Listopadowe szczęścia 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny, to moj lekarz wlaczył dopplera na całego !! słyszałam bicie serca !!
jestem zła strasznie
chodziłam do niego w zeszłej ciazy i nie było takich przypałów
jak można nie wypisać karty ciąży??
w sobote ide do innego lekarza, polecanego przez kolezanki. Mam nadzieje, ze przypadniemy sobie do gustu.
biore duphaston 2x 10 mg
odnosnie bóli krzyża- to pewnie więzadła się naciągają... wiec chyba to normalne
Mirabelka i Haneczka- trzymajcie sie !! jeszcze nic nie jest przesądzonehaneczka89, Karolka14 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Rudi,
Owulacja nie przesunęła się o 2 tyg- tego jestem pewna.
Jolcia,
Liczę na to, że maluszek nadrobi. Staram się być dobrej myśli.
Michasia,
Pomyłki w wymiarze też nie wykluczam. Sprzęt był faktycznie leciwy i sfatygowany.
Magdaa,
Dam szanse tej ciąży i poczekam kilka dni przed kolejnym usg żeby zobaczyć jakąś różnicę- żeby mieć porównanie. Nic innego mi nie pozostaje.
Karolka14,
Tak, faktycznie też czytałam o czasie od zapłodnienia do zagnieżdżenia, ale nie wiem czy w tej sytuacji ma to takie znaczenie.
Małamama,
Staram się nie zamartwiać i wierzę że będzie ok ale jednak ten dzisiejszy pomiar nie jest dla mnie rewelacyjną wiadomością.
Dziewczyny!
Same przeanalizujcie proszę mój cykl:
OM miałam 05.02.2 016 r.,
owulacja według moich wyliczeń była miedzy 21-24.02.2016 r.,
a 07.03.2016 r. wyszedł pozytywny test ciążowy i beta hcg 118,1.
No nie ma opcji że owu przesunęła się o 2 tygodnie bo 7.03 test nie pokazałby 2 kresek.
Więc coś tu jest nie tak. Albo nie można tak sztywno patrzeć na normy, albo maluszek nadrobi, albo coś nie idzie zgodnie z planem.
Co o tym sądzicie???
Dzięki za miłe i ciepłe słowa! Nie tracę nadziei ale faktycznie trudno się cieszyć kiedy z wyliczeń wynika że coś mi tu nie gra. Zdaję sobie sprawę że organizm to nie maszyna i że nie zawsze wszytko tak samo i pod linijkę, że może to być chwilowy przestój, który potem nadrobimy, albo taka uroda mojego dziecka, że będzie drobne. Za kilka dni, tak jak pisałam, powtórzę usg i sprawdzę co tam się dzieje.
W sumie teraz to już nie mam na to wszystko większego wpływu- mogę tylko czekać i wierzyćmałamama, Jenta lubią tę wiadomość
-
Z tego co piszesz rzeczywiście ciezko by bylo zeby owulacja sie az tak bardzo przesunela. Tym bardziej, ze robiłaś bete hcg.
Ja obstawiam blad pomiaru. Znam przypadki ( nie z internetu), ze lekarz zle pomierzyl malenstwo.
Ellasi lubi tę wiadomość
-
Ellasi a lekarz nic nie powiedział na taki pomiar? I czy wynik pomiaru był w mm czy innych dziwacznych jednostkach?
Jusst nigdy nie widziałąm obok wieku %, ale może to procentowy odnośnik do długości trymestru. Cos jak na belly u góry na pasku procenty które rosną z czasem.Ellasi lubi tę wiadomość
-
A teraz sobie przeglądam nasze forum i wpadł mi w oko suwaczek Czarującej, która jest w 7t4d i ma opis "dziecko ma 6 mm"... No i moje crl dzisiejsze 7,1 mm. Czyli mogę zakładać że ciąża jest o ok. tydzień młodsza niż wynika z terminu om? Jeśli tak to ok- z tym się mogę zgodzić
Jak myślicie?
Magdaa,
Ty jutro wizytujesz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 21:48
-
haneczka89 wrote:czesc Dziewczyny...
i ja będę musiała sie z Wami pożegnać...
byłam na ponownej becie po kolejnym krwawieniu...
Wczoraj było apogeum z krwią..
