X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamy 2023 🤰🏻
Odpowiedz

Listopadowe mamy 2023 🤰🏻

Oceń ten wątek:
  • Karolcia15031 Autorytet

Wysłany: 15 października 2023, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusia jak dasz radę do 36 to i tak będzie super , wtedy już wszystko jest rozwinięte. Pisz śmiało co Ci leży na sercu , bo każda z nas Cię dobrze rozumie. Ja pamietam jak sie bałam jak z synem miałam covida..myślalam że nue bedzie oddychał czy cos..

Juśka faktycznie przeżyłaś swoje..ale najważniejsze że wszystko ok. Gratuluję córeczki 😘

Ja jestem zdania że czasem lepiej zrobić tą cc tydzień za wczesnie niż o dzień za późno.. Gdyby z pierwszą córką cc było zrobione w 36 tyg dziecko by żyło..ale to już nie ma co gdybać

abbigal, Nusiaaa89, Juśka88, Angelxx lubią tę wiadomość

• abbigal Autorytet

Wysłany: 16 października 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpisałam zgodne na CC 🫣😱
    Jutro wielki dzień. Trzymajcie kciuki 😎

KatrinaG, Nusiaaa89, Juśka88, Angelxx, Księgowa, Helcia lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 16 października 2023, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:

Powodzenia! 🤞 Będzie dobrze 🙂 Już jutro zobaczycie się z maleństwem 😍
    Daj znać jak się czujesz, jak będziesz na siłach. Wszystkie tu Cię bardzo wspieramy 🤗

abbigal lubi tę wiadomość

age.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 16 października 2023, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za jutro. Za chwile bedziecie juz razem 🥰

Ja bylam w szpitalu bo skurcze mnie meczyly, bole glowy, bardzo mi sie slabo robilo, z nosa krew, mialam niewyrazne widzenie ... Zbadali mnie, szyjka krotka ale trzyma, glowa nisko w kanale, daje ucisk na nerwy w kregoslupie stad te omdlenia i slabosci. Ktg zrobili to juz gory i doliny 🙈. Jutro jade drugi raz bo moja gin bedzie to sprawdzi dokladnie co i jak i usg zrobi. Oh zeby jeszcze troszke wytrzymac.

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Nusiaaa89 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Trzymam mocno kciuki za jutrzejszy dzień 💚 to będzie cudny i wielki dzień dla Ciebie 💛💛 i na pewno wszystko pójdzie dobrze, czuję to ☺️

• Juśka88 Ekspertka

Wysłany: 16 października 2023, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za każde dobre słowo. Dni teraz mijają nawet nie wiem kiedy.
    Co do cc, sama cesarka nie boli, znieczulenie nie boli, wyjęcie dziecka szybkie, uczucie dziwne jakby ktoś chwycił Ci skórę i chciał Cię za nią podnieść do góry 🙈 czas kiedy oni Cię już szyją będziesz prawdopodobnie myślała już tylko o swoim dziecku, bo słyszysz jak płacze, oni mierzą oceniają itp. i ja osobiście tylko wsłuchiwałam się w jej zawodzenie, więc sama cesarka to moment nie wiem czy 30 minut, później jedziesz na pooperacyjną i tam dochodzisz do siebie, maluch jest z tatą.Uczucie kiedy chcesz ruszyć palcem u nogi ale nie dasz rady bardzo dziwne. Ogólnie polecam się przez te 2 godziny a czasem dłużej przespać, później będzie już wszystko działo się bardzo szybko. Co do twojej rekonwalescencji. Trochę boli wiadomo ale ja już po 6 godzinach wstałam do pionu, dbam o małą sama, dzisiaj już prawie nie zażywam przeciwbóli. Jednak nie wszystko jest piękne, najgorsze to spuchnięte nogi, stopy mam jak u słonia. Ból przy sikaniu po cewniku i wstawanie z łóżka bo wtedy trzeba trochę napiąć mięśnie, nawet jak robisz to prawidłowo czyli z pozycji bocznej. No i to wszystko o cc. Bywało lepiej wiadomo ale da się przeżyć
    Trzymam kciuki abbigal, wszystko będzie dobrze to będzie piękny dzień ❤️🤗🤗

