👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
kalinok wrote:Mój Oliwer ostatnio coś oszalał przy piersi - odrywa się i wkłada do buzi palce, a 5 sekund później robi aferę że mleko nie leci 😂😂
W ogóle dziewczyny muszę się pochwalić że już od jakiegoś czasu jesteśmy prawie wyłącznie KP. Wcześniej to było tak pół na pół z mm, miał ogromny apetyt od urodzenia, dużo jadł i szybko rósł na wadze, a teraz zwolnił i wystarcza mu tyle co mam mleka i tylko czasami wieczorem/przed spaniem muszę mu dołożyć 60ml mm. Nie spodziewałam się że kiedyś będziemy w tym miejscu, raczej myślałam że skoro dokarmiam to laktacja będzie się wyciszać i skończymy całkowicie na mm. Jestem dumna 🥰
Super, gratulacje! Mnie ogólnie wzrusza jak komuś zależy na kp i mimo przeciwności się nie poddaje. Oczywiście uważam że każda metoda karmienia którą wybieramy dla naszych dzieci jest dla nich najlepsza- nie ważne czy kp czy mm czy kpi itd.
My z kolei dzisiaj po wizycie kontrolnej mamy przykaz dokarmiania małego MM po każdym karmieniu od 3 tygodni zatrzymał się na wadze 6040-6080 i ani grama więcej… Mnie to strasznie podłamało, ostatnio też był dziki przy piersi jak Ignaś Asi, pił np. 10 minut tylko z jednej piersi ale przez to 10 minut połykał mleko łyk za łykiem i myślałam że nadaja się… jesteśmy już po drugim karmieniu i wypił 2 razy całe 60 ml… jestem załamana, zbiło mnie to że nie potrafię wykarmić mojego synka, a jak sobie pomyślę że przez kilka tygodni płakał po karmieniu bo go tak naprawdę głodziłam to jest mi aż niedobrze ze stresu… 😔
Jeszcze mamy podejrzewanie na alergię na bmk i unikam go w diecie, a mały ma być dokarmiany bebilonem pepti syneo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 18:14
-
Jjkm97 wrote:Super, gratulacje! Mnie ogólnie wzrusza jak komuś zależy na kp i mimo przeciwności się nie poddaje. Oczywiście uważam że każda metoda karmienia którą wybieramy dla naszych dzieci jest dla nich najlepsza- nie ważne czy kp czy mm czy kpi itd.
My z kolei dzisiaj po wizycie kontrolnej mamy przykaz dokarmiania małego MM po każdym karmieniu od 3 tygodni zatrzymał się na wadze 6040-6080 i ani grama więcej… Mnie to strasznie podłamało, ostatnio też był dziki przy piersi jak Ignaś Asi, pił np. 10 minut tylko z jednej piersi ale przez to 10 minut połykał mleko łyk za łykiem i myślałam że nadaja się… jesteśmy już po drugim karmieniu i wypił 2 razy całe 60 ml… jestem załamana, zbiło mnie to że nie potrafię wykarmić mojego synka, a jak sobie pomyślę że przez kilka tygodni płakał po karmieniu bo go tak naprawdę głodziłam to jest mi aż niedobrze ze stresu… 😔
Jeszcze mamy podejrzewanie na alergię na bmk i unikam go w diecie, a mały ma być dokarmiany bebilonem pepti syneo
Może ma po prostu skok? Dzieci wtedy często nie przybieraja
Jjkm97 lubi tę wiadomość
-
Odgoń te myśli o głodzeniu synka! 🫂Nie miałaś świadomości o tej sytuacji. Może to skok? Nic pediatra nie mówiła o tym?Jjkm97 wrote:Super, gratulacje! Mnie ogólnie wzrusza jak komuś zależy na kp i mimo przeciwności się nie poddaje. Oczywiście uważam że każda metoda karmienia którą wybieramy dla naszych dzieci jest dla nich najlepsza- nie ważne czy kp czy mm czy kpi itd.