Beta z poniedziałku to 486
a beta z dziś to tylko 560... jestem załamana...
wizyta we wtorek
czy któraś miała coś takiego - co mnie teraz czeka? wywołanie okresu? jakies badania prócz usg?haneczka89, pabelka88 lubią tę wiadomość
Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g. -
Ellasi wrote:A teraz sobie przeglądam nasze forum i wpadł mi w oko suwaczek Czarującej, która jest w 7t4d i ma opis "dziecko ma 6 mm"... No i moje crl dzisiejsze 7,1 mm. Czyli mogę zakładać że ciąża jest o ok. tydzień młodsza niż wynika z terminu om? Jeśli tak to ok- z tym się mogę zgodzić
Jak myślicie?
Magdaa,
Ty jutro wizytujesz?
O tym mówiłam, tydzień czy tak jak u mnie 5 dni, to normalne. Uszy do góry , nie stresuj sie i na pewno Twoje maleństwo nadrobi i bedzie rosło zdrowoEllasi lubi tę wiadomość
-
Ellasi wrote:Hej dziewczyny,
Byłam na wizycie u gin.
Zrobiłam cytologię dostałam skierowanie na badania moczu i dużo badań krwi.
Miałam też usg no i moje maleństwo mnie martwi bo ma CRL tylko 7,1 mmco odpowiada 6t3d, a u mnie jest 8t6d. Niby dr mówi, że pewnie ciąża młodsza i generalnie że ok, ale ponad 2 tygodnie młodsza?! Ja rozumiem różnicę kilku dni czy tygodnia, ale nie tyle. Poza tym przeanalizowałam kiedy mogło dojść do zapłodnienia i z pewnością nie mogło to nastąpić tak późno bo w tym czasie nie było stosunku. Po wizycie byłam w sumie spokojna i zadowolona, ale teraz dopadają mnie wątpliwości...
Chyba jutro pójdę gdzieś prywatnie na usg i sprawdzę jeszcze raz jak się sprawy mają.
Dziewczyny czy pomiar CRL określa wiek płodu czy wiek ciąży- może na tym polega ta różnica?. Idź najlepiej to jakiegoś gina z bardzo dobrym sprzetem
Ellasi lubi tę wiadomość
Gameta Rzgów
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
Ellasi podziwiam Cię ! Masz świętą racje i super nastawienie! i właśnie tym ostatnim zdaniem podniosłaś mnie na duchu i uratowałaś mój dzień ! Dzięki !
Zatem ja też czekam i wierzę
Ellasi lubi tę wiadomość
-
Ellasi wrote:A teraz sobie przeglądam nasze forum i wpadł mi w oko suwaczek Czarującej, która jest w 7t4d i ma opis "dziecko ma 6 mm"... No i moje crl dzisiejsze 7,1 mm. Czyli mogę zakładać że ciąża jest o ok. tydzień młodsza niż wynika z terminu om? Jeśli tak to ok- z tym się mogę zgodzić
Jak myślicie?
Magdaa,
Ty jutro wizytujesz?moja fasola w 7+3 miała 1 cm i 0.83
3 dni później już 1.5 i 1.4cm. Może jest ciut młodsza
. Albo źle zmierzyli. Ja maajac usg na prl owskim sprzęcie w 5+2 miałam niby zarodki 2 mm
co jest nie możliwe
Zresztą dlatego też nie jestem zwolennikiem nfz. Tam zazwyczaj mają sprzęty z epoki kamienia łupanego... I kobiety się tylko stresujaWiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 22:02
Ellasi lubi tę wiadomość
Gameta Rzgów
nick nieaktualnyEllasi wrote:A teraz sobie przeglądam nasze forum i wpadł mi w oko suwaczek Czarującej, która jest w 7t4d i ma opis "dziecko ma 6 mm"... No i moje crl dzisiejsze 7,1 mm.
Ellasi, Moko lubią tę wiadomość
-
ja mam napewno ciaze młodszą o tydzień...wg usg pisało 6 tydz+ 4 dni... mialam pozna owulacje na 100%
Ellasi ponizej wklejam link,a na dole na stronie jest tabelka:
https://parenting.pl/portal/7-tydzien-ciazy
ja bym tez nie odstawiała leków..... poczekaj spokojnie lub idz do innego lekarza na konsultacje, mozliwe ze to blad pomiarowy,
poza tym kazdy z nas rozwija sie indywidualnie, nie mozna porownywacEllasi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymałamama wrote:Jusst nigdy nie widziałąm obok wieku %, ale może to procentowy odnośnik do długości trymestru. Cos jak na belly u góry na pasku procenty które rosną z czasem.
