Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamuśki 2018
Odpowiedz

Listopadowe mamuśki 2018

Oceń ten wątek:
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczkaa28 wrote:
    Cześć Dziewczyny, chetnie dołącze do Was :) Po 5 latach starań zdarzył się cud!! dziś jestem w 8t3d ciąży :) termin na 27.11.2018

Witaj Aneczkaa28:) u nas też ciąża była zaskoczeniem po tak długich staraniach :) już byliśmy po wizycie w klinice leczenia nieplodnosci, żeby podjąć jakieś zdecydowane kroki w tym kierunku, a okazało się, że akurat w tamtym momencie byłam na samym początku ciąży :) tak psikus :) serdecznie gratuluję:)

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • ann1109 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1982 wrote:
    witajcie, troche mnie tu nie było ale u nas wszystko w porządku, nic złego się nie dzieje :)

witam nowe dziewczyny i gratuluję bijących serduszek i spokojnej ciąży :)

w kwestii płci jeszcze nie mam przeczucia, ale mąż śmiejąc się twierdzi że "zrobił" córkę haha ;) w kwestii imion też nie mamy konkretnych wybranych, zobaczymy co czas przyniesie.

Trzymam kciuki za wizytujące i wizytujące na początku maja na genetycznych, u mnie 9 maja i póki co o nich nie myślę.

U Ciebie ciąża jest młodsza niż to co widać na suwaczku, że tak późno masz te badania wykonywane ?:)
    U mojego męża w rodzinie są praktycznie sami chłopcy, więc nie łudzę się, że będziemy wyjątkiem i też pewnie chłopak u nas będzie :)

bl9cdf9h7ig7cn2w.png

0d1y3e3kell4i8z5.png

Aniołek (*) 7 tc 23.06.2019
    Cb 12.2019
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja właśnie wróciłam od dentysty, wiadomo kontrola musi być :D
    Wyszło że mam dwie szóstki które zgubiły plomby haha Termin wizyty na koniec lipca :P Mam czas na psychiczne przygotowanie. Oczywiście po ciąży czeka mnie usunięcie wrednej ósemki.. aaa!

A jak wasze ząbki? Już po wizytach jesteście?

Jeszcze przede mną wizyta u hepatologa, oczywiście prywatnie będzie trzeba iść bo na NFZ termin bym miała po urodzeniu dziecka xD A sprawdzić wątrobę muszę, bo razy mojej wątrobie nie mogę nawet antykoncepcji w formie tabletek przyjmować, a w razie gdyby coś się działo (odpukac w niemalowane) to lekarz nie mógłby mi żadnych hormonów czy czegoś silnie działającego na wątrobę zapisać.. :(

Aneczka - gratuluję takiego cudu :)

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Happywife
    Wygląda na to, że ja nie miałam tych prenatalnych w 1.ciąży :) To znaczy nie miałam u jakiegoś innego gina niż mój. Bo mi to usg między 11a14tyg. robił właśnie mój ginekolog. Wiesz, badał niby to samo to ci lekarze z certyfikatem, kwestia tylko jak tu dziewczyny piszą, czy się zna na tym :) Wg mnie zna, ale to moje zdania. To usg było dłuższe niż normalne, sprawdzał tę przezierność karkową, kość nosową, przepływy, widziałam jak różne kolory mu migały na monitorze; komory serca chyba nawet czy coś z serduszkiem i oglądał ogólnie, ale dokładnie rączki, nóżki, brzuszek, takie tam. Pamiętam, że wydawało mi się, ze to tak długo trwa, a on taki skupiony był, że bałam się mu przeszkadzać zadając głupie pytania :) Ogólnie po tym usg był zadowolony :)

Karmelowaaa
    Ja miałam leczone ząbki przed ciążą, wszystkie powinnam mieć więc zdrowe, nic mnie nie boli wiec nie wywołuję wilka z lasu:)

Aneczka
    Gratuluję tym bardziej, ze taka wyczekana ciążą:) Cieszę się razem z tobą:)

34bwgywl9johpf1n.png
  • karmelowaaa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sueprgirl - mnie też żaden nie bolał ani nie boli, ale dla spokoju poszłam i takich rzeczy się dowiedziałam. No ale jak trzeba to trzeba :)

