X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Przedszkolanka123 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Chyba tylko ja nie jestem ogarnęłam, że na pneumokoki też można wybrać inną szczepionkę... A też nikt w przychodni nas nie zapytał, nie zaproponował... Ehh a teraz już po pierwszej dawce z tego co czytałam to nie możemy zmienić
    Nie jesteś sama. Mam tak samo. W przychodni poinformowali mnie tylko o szczepieniach 5w1 oraz 6w1.

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka123 wrote:
    Nie jesteś sama. Mam tak samo. W przychodni poinformowali mnie tylko o szczepieniach 5w1 oraz 6w1.

To my te z 15.02 jakieś nieogary 😅🙈 Dopiero tu jak czytałam, że dziewczyny płaciły po 600 zł za szczepienia i myślę sobie, ale mają przebitki, jakie zdzierstwo xd a tu te pneumokoki. Ehh no czasu nie cofnę

Przedszkolanka123 lubi tę wiadomość

• Sparky Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam przenieśli pneumokoki z czwartku na środę, mam nadzieję, że faktycznie ściągnęli Prevenar 20 tak jak chciałam 🙈

Mam wyniki krzywej, na szczęście cukrzyca ze mną nie została 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia, 22:59

Niaha, Jenny93, Przedszkolanka123, KarolinaAnastazja, miska122, bambari, juss92 lubią tę wiadomość

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 03:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Chyba tylko ja nie jestem ogarnęłam, że na pneumokoki też można wybrać inną szczepionkę... A też nikt w przychodni nas nie zapytał, nie zaproponował... Ehh a teraz już po pierwszej dawce z tego co czytałam to nie możemy zmienić
    Z jakiej firmy masz szczepionkę? Wiem, że z niektórych firm można przeskoczyć na inne:)

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniacie pieluszkę w nocy przy każdej pobudce na karmienie? Ja ostatnio parę razy pominelam, jak nie chce go rozbudzać, ale u nas jest kilka pobudek, więc i tak to nie jest aż tak duża przerwa a ten pampers jest gigantyczny 😅 jak jest u Was?

❤️

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Zmieniacie pieluszkę w nocy przy każdej pobudce na karmienie? Ja ostatnio parę razy pominelam, jak nie chce go rozbudzać, ale u nas jest kilka pobudek, więc i tak to nie jest aż tak duża przerwa a ten pampers jest gigantyczny 😅 jak jest u Was?

U nas mały ma już jedna pobudkę nocna więc ostatnie przewijanie ma koło 22-23 i daje radę spokojnie do 8-9 bez przewiajania.

Ale on też już ma etap, że strasznie rzadko robi kupy.

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zazwyczaj jest pobudka ok 2 i potem koło 5/6. Jak przy tej pierwszej pobudce czuje ze pampers nie jest napompowany to go nie przewijam, bo i on się rozbudza i ja. Karmie, odkładam i śpimy dalej 😁

Udało mi się na jutro umówić do mega polecanej osteopatki u mnie w mieście. Liczę, że pomoże nam z refluksem 😩 to już będzie trzecia osoba… pierwszy osteo uznał, że młody ma lekko obniżone napięcie mięśniowe, drugi powiedział, że jest trochę pospinany 🤣 i bądź tu człowieku mądry.

bambari lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 21 stycznia, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

U nas spi od 22 do 4 nad ranem i o tej 4 go przebieram, tak samo o 22 przed spaniem :)

bambari lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png

Wysłany: 21 stycznia, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    U nas zazwyczaj jest pobudka ok 2 i potem koło 5/6. Jak przy tej pierwszej pobudce czuje ze pampers nie jest napompowany to go nie przewijam, bo i on się rozbudza i ja. Karmie, odkładam i śpimy dalej 😁

Udało mi się na jutro umówić do mega polecanej osteopatki u mnie w mieście. Liczę, że pomoże nam z refluksem 😩 to już będzie trzecia osoba… pierwszy osteo uznał, że młody ma lekko obniżone napięcie mięśniowe, drugi powiedział, że jest trochę pospinany 🤣 i bądź tu człowieku mądry.

A może ma refluks fizjologiczny i trzeba przeczekać aż sam przejdzie?

Daj znać co po wizycie :)

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    A może ma refluks fizjologiczny i trzeba przeczekać aż sam przejdzie?

