LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Jenny93 wrote:Chyba tylko ja nie jestem ogarnęłam, że na pneumokoki też można wybrać inną szczepionkę... A też nikt w przychodni nas nie zapytał, nie zaproponował... Ehh a teraz już po pierwszej dawce z tego co czytałam to nie możemy zmienić
-
Przedszkolanka123 wrote:Nie jesteś sama. Mam tak samo. W przychodni poinformowali mnie tylko o szczepieniach 5w1 oraz 6w1.
To my te z 15.02 jakieś nieogary 😅🙈 Dopiero tu jak czytałam, że dziewczyny płaciły po 600 zł za szczepienia i myślę sobie, ale mają przebitki, jakie zdzierstwo xd a tu te pneumokoki. Ehh no czasu nie cofnęPrzedszkolanka123 lubi tę wiadomość
-
Nam przenieśli pneumokoki z czwartku na środę, mam nadzieję, że faktycznie ściągnęli Prevenar 20 tak jak chciałam 🙈
Mam wyniki krzywej, na szczęście cukrzyca ze mną nie została 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia, 22:59
Niaha, Jenny93, Przedszkolanka123, KarolinaAnastazja, miska122, bambari, juss92 lubią tę wiadomość
-
Jenny93 wrote:Chyba tylko ja nie jestem ogarnęłam, że na pneumokoki też można wybrać inną szczepionkę... A też nikt w przychodni nas nie zapytał, nie zaproponował... Ehh a teraz już po pierwszej dawce z tego co czytałam to nie możemy zmienić
-
bambari wrote:Zmieniacie pieluszkę w nocy przy każdej pobudce na karmienie? Ja ostatnio parę razy pominelam, jak nie chce go rozbudzać, ale u nas jest kilka pobudek, więc i tak to nie jest aż tak duża przerwa a ten pampers jest gigantyczny 😅 jak jest u Was?
U nas mały ma już jedna pobudkę nocna więc ostatnie przewijanie ma koło 22-23 i daje radę spokojnie do 8-9 bez przewiajania.
Ale on też już ma etap, że strasznie rzadko robi kupy. -
U nas zazwyczaj jest pobudka ok 2 i potem koło 5/6. Jak przy tej pierwszej pobudce czuje ze pampers nie jest napompowany to go nie przewijam, bo i on się rozbudza i ja. Karmie, odkładam i śpimy dalej 😁
Udało mi się na jutro umówić do mega polecanej osteopatki u mnie w mieście. Liczę, że pomoże nam z refluksem 😩 to już będzie trzecia osoba… pierwszy osteo uznał, że młody ma lekko obniżone napięcie mięśniowe, drugi powiedział, że jest trochę pospinany 🤣 i bądź tu człowieku mądry.bambari lubi tę wiadomość
-
bambari wrote:Zmieniacie pieluszkę w nocy przy każdej pobudce na karmienie? Ja ostatnio parę razy pominelam, jak nie chce go rozbudzać, ale u nas jest kilka pobudek, więc i tak to nie jest aż tak duża przerwa a ten pampers jest gigantyczny 😅 jak jest u Was?
U nas spi od 22 do 4 nad ranem i o tej 4 go przebieram, tak samo o 22 przed spaniembambari lubi tę wiadomość
-
Waflut wrote:U nas zazwyczaj jest pobudka ok 2 i potem koło 5/6. Jak przy tej pierwszej pobudce czuje ze pampers nie jest napompowany to go nie przewijam, bo i on się rozbudza i ja. Karmie, odkładam i śpimy dalej 😁
Udało mi się na jutro umówić do mega polecanej osteopatki u mnie w mieście. Liczę, że pomoże nam z refluksem 😩 to już będzie trzecia osoba… pierwszy osteo uznał, że młody ma lekko obniżone napięcie mięśniowe, drugi powiedział, że jest trochę pospinany 🤣 i bądź tu człowieku mądry.
A może ma refluks fizjologiczny i trzeba przeczekać aż sam przejdzie?
Daj znać co po wizycie -
KarolinaAnastazja wrote:A może ma refluks fizjologiczny i trzeba przeczekać aż sam przejdzie?
