X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile tematów dzisiaj! 🤭

Pierwsze - polecajka ode mnie - książeczki z serii Świat Maluszka. Pokazaliśmy dzisiaj Gabrysi i był szał! Pół godziny oglafalysmy, taka zafascynowana. I ile radości sprawiało uderzanie w to okienko

IMG-20250206-122518.jpg

Przewijak- u nas nadal w użyciu, ale już niedługo. Potem chyba będziemy próbować na łóżku - mamy taki turystyczny przewijak ceratowy, na to podkład i da radę.

Czas na brzuszku - różnie, ze dwa razy dziennie po 15minut jest na pewno, czasem więcej, ale ciężko już znaleźć czas, bo mamy też ćwiczenia od fizjo, tu jakiś spacer, co chwilę chce jeść.

Noszenie - głównie fasolka, ale ostatnio lubi też tak "w pionie" i rozgląda się - pilnujemy żeby miała bardziej zaokrąglone plecy i nie za długo, ale często tak się uspokaja jak zaczyna płakać wieczorem

Regres snu - u nas już lepiej, mam nadzieję że z tego wychodzimy już - jak czytam historie to dosyć łagodnie to przechodzimy na razie - ten pierwszy sen po kąpieli miała koło 3h zamiast 6h, nad ranem koło 5 jak się obudzi to ciężko jej zasnąć, no i w dzień był taki tydzień że prawie żadnej drzemki, a jak już to tylko na rękach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 13:47

Elasure, MaggLbn, Niaha, Sparky, Fania017, KarolinaAnastazja lubią tę wiadomość

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj byliśmy na szczepieniach. Druga dawka na rotawirusy i pierwsza dawka meningokoki. Pani pediatra powiedziała że górne zęby też będą lada moment 🙈 gdzie ten mój mały bobasek 🙃

MaggLbn lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:
    My dzisiaj byliśmy na szczepieniach. Druga dawka na rotawirusy i pierwsza dawka meningokoki. Pani pediatra powiedziała że górne zęby też będą lada moment 🙈 gdzie ten mój mały bobasek 🙃

No to nieźle, a mała daje jakieś oznaki wychodzenia zębów gorączka, marudzenie itp.?

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    No to nieźle, a mała daje jakieś oznaki wychodzenia zębów gorączka, marudzenie itp.?

Przy tych dolnych całkowicie nie, oprócz pchania wszystkiego do buzi i hektolitrów śliny. Teraz jest faktycznie mocniej rozdrażniona i to wkładanie rączek i innych rzeczy do buzi jest bardziej nerwowe, tak jakby chciała sobie trzeć o dziąsła. Ale nie ma jakiejś tragedii właściwie.

Elasure lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • Gusta Blu Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile obecnie przybierają wasze Maluszki? U nas zawsze były duże przyrosty - na początku nawet 60g dziennie, a jeszcze w styczniu jakoś 33 g dziennie. Dziś zobaczyłam, że jest tylko 21g 😐 Mała ma apetyt, jest radosna i aktywna, ale ja już troszkę się martwię. Od razu pomyślałam, że ma to związek z tym, że znowu zaczęłam ćwiczyć i przez to obniżyła się jakość mojego mleka? Albo przez to że Mała umie przespać w nocy 8godz.? Wiem, że z wiekiem te przyrosty będą mniejsze, ale skąd ten spadek…

age.png

J.👩🏼+K.👨+J.👧+🐈🐈‍⬛=🏡🩷

✅I IUI 28.02.2024 🎉🥳
    19.11.2024 r. Józefinka (3230g, 50g) 🎂
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    Ile obecnie przybierają wasze Maluszki? U nas zawsze były duże przyrosty - na początku nawet 60g dziennie, a jeszcze w styczniu jakoś 33 g dziennie. Dziś zobaczyłam, że jest tylko 21g 😐 Mała ma apetyt, jest radosna i aktywna, ale ja już troszkę się martwię. Od razu pomyślałam, że ma to związek z tym, że znowu zaczęłam ćwiczyć i przez to obniżyła się jakość mojego mleka? Albo przez to że Mała umie przespać w nocy 8godz.? Wiem, że z wiekiem te przyrosty będą mniejsze, ale skąd ten spadek…
    U nas od początku są przyrosty różne od 12 do 50g na dzień. Jak Gabrysia się zbliżała do tych 3 miesięcy to średnia była też raz 28g a raz 18-21g.
    I porównywałam kiedyś te przyrosty z jej spaniem w nocy i nie było zależności że jak miała więcej pobudek w nocy to więcej tyła, całkowita loteria.
    Nasza lekarz mówiła że przyrosty okej, a pokazałam jej całą rozpiskę z wyliczoną średnia tygodniowa właśnie.

