X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka, u nas niestety spadki na siatce wynikały z problemów z wedzidelkiem i napięciami, w związku z tym niedostatecznie rozkręconą laktacją przy jednoczesnym odrzuceniu butelki. Dopiero przy RD synek pięknie poszybował w górę i z 5 centyla do 6 miesiąca obecnie trzyma się na 75. Super, że u Was było wszystko ok i taka uroda, ale warto szukać przyczyny jeśli jest spadek na siatce o 2 kanały względem masy spadkowej.

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:
    Teraz jest w 69centulu, bo spadła z 74. Już sama nie wiem co robić. Spróbuję zwiększyć kalorykę w tym tygodniu i za tydzień znowu zważymy. Nie wiem, czy jest sens wybudzać ją w nocy?

Jeżeli nie ma spadku o 2 kanały to siatka jest ok. Ja bym nie wybudzała. Chyba, że zacznie spać np 8-9 h no to już by było przegięcie. Jeżeli chodzi o kalorykę to może ona zaszkodzić jedynie Tobie i pogorszyć laktację. Te przyrosty są skokowe. Za kilka dni może się okazać że tyje więcej. U nas np jest poprawa z ulewaniem i synek zamiast zwolnić to on przyspieszył z przybieraniem 🙈 No ale nie zmniejszę mu przecież porcji, bo to mały żarłok. Jak widzi butelkę to aż się trzęsie 🤣

• Niaha Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Niaha przyszło Ci już akwarium? Wkurzyłam się, bo właśnie zobaczyłam w aplikacji, że paczka wraca do nadawcy... A dzisiaj miała być doręczona.

Tak, przyszło bez problemów, wybrałam kuriera do domu.
    Młody bardzo zaciekawiony 😁

👩 34 lat ❤️ 🧔32 lat ❤️ 👶 1 lat ❤️ 🐶 12 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest odwrotnie, młody urodził się wagowo w 24 centylu, w drugim miesiącu przeskoczył na 40, a teraz jest w 67. Położna nie widzi w tym nic złego, a ja się martwię, że może mieć problemy z cukrem lub tarczycą 🫣 obecnie ma 3.5 miesiąca i prawie 7kg

👩 34 lat ❤️ 🧔32 lat ❤️ 👶 1 lat ❤️ 🐶 12 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Kofinka Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Kofinka, u nas niestety spadki na siatce wynikały z problemów z wedzidelkiem i napięciami, w związku z tym niedostatecznie rozkręconą laktacją przy jednoczesnym odrzuceniu butelki. Dopiero przy RD synek pięknie poszybował w górę i z 5 centyla do 6 miesiąca obecnie trzyma się na 75. Super, że u Was było wszystko ok i taka uroda, ale warto szukać przyczyny jeśli jest spadek na siatce o 2 kanały względem masy spadkowej.
    A to mnie zaciekawiłaś, humor miał ok ?

• Sparky Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka wrote:
    A to mnie zaciekawiłaś, humor miał ok ?

Wtedy myślałam, że ok, ale jak mam porównanie z córką, która je i przybiera wzorowo, to widzę, że wcale tak super nie było do końca 😔 No i mały dość późno osiągał kolejne etapy rozwoju ruchowego, co również mogło mieć związek z kiepskimi przyrostami. Teraz już się tego nie dowiem. Najważniejsze, że nadrobił i teraz w niczym nie odstaje od rówieśników 😊

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Dziewczyny wasze maluchy też tak mocno pchają rączki do buzi? Ja wiem, że to normalne i etap rozwoju, ale mam wrażenie, że młody jak nie śpi i nie je to ma ciągle te ręce w buzi 😏 czasem pojedyncze palce, a czasem całe pięści 😂 pcha sobie je tak, że czasem ma odruch wymiotny 🙈 całe ręce wiecznie obślinione, bo i tej śliny strasznie dużo ma 😅 sama już nie wiem czy mu na to pozwalać czy jednak starać się to ograniczać

Mój też tak ma - nie ma odruchu wymiotnego, ale poza jedzeniem, spaniem, i leżeniem na macie cały czas rączki w buzi :D Ale bardziej całe pięści niż sam kciuk.

Zastanawiam się czy nie próbować mu dać za niedługo tego grzybka z mombelli, tylko on jeszcze nie chwyta rzeczy, chyba że mu wsadzę i zacisnę rączkę, ale to potrzyma tylko chwilę i puszcza, i nawet się nie zorientuje, że trzymał 🤷‍♀️

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    Tak, przyszło bez problemów, wybrałam kuriera do domu.
    Młody bardzo zaciekawiony 😁

Tak, ja też kuriera. Okazało się, że było uszkodzone i wróciło do nadawcy. Zaczęłam czytać komentarze i żałuję, że wcześniej tego nie zrobiłam, bo podobno tragicznie pakują do transportu? Teraz nie wiem czy drugi raz zamawiać:/ na zwrot kasy mam czekać do 7 dni 🤯

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Mój też tak ma - nie ma odruchu wymiotnego, ale poza jedzeniem, spaniem, i leżeniem na macie cały czas rączki w buzi :D Ale bardziej całe pięści niż sam kciuk.

