X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka, u nas niestety spadki na siatce wynikały z problemów z wedzidelkiem i napięciami, w związku z tym niedostatecznie rozkręconą laktacją przy jednoczesnym odrzuceniu butelki. Dopiero przy RD synek pięknie poszybował w górę i z 5 centyla do 6 miesiąca obecnie trzyma się na 75. Super, że u Was było wszystko ok i taka uroda, ale warto szukać przyczyny jeśli jest spadek na siatce o 2 kanały względem masy spadkowej.

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    Teraz jest w 69centulu, bo spadła z 74. Już sama nie wiem co robić. Spróbuję zwiększyć kalorykę w tym tygodniu i za tydzień znowu zważymy. Nie wiem, czy jest sens wybudzać ją w nocy?

Jeżeli nie ma spadku o 2 kanały to siatka jest ok. Ja bym nie wybudzała. Chyba, że zacznie spać np 8-9 h no to już by było przegięcie. Jeżeli chodzi o kalorykę to może ona zaszkodzić jedynie Tobie i pogorszyć laktację. Te przyrosty są skokowe. Za kilka dni może się okazać że tyje więcej. U nas np jest poprawa z ulewaniem i synek zamiast zwolnić to on przyspieszył z przybieraniem 🙈 No ale nie zmniejszę mu przecież porcji, bo to mały żarłok. Jak widzi butelkę to aż się trzęsie 🤣

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Niaha przyszło Ci już akwarium? Wkurzyłam się, bo właśnie zobaczyłam w aplikacji, że paczka wraca do nadawcy... A dzisiaj miała być doręczona.

Tak, przyszło bez problemów, wybrałam kuriera do domu.
    Młody bardzo zaciekawiony 😁

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest odwrotnie, młody urodził się wagowo w 24 centylu, w drugim miesiącu przeskoczył na 40, a teraz jest w 67. Położna nie widzi w tym nic złego, a ja się martwię, że może mieć problemy z cukrem lub tarczycą 🫣 obecnie ma 3.5 miesiąca i prawie 7kg

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Kofinka Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Kofinka, u nas niestety spadki na siatce wynikały z problemów z wedzidelkiem i napięciami, w związku z tym niedostatecznie rozkręconą laktacją przy jednoczesnym odrzuceniu butelki. Dopiero przy RD synek pięknie poszybował w górę i z 5 centyla do 6 miesiąca obecnie trzyma się na 75. Super, że u Was było wszystko ok i taka uroda, ale warto szukać przyczyny jeśli jest spadek na siatce o 2 kanały względem masy spadkowej.
    A to mnie zaciekawiłaś, humor miał ok ?

• Sparky Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka wrote:
    A to mnie zaciekawiłaś, humor miał ok ?

Wtedy myślałam, że ok, ale jak mam porównanie z córką, która je i przybiera wzorowo, to widzę, że wcale tak super nie było do końca 😔 No i mały dość późno osiągał kolejne etapy rozwoju ruchowego, co również mogło mieć związek z kiepskimi przyrostami. Teraz już się tego nie dowiem. Najważniejsze, że nadrobił i teraz w niczym nie odstaje od rówieśników 😊

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Dziewczyny wasze maluchy też tak mocno pchają rączki do buzi? Ja wiem, że to normalne i etap rozwoju, ale mam wrażenie, że młody jak nie śpi i nie je to ma ciągle te ręce w buzi 😏 czasem pojedyncze palce, a czasem całe pięści 😂 pcha sobie je tak, że czasem ma odruch wymiotny 🙈 całe ręce wiecznie obślinione, bo i tej śliny strasznie dużo ma 😅 sama już nie wiem czy mu na to pozwalać czy jednak starać się to ograniczać

Mój też tak ma - nie ma odruchu wymiotnego, ale poza jedzeniem, spaniem, i leżeniem na macie cały czas rączki w buzi :D Ale bardziej całe pięści niż sam kciuk.

Zastanawiam się czy nie próbować mu dać za niedługo tego grzybka z mombelli, tylko on jeszcze nie chwyta rzeczy, chyba że mu wsadzę i zacisnę rączkę, ale to potrzyma tylko chwilę i puszcza, i nawet się nie zorientuje, że trzymał 🤷‍♀️

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Tak, przyszło bez problemów, wybrałam kuriera do domu.
    Młody bardzo zaciekawiony 😁

Tak, ja też kuriera. Okazało się, że było uszkodzone i wróciło do nadawcy. Zaczęłam czytać komentarze i żałuję, że wcześniej tego nie zrobiłam, bo podobno tragicznie pakują do transportu? Teraz nie wiem czy drugi raz zamawiać:/ na zwrot kasy mam czekać do 7 dni 🤯

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Mój też tak ma - nie ma odruchu wymiotnego, ale poza jedzeniem, spaniem, i leżeniem na macie cały czas rączki w buzi :D Ale bardziej całe pięści niż sam kciuk.