Co do badań prenatalnych to chyba u mnie też będzie je wykonywał mój ginekolog (tylko nie mam pojęcia czy ma te wszystkie papierki).. Przypuszczam że tak będzie bo na pierwszej wizycie kazał mi się zapisać na wizytę na którą idę jutro (wtedy będzie wg USG 9+4 a według OM 8+4) i od razu na wizytę 17.05 czyli wtedy będzie to 13+4 albo 12+4.. Może tak być?

atdcpx9ir8g8hg1a.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę się pogubiłam. W takim razie czym to się różni skoro za badania prenatalne u specjalisty płaci się 450 zł a za wizytę normalnie 150zł? Może ginekolog sprawdza to co piszesz Supergirl, a na tych drugich odpłatnych badają ryzyko wystąpienia chorób genetycznych? Coś musi być, bo jak powiedzieliśmy, że nie będziemy robić tych prenatalnych u specjalisty to wtedy powiedziała, że w takim razie musimy zobaczyć się jeszcze przed majówką, w innym razie wizytę miałabym dopiero w maju.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 14:48

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • SuperGirl_83 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happywife wrote:
    Trochę się pogubiłam. W takim razie czym to się różni skoro za badania prenatalne u specjalisty płaci się 450 zł a za wizytę normalnie 150zł? Może ginekolog sprawdza to co piszesz Supergirl, a na tych drugich odpłatnych badają ryzyko wystąpienia chorób genetycznych? Coś musi być, bo jak powiedzieliśmy, że nie będziemy robić tych prenatalnych u specjalisty to wtedy powiedziała, że w takim razie musimy zobaczyć się jeszcze przed majówką, w innym razie wizytę miałabym dopiero w maju.

W testach genetycznych jest jeszcze pobierana krew i na to się razem patrzy, jak w teście Pappa. Ale te badania co ci twój ginekolog zrobi, jeżeli jest dobrym lekarzem i zna się na usg to są właśnie prenatalne. A nie płacisz więcej bo ci z certyfikatami po prostu biorą za te badania więcej, bo niby są lepiej przeszkoleni - mają certyfikat. Mi przecież właśnie w 1.ciąży mój własny ginekolog sprawdzał tą kość nosową, przezierność i te przepływy, to co ci pisałam wyzej. I widziałam normalnie te migające kolory od tych przepływów, czy żył? Dlatego kazał ci przyjść w tym czasie, żebyś się zmieściła do 14tygodnia, czyli do 13+6.
    O to mi chodziło kilka stron wcześniej, ze to jest to samo badanie, ale lekarza bez certyfikatu. Albo ufasz swojemu gin, albo nie. Ale nie zależy ci tak bardzo, bo co się urodzi to będzie.
    Test Pappa to jest usg (które w 1.ciąży robił mi mój gin, a teraz doktor z certyfikatem) plus pobór krwi :) I wtedy ocenia się statystycznie możliwość wystąpienia tych różnych genetycznych chorób, np.1:500, 1:400. I tyle.

happywife lubi tę wiadomość

34bwgywl9johpf1n.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Supergirl, jesteś nieoceniona. Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Pewnie dlatego wcisnęła mnie między swoje pacjentki,żebyśmy zmieściły się w tygodniach. Teraz tak myślę, że chyba faktycznie była o tym mowa kilka stron wcześniej. :) Ostatnio moja koleżanka mówiła, że w ciąży mózg zmniejsza się o 5% i to chyba są tego skutki. Możecie się śmiać, ale ja zauważyłam że ciężej mi się skupić czy to w pracy czy na nauce. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 15:19

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • Megi777 Koleżanka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ostatnio nie odzywałam się, bo niestety wróciły mdłości i nie dawały mi żyć. Dzisiaj mam wizytę, za tydzień z kawałkiem badania prenatalne. Ja wychodzę z założenia, że owszem doświadczenie jest ważne, ale te certyfikaty nie są wydawane z kapelusza i na pewno ryzyko pomyłki, czy błędu jest mniejsze. Jeśli chodzi o badania prenatalne (papa i szczegółowe usg) to szanuje zdanie każdego, nikt nie chce urodzić chorego dziecka i nikt do końca nie dopuszcza takiej myśli. Ale...dlaczego nie dowiedziec się o tym wcześniej? Dziś medycyna jest na takim poziomie, że wady serca mogą być operowane śródmacicznie.. Postępowanie w przypadku chorego dziecka jest zupełnie inne niż w przypadku zdrowego. Jeśli ktoś jest zdecydowany na urodzenie dziecka, bez względu na stan zdrowia to przecież to badanie nie zmusza do usunięcia ciąży, jedynie daje wybór i czas na oswojenie się z sytuacją. Ale oczywiście każdy z nas ma wybór i postępuje zgodnie ze swoim sumieniem. Trzymam kciuki za Was wszystkie i liczę na same pozytywne informacje.