A nie mieliście ostatnio szczepienia? Albo więcej płaczu? U nas jedynie z tym się pokrywały mniejsze przyrosty

👩🏻32
    👨🏻35

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas aktualnie też w granicach 21-23 g

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przyrosty były duże na początku (nawet 50 gram na dobę, co mnie trochę przerażało), teraz około 35 gram, ale z końcem 3 miesiąca, to już te przyrosty muszą spaść.

Czasu na brzuszku u nas chyba jest stosunkowo niewiele, ale bywa różnie. Są dni kiedy nie ma go wcale, bo się tak złoży. Natomiast fizjo nam powiedziała, że np. pozycja, w jakiej odbijamy też ćwiczy te partie mięśni.

Z przewijaka korzystamy i też już widzę, że jego dni są policzone, a super się sprawdza do całej pielęgnacji. Nawet i czas brzuszkowy na nim robimy, bo opieram sobie książeczki lub zabawki o ścianę i jedziemy. Nie wiem jaka alternatywa, bo ja lubię jak przestrzeń ma swoje przeznaczenie. Nie wyobrażam sobie przewijać na łóżku, ale macierzyństwo generalnie każe mi weryfikować swoje wyobrażenia 😅

Dziś mieliśmy prawdziwe witching hours, to było straszne. Nawet kąpiel, którą Gabi uwielbia, odbyła się w ryku

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w szoku, że juz będziecie rezygnować z przewijaków 🙈 Z synkiem tak do 2 roku życia jeszcze korzystaliśmy, oczywiście nie przy każdym przewijaniu. Nogi zwisały, ale to nic 😅 Z tym, że on długo był spokojny na przewijaku. Teraz już bym się nie odważyła go kłaść na wysokości 🫠 Dopóki mała nie zacznie jakoś szaleć, to też nie zamierzam się pozbywać tej wygody.

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Patrycjaaaaaa Debiutantka

Wysłany: 7 lutego, 05:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:

Hej a jak po szczepieniu na meningokoki? Były jakieś odczyny poszczepienne, albo dziecko źle się czuło?

• miska122 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Czy dalej używacie przewijaka? Mój mam wrażenie zaraz wyrośnie z przewijaka, i boję się wizji przewijania ‚gdzie popadnie’ :D jesteście już na tym etapie, jak sobie radzicie?

Łóżko, kanapa, podkład i jedziemy? :D z przewijaniem, cała pielęgnacja, wycieraniem po kąpieli itd

Ja jestem na tym etapie od urodzenia małego 🤭 czasem kładę go na kocyku, pieluszce, czymkolwiek co pod ręką, a czasami po prostu na prześcieradle na naszym łóżku i przewijam. Nigdy nie chciało mi się latać do przewijają, poza tym Maks jest dość duży, więc nie czuję się za pewnie z nim na przewijaku. Muszę wydać, bo tylko graci

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Wiesz co przede wszystkim mam wrażenie, że ten sen jest bardzo płytki. Wierci się, mruczy. Dzisiejsza noc w miarę ok. Budził się dwa razy ale wczorajsza dramat. Nie spał prawie wcale. Gotowy do zabawy. W końcu wzięłam go na siebie bo ja też bym nie zmrużyła oka, a byłam strasznie padnięta. Drzemki w ciągu dnia też kiepsko. Przy każdej próbie odłożenia się wybudza. Ja byłam pewna, że nas to nie dotknie, bo już naprawdę dosyć ładnie nam spał, a tu zonk 🙈 Mam nadzieję, że to przejściowe
    U mnie podobnie, w ciągu dnia turbodrzemki (chyba że na spacerze to ładnie śpi), w nocy spał pięknie, a teraz non stop się wierci, wybudza mnie co 2h

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po szczepieniu na meningokoki nie działo sie zupełnie nic złego. Wszystkie szczepienia bardzo ładnie przechodzi.
    Co do przewijaka, dalej używamy.

Mam pytanie do dziewczyn kpi. Obecnie mamy prawie 3 miesiące, bez kilkh dni. Regres snu juz od jakichs 2 tygdoni. Dziś dałam w nocy małej odciagniete mleko. Zjadła tylko ok. 90ml. Mam wrażenie że przez to wybudza sie co 2-2,5h. Tylko pierwszy sen trwa ok 4h. Wcześniej było nawet 7-8. Jak zwiększyć ilość wypijanego mleczka, żeby dłużej pospała? Ile zjadają w nocy wasze bobasy? Jedynym plusem naszych nocnych pobudek jest to że bardzo szybko sama zasypia po jedzeniu

Do dziewczyn ktore są po regresie, jak długo to trwało?

