👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Asia091 wrote:A ja nie chcę nic mówić ale dziś moja noc dziwna bo jej nie pamiętam. Dużo się działo, nie mogłam zasnąć normalnie tylko reagowałam na każde chrumkniecie sapniecie. Mózg matki pracuje inaczej. A myślałam że to jakaś ściema jak koleżanki tak mówiły.
Mąż poszedł do pracy, ja finalnie wstałam po 8, szybka butelka Ignasia i bardzo grzeczne przebieranie BARDZO. Aż nie mogłam się nadziwić że można być takim cichutkim 🥰 ale wiadomo że to nie będzie trwało wiecznie. Obecnie ja zrobiłam już 2 prania, ściągnęłam stare z suszarki, zjadłam na SPOKOJNIE śniadanie i piję ciepłą kawę! I chowam się przed synem w kuchni...
Ja się pytam jak to się stało? I czy tak będzie już zawsze?
Nnacia jak się czujesz? ♥️
Marzę o takim poranku. Ani razu tak nie miałam 😭. Jak nie szpital to darcie się z rana. Ale większość nocy śpi więc jest coś za coś 🤪👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
anna.90 wrote:A planujecie wkładać dzieciaki do bujaków? Mamy BabyBjorn i niby sugestie są że od miesiąca można użytkować, jakie macie podejście do tego tematu?
Asia u nas ciężka noc, też czasem mam tak że nie bardzo pamiętam hahah a teraz Aniołek śpi od 8 (o 6 było jedzenie i marudzenie do
.
My mamy elektryczny bujak z Lionelo - model Iris. Jak jest z niego niegrzeczniuch to go tam czasem wsadzam, ale to raz na pare dni i zazwyczaj nie więcej niż 20/30min. -
Anilorak88 wrote:Oj Asia taki to właśnie paradoks jest, ze zrobiłam i powiesiłam pranie, wstawiłam na zupe, zrobiłam sałatkę i na spokojnie zjadłam śniadanie a wczoraj nie byłam w stanie pójść sikać zeby Wojtek nie płakał. I właśnie wróciliśmy ze spaceru bo u Nas dzisiaj wiosna i piękne słońce.
My tez mamy książki pod materacem żeby miał wyżej z jednej strony. Może będzie oczytany 😉
Czy obcinałyscie już pazurki swoim dzieciom? Bo Wojtek ma takie długie i tak Nas drapie, że chyba muszę.
My obcinamy dość regularnie bo mu te pazurska tak szybko rosną 😅 a on macha tymi łapkami i drapie się po twarzy… czasami obcinamy na 5 razy bo ciężko te łapska utrzymać. -
Właśnie wracam od dentysty, jeden ząb wyleczony, reszta zdrowa ufff. Wzięłam znieczulenie pierwszy raz w życiu i powiem Wam, żałuję że kiedyś nie brałam 🤪. Ja to ostatnio same znieczulenia biorę, zęba, krocza i do kręgosłupa 😅. Jeszcze w drodze powrotnej dzwoniłam do rodziców jak tam Jasiu. Podobno pięknie brzuszkował, ładnie zjadł dwa razy MM i teraz śpi. Aniołek. A jak jest ze mną sam to diobeł. Ja się już zastanawiam czy on mnie w ogóle lubi. Lepiej zasypia z moim mężem i moim tatą, a dzisiaj uśpiła go moja mama. Dałam mu deadline do przyszłego tygodnia do piątku, jak nadal będzie nieodstawialski to zamawiam nosidło. Chusty się trochę boję. Przyda mi się też nosidło do wyjścia z nim na chwilę do sklepu żeby wózka nie znosić i nie brudzić kółek.
Macie jakieś nosidła sprawdzone do polecenia? Będę wdzięczna 😊
Foxy96 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
U nas też dziś wiosna, ale z przyczyn logistycznych dzidzia dziś musiała mieć kąpiel o 9:30, także jeszcze czekamy ze spacerkiem dziś chwilę, żeby go nie brać za szybko po tej kąpieli.
