👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Anna.90 też myślałam o kaszce albo o kleiku ryżowym i później też chce dawać warzywa. Na samym końcu słoiczki chociaż słyszałam że z gerbera są dobre jakieś deserki.15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙 -
Co do plagi problemów skórnych, to dermatolog mówiła, że do 3 miesiąca dziecko ma jeszcze ta barierę ochronną z czasu płodowego. U nas jakoś właśnie po tym czasie zaczęła się zmieniać ta skóra.
Całe szczęście widać, że zastosowana kuracja działa i wydaje mi się, że lepiej śpimy, nad ranem na pewno, a wcześniej była męczarnia.
Jak nie widzicie poprawy, to może spróbujcie jeszcze ten balsam LA ROCHE POSAY LIPIKAR BAUME AP+M, albo do lekarza jak będzie się pogarszać. U nas stan był już kiepski.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 12:00
Foxy96 lubi tę wiadomość
-
A u nas La Roche Posay balsam słabo sobie radził z nawilżaniem, za to zestaw Atoderm zdziałał cuda.
Ja myśląc o rozszerzaniu myślałam na początku o kaszkach, z warzyw brokuł, ziemniak, burak. Że słoiczków patrzyłam że i babydream marką własną Rossmann ma fajne składy ale nie wszystkie -
Juz ktorys raz pisalam i nie dokonczylam bo ciagle cos 🫣. Widze ze u niektorych swieta pelna para, my bylismy u moich rodzicow i na szczescie nie bylo zle. W kolejny weekend jedziemy do tesciow 🥴.
Jesli chodzi o RD to ja kupilam bidon z aventa, kubeczek medela, talerzyk i miseczke bambusowa z mymini, lyzeczki z lovi, sliniaki z mushie. Kubeczek z lovi dostalam w spadku bo sie nie sprawdzil u siostrzenca. Akcesoria narazie wladowalam do szafy i czekaja raczej na koniec kwietnia. Blanka coraz czesciej patrzy z zaciekawieniem jak jemy i sie cieszy 😆.
Z nowych skilli to juz robi wysoki podpor, podnosi dupke i mam wrazenie ze niedlugo zacznie pelzac.
Dzisiaj byla sztos zabawa z pileczkami w wodzie, wszystko dookola mokre ale zabawa przednia polecajka!!
https://zapodaj.net/plik-NBXWT6osbx
Mmagda389, Kasiek7, nnaciaa, wellwellwell, Foxy96, Asia091, kalinok, Nadzieja32, flowery, Bećka, izzou97 lubią tę wiadomość
⏸️25.02.2025
❤️21.03.2025
🩷25.05 it’s a girl!
👶🏻 01.11.2025 -
Ignaś nie robi podporów ani obrotów ani półobrotów, jest w większości czasu na rękach bo inaczej mamy płacz.
A i nabiłam mu guza na czole.. leżał na nogach do odbicia i poleciała mu głową w dół i szurnął o poręcz fotela. Jest lekko czerwone zakwilil tylko, ale przepraszałem go milion razy.
Mam pytanie czy u Was Tatusiowie biorą udział w wieczornej rutynie?15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙 -
Ja też ostatnio wyczułam u Ali jakieś suche placki na przedramieniu, smarowałam ją Emolium przez parę dni i zeszło.
Co do pełzania, to już coś tam próbuje, ale na razie woli się przemieszczać przez turlanie 🧐 Nie poleży spokojnie na plecach, tylko co chwilę przewroty – na brzuch i z powrotem. Oczy dookoła głowy trzeba mieć. Ostatnio zostawiłam ją na łóżku dosłownie na parę sekund i już była na skraju.
Do tego pies co chwilę przynosi jej swoje obślinione zabawki, więc w ogóle jest wesoło.
Jakoś wcale mi się nie spieszy do raczkowania 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 20:52
flowery lubi tę wiadomość
2025 🤱 -
U nas przez ostatnie dni „spanie” w tych godzinach to była tragedia. Ala się budziła i przez około dwie godziny w ogóle nie spała, a potem już tylko się wierciła i wisiała na piersi. Dzisiaj wreszcie się nie obudziła o tej porze. Trzymam kciuki, żeby u Was też się to unormowało.Anilorak88 wrote:O widzisz Klekotka to jutro wypróbuję bo Wojtek uwielbia wodę i chlapanie 😋 póki co wkurza się, ze nie moze się ruszyć z miejsca i opanował obroty z pleców na brzuszek. Powiem Wam, ze jestem zaskoczona bo bardzo ładnie je z łyżeczki. Wszystko mu smakuje ale kaszek póki co nie robiłam. Testujemy warzywa. Ostatnio nocki są ciężkie. Po karmieniu między 2 a 3 spi potem tak niespokojnie, macha rękami i nogami i ja w tym wszystkim probuje go jakoś okiełznać albo dostaje rękami lub nogami i nie śpię. Dzisiaj o 6 to już miałam ochotę się rozpłakać.
Ja dostałam kojec z lionelo. Czeka na swój moment ale na pewno będę używać.
Anilorak88 lubi tę wiadomość
2025 🤱 -
Melduje się po świętach. U nas jest kompletny dramat. Jutro mamy gastrologa, Leoś od tygodnia ciągle płacze, pręży się i ulewa tak, że wczoraj miałam jedną wielką plamę od ramienia po stopę. Nie chce jeść, jest walka o każdą krople, je o 400ml mniej niż wcześniej. W ciągu tygodnia przybrał 40g. Od 2 dni dostał Gastrotuss Baby i dziś dopiero był nieco spokojniejszy.