• karnataka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do wizyt u specjalistów. Podobno zmieniła się ustawa "za życiem" i wg tej ustawy lekarz specjalista ma obowiązek przyjąć ciężarną najpóźniej w ciągu 7 dni roboczych od daty zgłoszenia. Ewentualnie można poprosić pisemnie o wyznaczenie termin z zachowaniem zasad ustawy. Mam gdzieś nawet zrzut ekranu żeby mieć w razie potrzeby. Artykuł 47c ust.1 (mają obowiązek nas przypuszczać A aptekach)i 3 I 4 odnośnie tych wizyt. Ja tez nie wiedziałam ale już wiem więc ten. ;-)

klz9vcqgx7pu7ljh.png

lprkanli3j97xzk0.png
  • kolka3 Nowa

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny i ja się dołączę;) dzisiaj po pierwszym usg termin porodu wyznaczony na 25 listopada 2018 r. , 8t3d ciąży, 1,92 cm i serce bije ❤ !

h4zp3e3kaxb886y7.png
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann1109 wrote:
    U Ciebie ciąża jest młodsza niż to co widać na suwaczku, że tak późno masz te badania wykonywane ?:)
    U mojego męża w rodzinie są praktycznie sami chłopcy, więc nie łudzę się, że będziemy wyjątkiem i też pewnie chłopak u nas będzie :)

tak, moja ciąża młodsza niż ta z suwaczka o jakieś 1-1,5 tyg. , będę jutro w 10 tyg. Ciąża z suwaczka to termin z OM. Dlatego mam genetyczne ustalone na 9.05. będąc w 13 tyg.(z usg).

Ja bym chciała kolejną córkę, ale jak będzie to przekonam sie mam nadzieję, już niedługo. Jeśli okaże się chłopak to też będzie kochany ;)

3jvzio4p1o0pfe4r.png
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolka3 wrote:
    Część dziewczyny i ja się dołączę;) dzisiaj po pierwszym usg termin porodu wyznaczony na 25 listopada 2018 r. , 8t3d ciąży, 1,92 cm i serce bije ❤ !

witaj kolka3 :) gratuluję bijącego serduszka, spokojnej i nudnej ciąży ;)

3jvzio4p1o0pfe4r.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki glukozy. Glukoza na czczo 93. Glukoza 75g po 1h 110 i glukoza po 2h 84,8. Wg zakresu z laboratorium wyniki w normie. Mam nadzieje, ze mój ginekolog tez tak stwierdzi

Angel1982 lubi tę wiadomość

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Happywife- przepraszam ze tak późno odpisuje. Ta granica dot. serduszka to jest koniec pierwszego trymestru/początek drugiego. Zazwyczaj w 14/15 tc lekarze mówią ze na tym etapie ryzyko liczy się już tylko w ułamku procenta :-)

A prenatalne usg napewno będziesz miała u swojej gin. W Polsce jest samowola i każdy gin może sobie postawić aparat do usg i je robić. My nie wiemy poprostu czy dobrze je wykonuje, dlatego niektóre z nas idą do innego lekarza z certyfikatem. Ale samo badanie każda będzie miała :-)
    I wykrycie w trakcie tego badana wad wrodzonych czy genetycznych jest mega ważne żeby odpowiednio poprowadzić dalej ciążę a nie po to żeby ją usunąć :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 21:24

26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
    21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️
    27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
    Ryzyka niskie, będzie synek 💙
    15.02.2025 prenatalne + pappa

preg.png
  • Lofewicz Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://badanieprenatalne.pl/badania-prenatalne/badania-prenatalne-11-14-tydzien-ciazy/

Tutaj mój lekarz bardzo fajnie odpowiada na wszystkie pytania, dotyczące usg prenatalnego, warto poczytać :) W skrócie powiem najważniejsze, nie chodzi tylko o zespoły genetyczne! Na takim badaniu można się dowiedzieć, że np. jest chore serduszko, wtedy dzidziusia od razu rodzimy w ośrodku o wyższej referencyjności, gdzie jest sprzęt do zaopatrzenia dziecka po porodzie, lekarze od razu wiedzą, że dzidziuś jest chory, jest wszystko przygotowane, a nie wygląda to tak, że po porodzie jeszcze marnuje się czas na diagnozę. Ogromnie to jest ważne!
    Różni się to bardzo od usg wykonywanego tak przy okazji wizyty, gdzie tych wszystkich pomiarów się nie robi.