Jjkm97 lubi tę wiadomość
-
Jjkm97 wrote:Super, gratulacje! Mnie ogólnie wzrusza jak komuś zależy na kp i mimo przeciwności się nie poddaje. Oczywiście uważam że każda metoda karmienia którą wybieramy dla naszych dzieci jest dla nich najlepsza- nie ważne czy kp czy mm czy kpi itd.
Kurcze powem Ci, ze ostatnio sama przetestowalam, ze te skoki wagi sa coraz rzadsze. Tak jak pisalam jakis czas temu, ze mi Ada slabo przybierala i przez 2 tyg zaledwie 50g przybrala, waga pokazywala 5280, a po kolejnym tygodniu ja ja znowu zwazylam bylo juz 5650.
Jesli zalezy ci na 100% kp to moze umow znowu CDL i wykombinujcie cos razem.
Jjkm97 lubi tę wiadomość
-
Fergabasowa
https://zapodaj.net/plik-b0666lg4Z6
Btw dziś miałam sytuację podkiblową...mąż stał z synkiem pod drzwiami od kibelka i mówił do płaczącego (marudzącego) synka "Mamusia zaraz wyjdzie, patrz Mamusia już wychodzi i da Ci cysia" -
Jjkm97 jakie macie objawy ze podejrzenia alergia bmk?
Asia buahaha nie mogę. Mi to się wydaje że chłopy cieszą się jak jest cycuś bo mają wtedy święty spokój i z matką i dzieckiem -
Dzięki dziewczyny za wsparcie, pediatra powiedziała że jak mimo dokarmiania nie przybierze to da skierowanie do szpitala. Mam wrażenie że na nasze życie ostatnio to jeden wielki skok, ale mały jest dużo bardziej kontaktowy, głośno reaguje na nasze śpiewanie- widzę, że się zmienia… A myślicie, że ten przestój mógłby być powiązany z tym, że synek urósł wzdłuż? Bo mam wrażenie, że się stał strasznie długi- ja Jan Jan Zumi 🫣Narazie mamy w piątek znowu kontrolę, żeby zobaczyć czy cokolwiek ruszyło… cdl to dobry pomysł, myślę też nad kolejną wizytą i fizjo, bo może mały nabawił się jakiś napięć. Najpierw chce się pozbyć tej czarnej chmury w postaci pobytu w szpitalu. Bo tak jak mówicie okaże się że to skok, a my w szpitalu nabawimy się grypy albo rsv…
-
Kasiek7 wrote:Jjkm97 jakie macie objawy ze podejrzenia alergia bmk?
Asia buahaha nie mogę. Mi to się wydaje że chłopy cieszą się jak jest cycuś bo mają wtedy święty spokój i z matką i dzieckiem
Zaczęło się od takich strużek ciemnobordowych w kupce, i takich jakby ciemnych grudek, ale pediatra stwierdziła że to nie musi być krew… Poza tym śluzowe kupki, był czas że mały strasznie prężył się po karmieniu i płakał, wtedy z niemocy odstawiłam nabiał i po 2 tygodniach miałam wrażenie ze jest lepiej. Potem raz jak zjadłam ser na kolację i deser na śmietanie to następnego dnia małemu się bardzo pogorszyło brzuszkowo i dwa dni dochodził do siebie- może to był zbieg okoliczności ale wątpię. No i refluks, ale taki że cofa mu się do góry, przełyka to co podeszło i od razu mocno płacze, więc myślę że piecze go przełyk. Ale pediatra nie zaleciła robienia USG ani nic. Jak tak dalej pójdzie to chyba zmienię lekarza, bo oprócz badania moczu nie zaleciła nic. Po weekendzie będę robić prywatnie posiew kału i moczu.