Za jakąś godzinę się wybierzemy pewnie, może zaśnie na nim bo od momentu kąpieli nie śpi i mi tu krzyczy 😅 -
Polecam robić to na śpiocha 😁 Ja tak praktykuję i młoda ma ładnie obcięte paznokcie. Nawet jej trochę piłuję pazurki, full pakiet mani 😁Paulivvv wrote:My obcinamy dość regularnie bo mu te pazurska tak szybko rosną 😅 a on macha tymi łapkami i drapie się po twarzy… czasami obcinamy na 5 razy bo ciężko te łapska utrzymać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia, 12:42
Anilorak88, Paulivvv, kalinok, Zumi lubią tę wiadomość
-
I czar prysł. Będę spał tylko na rękach u Mamy, bo materac za 5 stów mi nie pasuje 🤡 u Mamy jest mięciutko i cieplutko to nic, że odpadną jej ręce 😎
https://zapodaj.net/plik-lX2H3Qfl6D
U mnie też cieplutko 10 stopni ! A ja nie mam nawet jak się ubrać żeby wyjść z Mościhrabią na dwór.
Paznokcie już u rąk obcinałam 4 razy u nóg Mąż tylko te duże bo na mniejszych nic nie było.
P.s. Ignaś zaczyna łysieć 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia, 12:50
Kropka89, wellwellwell, kalinok, edka85, Zumi, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
anna.90 wrote:A planujecie wkładać dzieciaki do bujaków? Mamy BabyBjorn i niby sugestie są że od miesiąca można użytkować, jakie macie podejście do tego tematu?
Asia u nas ciężka noc, też czasem mam tak że nie bardzo pamiętam hahah a teraz Aniołek śpi od 8 (o 6 było jedzenie i marudzenie do
.
Na najniższej wysokości na 15 min wylądował juz u nas…mój mąż jest fanem, ale ja pilnuje żeby za długo tam nie leżeć. Chociaż to jest idealnie wręcz na kupsko jeśli długo nie było to polecam 🤣😂🙈
-
Zumi wrote:Właśnie wracam od dentysty, jeden ząb wyleczony, reszta zdrowa ufff. Wzięłam znieczulenie pierwszy raz w życiu i powiem Wam, żałuję że kiedyś nie brałam 🤪. Ja to ostatnio same znieczulenia biorę, zęba, krocza i do kręgosłupa 😅. Jeszcze w drodze powrotnej dzwoniłam do rodziców jak tam Jasiu. Podobno pięknie brzuszkował, ładnie zjadł dwa razy MM i teraz śpi. Aniołek. A jak jest ze mną sam to diobeł. Ja się już zastanawiam czy on mnie w ogóle lubi. Lepiej zasypia z moim mężem i moim tatą, a dzisiaj uśpiła go moja mama. Dałam mu deadline do przyszłego tygodnia do piątku, jak nadal będzie nieodstawialski to zamawiam nosidło. Chusty się trochę boję. Przyda mi się też nosidło do wyjścia z nim na chwilę do sklepu żeby wózka nie znosić i nie brudzić kółek.
Macie jakieś nosidła sprawdzone do polecenia? Będę wdzięczna 😊
Ja polecam Kavke - nosidło
Zumi lubi tę wiadomość
-
https://zapodaj.net/plik-8PqaJX5e9r
Asia pozdrawiamy. P.S. Wojtek ma zakola 😋
Dalej nie umiem wrzucić zdjęcia tak żeby się wyswietlało 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia, 13:03
kalinok, edka85, Asia091, Foxy96 lubią tę wiadomość
👩🧔♂️ 37
8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
25.03 ❤️
17.11 Wojtuś ♥️ -
Zumi ta chusta serio nie jest taka zla jak sie wydaje, powiem ci, ze mi o wiele latwiej zamotac chuste niz wyregulowac nosidlo. 😛
Szukaj nosidel ergonomicznych, ktore mozna regulowac pod dziecko. Ja uzywalam Little Frog Prime. Najlepiej podejsc do sklepu/doradcy i poprzymierzac pod dziecko, sprawdzic ktore wam przypasuje najlepiej.
Tu masz kilka propozycji, ktore kojarze:
- kavka muliage,
-qusy baby,
-lennylamb lennylight,
-little frog prime,
Asia091, Zumi lubią tę wiadomość
-
Anilorak uroczy Wojtek 🥰
Zauważyłam że wszystkie bobaski mają noski do góry zadarte 🥹
Ja też myślałam o nosidle bo jak tak będzie dłużej to ręce do wymiany. I masaże ani rehabilitację tu nie pomogą.