U nas już wyjmujemy rozmiar 68 🙈

22.02.2024 transfer

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do czasu na brzuszku - mocno zależy. Przede wszystkim od tego czy starszak jest w przedszkolu i mam czasu żeby z Maksem posiedzieć. Leży już całkiem długo na brzuchu, głowę trzymał pięknie, wszystko co interesujące. Przypominam mu spinnery dla dzieci na lusterko od szafy i jest zahipnotyzowany 😂 uwielbia też karuzelę u mojej mamy, tak się ekscytuje i macha kończynami, że mam wrażenie, że odleci 😂
    Poza tym łapie już rączką zabawki - nie zawsze mu się uda, ale jak dorwie to nie puszcza xd no i próbuje się obracać na brzuch - naprawdę niewiele mu brakuje, ale ponieważ ostatecznie się nie udaje to zaczyna się denerwować i krzyczy ze złości 🤣
    Zapomniałam o tym regresie, liczę że to to i wrócimy do ładnego spania, bo już trochę wykończona jestem.

Mam pytanie do mam starszych dzieci. Chcę na wiosnę zamienić starszakowi biegówkę na rower z pedałami i pytanie czy któryś polecacie. Widziałam, że btwin ma dobre opinie, ale zastanawiam się czy warto inwestować 900zł, czy może są równie dobre tańsze zamienniki

Jeśli chodzi o rozmiar to młody już nosi 68 H&M

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 07:06

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój po meningokokach nic, dostaliśmy zalecenie profilaktycznie rano i wieczorem podać paracetamol.

Niech ktoś zatrzyma czas - nie dość, że mój kawaler już śmiga w pieluchach 3, to ja już w przyszłym tygodniu biorę się chyba za pranie ubranek 68 :(

Czemu to tak leci?

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Mój po meningokokach nic, dostaliśmy zalecenie profilaktycznie rano i wieczorem podać paracetamol.

Niech ktoś zatrzyma czas - nie dość, że mój kawaler już śmiga w pieluchach 3, to ja już w przyszłym tygodniu biorę się chyba za pranie ubranek 68 :(

Czemu to tak leci?

U nas też już pieluchy 3 i rozmiar 68 🥹

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycjaaaaaa wrote:
    Hej a jak po szczepieniu na meningokoki? Były jakieś odczyny poszczepienne, albo dziecko źle się czuło?

Póki co jest w porządku. Mała ma delikatnie podwyższoną temperaturę ale poza tym nic się nie dzieje

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa1992 wrote:
    U nas po szczepieniu na meningokoki nie działo sie zupełnie nic złego. Wszystkie szczepienia bardzo ładnie przechodzi.
    Co do przewijaka, dalej używamy.

Mam pytanie do dziewczyn kpi. Obecnie mamy prawie 3 miesiące, bez kilkh dni. Regres snu juz od jakichs 2 tygdoni. Dziś dałam w nocy małej odciagniete mleko. Zjadła tylko ok. 90ml. Mam wrażenie że przez to wybudza sie co 2-2,5h. Tylko pierwszy sen trwa ok 4h. Wcześniej było nawet 7-8. Jak zwiększyć ilość wypijanego mleczka, żeby dłużej pospała? Ile zjadają w nocy wasze bobasy? Jedynym plusem naszych nocnych pobudek jest to że bardzo szybko sama zasypia po jedzeniu

Do dziewczyn ktore są po regresie, jak długo to trwało?

U nas już wyjmujemy rozmiar 68 🙈
    A może smoczek z większym przepływem? My ostatnio zmienialiśmy na 3, bo już wolno jadła i nie chciała do końca nawet pić i przysypiała (my dwa razy w dzień podajemy butelkę).

U nas pieluszki 3 a ubranka 62/68.

A regres to tak z tydzień/dwa trwał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 08:01

👩🏻32
    👨🏻35

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Jestem w szoku, że juz będziecie rezygnować z przewijaków 🙈 Z synkiem tak do 2 roku życia jeszcze korzystaliśmy, oczywiście nie przy każdym przewijaniu. Nogi zwisały, ale to nic 😅 Z tym, że on długo był spokojny na przewijaku. Teraz już bym się nie odważyła go kłaść na wysokości 🫠 Dopóki mała nie zacznie jakoś szaleć, to też nie zamierzam się pozbywać tej wygody.
    Ja mam zabudowany i uderza nogami o ramkę ale chyba poproszę tatę żeby wyciął \_/ coś na nogi. Nad przewijakiem mamy półki a z nich wyglądają na niego maskotki i on z nimi gada. Nie jestem gotowa żeby tracić te momenty.

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Gusta Blu Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na meningokoki szczepiłyście z innymi szczepionkami, czy na osobnej wizycie?

age.png

J.👩🏼+K.👨+J.👧+🐈🐈‍⬛=🏡🩷

✅I IUI 28.02.2024 🎉🥳
    19.11.2024 r. Józefinka (3230g, 50g) 🎂
‹‹ 748 749 750 751 752 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