Daj znać co po wizycie :)

Pediatra twierdzi, że za 5-6 tygodni przejdzie, ale przeczytałam wypowiedź jednej osteopatki, że refluks może mieć przyczynę w spięciu tkanek dookoła żołądka, asymetrii i kilku innych rzeczach. Ciężko mi się patrzy jak on się męczy :( ma czasem napady płaczu wręcz, więc to juz nie tylko ulewanie i mlaskanie. Zobaczymy, przynajmniej będę mieć poczucie, że zrobiłam wszystko co mogłam żeby mu pomóc.

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:

U nas dokładnie tak samo jest z przewijaniem ☺️ Dodatkowo nie chcę ryzykować, że mała zacznie płakać i obudzi brata w środku nocy 🥴

My idziemy dzisiaj do osteopatki. Głównie z powodu główki (fizjo zauważyła, że kości czaszki lekko na siebie nachodziły co może być związane z szybkim porodem), ale przy okazji może coś zaradzi na te ulewania 🤔

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ostatnie karmienie i przewijanie 20-21, potem podczas pobudki 2-3 i pozniej podczas pobudki koło 6. Przy każdym karmieniu przewijamy, ale dzis np. O tej 6 był tylko jakiś kleks i sucho. Natomiast Gabi robi dużo kup i nigdy nie wiadomo, plus regularnie borykamy się niestety z odparzoną dupką.

Waflut z tym napięciem i spięciem to chyba jedno drugiego nie wyklucza. U nas napięcie mięśniowe w normie (tu nigdy nie było sprzecznego info od specjalistów), a osteopatka doszukała się spięcia wywołanego porodem z oxy. No i oczywiście zły nabiał pomiot szatana 😅

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    U nas ostatnie karmienie i przewijanie 20-21, potem podczas pobudki 2-3 i pozniej podczas pobudki koło 6. Przy każdym karmieniu przewijamy, ale dzis np. O tej 6 był tylko jakiś kleks i sucho. Natomiast Gabi robi dużo kup i nigdy nie wiadomo, plus regularnie borykamy się niestety z odparzoną dupką.

Waflut z tym napięciem i spięciem to chyba jedno drugiego nie wyklucza. U nas napięcie mięśniowe w normie (tu nigdy nie było sprzecznego info od specjalistów), a osteopatka doszukała się spięcia wywołanego porodem z oxy. No i oczywiście zły nabiał pomiot szatana 😅

Boże ja nie wiem co oni mają z tym nabiałem 🫣 ja
    Rozumiem jak ktoś je na śniadanie dwa serki wiejskie, na kolację twarożek, do tego kawka z mlekiem itp. Ale ja jem ze dwa plastry sera żółtego raz na dwa dni, serek wiejski to raz na dwa tyg i do tego mleko owsiane… a i tak usłyszałam żeby odstawić. Próbowałam już patrzeć co jem i kiedy młody ma gorsze dni i nie ma żadnej zbieżności. Ostatnio na tiktoku w ogóle widziałam hit. Pediatra kazał dziewczynie wykluczyć LAKTOZĘ 😂 przecież to jest jeden ze składników mleka matki, co ma dać wykluczenie jej z diety? 😆

age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przebieram przy każdym karmieniu w nocy, ale u nas po kąpieli o 19 to pobudka jest dopiero koło 1-2 w nocy i potem koło 5/6.

Z ulewaniem i cofaniem się mleka u nas dużo lepiej, wcześniej to nawet było widać jak się męczy prawie przy każdym karmieniu. Teraz to tylko wystarczy że dobrze odbije przy butelce dwa razy dziennie i nic jej nie piecze, ulewa też o wiele mniej. Nie wiem czy pomógł czas czy jakieś ćwiczenia u fizjo.

A odnośnie fizjo - ostatnio jak byliśmy to mówiłam że mam problem z przystawieniem do jednej piersi i czy może to być przez jakieś napięcie w barkach, że ją boli jak się odwraca i coś wymasowała i od razu lepiej, przystawia się, szybko się denerwuje, ale i tak już jest sukces.

bambari, Niaha lubią tę wiadomość

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzę żeby nasz bobas zasypiał po kąpieli 😅 więc my mamy o 18 kąpiel wyciszanie i w sumie zasypianie na turbo drzemki do 21/22 i dopiero o tej godzinie zasypia na dłużej - czyli około północy. Dwa razy tylko udało się że faktycznie zasnął o 19 do północy. A tak to mamy problem z tym wieczornym zaśnięciem. A nawet utrzymaniem snu, bo zasypiać zasypia ale szybko się wybudza :( Położna mówiła żeby coś zmienić, bo skoro to co robimy nie działa to żeby zrobić coś inaczej i zaproponowała spacer, ale średnio widzi mi się branie go na spacer po kąpieli szczególnie zimą. No i nie chcę żeby zasypianie kojarzył tylko z wózkiem.

