X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • czarująca Koleżanka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, to moj lekarz wlaczył dopplera na całego !! słyszałam bicie serca !! :(

jestem zła strasznie :(

chodziłam do niego w zeszłej ciazy i nie było takich przypałów :(

jak można nie wypisać karty ciąży?? :(

w sobote ide do innego lekarza, polecanego przez kolezanki. Mam nadzieje, ze przypadniemy sobie do gustu.

biore duphaston 2x 10 mg

odnosnie bóli krzyża- to pewnie więzadła się naciągają... wiec chyba to normalne

Mirabelka i Haneczka- trzymajcie sie !! jeszcze nic nie jest przesądzone

haneczka89, Karolka14 lubią tę wiadomość

nzjds65g957f1nq9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie wydruku z USG.
    Obok GA, czyli wieku ciąży są liczby wyrażone w %. Co one mogą oznaczać? Wiecie może?

• Ellasi Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudi,
    Owulacja nie przesunęła się o 2 tyg- tego jestem pewna.

Jolcia,
    Liczę na to, że maluszek nadrobi. Staram się być dobrej myśli.

Michasia,
    Pomyłki w wymiarze też nie wykluczam. Sprzęt był faktycznie leciwy i sfatygowany.

Magdaa,
    Dam szanse tej ciąży i poczekam kilka dni przed kolejnym usg żeby zobaczyć jakąś różnicę- żeby mieć porównanie. Nic innego mi nie pozostaje.

Karolka14,
    Tak, faktycznie też czytałam o czasie od zapłodnienia do zagnieżdżenia, ale nie wiem czy w tej sytuacji ma to takie znaczenie.

Małamama,
    Staram się nie zamartwiać i wierzę że będzie ok ale jednak ten dzisiejszy pomiar nie jest dla mnie rewelacyjną wiadomością.

Dziewczyny!
    Same przeanalizujcie proszę mój cykl:
    OM miałam 05.02.2 016 r.,
    owulacja według moich wyliczeń była miedzy 21-24.02.2016 r.,
    a 07.03.2016 r. wyszedł pozytywny test ciążowy i beta hcg 118,1.
    No nie ma opcji że owu przesunęła się o 2 tygodnie bo 7.03 test nie pokazałby 2 kresek.
    Więc coś tu jest nie tak. Albo nie można tak sztywno patrzeć na normy, albo maluszek nadrobi, albo coś nie idzie zgodnie z planem.

Co o tym sądzicie???

Dzięki za miłe i ciepłe słowa! Nie tracę nadziei ale faktycznie trudno się cieszyć kiedy z wyliczeń wynika że coś mi tu nie gra. Zdaję sobie sprawę że organizm to nie maszyna i że nie zawsze wszytko tak samo i pod linijkę, że może to być chwilowy przestój, który potem nadrobimy, albo taka uroda mojego dziecka, że będzie drobne. Za kilka dni, tak jak pisałam, powtórzę usg i sprawdzę co tam się dzieje.
    W sumie teraz to już nie mam na to wszystko większego wpływu- mogę tylko czekać i wierzyć :)

małamama, Jenta lubią tę wiadomość

• michasia-K Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co piszesz rzeczywiście ciezko by bylo zeby owulacja sie az tak bardzo przesunela. Tym bardziej, ze robiłaś bete hcg.
    Ja obstawiam blad pomiaru. Znam przypadki ( nie z internetu), ze lekarz zle pomierzyl malenstwo.

Ellasi lubi tę wiadomość

klz915nmlia8kvj4.png

m3sx43r8weulaext.png

• małamama Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi a lekarz nic nie powiedział na taki pomiar? I czy wynik pomiaru był w mm czy innych dziwacznych jednostkach?
    Jusst nigdy nie widziałąm obok wieku %, ale może to procentowy odnośnik do długości trymestru. Cos jak na belly u góry na pasku procenty które rosną z czasem.

Ellasi lubi tę wiadomość

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • Ellasi Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz sobie przeglądam nasze forum i wpadł mi w oko suwaczek Czarującej, która jest w 7t4d i ma opis "dziecko ma 6 mm"... No i moje crl dzisiejsze 7,1 mm. Czyli mogę zakładać że ciąża jest o ok. tydzień młodsza niż wynika z terminu om? Jeśli tak to ok- z tym się mogę zgodzić ;)
    Jak myślicie?

Magdaa,
    Ty jutro wizytujesz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 21:48

• takasobieja Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka89 wrote:
    czesc Dziewczyny...
    i ja będę musiała sie z Wami pożegnać...
    byłam na ponownej becie po kolejnym krwawieniu...
    Wczoraj było apogeum z krwią..