Mąż już pisze że tęskni za Nami ☺️ niech tylko wróci to przejmie tą swoją Tęsknotę na ręce 🙃Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia, 13:56
Zumi, Anilorak88, Fabregasowa, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
U nas kupy wcześniej były codziennie, a teraz od weekendu coś się zmieniło i też nie robił przez 2 dni a potem kupsko gigant - w zasadzie to jak zaczął robić podczas zmiany pampersa tak przez dobrych kilka minut z niego leciało prosto na przewijak i podkład 😂 no i po tym incydencie znowu jesteśmy ponad 24h bez kupy
Paznokcie obcięłam nożyczkami pierwszy raz wczoraj, ale już wcześniej dostałam zgodę położnej żeby mu delikatnie piłować odkąd wyszliśmy ze szpitala więc nie miał takich mega długich.
A kikut nam odpadł w 15 dobie i już się nic z niego nie sączy, następnego dnia już był suchy i zagojony.
My też mamy baby Bjorn ale na razie go nie wyjmuje z szafy, raczej będę używać okazyjnie i to tylko na chwilę jak będzie potrzeba👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy ❤️ bejbik 0.87cm
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 I prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm 🐣✨
09.07 - 🩺 II prenatalne, 315g ruchliwego malucha 🐤✨
17.09 - 🩺 III prenatalne, 1400g zdrowego bobasa 🐥✨
22.11 (39+2) O 🩵💙

-
Była u nas dzisiaj położna i słuchajcie okazało się że przekarmiamy naszego bobasa 🙈 waży już 3500g i ma przyrost około 48g na dobę... 🤯 Położna kazala proponować smoczka zamiast piersi/butelki żeby trochę zejść z porcji jedzenia bo nie potrzebuje aż tyle. Cieszę się że to powiedziała, bo mi też się wydawało od około 3 dni że on już wcale nie jest głodny tylko po prostu ma potrzebę ssania i dlatego jest niespokojny, ale nie mogłam męża przekonać żeby mu dać smoczka bo on jest mocnym przeciwnikiem - no więc ciągle był cycek/butla żeby go uspokoić, a jemu już uszami wylatywało to mleko. Na szczęście dziś od rana zmieniamy taktykę i mam nadzieję że te nocki będą bardziej znośne bo już nam mocno dawał w kość tym swoim marudzeniem
Kasiek7, Kropka89 lubią tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
22.11 (39+2) O 🩵💙

-
@zumi Ty chyba pisałaś że masz uczucie jakbyś ciągle miała palec w pochwie - ja niestety zauważyłam u siebie to samo, jak spaceruję/stoję dłużej to mam wrażenie takiego właśnie ciążenia/palca w pochwie i trochę się martwię czy to wróci do normy 😓 Ty będziesz na kontroli u gina wcześniej niż ja to daj znać co Ci powiedział jeśli będziesz chciała się podzielić
A jak tam dziewczyny wasze zwierzaki, przyzwyczaiły się do nowego członka rodziny? U nas kotka pilnuje jak swojego, ale kocurek się jeszcze trochę boi podchodzić bliżej👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
22.11 (39+2) O 🩵💙

-
Że co? Pani położna nie wie, że dziecko będące tylko na piersi nigdy nie jest przekarmione? A przyrosty rzędu 40g wcale nie są jakieś nazbyt duże. Moja mała też takie ma. Inne dzieci też miały i nigdy żaden pediatra ani polozna nie powiedziali, że to dużo i żeby dawać smoczka 🫨 Co innego jeżeli to wy chcecie dać mu smoka jako uspokajacz, a nie dlatego żeby zmniejszyć mu porcje jedzenia.kalinok wrote:Była u nas dzisiaj położna i słuchajcie okazało się że przekarmiamy naszego bobasa 🙈 waży już 3500g i ma przyrost około 48g na dobę... 🤯 Położna kazala proponować smoczka zamiast piersi/butelki żeby trochę zejść z porcji jedzenia bo nie potrzebuje aż tyle. Cieszę się że to powiedziała, bo mi też się wydawało od około 3 dni że on już wcale nie jest głodny tylko po prostu ma potrzebę ssania i dlatego jest niespokojny, ale nie mogłam męża przekonać żeby mu dać smoczka bo on jest mocnym przeciwnikiem - no więc ciągle był cycek/butla żeby go uspokoić, a jemu już uszami wylatywało to mleko. Na szczęście dziś od rana zmieniamy taktykę i mam nadzieję że te nocki będą bardziej znośne bo już nam mocno dawał w kość tym swoim marudzeniem