Zastanawiam się czy nie próbować mu dać za niedługo tego grzybka z mombelli, tylko on jeszcze nie chwyta rzeczy, chyba że mu wsadzę i zacisnę rączkę, ale to potrzyma tylko chwilę i puszcza, i nawet się nie zorientuje, że trzymał 🤷‍♀️

U nas grzyba traktuje jak smoczka. Po prostu go ssie 🙈

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy Wasze maluchy podjęły pierwsze próby przespania całych nocy? Moja dzisiaj padła na cycku przed 20 i jakbym się nie przebudziła o 5 i jej nie wyjeła to pewnie spałaby dalej.

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    U nas grzyba traktuje jak smoczka. Po prostu go ssie 🙈

No tylko u nas problem że nasz narazie jest antysmoczek :o

Ale narazie i tak nie trzyma się muszą mu chyba rączki wystarczyć :)

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Kiedy Wasze maluchy podjęły pierwsze próby przespania całych nocy? Moja dzisiaj padła na cycku przed 20 i jakbym się nie przebudziła o 5 i jej nie wyjeła to pewnie spałaby dalej.

Też jakoś mniej więcej na tym etapie. Przeszło mu po skończeniu 3 miesięcy i budzi się teraz dwa razy. W okolicach 1 w nocy i później przed 5

Natalia K lubi tę wiadomość

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:

Na dokładnie tym samym etapie co Wy jesteście też się tak zdarzało to dość często. Mały zasypiał 19/20 i potrafiłam go wybudzać 4/5 dopiero jak sama się przebudziłam zalana mlekiem 😅 Skończyło się to niecały tydzień temu 🙈 teraz już ma 2 wybudzenia, koło 2 i koło 5.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 08:53

Natalia K lubi tę wiadomość

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, uspokoiłyście mnie ❤️

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mam pytanie urodowe. Jak Wasza cera od czasu porodu? Mi dosłownie kilka dni po porodzie zrobiła się egzema koło nosa i na brodzie i tak już to trwa 10 tygodni. Nie mogę sobie z tym poradzić ani standardowymi kremami, ani maścią z cynkiem, chyba czeka mnie wizyta u dermatologa. Ginekolog mi co prawda powiedział, że przy KP może być suchość śluzówki, no ale egzema na twarzy?!

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wcześniej miałam problemy z trądzikiem. W ciąży mi złagodniał ale już znowu zaczyna się coś dziać. Podejrzewam, że niedługo nawiedzi mnie @.

Dziewczyny, które są już po Chrzcie dzieciaczków. Pokażecie jakie miałyście sukienki? Szukam czegoś eleganckiego, ale nie jak pani 50+🙈 i nic mi nie wpadło w oko

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawałam grzybka synkowi, ale szybko go wywaliłam, bo zaczął mnie gryźć w piersi przy karmieniu 🤡 To dość częsty efekt uboczny, więc mamom kp radzę się dobrze zastanowić 🫠 Tym razem nie powtórzę tego błędu 😅

Co do spania, mała jak uśnie koło 21, tak śpi. Nastawiam budzik awaryjnie na 4, zwykle budzi się na jedzonko sama około 3. Raz zapomniałam nastawić, to spała do 5:20. Myślę, że będę już powoli rezygnować z tych budzików i dam jej samej decydować w 100%. Pewnie i tak zaraz czeka nas regres 🤡

Za nami też już bunt na cycka, przez 3 dni w ogóle nie chciała się przystawiać poznym południem i wieczorem, dawało radę tylko na śpiocha albo na stojąco 🙈 Masakra. Ale od dwóch dni już jest ok, mam nadzieję, że tak pozostanie.

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Ja wcześniej miałam problemy z trądzikiem. W ciąży mi złagodniał ale już znowu zaczyna się coś dziać. Podejrzewam, że niedługo nawiedzi mnie @.

Dziewczyny, które są już po Chrzcie dzieciaczków. Pokażecie jakie miałyście sukienki? Szukam czegoś eleganckiego, ale nie jak pani 50+🙈 i nic mi nie wpadło w oko
    Ja miałam koszule i spódnice (wszystko mohito). Chciałam sukienkę, ale nie znalazłam nic fajnego co by się nadawało do kp.

IMG-20250119-WA0048-1.jpg

Jenny93, Niaha lubią tę wiadomość

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:
    Ja miałam koszule i spódnice (wszystko mohito). Chciałam sukienkę, ale nie znalazłam nic fajnego co by się nadawało do kp.

IMG-20250119-WA0048-1.jpg

Śliczna ta bluzka 🥰 Może to nie jest głupi pomysł. Przynajmniej później jeszcze wykorzystam

juss92 lubi tę wiadomość

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam trochę zazdroszczę tych nocy, mój się budzi 3, nawet 4 razy. Chociaż dzisiaj obrócił się na brzuch, więc zaczął płakać bo nie umiał wrócić 😂 myślałam, że głodny, a ten utknął 😂😂

W ogóle dzisiaj mija mi rok od pozytywnego testu ciążowego 😍 nie wiem gdzie ten czas uciekł, rok temu przejmowałam się czy beta będzie ok, a teraz młody już taki wielki ❤️

Co do chrztu nie pomogę, bo ja nie chrzczę dzieci, ale myślę, że bluzka to dobry pomysł 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 12:11

Fania017, juss92, Jenny93, Elasure lubią tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
‹‹ 757 758 759 760 761 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