KatrinaG, abbigal, Angelxx, Helcia, Nusiaaa89 lubią tę wiadomość

• KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 16 października 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juśka podziwiam, że wstałaś z cc już po 6h, jesteś bardzo silna 🙂Najgorsze już za Tobą i teraz z dnia na dzień dzień będzie coraz lepiej 🤗Dużo zdrowia dla Ciebie i maleństwa 😘

age.png

Wysłany: 17 października 2023, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:

Trzymamy kciuki kochana. Pewnie zaraz bedziesz tulić malucha.

Juśka88 super że spoko zniosłaś cc. Ważne jest żeby szyko wstać i od razu się wyprostować. Ja się boję przy cc tylko tego żeby wszystko było dobrze z dzieckiem i żeby mi się nic nie stało . Bólu itp się nie boję bo woem jak to wygląda.

Mnie coraz bardziej boli spojenie łonowe..mam ciężko z łóżka wstać..a ja o ile wszytsko będzie ok to rodzę chyba ostatnia bo około 23-24 mam miec cc.

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia15031 wrote:
    Trzymamy kciuki kochana. Pewnie zaraz bedziesz tulić malucha.

Juśka88 super że spoko zniosłaś cc. Ważne jest żeby szyko wstać i od razu się wyprostować. Ja się boję przy cc tylko tego żeby wszystko było dobrze z dzieckiem i żeby mi się nic nie stało . Bólu itp się nie boję bo woem jak to wygląda.

Mnie coraz bardziej boli spojenie łonowe..mam ciężko z łóżka wstać..a ja o ile wszytsko będzie ok to rodzę chyba ostatnia bo około 23-24 mam miec cc.

Mnie tez bardzo boli spojenie. Czasem ciezko kroka dac, wstac albo sie przekrecic. To juz pewno ucisk dziecka tak nisko robi.
    Ja jade zaraz na wizyte i zobaczymy co moja gin powie. Jezeli by zadecydowala o cc to pewno ja na samym koncu bede na ostatnie dni pazdziernika, ale szczerze watpie. Pewno bedzie chciala na sn mnie cisnac i zebysmy czekaly na czas az maluch sam zechce wyjsc.

Abbigal- Wy zaraz w komplecie i caly stres zejdzie, bedzie piekny czas przed Wami 🙂

Angelxx, abbigal lubią tę wiadomość

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨

age.png
  • Angelxx Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juska super, że tak szybko dochodzisz do siebie po CC. I masz Sarę przy sobie i już bez stresu będziecie wracać do domku 😍

Abbigal powodzenia. Daj znać po wszystkim ! Trzymam kciuki za Was ✊

Ja wizytę mam w poniedziałek dopiero i ktg. Ciekawe jak u nas bo my termin na 9 listopada mamy dopiero... Lekarz uważa że skoro syna urodziłam w 38 tyg to teraz też tak pewnie będzie. Ale za to córkę urodziłam w 41 🙈🙈 także mimo mojej szyjki zobaczymy jak to będzie. Czasami mam wrażenie, że tak mocno się na dole pcha, że już za chwilę pojadę na porodówkę 😊

Tymbark mi mówi : Może to już dziś ? 😜
    Ale śmiejemy się z moim partnerem że lepiej jeszcze nie 🙈 jakoś nie jestem psychicznie przygotowana na to jeszcze ... Chyba dlatego, że boje się o młodego jak sobie poradzi 🥴 i jak ja sobie poradzę z dwójką maluchów... Niby już bym chciała urodzić skończyć z zgaga, skurczami itd, a z drugiej strony przez obawy jeszcze nie 🙈

Mysle, że syna urodziłam szybciej tylko dlatego że przechodziłam covida w ciąży i to pod sam koniec ... Długo mnie wtedy trzymało 3 tyg nie miałam smaku i węchu ... I podobnie miałam katar i kaszel... Albo dlatego że był duży 😊

