👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Fabregasowa - ja odsypiałam na początku, czasem przy drzemce kontaktowej zdarzy mi się odlecieć z Małym na chwile, ale ogólnie nie odsypiam. Jest mi szkoda tego czasu. W ciągu dnia nie mam nawet chwili, żeby twarz umyć, więc jak tylko jakimś cudem Mały śpi to korzystam z ciszy i tego, że mogę pobyć sama ze sobą.
Kasiek - ja też szturcham i zabieram cycka jak śpi. Tak kazała mi szpitalna CDL. Generalnie staram się trzymać tego, żeby jadł 15 min z jednego cycka i 15 min z drugiego. Zaczynam od tego „gorszego” cycka z mniejszym przepływem i mniejszą ilością mleka. Jeżeli faktycznie dalej ciągnie efektywnie to zostawiam go na dłużej aż przysypia albo sam puści.
Nie wiem czy przegapiłam ale Wy mieliście konsultacje z CDL? Bo jeżeli Mała ma ogólnie problem z ciągnięciem i z butelki i z cycka to mi się wydaje, że choćbyś na rzęsach stanęła to póki Mała nie nauczy się ssać i te przystawienia nie będą prawidłowe to nic się nie zmieni.
I kluczowe pytanie ja u Was z przyrostami wagi?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:44
Kasiek7 lubi tę wiadomość
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Kasiek tez mi sie wydaje, tak jak pisze Domisiek, ze to przez problemy z ssaniem. Bo piszesz, ze i z butelki pije godzinami, wiec chyba ma problemy z tym zeby pracowac buzia/jezykiem. Jak ja karmisz w tym kapturku to lapie ci prawidlowo brodawke? Wywija dolna warge i lapie z cala otoczka?
-
Febregasowa Trochę szkoda mi światła dziennego, ale ja jeszcze rano śpię z małym do 10 🙈 Z tym, że co trochę się budzimy na jedzenie a wczoraj dopiero o 0.30 usnął.
To masz super pomoc 😉 chociaż zawsze to coś, bo przy usypianiu nie musisz być z bobasem, albo podczas tego spaceru odetchnąć.
Asia też mamy takiego pajacyka ☺️
Kasiek7 współczuję zmartwień, mam nadzieję, że szybko uporacie się z tym karmieniem. Pamiętam, że w szpitalu położne mówiły o ruszaniu pod bródką, żeby dzidzia nie zapominała jeść.
Fabregasowa lubi tę wiadomość
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊
13.08 28+0 1300g bobasa ❤️
10.09 32+0 1900g 😍
06.10 35+5 2500g 💗
15.10 37+0 Przemek 2730 g 54 cm 🥳🥰💕 -
Fabregasowa - ja nie odsypiam bo moje dziecko całkiem nieźle śpi w nocy. Tak naprawdę w przedziale 21:00 - 07:00 on ma jedno jedzenie o 03:00 więc nie jesteśmy mocno wymęczeni nocami. Ale nawet na początku jak jadł co 2/3h to nie odsypiałam bo nie umiem spać w dzień na zawołanie 😅 + zawsze jest coś do zrobienia i też dni są tak krótkie (w sensie światła słonecznego) że jakbym pospała w dzień to chyba bym miała wrażenie że żyje w wiecznej nocy.
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Domisiek wrote:Fabregasowa - ja odsypiałam na początku, czasem przy drzemce kontaktowej zdarzy mi się odlecieć z Małym na chwile, ale ogólnie nie odsypiam. Jest mi szkoda tego czasu. W ciągu dnia nie mam nawet chwili, żeby twarz umyć, więc jak tylko jakimś cudem Mały śpi to korzystam z ciszy i tego, że mogę pobyć sama ze sobą.
Kasiek - ja też szturcham i zabieram cycka jak śpi. Tak kazała mi szpitalna CDL. Generalnie staram się trzymać tego, żeby jadł 15 min z jednego cycka i 15 min z drugiego. Zaczynam od tego „gorszego” cycka z mniejszym przepływem i mniejszą ilością mleka. Jeżeli faktycznie dalej ciągnie efektywnie to zostawiam go na dłużej aż przysypia albo sam puści.
Nie wiem czy przegapiłam ale Wy mieliście konsultacje z CDL? Bo jeżeli Mała ma ogólnie problem z ciągnięciem i z butelki i z cycka to mi się wydaje, że choćbyś na rzęsach stanęła to póki Mała nie nauczy się ssać i te przystawienia nie będą prawidłowe to nic się nie zmieni.
I kluczowe pytanie ja u Was z przyrostami wagi?
Waga po urodzeniu 3460 ,przy wyjściu 3290 ,w czwartek 4050 mała ma dziś 4 tygodnie -
wellwellwell wrote:Kasiek tez mi sie wydaje, tak jak pisze Domisiek, ze to przez problemy z ssaniem. Bo piszesz, ze i z butelki pije godzinami, wiec chyba ma problemy z tym zeby pracowac buzia/jezykiem. Jak ja karmisz w tym kapturku to lapie ci prawidlowo brodawke? Wywija dolna warge i lapie z cala otoczka?
Tak łapie cały wystający cyndzel.butelka Avent 3 kropki wypija w 20-30 min . Avent 2 kropki tak długo piła -
https://zapodaj.net/plik-KngOm6fCEi
Tak pije butle i tak samo trzyma ustami kapturek -
Kasiek śliczniutka córcia 🥰🥰🥰
Nie odsypiam w dzień bo w sumie nigdy nie robiłam drzemek. Wojtek póki co je około 23, potem między 2 a 3 i między 5 a 6. Mąż ogarnia nocne zmiany, ja wstaje nad ranem. Przyrost wagi aż za dobrze, drugi podbródek już mu się robi 😉
Kasiek7 lubi tę wiadomość
👩🧔♂️ 37
8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
25.03 ❤️
17.11 Wojtuś ♥️ -
Kaja jak laleczka 🙂🙂
Ja szturcham, rozbieram w dzień do pieluchy do karmienia, czasem nawet w ruch wchodzą mokre chusteczki na ciałko by ja pobudzić. Ale fakt Kasiek, u Ciebie wygląda to na inny problem ale j tak możesz spróbować tych sposobów. Pozycje do karmienia masz dobrą? Przystawiasz dziecko do piersi a nie odwrotnie? -