Beta z poniedziałku to 486
    a beta z dziś to tylko 560... jestem załamana...
    wizyta we wtorek

czy któraś miała coś takiego - co mnie teraz czeka? wywołanie okresu? jakies badania prócz usg?
    Leków nie odstawiaj! Zbadaj betę za dwa dni! Mam znajoma co prawda z in vitro ze był moment ze beta prawie nie przyrosla... Potem dalej słabo ... Aż ruszyla po jakimś tygodniu. Hania jest przepiękna i zdrowa :)

haneczka89, pabelka88 lubią tę wiadomość

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • małamama Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi wrote:
    A teraz sobie przeglądam nasze forum i wpadł mi w oko suwaczek Czarującej, która jest w 7t4d i ma opis "dziecko ma 6 mm"... No i moje crl dzisiejsze 7,1 mm. Czyli mogę zakładać że ciąża jest o ok. tydzień młodsza niż wynika z terminu om? Jeśli tak to ok- z tym się mogę zgodzić ;)
    Jak myślicie?

Magdaa,
    Ty jutro wizytujesz?

O tym mówiłam, tydzień czy tak jak u mnie 5 dni, to normalne. Uszy do góry , nie stresuj sie i na pewno Twoje maleństwo nadrobi i bedzie rosło zdrowo :)

Ellasi lubi tę wiadomość

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi wrote:
    Hej dziewczyny,
    Byłam na wizycie u gin.
    Zrobiłam cytologię dostałam skierowanie na badania moczu i dużo badań krwi.
    Miałam też usg no i moje maleństwo mnie martwi bo ma CRL tylko 7,1 mm :/ co odpowiada 6t3d, a u mnie jest 8t6d. Niby dr mówi, że pewnie ciąża młodsza i generalnie że ok, ale ponad 2 tygodnie młodsza?! Ja rozumiem różnicę kilku dni czy tygodnia, ale nie tyle. Poza tym przeanalizowałam kiedy mogło dojść do zapłodnienia i z pewnością nie mogło to nastąpić tak późno bo w tym czasie nie było stosunku. Po wizycie byłam w sumie spokojna i zadowolona, ale teraz dopadają mnie wątpliwości...
    Chyba jutro pójdę gdzieś prywatnie na usg i sprawdzę jeszcze raz jak się sprawy mają.
    Dziewczyny czy pomiar CRL określa wiek płodu czy wiek ciąży- może na tym polega ta różnica?
    Kochana cały czas przestrzegam przed błędami po pomiaru. Zależy jak fasola jest ułożona i jak usg się przylozy. Pabelka też wychodziła z siebie ze Babel tydzień za maly a lekarz źle zmierzyl. Mój lekarz z kliniki twierdzi że jesli serducho byłoby poniżej 100 wtedy się można trochę niepokoić. Ja w pierwszym badaniu miałam też tylko 121 uderzeń a teraz już 150 :). Idź najlepiej to jakiegoś gina z bardzo dobrym sprzetem :)

Ellasi lubi tę wiadomość

Gameta Rzgów
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
  • Jenta Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi podziwiam Cię ! Masz świętą racje i super nastawienie! i właśnie tym ostatnim zdaniem podniosłaś mnie na duchu i uratowałaś mój dzień ! Dzięki !
    Zatem ja też czekam i wierzę :)

Ellasi lubi tę wiadomość

21.03 beta 5165
    25.03 beta 13635
    31.03 usg - jest serduszko ! bąbelek 6,9mm 14.04usg - 19,5mm
    3jgxyx8dhyvbu9v6.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi wrote:
    Jak myślicie?

Magdaa,
    Ty jutro wizytujesz?
    Idealnie :) moja fasola w 7+3 miała 1 cm i 0.83 :) 3 dni później już 1.5 i 1.4cm. Może jest ciut młodsza :). Albo źle zmierzyli. Ja maajac usg na prl owskim sprzęcie w 5+2 miałam niby zarodki 2 mm :D co jest nie możliwe :D
    Zresztą dlatego też nie jestem zwolennikiem nfz. Tam zazwyczaj mają sprzęty z epoki kamienia łupanego... I kobiety się tylko stresuja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2016, 22:02

Ellasi lubi tę wiadomość

Gameta Rzgów
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi wrote:
    A teraz sobie przeglądam nasze forum i wpadł mi w oko suwaczek Czarującej, która jest w 7t4d i ma opis "dziecko ma 6 mm"... No i moje crl dzisiejsze 7,1 mm.
    Elasi, może być błąd pomiaru. W poniedziałek miałąm wizytę, na której wynikało CRL 9mm, a we wtorek na lepszym sprzęcie było już 14 mm. Więc błąd pomiaru jak najbardziej może mieć miejsce.

Ellasi, Moko lubią tę wiadomość

• czarująca Koleżanka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam napewno ciaze młodszą o tydzień...wg usg pisało 6 tydz+ 4 dni... mialam pozna owulacje na 100%

Ellasi ponizej wklejam link,a na dole na stronie jest tabelka:

https://parenting.pl/portal/7-tydzien-ciazy

ja bym tez nie odstawiała leków..... poczekaj spokojnie lub idz do innego lekarza na konsultacje, mozliwe ze to blad pomiarowy,
    poza tym kazdy z nas rozwija sie indywidualnie, nie mozna porownywac

Ellasi lubi tę wiadomość

nzjds65g957f1nq9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małamama wrote:
    Jusst nigdy nie widziałąm obok wieku %, ale może to procentowy odnośnik do długości trymestru. Cos jak na belly u góry na pasku procenty które rosną z czasem.