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abbigal! Dzis piękny dzien ❤️

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, miałyście już pobierany wymaz na GBS? Ja miałam dzisiaj i o ile z pochwy było znośnie, to z odbytu jak mi dr pobierał, to myślałam, że zemdleję, ból, jakby mi rozcinał odbyt 😭 Was też tak bardzo bolało? Czytałam w necie, że to badanie jest bezbolesne... A mnie cały odbyt do teraz boli 😔

age.png
  • Angelxx Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatrinaG wrote:
    Dziewczyny, miałyście już pobierany wymaz na GBS? Ja miałam dzisiaj i o ile z pochwy było znośnie, to z odbytu jak mi dr pobierał, to myślałam, że zemdleję, ból, jakby mi rozcinał odbyt 😭 Was też tak bardzo bolało? Czytałam w necie, że to badanie jest bezbolesne... A mnie cały odbyt do teraz boli 😔

Miałam pobierany też już dwa tygodnie temu. Również mnie bolało aż zwróciłam uwagę lekarzowi... Nie jest to przyjemne badanie niestety....

• KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelxx wrote:
    Miałam pobierany też już dwa tygodnie temu. Również mnie bolało aż zwróciłam uwagę lekarzowi... Nie jest to przyjemne badanie niestety....

Dzięki za info 😘 Myślałam, że tylko mój dr taki mało delikatny...

age.png
  • Angelxx Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatrinaG wrote:
    Dzięki za info 😘 Myślałam, że tylko mój dr taki mało delikatny...

No niestety nieee... 😕 Czucia w ręce zero... Więc wiem jaki czujesz dyskomfort ...

KatrinaG lubi tę wiadomość

Wysłany: 17 października 2023, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termin na 25listopad a cofneli mi na 02.12 wiec Wy bedziecie tulić maluchy , nie które już będą miały miesiąc a ja będę kiblować hehe. Mam już dosyć ciąży jestem mege nerwowa..ja już nie potrafię mówić tylko się wydzieram na każdego, mam sama siebie dosyć..ale jak sobie pomyślę o niespełna 2latku i noworodku , do tego 8 latce której się wydaje że juz dorosła to aż ni sie w glowie kręci.
    Ostatnio przyjechala szwagierka z 5 miesiecznym dzieckiem, moj mały był zazrdosny i cały czas wisiał nad tym maluchem..chciał mu dawać ciastka , wsadzać palce do oka..masakra serio ja przecież nawet do toalety nie wyjdę..a jak obiad ugotować..

KatrinaG, Angelxx lubią tę wiadomość

• Mysza123 Autorytet

Wysłany: 17 października 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mala od 2 tyg na tym samym sprzecie stoi w miejscu. Caly czas 2400. Zdenerwowalam sie bo pytalam sie lekarki co to znaczy, czy ze nie rosnie i moze warto to jakos sprawdzic doglebniej czy jak. A ona ze moze przez ta glowe nisko w kanale ciezko ja wymierzyc. Jakos ostatnio tez tak nisko miala i wczesniej tez i dalo sie, bez problemu waga wychodzila i to taka mozliwa bo z dobrym przyrostem. Nie ze teraz nagle dziecko bez zmian i nikt nic sie nie interesuje. To ze tam hipotrofia to ok, u mnie chyba norma ale o sam wzrost mi chodzi czemu jej to nie zdziwilo ze wedle pomiarow caly czas dziecko ma taka sama wage. Tak jak byla duza zawsze, wieksza do przodu po tydzien dwa nawet wiecej, tak teraz wychodzi na 33 tc.
    Co do cc tez nie wiadomo, mowi ze w razie co moze pod koniec miesiaca moze w listopadzie zobaczymy jak beda wyniki wychodzic. Zadnego papierka nie mam ni nic, wiec jakby sie cos zaczelo to nawet zaden lekarz sie mna nie zainteresuje a poprzednio juz mi sie corka przyduszala przez te twarde proby sn ...
    Zmeczona juz jestem, nie znosze takiego niezdecydowania ze na sam koniec kompletnie nie wiem na czym stoje. Jeszcze tyle objawow mam meczacych i zero zainteresowania. Poczulam sie jak smiec, ze tyle kasy place od lat a nawet konkretnych deklaracji czy checi pomocy nie dostaje.