Domisiek, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
Hymmm u nas na piersi od początku i też przyrosty w granicach 50 g ale nam położna nic nie mówiła że to za dużo, wręcz mówiła że na piersi jest to jak najbardziej ok a jutro Mała kończy miesiąc 😁 chyba zależy od podejścia położnych. Nasza córka na przykład nie akceptuje za bardzo smoka, czasem na chwilę uda się go podać ale nie trwa to długo.kalinok wrote:Była u nas dzisiaj położna i słuchajcie okazało się że przekarmiamy naszego bobasa 🙈 waży już 3500g i ma przyrost około 48g na dobę... 🤯 Położna kazala proponować smoczka zamiast piersi/butelki żeby trochę zejść z porcji jedzenia bo nie potrzebuje aż tyle. Cieszę się że to powiedziała, bo mi też się wydawało od około 3 dni że on już wcale nie jest głodny tylko po prostu ma potrzebę ssania i dlatego jest niespokojny, ale nie mogłam męża przekonać żeby mu dać smoczka bo on jest mocnym przeciwnikiem - no więc ciągle był cycek/butla żeby go uspokoić, a jemu już uszami wylatywało to mleko. Na szczęście dziś od rana zmieniamy taktykę i mam nadzieję że te nocki będą bardziej znośne bo już nam mocno dawał w kość tym swoim marudzeniem
U nas też wjechał spacer, mimo braku słońca pogoda jest bardzo fajna więc żal było nie skorzystać.dzieki dziewczyny za odpowiedzi i odnośnie kupy i krzaczka. U nas jeden dzień nie było kupy i później jak się pokazała to też na przewijaku giga kupa X3, a teraz dwa dni bez kup, leci trzeci więc strach pomyśleć co to będzie jak się zacznie 😅 -
Byłam właśnie na 2 min spacerze i spierdalalam tak szybko jak wyszłam taki był ryk.
Mi położna cdl powiedziała że dziecko je efektywnie 15 min na jednym cycku i 15 na drugim reszta to potrzeba ssania 🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia, 14:50
-
Taaak, też to już słyszałam z tym przekarmianiem - najpierw za małe przyrosty, teraz za duże 🤡 u nas 52g na dobę obecnie, jutro zobaczymy jak sytuacja
Anilorak, też obcinam pazurki na śpiocha 💅🏻
Kalinok, nasz kocurek jest bardzo cierpliwy i widać że lubi Małego i go zaakceptował, ale widać że mu smutno, bo nie jesteśmy w stanie poświęcić mu tyle uwagi ile wcześniej 🥺
Dziewczyny, czy człowiek może się przyzwyczaić do deficytu snu 😅 ja naprawdę jak mam wstać w nocy na karmienie to mam czasem wrażenie, że umieram i nie dam rady… teraz jeszcze mamy jakąś redukcje drzemek do turbo krótkich max 30 minut i najlepiej na mamie… więc w domu też mało co zrobię i tak się kręci ta karuzela 😅 -
Pewnie co położna to inne podejście 😂 ale mamy jutro pediatrę więc jeszcze zobaczymy co powie lekarz o jego przyrostach. Ogólnie u nas jest też kwestia tego że nie tylko jesteśmy kp ale dokarmiamy też mm, bo nie był w stanie się najeść tylko z cycka. U mnie laktacja nie rozkręciła się jakoś szaleńczo mimo tego że w ciągu dnia często przystawiam synka. No i jak był niespokojny to wjeżdżała butelka mm, mimo że moim zdaniem on nie zawsze jest głodny (czasami widać że dalej szuka piersi i chce jeść, a czasami już usypia po czym zaczyna się prężyć i marudzić bo brzuszek) - jak już się go trochę nauczyłam i zaczęłam więcej rozumieć to chciałam przetestować czy smoczek nie będzie lepszy niż mm, bo może jednak udałoby się wtedy być na samej piersi, ale mój mąż był przeciwny. Więc ja się cieszę z tego co powiedziała położna - będziemy teraz testować i obserwować jak Oli reaguje i czy nie traci przez to na wadze, ale jestem dobrej myśli
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia, 15:26
Kropka89 lubi tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
22.11 (39+2) O 🩵💙