Ile ważą i jedzą już wasze maluchy? Mój zaczął robić masę, mamy już 5 kg a my z końca listopada 😅

❤️

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Ja zmieniam od początku przy każdym karmieniu plus jak słyszę, że poszła kupa, albo jak się przesika

• Waflut Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:
    Marzę żeby nasz bobas zasypiał po kąpieli 😅 więc my mamy o 18 kąpiel wyciszanie i w sumie zasypianie na turbo drzemki do 21/22 i dopiero o tej godzinie zasypia na dłużej - czyli około północy. Dwa razy tylko udało się że faktycznie zasnął o 19 do północy. A tak to mamy problem z tym wieczornym zaśnięciem. A nawet utrzymaniem snu, bo zasypiać zasypia ale szybko się wybudza :( Położna mówiła żeby coś zmienić, bo skoro to co robimy nie działa to żeby zrobić coś inaczej i zaproponowała spacer, ale średnio widzi mi się branie go na spacer po kąpieli szczególnie zimą. No i nie chcę żeby zasypianie kojarzył tylko z wózkiem.

Ile ważą i jedzą już wasze maluchy? Mój zaczął robić masę, mamy już 5 kg a my z końca listopada 😅

Mieliśmy to samo… walka od dwudziestej do północy. Czerwone lampki, szumisie, śpiewanie, bujanie. W efekcie, o ile w ogóle zasnął, to i tak budził się co 10 min. Od kilku dni zostawiam go w naszym łóżku i działa 😂 karmienie w łóżku, pyk do rożka i zasypia sobie w łóżku. Jak twardo zaśnie to albo go przykładam do łóżeczka albo zostaje i śpi z nami. Pierwszy raz od porodu mamy wieczory dla siebie z mężem i możemy chociaż serial obejrzeć.

Co do wagi to Gabi 7 stycznia ważył 5060g 🤯 czuć już na rękach tę wagę 😂 teraz nie mam pojęcia ile, ale nadgarstki mnie już przeokropnie bolą od podnoszenia.

age.png
  • Takaja12 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Jeszcze nie robiłam, zbadałam tylko cukier na czczo z krwi i wynik był OK.
    U mnie za to wyszły problemy z wątroba. Ast 68, alt 123. Wyniki przekroczone czterokrotnie. Bilirubina, ggtp jak i USG wątroby wyszły dobrze. Teraz będę sprawdzała krew pod WZW. Za 2 tygodnie powtórka badań, a do tego czasu dieta wątrobowa + essentiale + rumianek po posiłku. W ciąży te badania wyszły ok. Ciekawe czy czegoś mi nie sprzedali podczas CC. Nie mam żadnych najmniejszych objawów, czuje się bardzo dobrze.

U mnie to samo 2 tyg po porodzie próby wątrobowe powiekszone już były potem jeszcze wzrosły. Też były we wrześniu jeszcze ok. Też mam skierowanie na badania usg i wzw ale jeszcze się nie zabrałam za to przez te choroby. My w szpitalu z małym od wczoraj

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj wagowo to szaleje - najznizsza spadkowa 3160, a w tamtym tygodniu wazony, wprawdzie w domu, to juz 6 na liczniku :o

Jak tak dalej pójdzie to zaraz bedzie w spacerówce jeździł nie umiejąc siedzieć 🤷‍♀️

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambari wrote:

Co do drzemek, to jak młody leży sam w łóżku to śpi 30 minut, jak się położę obok niego to nawet 2 godziny 😅

Aktualnie Remek ma już ponad 6 kg, karmię piersią więc nie wiem ile zjada, ale dużo, bo apka pokazała, że jest przestawiany średnio 13 razy na dzien, a trwa to łącznie średnio 3,5 godziny dziennie. Do tego dochodzi jedna butelka mm ok. 100ml przed snem.

👩 33 lat ❤️ 🧔32 lat ❤️ 👶 0,5 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
‹‹ 731 732 733 734 735 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