LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Waflut wrote:Dziewczyny, ja mam pytanie z innej beczki.
Jak wasze głowy i zdrowie psychiczne?
U mnie jest strasznie słabo. Gabi ma regres snu, ząbkuje, do tego wrócił mu refluks ze zdwojoną siłą i ma totalną mamozę. Budzi się w nocy po 5 razy, w dzień nie chce spać dłużej niż 30min. Jest strasznie rozdrażniony, ciągle płacze, musi być non stop na rękach, najlepiej ciągle moich. Miedzy 20 a 22 potrafi się budzić po 3-4 razy i tylko ja jestem w stanie go uspac spowrotem. Mąż jak go weźmie wtedy na ręce to jest ryk i wrzask. Widzę jak jest mu przykro i aż mi się smutno robijestem tak okropnie zmęczona już tym całym combo jakie mamy od dwóch tygodni, że potrafię płakać kilka/kilkanaście razy dziennie ze zmęczenia, frustracji i przebodźcowania. Czuję się jak najgorsza matka na świecie, bo potrafię podnieść głos na małego, mimo że wiem, że przecież on nic złego nie robi, więc płaczę jeszcze bardziej bo mam okropne wyrzuty sumienia.
Czy to kiedyś mija? Zastanawiam się powoli nad wizytą u psycholog, żeby to sobie w głowie poukładać, ale ciekawa jestem czy to normalne i się z czasem zmienia, czy jestem jednak jakaś anomalią 😭 myślałam, że przeszło po połogu, ale teraz mamy tak ciężki czas, ze znowu czuje się tak okropnie jak po porodzie.
U nas też lekko nie jest, ale ja raczej w drugą stronę, że nie myślę o sobie tylko małego jest mi szkoda, że tak się męczy. Myślę, że psycholog to dobry pomysł. Pomoże Ci to wszystko sobie poukładać w głowie. Skorzystasz na tym i Ty i Wasza rodzina, bo takie skrajne emocje na pewno Wam nie służą. Po to jest taki zawód z niego korzystać. Przytulam ❤️ -
Też jestem chętna na prywatną grupę 😊tylko pytanie właśnie czy taka typowa grupa na fb nie byłaby mniej przytłaczająca i bardziej przejrzysta. Z październikowymi mamami 2022 mamy wciąż taką grupę, codziennie ktoś dodawal post z datą na dany dzień i konwersacja odbywa się w komentarzach. Pozostawiam do przemyślenia, dostosuje się do większości 😊
-
Sparky wrote:Też jestem chętna na prywatną grupę 😊tylko pytanie właśnie czy taka typowa grupa na fb nie byłaby mniej przytłaczająca i bardziej przejrzysta. Z październikowymi mamami 2022 mamy wciąż taką grupę, codziennie ktoś dodawal post z datą na dany dzień i konwersacja odbywa się w komentarzach. Pozostawiam do przemyślenia, dostosuje się do większości 😊
To też fajny pomysł, bo będzie łatwiej potem buszować w poszukiwaniu jakiegoś tematu. Tu ciągle mam tak, że pamiętam jak któraś o czymś wspominała, ale rzadko daję radę to znaleźć.
Przybijam piątkę z dziewczynami, które z różnych powodód mają ciężki czas. Też się dziś popłakałam oglądając filmiki sprzed tygodnia, gdzie jest wesoła rozgadana dziewczynka wyciągająca rączki i porównując to z cichym, wycofanym dzieckiem, które teraz leży na macie. Staram się nie dopuszczać do siebie myśli o jakichś problemach neurologicznych i trzymać się tego regresu, ale łatwo nie jest.
I jeśli któraś z Was zastanawia się nad pomocą psychologa i może sobie na to pozwolić, to ja zawsze będę się za tym rękami i nogami się podpisywać. My tu jesteśmy w razie pytań, czy żeby pocieszyć, ale nie jesteśmy profesjonalną pomocą. Każdy maluch zasługuje na szczęśliwą i wysłuchaną mamę. Nie musimy być dzielne za wszelką cenę 🩷czaranna lubi tę wiadomość
-
A co do grupy na FB - może chat na Messenger na luźne pogaduszki, zdjęcia itp, a na grupie posty z konkretnymi pytaniami, polecajkami? Można wtedy dodać # i będzie łatwiej wyszukać np wszystkie posty o RD czy zabawkach
Natalia K, Waflut, Gusta Blu, MaggLbn lubią tę wiadomość
-
juss92 wrote:A co do grupy na FB - może chat na Messenger na luźne pogaduszki, zdjęcia itp, a na grupie posty z konkretnymi pytaniami, polecajkami? Można wtedy dodać # i będzie łatwiej wyszukać np wszystkie posty o RD czy zabawkach
Chciałabym abyśmy korzystali tylko z messengera, ale żeby się do niego dodać musicie dodać się do grupy -
Waflut będzie łatwiej za jakiś czas, przyjdą inne problemy, ale naprawdę będzie łatwiej ❤️
Waflut lubi tę wiadomość
-
My byliśmy dzisiaj u kardiologa, młody nadal ma PFO niezamknięte. Mamy przyjść jak mały będzie miał rok żeby znowu skontrolować. Mam nadzieję że w najbliższych miesiącach się zamknie i nie będzie kolejnej rzeczy do stresowania się...
-
miska122 wrote:My byliśmy dzisiaj u kardiologa, młody nadal ma PFO niezamknięte. Mamy przyjść jak mały będzie miał rok żeby znowu skontrolować. Mam nadzieję że w najbliższych miesiącach się zamknie i nie będzie kolejnej rzeczy do stresowania się...
Mieliśmy to u starszaka, byliśmy z nim u kardiologa jak był noworodkiem, na 3 miesiące i na ok. 1,5 roku. Na tej ostatniej kontroli nie było śladu po otworku 😊 Będzie dobrze, najczęściej to się zarasta bez problemu 😊
miska122, MaggLbn lubią tę wiadomość
-
Czy ktoś jeszcze ma problem z dołączeniem do grupy na FB? Zgodnie z sugestią Karoliny wchodzę przez przeglądarkę (cudem hasło znalazłam 😅) i po wklejeniu linka wyświetla mi się moja główna strona tylko 🤷🏼♀️ Przez apke tak samo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca, 19:32
-
Natalia K wrote:Jak próbowałam wejść bezpośrednio to mi wyskakiwał błąd. Pomogło jak najpierw otworzyłam nową zakładkę i wtedy przekleiłam adres linku.
Dzięki, teraz zadziałało 😊Natalia K lubi tę wiadomość
-
juss92 wrote:Ja mam biustonosze z hm i KappAhl i są super!
U nas powrót regresu snu, już myślałam, że za nami, bo znowu pięknie spała, ale od kilku dni znowu problemy. Budzi się przed północą, nie chce zasnąć, potem nad ranem to samo 🫣
U nas podobnie 🫣 powróciły problemy z zaśnięciem.
Marzeń wrote:U nas zadziałało zakrywanie rączek pieluszką
U nas się to nie sprawdziło, młody zaczął ciumkac pieluszkę 😅 -
Dziewczyny dodajcie mnie do przyjaciółek, jeżeli kogoś zaakceptowałam albo pominęłam, napiszcie mi, bo wiem, że kogoś zaakceptowałam ape linka nie wysłałam i nie pamiętam nicku...😂
Matka założycielka Niaha, dołączasz?