Nie jest to badanie refundowane, co za tym idzie też nie jest obowiązkowe, a zalecane (tak jak szczepienia, są obowiązkowe i zalecane. chodzi po prostu o to, że fundusz nie ma na to kasy.. powinna mieć to zrobione KAŻDA z nas i tak jest w wielu cywilizowanych krajach)

Co do glukozy - to badanie obowiązkowe, które będzie miała robione każda z nas, między 24 a 28 tygodniem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 21:49

Angel1982 lubi tę wiadomość

Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
    TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
    1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • Lofewicz Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Samo zmierzenie przezierności karkowej czy przepływu przez przewód żylny, NIE jest badaniem prenatalnym. Ta sama wartość przezierności karkowej znaczy co innego dla kobiety w wieku 40 lat i w 11 tygodniu ciąży, a co innego dla kobiety w wieku 20 lat w 13 tygodniu ciąży. W związku z tym poprawna interpretacja pomiarów usg oraz badania krwi wymaga zastosowania specjalnych algorytmów, których twórcą jest prof. Kypros Nicolaides. Algorytm ten jest udostępniony lekarzom z całego świata pod warunkiem zdania przez danego lekarza egzaminu oraz corocznego audytu kontrolnego w Fetal Medicine Foundation (Londyn, Wielka Brytania)."

Wykonywanie badań prenatalnych powinno się jednak powierzyć komuś, kto ma certyfikat, nie subiektywnej opinii "ufam swojemu lekarzowi"..

Angel1982, magdzi lubią tę wiadomość

Usunięcie całkowitej przegrody macicy - sierpień 2016
    TSH - 4,2 ---> Letrox 37,5 mg
    1 cs ---> i jest!
    34bwskjo4ecbhor0.png
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lofewicz- BARDZO DOBRZE OPISANE :-) mam to samo zdanie ale nie umiałam tego zgrabnie ubrać w słowa :-)

26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
    21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️
    27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
    Ryzyka niskie, będzie synek 💙
    15.02.2025 prenatalne + pappa

preg.png
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    happywife wrote:
    Mam wyniki glukozy. Glukoza na czczo 93. Glukoza 75g po 1h 110 i glukoza po 2h 84,8. Wg zakresu z laboratorium wyniki w normie. Mam nadzieje, ze mój ginekolog tez tak stwierdzi

happywife myślę , że wyniki są w porządku i tego Ci życzę, żeby lekarz był tego samego zdania ;)

3jvzio4p1o0pfe4r.png
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lofewicz wrote:
    "Samo zmierzenie przezierności karkowej czy przepływu przez przewód żylny, NIE jest badaniem prenatalnym. Ta sama wartość przezierności karkowej znaczy co innego dla kobiety w wieku 40 lat i w 11 tygodniu ciąży, a co innego dla kobiety w wieku 20 lat w 13 tygodniu ciąży. W związku z tym poprawna interpretacja pomiarów usg oraz badania krwi wymaga zastosowania specjalnych algorytmów, których twórcą jest prof. Kypros Nicolaides. Algorytm ten jest udostępniony lekarzom z całego świata pod warunkiem zdania przez danego lekarza egzaminu oraz corocznego audytu kontrolnego w Fetal Medicine Foundation (Londyn, Wielka Brytania)."

Wykonywanie badań prenatalnych powinno się jednak powierzyć komuś, kto ma certyfikat, nie subiektywnej opinii "ufam swojemu lekarzowi"..

bardzo fajnie, mądrze i fachowo to napisałaś :)

moja ginka skierowała mnie na badania prenatalne właśnie do przychodni/kliniki która ma taki certyfikat z Londynu. Więc widać podchodzi do tego profesjonalnie.

3jvzio4p1o0pfe4r.png
‹‹ 228 229 230 231 232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