaha, Elasure lubią tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szkole oficjalnie dostaliśmy zalecenie „na sucho”, a jak coś podkrwawia, jest zaczerwienione to octanisept, nieoficjalnie zamiast octaniseptu reniseptol.

Chyba odchodzi mi czop, albo plamię po wczorajszym badaniu, które miałam przy okazji ktg (lekarz powiedział, że tak może być, nie cackał się delikatnie mówiąc…). Ogólnie takie dwa pasma brunatnego śluzu dziś wyleciały. Spodziewałam się jednak takiego bardziej zbitego „korka” 😵‍💫

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Dziewczyny,

To chyba zależy od producenta, 1 też mają jakieś widełki, nawet do 4-5 kg niektóre. Podobno jak wypływa, a pielucha była dobrze założona to znaczy, że już za małe. Ewentualnie trzeba patrzeć po dziecku, czy mu ciasno, czy coś się odciska

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przeszliśmy na 2 około 3 tygodnia. Nie patrzyłam na zakres wagowy, bo on się zazębia tylko coraz częściej synek się przesikiwał i to był dla nas znak, że już pora na 2

• Paima Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna Dalia wrote:

Ja nie ruszałam , dopóki sam nie odpadł.
    W momencie, gdy odpadł to właśnie było sporo takiego śluzu, dlatego użyłam octeniseptu.
    Ładnie się zasuszyło po tym 👍

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
  • Paima Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2024, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Dziewczyny,

Każda firma ma różne wielkości pampersów...
    U nas też 3400 i zaczynam używać rozmiar 2 z Lupilu i Huggies
    Pampers rozmiar "1" jest większy wg mnie i póki co są dobre

9.03 II ❤️ 31 dzień cyklu (5cs)
    12.06 witaj Maleńka 🩷🥹

age.png
‹‹ 656 657 658 659 660 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