Daj znać co po wizycie
Pediatra twierdzi, że za 5-6 tygodni przejdzie, ale przeczytałam wypowiedź jednej osteopatki, że refluks może mieć przyczynę w spięciu tkanek dookoła żołądka, asymetrii i kilku innych rzeczach. Ciężko mi się patrzy jak on się męczy ma czasem napady płaczu wręcz, więc to juz nie tylko ulewanie i mlaskanie. Zobaczymy, przynajmniej będę mieć poczucie, że zrobiłam wszystko co mogłam żeby mu pomóc. -
Waflut wrote:U nas zazwyczaj jest pobudka ok 2 i potem koło 5/6. Jak przy tej pierwszej pobudce czuje ze pampers nie jest napompowany to go nie przewijam, bo i on się rozbudza i ja. Karmie, odkładam i śpimy dalej 😁
Udało mi się na jutro umówić do mega polecanej osteopatki u mnie w mieście. Liczę, że pomoże nam z refluksem 😩 to już będzie trzecia osoba… pierwszy osteo uznał, że młody ma lekko obniżone napięcie mięśniowe, drugi powiedział, że jest trochę pospinany 🤣 i bądź tu człowieku mądry.
U nas dokładnie tak samo jest z przewijaniem ☺️ Dodatkowo nie chcę ryzykować, że mała zacznie płakać i obudzi brata w środku nocy 🥴
My idziemy dzisiaj do osteopatki. Głównie z powodu główki (fizjo zauważyła, że kości czaszki lekko na siebie nachodziły co może być związane z szybkim porodem), ale przy okazji może coś zaradzi na te ulewania 🤔 -
U nas ostatnie karmienie i przewijanie 20-21, potem podczas pobudki 2-3 i pozniej podczas pobudki koło 6. Przy każdym karmieniu przewijamy, ale dzis np. O tej 6 był tylko jakiś kleks i sucho. Natomiast Gabi robi dużo kup i nigdy nie wiadomo, plus regularnie borykamy się niestety z odparzoną dupką.
Waflut z tym napięciem i spięciem to chyba jedno drugiego nie wyklucza. U nas napięcie mięśniowe w normie (tu nigdy nie było sprzecznego info od specjalistów), a osteopatka doszukała się spięcia wywołanego porodem z oxy. No i oczywiście zły nabiał pomiot szatana 😅 -
Wero0707 wrote:U nas ostatnie karmienie i przewijanie 20-21, potem podczas pobudki 2-3 i pozniej podczas pobudki koło 6. Przy każdym karmieniu przewijamy, ale dzis np. O tej 6 był tylko jakiś kleks i sucho. Natomiast Gabi robi dużo kup i nigdy nie wiadomo, plus regularnie borykamy się niestety z odparzoną dupką.
Waflut z tym napięciem i spięciem to chyba jedno drugiego nie wyklucza. U nas napięcie mięśniowe w normie (tu nigdy nie było sprzecznego info od specjalistów), a osteopatka doszukała się spięcia wywołanego porodem z oxy. No i oczywiście zły nabiał pomiot szatana 😅
Boże ja nie wiem co oni mają z tym nabiałem 🫣 ja
Rozumiem jak ktoś je na śniadanie dwa serki wiejskie, na kolację twarożek, do tego kawka z mlekiem itp. Ale ja jem ze dwa plastry sera żółtego raz na dwa dni, serek wiejski to raz na dwa tyg i do tego mleko owsiane… a i tak usłyszałam żeby odstawić. Próbowałam już patrzeć co jem i kiedy młody ma gorsze dni i nie ma żadnej zbieżności. Ostatnio na tiktoku w ogóle widziałam hit. Pediatra kazał dziewczynie wykluczyć LAKTOZĘ 😂 przecież to jest jeden ze składników mleka matki, co ma dać wykluczenie jej z diety? 😆
-
Ja przebieram przy każdym karmieniu w nocy, ale u nas po kąpieli o 19 to pobudka jest dopiero koło 1-2 w nocy i potem koło 5/6.
Z ulewaniem i cofaniem się mleka u nas dużo lepiej, wcześniej to nawet było widać jak się męczy prawie przy każdym karmieniu. Teraz to tylko wystarczy że dobrze odbije przy butelce dwa razy dziennie i nic jej nie piecze, ulewa też o wiele mniej. Nie wiem czy pomógł czas czy jakieś ćwiczenia u fizjo.
A odnośnie fizjo - ostatnio jak byliśmy to mówiłam że mam problem z przystawieniem do jednej piersi i czy może to być przez jakieś napięcie w barkach, że ją boli jak się odwraca i coś wymasowała i od razu lepiej, przystawia się, szybko się denerwuje, ale i tak już jest sukces.bambari, Niaha lubią tę wiadomość
-
Marzę żeby nasz bobas zasypiał po kąpieli 😅 więc my mamy o 18 kąpiel wyciszanie i w sumie zasypianie na turbo drzemki do 21/22 i dopiero o tej godzinie zasypia na dłużej - czyli około północy. Dwa razy tylko udało się że faktycznie zasnął o 19 do północy. A tak to mamy problem z tym wieczornym zaśnięciem. A nawet utrzymaniem snu, bo zasypiać zasypia ale szybko się wybudza Położna mówiła żeby coś zmienić, bo skoro to co robimy nie działa to żeby zrobić coś inaczej i zaproponowała spacer, ale średnio widzi mi się branie go na spacer po kąpieli szczególnie zimą. No i nie chcę żeby zasypianie kojarzył tylko z wózkiem.