Choćby Michasia dzisiaj wrzuciła GA 9w0d 42,3%, a na moim GA 7w6d jest 76,54%
    I zachodzę w głowę o co chodzi... W necie nie znalazłam...

• Ellasi Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małamama wrote:
    O tym mówiłam, tydzień czy tak jak u mnie 5 dni, to normalne. Uszy do góry , nie stresuj sie i na pewno Twoje maleństwo nadrobi i bedzie rosło zdrowo :)

Mam nadzieję że nadrobi. Zobaczymy- czas pokaże.
    Jutro mam dzień wolny i cały weekend przede mną- mam plan poleniuchować te 3 dni i dać kruszynie szansę na odpoczynek i relaks, bo do tej pory nie oszczędzałam się.

• michasia-K Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak staralam sie o dzidzie to raz bylam u mojej lekarki na nfz zobaczyc w 11dc zobaczyc czy bedzie owulacja, czy sa pecherzyki, a jak tak to ile maja.
    Ginekolog zrobila mi usg, ale na tym starym sprzęcie nie bylo nic widac! Nie miala pewnisci czy nic nie widac, czy cykl bedzie bezowulacyjny.
    A co dopiero zmierzyć maleństwo.

Ellasi lubi tę wiadomość

klz915nmlia8kvj4.png

m3sx43r8weulaext.png

• Ellasi Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusst wrote:
    Elasi, może być błąd pomiaru. W poniedziałek miałąm wizytę, na której wynikało CRL 9mm, a we wtorek na lepszym sprzęcie było już 14 mm. Więc błąd pomiaru jak najbardziej może mieć miejsce.

takasobieja wrote:
    Kochana cały czas przestrzegam przed błędami po pomiaru. Zależy jak fasola jest ułożona i jak usg się przylozy. Pabelka też wychodziła z siebie ze Babel tydzień za maly a lekarz źle zmierzyl. Mój lekarz z kliniki twierdzi że jesli serducho byłoby poniżej 100 wtedy się można trochę niepokoić. Ja w pierwszym badaniu miałam też tylko 121 uderzeń a teraz już 150 :). Idź najlepiej to jakiegoś gina z bardzo dobrym sprzetem :)

Widzę, że wspominacie o błędnych pomiarach- czyli tego też nie mogę wykluczyć :)

• Ellasi Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Idealnie :) moja fasola w 7+3 miała 1 cm i 0.83 :) 3 dni później już 1.5 i 1.4cm. Może jest ciut młodsza :). Albo źle zmierzyli. Ja maajac usg na prl owskim sprzęcie w 5+2 miałam niby zarodki 2 mm :D co jest nie możliwe :D
    Zresztą dlatego też nie jestem zwolennikiem nfz. Tam zazwyczaj mają sprzęty z epoki kamienia łupanego... I kobiety się tylko stresuja

To właśnie było nfz...
    Poszłam po skierowanie na badania a wyszłam pełna obaw... Żeby u nas na nfz się leczyć to trzeba mieć końskie zdrowie ;)

Moko lubi tę wiadomość

• Ellasi Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenta wrote:
    Ellasi podziwiam Cię ! Masz świętą racje i super nastawienie! i właśnie tym ostatnim zdaniem podniosłaś mnie na duchu i uratowałaś mój dzień ! Dzięki !
    Zatem ja też czekam i wierzę :)

Nie mam innego wyjścia- to chyba nie kwestia nastawienia, a realnej oceny sytuacji- teraz to ja już nie mam na nic wpływu... Tylko czas może pokazać co nam pisane :)
    W sumie to nie tylko racjonalne, ale nawet wygodne podejście ;)

Trzymaj się!

• Ellasi Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarująca wrote:
    ja mam napewno ciaze młodszą o tydzień...wg usg pisało 6 tydz+ 4 dni... mialam pozna owulacje na 100%

Ellasi ponizej wklejam link,a na dole na stronie jest tabelka:

https://parenting.pl/portal/7-tydzien-ciazy

ja bym tez nie odstawiała leków..... poczekaj spokojnie lub idz do innego lekarza na konsultacje, mozliwe ze to blad pomiarowy,
    poza tym kazdy z nas rozwija sie indywidualnie, nie mozna porownywac

Czarująca,
    Ja nie planuję odstawić leków.
    Lekarka nawet o tym nie wspomniała. W jej opinii wszystko ok- wymiary, macica, szyjka, serduszko- tylko mi się nie podoba ten wymiar i na jego podstawie szacowany wiek ciąży- to mi się nie zgadza.

Moko lubi tę wiadomość

‹‹ 154 155 156 157 158 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