Z takich typowych objawów na bmk nie mamy wyprysków na skórze- tylko maluteńkie kropki w kolorze skóry w okolicach oczu. -
Bo nasza alergia na bmk to ja jem aktualnie wszystko włącznie z moim ulubionym kremem Brulee z Lidla (nadużywam wręcz ) a nasza mała jest 100000x lepsza (odpukac ) niż na tej śmiesznej diecie bezmlecznej... Ale te zielone kupska ! Powtarzam właśnie badanie na krew utajoną w kale tylko czekam na poranny kał
A no refluks też jest x200Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 19:34
-
Kasiek7 wrote:Bo nasza alergia na bmk to ja jem aktualnie wszystko włącznie z moim ulubionym kremem Brulee z Lidla (nadużywam wręcz ) a nasza mała jest 100000x lepsza (odpukac ) niż na tej śmiesznej diecie bezmlecznej... Ale te zielone kupska ! Powtarzam właśnie badanie na krew utajoną w kale tylko czekam na poranny kał
Chyba też zawiozę jutro kupke, chociaż się upewnię czy to faktycznie krew. Chociaż ilość śluzu w dzisiejszej była ogromna i przerażająca… Wgl nadal podajemy całkiem sporo delicolu. Małemu wyszła ogromna nietolerancja w pierwszych tygodniach życia i chcieliśmy już schodzić z ilości ale nasze schodzenie właśnie nałożyło się z dolegliwościami brzuszkowymi i podejrzeniem abmk. Więc dalej podaje przy każdym karmieniu 16 kropli. Chociaż podobno śluz w kupce może też być od nietolerancji laktozy niekoniecznie musi chodzić o bmk…
Od 3 miesiąca miało być lżej -
Dziewczyny a czy wasze dzieciaczki też jak są u kogoś na rękach to tak wodzą za wami wzrokiem jak opętani i cały czas się na was patrzą ? 🤣 Moja tak robi i wygląda jak mój prześladowca 🤣 mąż ją trzyma a ona cały czas za mną nawet jak pokazuje jej jakieś zabawki mąż haha słodkie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 21:26
flowery, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Ja właśnie jakby nie rozróżniam śluzu a kupy 🙈 serio niekiedy oglądam w tym pampersie i sama nie wiem do końca czy to śluz czy kupka
Kasiek, najprościej to sklej pampersa z kupą i rozłóż. Śluz obklei pampers i jak go rozłożysz to będziesz widziała nitki śluzu od jednego końca pampersa do drugiego.
Plus u nas ja były biegunki to kupa wsiąkała w pampers i zostawał tylko śluz na pampersie, takie gluty po prostu.
Generalnie raczej nie da się śluzu przeoczyć moim zdaniem, szczególnie jak jest go dużo. Przy karmieniu piersią nieznaczna ilość śluzu jest fizjologiczna.12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Kasiek 7 oczywiście że tak, ja czuję ten wzrok jak jestem w innym pokoju a jak jem śniadanie i młodu jest w bujaku to wtedy czuję ogromną presję żeby szybko zjeść i wziąć Ignasia na ręce bo ten jego wzrok mnie tak świdruje 😁
Ja od kilku dni mam zawroty i bóle głowy.. dziś jest epogeum bólu.. boje się że migrena wróciła bo żadne przeciwbólowe nie pomagają.a tych na migrenę boje się wziąć przy Kp
A i dziś Ignaś miał drzemkosen od 18 do 22..😅
Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Jjkm97 wrote:Dzięki dziewczyny za wsparcie, pediatra powiedziała że jak mimo dokarmiania nie przybierze to da skierowanie do szpitala. Mam wrażenie że na nasze życie ostatnio to jeden wielki skok, ale mały jest dużo bardziej kontaktowy, głośno reaguje na nasze śpiewanie- widzę, że się zmienia… A myślicie, że ten przestój mógłby być powiązany z tym, że synek urósł wzdłuż? Bo mam wrażenie, że się stał strasznie długi- ja Jan Jan Zumi 🫣Narazie mamy w piątek znowu kontrolę, żeby zobaczyć czy cokolwiek ruszyło… cdl to dobry pomysł, myślę też nad kolejną wizytą i fizjo, bo może mały nabawił się jakiś napięć. Najpierw chce się pozbyć tej czarnej chmury w postaci pobytu w szpitalu. Bo tak jak mówicie okaże się że to skok, a my w szpitalu nabawimy się grypy albo rsv…
Jesli faktycznie to alergia na BMK to chyba wtedy tez dziecko mimo zjadania odpowiednich porcji moze nie przybierac, aleee przede wszystkim nanies sobie wartosci na siatke centylowa (child grow tracker) i zobacz czy sie trzyma swojego kanalu czy spada w centylach. Moze to tylko chwilowy przestoj, pediatra w ogole sprawdzala to na siatce?