Zastanawiam się czy nie próbować mu dać za niedługo tego grzybka z mombelli, tylko on jeszcze nie chwyta rzeczy, chyba że mu wsadzę i zacisnę rączkę, ale to potrzyma tylko chwilę i puszcza, i nawet się nie zorientuje, że trzymał 🤷‍♀️

U nas grzyba traktuje jak smoczka. Po prostu go ssie 🙈

• Natalia K Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy Wasze maluchy podjęły pierwsze próby przespania całych nocy? Moja dzisiaj padła na cycku przed 20 i jakbym się nie przebudziła o 5 i jej nie wyjeła to pewnie spałaby dalej.

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    U nas grzyba traktuje jak smoczka. Po prostu go ssie 🙈

No tylko u nas problem że nasz narazie jest antysmoczek :o

Ale narazie i tak nie trzyma się muszą mu chyba rączki wystarczyć :)

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Kiedy Wasze maluchy podjęły pierwsze próby przespania całych nocy? Moja dzisiaj padła na cycku przed 20 i jakbym się nie przebudziła o 5 i jej nie wyjeła to pewnie spałaby dalej.

Też jakoś mniej więcej na tym etapie. Przeszło mu po skończeniu 3 miesięcy i budzi się teraz dwa razy. W okolicach 1 w nocy i później przed 5

Natalia K lubi tę wiadomość

• Waflut Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:

Na dokładnie tym samym etapie co Wy jesteście też się tak zdarzało to dość często. Mały zasypiał 19/20 i potrafiłam go wybudzać 4/5 dopiero jak sama się przebudziłam zalana mlekiem 😅 Skończyło się to niecały tydzień temu 🙈 teraz już ma 2 wybudzenia, koło 2 i koło 5.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 08:53

Natalia K lubi tę wiadomość

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, uspokoiłyście mnie ❤️

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mam pytanie urodowe. Jak Wasza cera od czasu porodu? Mi dosłownie kilka dni po porodzie zrobiła się egzema koło nosa i na brodzie i tak już to trwa 10 tygodni. Nie mogę sobie z tym poradzić ani standardowymi kremami, ani maścią z cynkiem, chyba czeka mnie wizyta u dermatologa. Ginekolog mi co prawda powiedział, że przy KP może być suchość śluzówki, no ale egzema na twarzy?!

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wcześniej miałam problemy z trądzikiem. W ciąży mi złagodniał ale już znowu zaczyna się coś dziać. Podejrzewam, że niedługo nawiedzi mnie @.

Dziewczyny, które są już po Chrzcie dzieciaczków. Pokażecie jakie miałyście sukienki? Szukam czegoś eleganckiego, ale nie jak pani 50+🙈 i nic mi nie wpadło w oko

• Sparky Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawałam grzybka synkowi, ale szybko go wywaliłam, bo zaczął mnie gryźć w piersi przy karmieniu 🤡 To dość częsty efekt uboczny, więc mamom kp radzę się dobrze zastanowić 🫠 Tym razem nie powtórzę tego błędu 😅

Co do spania, mała jak uśnie koło 21, tak śpi. Nastawiam budzik awaryjnie na 4, zwykle budzi się na jedzonko sama około 3. Raz zapomniałam nastawić, to spała do 5:20. Myślę, że będę już powoli rezygnować z tych budzików i dam jej samej decydować w 100%. Pewnie i tak zaraz czeka nas regres 🤡

Za nami też już bunt na cycka, przez 3 dni w ogóle nie chciała się przystawiać poznym południem i wieczorem, dawało radę tylko na śpiocha albo na stojąco 🙈 Masakra. Ale od dwóch dni już jest ok, mam nadzieję, że tak pozostanie.

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Ja wcześniej miałam problemy z trądzikiem. W ciąży mi złagodniał ale już znowu zaczyna się coś dziać. Podejrzewam, że niedługo nawiedzi mnie @.

Dziewczyny, które są już po Chrzcie dzieciaczków. Pokażecie jakie miałyście sukienki? Szukam czegoś eleganckiego, ale nie jak pani 50+🙈 i nic mi nie wpadło w oko
    Ja miałam koszule i spódnice (wszystko mohito). Chciałam sukienkę, ale nie znalazłam nic fajnego co by się nadawało do kp.

IMG-20250119-WA0048-1.jpg

Jenny93, Niaha lubią tę wiadomość

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juss92 wrote:
    Ja miałam koszule i spódnice (wszystko mohito). Chciałam sukienkę, ale nie znalazłam nic fajnego co by się nadawało do kp.

IMG-20250119-WA0048-1.jpg

Śliczna ta bluzka 🥰 Może to nie jest głupi pomysł. Przynajmniej później jeszcze wykorzystam

juss92 lubi tę wiadomość

• miska122 Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam trochę zazdroszczę tych nocy, mój się budzi 3, nawet 4 razy. Chociaż dzisiaj obrócił się na brzuch, więc zaczął płakać bo nie umiał wrócić 😂 myślałam, że głodny, a ten utknął 😂😂

W ogóle dzisiaj mija mi rok od pozytywnego testu ciążowego 😍 nie wiem gdzie ten czas uciekł, rok temu przejmowałam się czy beta będzie ok, a teraz młody już taki wielki ❤️

Co do chrztu nie pomogę, bo ja nie chrzczę dzieci, ale myślę, że bluzka to dobry pomysł 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego, 12:11

Fania017, juss92, Jenny93, Elasure lubią tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
‹‹ 757 758 759 760 761 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