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨

age.png
  • KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia kliknęłam polubienie przez przypadek. Może jeszcze termin się przesunie, a tak naprawdę to nigdy nie wiadomo, kiedy się zacznie. Rozumiem Cię z tymi emocjami, bo ja też czasem już siebie samej znieść nie mogę. Na początku pewnie będzie ciężko z taką małą różnicą wieku, ale na pewno z czasem będzie Ci pomagał przynieść pieluszkę czy pobawić się 🙂
    Mysza może ten pomiar z dzisiaj jest nieadekwatny. Ja byłam w zeszłym tygodniu na USG, też główka bardzo nisko i pani dr kilka razy próbowała ją zmierzyć, ale w końcu powiedziała, że nie będzie mierzyć, bo będzie mało dokładny pomiar i bardzo mi to się podoba. Gorzej właśnie, kiedy na siłę lekarz mierzy, a potem takie dziwne rzeczy wychodzą. A ważyłaś się? Zawsze to jakaś szansa, że jak Ty przytyłaś, to dziecko też. Jak bardzo się stresujesz, to może idź do innego lekarza, może zbada dokładniej. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok 🤞

age.png

Wysłany: 17 października 2023, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza123 nie wiem czy na 100% ale chyba jak jesteś po cc to możesz odmówić próby sn. Jak mi robił cc inny lekarz niz mój to takim złym tonem powiedział że tu by był idealny vbac ( akcjia się rozkrecala ) a na to anastyzjolog że Pani odmówiła ( a ja nawet nic nie mówiłam tylko mój lekarz coś im tam mowil) . A pomiarami bym się bardzo noe przejmowała , jak przepływy są ok. Zobaczysz na nastepnej wizycie. Mi moja sie wydaje bardzo mała bo nie dość że wychodzi o tydzien a nawet połtora mniejsza to ostatnio wazyla tylko 1800.

Katrina w poprzedniej ciąży też byłam taka okropna ale teraz to jest masakra. W sumie to u nas wszystko na raz bo i wykonczenie w domu, mój mąż przechodzi jakieś kryzys wieku średniego, ja czuje się jak wielka bulwa, syn ma bunt, tesciowa ostatnio z igły robi widły, gada mi co mam robić ale sorki to jest moja 4 ciąża więc nie musi mi doradzać.. A jak się mała urodzi to na pewno będzie się dopatrywać wszystkich chorób świata po pierwsze przez to że jest pielęgniarka a po drugie przez to że u szwagra dziecka dopiero po porodzie powychodziły różne choroby.

• KatrinaG Ekspertka

Wysłany: 17 października 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To możemy sobie piątkę przybić jeśli chodzi o teściowe, bo moja też jest pielęgniarką i już była spina, że ona będzie dziecko podnosiła po swojemu. Tak się wkurzyłam, że powiedziałam mężowi, że jak będzie źle podnosić, to dostanie zakaz i mnie to nie obchodzi. Więc już wiem, że będzie ciężko. Ja jeszcze chcę by mała była bezsmoczkowa, bezbutelkowa i od ok 4 miesiąca na pieluchach wielorazowych, więc już w ogóle czuję, że będą spiny. Ale będę twarda, to moje dziecko, ona swoje już odchowała jak chciała i teraz nie jej kolej. Zobaczymy, najwyżej będziemy ograniczać kontakty. Nie ma idealnych babci, ale myślę, że najważniejsze, żeby zrozumieć wolę rodziców, nawet jeśli jest inna niż dziadków, jeśli rodzice popełnią błąd, to ich przynajmniej, a nie, że zostali zmuszeni do jakiejś decyzji. A z tego, co czytam zalecenia dotyczące np. pielęgnacji noworodka zmieniają się z roku na rok praktycznie.

age.png
‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