Choćby Michasia dzisiaj wrzuciła GA 9w0d 42,3%, a na moim GA 7w6d jest 76,54%
I zachodzę w głowę o co chodzi... W necie nie znalazłam... -
małamama wrote:O tym mówiłam, tydzień czy tak jak u mnie 5 dni, to normalne. Uszy do góry , nie stresuj sie i na pewno Twoje maleństwo nadrobi i bedzie rosło zdrowo
Mam nadzieję że nadrobi. Zobaczymy- czas pokaże.
Jutro mam dzień wolny i cały weekend przede mną- mam plan poleniuchować te 3 dni i dać kruszynie szansę na odpoczynek i relaks, bo do tej pory nie oszczędzałam się. -
Jak staralam sie o dzidzie to raz bylam u mojej lekarki na nfz zobaczyc w 11dc zobaczyc czy bedzie owulacja, czy sa pecherzyki, a jak tak to ile maja.
Ginekolog zrobila mi usg, ale na tym starym sprzęcie nie bylo nic widac! Nie miala pewnisci czy nic nie widac, czy cykl bedzie bezowulacyjny.
A co dopiero zmierzyć maleństwo.
Ellasi lubi tę wiadomość
-
jusst wrote:Elasi, może być błąd pomiaru. W poniedziałek miałąm wizytę, na której wynikało CRL 9mm, a we wtorek na lepszym sprzęcie było już 14 mm. Więc błąd pomiaru jak najbardziej może mieć miejsce.
takasobieja wrote:Kochana cały czas przestrzegam przed błędami po pomiaru. Zależy jak fasola jest ułożona i jak usg się przylozy. Pabelka też wychodziła z siebie ze Babel tydzień za maly a lekarz źle zmierzyl. Mój lekarz z kliniki twierdzi że jesli serducho byłoby poniżej 100 wtedy się można trochę niepokoić. Ja w pierwszym badaniu miałam też tylko 121 uderzeń a teraz już 150. Idź najlepiej to jakiegoś gina z bardzo dobrym sprzetem
Widzę, że wspominacie o błędnych pomiarach- czyli tego też nie mogę wykluczyć
-
takasobieja wrote:Idealnie
moja fasola w 7+3 miała 1 cm i 0.83
3 dni później już 1.5 i 1.4cm. Może jest ciut młodsza
. Albo źle zmierzyli. Ja maajac usg na prl owskim sprzęcie w 5+2 miałam niby zarodki 2 mm
co jest nie możliwe
Zresztą dlatego też nie jestem zwolennikiem nfz. Tam zazwyczaj mają sprzęty z epoki kamienia łupanego... I kobiety się tylko stresuja
To właśnie było nfz...
Poszłam po skierowanie na badania a wyszłam pełna obaw... Żeby u nas na nfz się leczyć to trzeba mieć końskie zdrowieMoko lubi tę wiadomość
-
Jenta wrote:Ellasi podziwiam Cię ! Masz świętą racje i super nastawienie! i właśnie tym ostatnim zdaniem podniosłaś mnie na duchu i uratowałaś mój dzień ! Dzięki !
Zatem ja też czekam i wierzę
Nie mam innego wyjścia- to chyba nie kwestia nastawienia, a realnej oceny sytuacji- teraz to ja już nie mam na nic wpływu... Tylko czas może pokazać co nam pisane
W sumie to nie tylko racjonalne, ale nawet wygodne podejście
Trzymaj się! -
czarująca wrote:ja mam napewno ciaze młodszą o tydzień...wg usg pisało 6 tydz+ 4 dni... mialam pozna owulacje na 100%
Ellasi ponizej wklejam link,a na dole na stronie jest tabelka:
https://parenting.pl/portal/7-tydzien-ciazy
ja bym tez nie odstawiała leków..... poczekaj spokojnie lub idz do innego lekarza na konsultacje, mozliwe ze to blad pomiarowy,
poza tym kazdy z nas rozwija sie indywidualnie, nie mozna porownywac
Czarująca,
Ja nie planuję odstawić leków.
Lekarka nawet o tym nie wspomniała. W jej opinii wszystko ok- wymiary, macica, szyjka, serduszko- tylko mi się nie podoba ten wymiar i na jego podstawie szacowany wiek ciąży- to mi się nie zgadza.
Moko lubi tę wiadomość