Ja z tego stresu wczoraj wieczorem zaliczyłam zgon nad toaletą i zwymiotowałam chyba wszystko co jadłam w święta, zaraz będę miała wrzody chyba 😩 Czy kiedyś nadejdzie taki czas, że będzie normalnie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 21:23
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Asia091 wrote:Mam pytanie czy u Was Tatusiowie biorą udział w wieczornej rutynie?
Tak. W tygodniu ciężko bo raczej Leoś zasypia przed powrotem męża, ale w weekend cała wieczorna rutyna jest chłopaków, ja tylko mleko im przynoszę. 😃
Co do kojca to ja też planuję jak młody zacznie się przemieszczać.
I jeżeli chodzi o nocki to u nas niezmiennie masakra. Leoś robi sobie okno aktywności, więc co z tego, że mamy tylko dwie pobudki jak przy każdej nie śpimy przez około 1,5h.
flowery, Asia091 lubią tę wiadomość
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙

-
Kasiek7 wrote:Domisiek a zmieniliście MM czy cokolwiek ? Daj znać co jutro wam powie. My dziś dostaliśmy Neocate od alergolog bo do Nutramigenu małej nie namówie. Też macie tak ze masakrycznie się boicie wprowadzać nowego mleka ? Ja to aż mam ciarki
Nie. Od początku jest na tym samym MM. Wprowadzanym stopniowo specjalnie by nie było takich cyrków. Nutramigen tak cuchnie i jest tak obrzydliwy, że sama bym tego nie zjadła i się nie dziwię, że Kaja nie chce. Poza tym przy ulewaniu Leosia Nutramigen to by było jak dolanie oliwy do ognia, bo te mleka są bardzo wodniste i nasilają ulewania/refluks.12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙

-
Domisiek zależy czy ulewania są fizjologiczne czy przez alergie też chyba ,w sumie głównie też temu chce to sprawdzić . Kaja np teraz już nie ulewa wodą tak jak jeszcze np trzy tyg temu a takim śluzem jakby taką maślanką. A Leoś?
Ten Nutramigen to jak karma dla ryb ale jak wpisałam w lupkę na fb Neocate to piszą że jeszcze gorsze niż Nutramigen ,a doktorka pow że lepsze ,eh
Ja daję 3 miarki Bebilon i 2 miarki Nutramigen dziś drugi dzień i ona krzywi się strasznie . Ale dziś wypiła już 820 ml od północy czyli jakby na dobę więc jest okej . Raz wydoiła prawie 180 ml a rzygła z 10 razy xd
Ogólnie od paru dni jest strasznie marudnym dzieckiem. W sensie tak narzeka głużąc jakby miała marny losWiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 21:58
-
U nas tatuś kąpie o ile jest w domu wieczorem i to narazie 2x w tygodniu tylko, tak to ja jej myje fałdki i wszystko wacikami z wodą i płynem. Raz na jakiś czas buja do usypiania żebym mogła zrobić szybciej fitness - ale ten fitness jeszcze nie widział jak go robię.. ja wtedy leżę na ziemi plackiem i cieszę się chwila przed kolejna nocą ..
Moje dziecko strasznie się nudzi w domu w połowie dnia.. jak już od rana przywitamy się z każdą półka, ozdoba, obrazem, zabawka to potem ciężko jest żeby odpoczywała. W sensie nie lubi już sobie leżeć za długo tylko chce chodzić że mną po całym domu, oglądać każdy zakamarek, patrzeć na kibel jakby był cudem... A najchętniej podróżować i jechać gdzieś indziej :o i dalej oglądać 😅 już mi się pomysły destynacji kończą...
flowery, nnaciaa lubią tę wiadomość
-
Asia, u nas wieczorem mąż bierze udział w rutynie do snu. Kąpiemy go razem, zazwyczaj ja mu robię pielęgnację, ubieram piżamkę itd, a mąż po tym daje mu mleko. No i potem czytamy książkę i usypiamy go w dostawce - i te 2 rzeczy to w sumie różnie, raz ja a raz mąż.
Nasz nie pełza - próbuję coś tam ale nie umie jakoś połączyć tych ruchów w całość. Za to kręci się wokół własnej osi jak szalony, a na brzuch obraca się z prędkością światła 🤣 ani chwili nie wyleży na plecach. Ostatnio coś kombinował żeby się obrócić z brzucha na plecy ale to mu nie wychodzi i jest wtedy tylko krzyk ze złości.
flowery lubi tę wiadomość
12.2024 7tc 👼🏼
10.2025 A 🩵 -
Psaj91 cudownie, że czysto ❤️
Asia091 moj mąż kąpie małą, od przygotowania wszystkiego, po pielegnację, kąpiel, ubranie i posprzątanie po kąpieli. Daje mi ją gotową do łóżka na mleko i spanie.
Domisiek będzie lepiej. Kiedyś na pewno będzie lepiej ❤️ teraz tylko tulę, 9 lat temu byłam tam, gdzie Ty, czuję, jak Ci ciężko 🫂
Wczoraj młoda miała drugie szczepienie. Tym razem super lekarka nam się trafiła. Młoda po szczepieniu rączkowa i marudna, całą noc cycek w buzi. Ale mi jej szkoda. Za to ze 2 dni temu odrkryła stopy. Też mi raz uciekła z maty, a ma dopiero 4.5 miesiąca.
Kasiek7 nam lekarka wczoraj powiedziała, że z ulewaniem będzie lepiej, jak będzie siedzieć i chodzić. Dziś już 3 moje koszulki obrzygane. Często przebieram mlodą i myję, bo to ulewanie śmierdzi. Pralka chodzi cały czas. Już nawet moje koszulki wrzucam z ubraniami młodej, bo nie wyrabiam. Tetra ciągle w użyciu. Na jedno karmienie idzie 2-3 pieluszki.
psaj91 lubi tę wiadomość