Ile ważą i jedzą już wasze maluchy? Mój zaczął robić masę, mamy już 5 kg a my z końca listopada 😅 -
Ja zmieniam od początku przy każdym karmieniu plus jak słyszę, że poszła kupa, albo jak się przesika -
bambari wrote:Marzę żeby nasz bobas zasypiał po kąpieli 😅 więc my mamy o 18 kąpiel wyciszanie i w sumie zasypianie na turbo drzemki do 21/22 i dopiero o tej godzinie zasypia na dłużej - czyli około północy. Dwa razy tylko udało się że faktycznie zasnął o 19 do północy. A tak to mamy problem z tym wieczornym zaśnięciem. A nawet utrzymaniem snu, bo zasypiać zasypia ale szybko się wybudza Położna mówiła żeby coś zmienić, bo skoro to co robimy nie działa to żeby zrobić coś inaczej i zaproponowała spacer, ale średnio widzi mi się branie go na spacer po kąpieli szczególnie zimą. No i nie chcę żeby zasypianie kojarzył tylko z wózkiem.
Ile ważą i jedzą już wasze maluchy? Mój zaczął robić masę, mamy już 5 kg a my z końca listopada 😅
Mieliśmy to samo… walka od dwudziestej do północy. Czerwone lampki, szumisie, śpiewanie, bujanie. W efekcie, o ile w ogóle zasnął, to i tak budził się co 10 min. Od kilku dni zostawiam go w naszym łóżku i działa 😂 karmienie w łóżku, pyk do rożka i zasypia sobie w łóżku. Jak twardo zaśnie to albo go przykładam do łóżeczka albo zostaje i śpi z nami. Pierwszy raz od porodu mamy wieczory dla siebie z mężem i możemy chociaż serial obejrzeć.
Co do wagi to Gabi 7 stycznia ważył 5060g 🤯 czuć już na rękach tę wagę 😂 teraz nie mam pojęcia ile, ale nadgarstki mnie już przeokropnie bolą od podnoszenia. -
Niaha wrote:Jeszcze nie robiłam, zbadałam tylko cukier na czczo z krwi i wynik był OK.
U mnie za to wyszły problemy z wątroba. Ast 68, alt 123. Wyniki przekroczone czterokrotnie. Bilirubina, ggtp jak i USG wątroby wyszły dobrze. Teraz będę sprawdzała krew pod WZW. Za 2 tygodnie powtórka badań, a do tego czasu dieta wątrobowa + essentiale + rumianek po posiłku. W ciąży te badania wyszły ok. Ciekawe czy czegoś mi nie sprzedali podczas CC. Nie mam żadnych najmniejszych objawów, czuje się bardzo dobrze.
U mnie to samo 2 tyg po porodzie próby wątrobowe powiekszone już były potem jeszcze wzrosły. Też były we wrześniu jeszcze ok. Też mam skierowanie na badania usg i wzw ale jeszcze się nie zabrałam za to przez te choroby. My w szpitalu z małym od wczoraj -
bambari wrote:Marzę żeby nasz bobas zasypiał po kąpieli 😅 więc my mamy o 18 kąpiel wyciszanie i w sumie zasypianie na turbo drzemki do 21/22 i dopiero o tej godzinie zasypia na dłużej - czyli około północy. Dwa razy tylko udało się że faktycznie zasnął o 19 do północy. A tak to mamy problem z tym wieczornym zaśnięciem. A nawet utrzymaniem snu, bo zasypiać zasypia ale szybko się wybudza Położna mówiła żeby coś zmienić, bo skoro to co robimy nie działa to żeby zrobić coś inaczej i zaproponowała spacer, ale średnio widzi mi się branie go na spacer po kąpieli szczególnie zimą. No i nie chcę żeby zasypianie kojarzył tylko z wózkiem.
Ile ważą i jedzą już wasze maluchy? Mój zaczął robić masę, mamy już 5 kg a my z końca listopada 😅
Co do drzemek, to jak młody leży sam w łóżku to śpi 30 minut, jak się położę obok niego to nawet 2 godziny 😅
Aktualnie Remek ma już ponad 6 kg, karmię piersią więc nie wiem ile zjada, ale dużo, bo apka pokazała, że jest przestawiany średnio 13 razy na dzien, a trwa to łącznie średnio 3,5 godziny dziennie. Do tego dochodzi jedna butelka mm ok. 100ml przed snem.