-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny a czy wasze dzieciaczki też jak są u kogoś na rękach to tak wodzą za wami wzrokiem jak opętani i cały czas się na was patrzą ? 🤣 Moja tak robi i wygląda jak mój prześladowca 🤣 mąż ją trzyma a ona cały czas za mną nawet jak pokazuje jej jakieś zabawki mąż haha słodkie
Taaak 🫣 jak ktoś go zagaduje albo mu pokaże coś ciekawego to chwilę się z nim zabawi ale zaraz jest przerywnik i się wpatruje na mnie. Dosłownie ma oczy jak na tej emotce: 👀
Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Asia091 wrote:Kasiek 7 oczywiście że tak, ja czuję ten wzrok jak jestem w innym pokoju a jak jem śniadanie i młodu jest w bujaku to wtedy czuję ogromną presję żeby szybko zjeść i wziąć Ignasia na ręce bo ten jego wzrok mnie tak świdruje 😁
Ja od kilku dni mam zawroty i bóle głowy.. dziś jest epogeum bólu.. boje się że migrena wróciła bo żadne przeciwbólowe nie pomagają.a tych na migrenę boje się wziąć przy Kp
A i dziś Ignaś miał drzemkosen od 18 do 22..😅
O kurde u mnie to samo, już się zastanawiałam skąd to nasilenie zawrotów głowy i bólu. U mnie migrena chyba też w natarciu. Ostatnio musiałam wziąc ibuprofen pierwszy raz od ponad roku, ale już mnie tak głowa bolała, że nie dałabym rady. Ostatnio migrene miałam w 1 trymestrze na wiosne jak była taka pogoda, że wiało cały dzień i pogoda zmieniała się 100 razy w ciągu dnia. Teraz też u nas wieje, pada śnieg, potem słońce świeci a potem znowu przywiewa chmure i tak w kółko, więc już reaguję migrenowo. A miałam już długo spokój. Jeszcze ostatnie stresy mogą mi to nasilać. Trzeba pić dużo wody a ja zapominam przy Jasiu czasami, a przecież on ze mnie dużo ciągnie i dobrze by było jednak pić te 2 l dziennie. Jeszcze jak dorzuci się tego niewyspanie, ogarnianie chaty itd. to ja się cieszę czasami, że po prostu żyję 🙃👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Jest 6:07, ja się odciągam, a moje dziecko śpi ciągiem od 21:00. Od półtorej godziny sprawdzam czy oddycha i żyje. Jezu 😱
Anilorak88, izzou97, Zumi, Asia091, wellwellwell, Mmagda389, Kanola, kalinok, Jjkm97, Fabregasowa, Bećka, Foxy96 lubią tę wiadomość
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Domisiek pozdrawiam. Jest 6:19 a ja się odciągam. Wojtek spał ciągiem od 21 do 3:30 wiec tez rekord. Pół godziny temu znowu się wybudził ale tym razem przez bąki. A Tobie się nie dziwię, że w szoku sprawdzasz. Ech uroki macierzyństwa. Nie śpią źle, śpią źle 😉
Domisiek, Asia091, Bećka, Nadzieja32, Foxy96 lubią tę wiadomość