X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wirginia wrote:
    Ja też mam prenatalne 11 maja :) widzę, ze jesteśmy na tym samym etapie :)

Dziewczyny idziecie do szkoły rodzenia? Ja przed chwilka rozmawiałam z położną z takiej szkoły i mam zamiar się wybrać :)
    Polecam nowym mamusiom szkołę rodzenia:) ja w 1chodzilam i było extra:))

Wirginia lubi tę wiadomość

• Jolcia1985 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka, Wirginia a na którą godzinę macie umówione badanie? Ja jestem umówiona na 11:00.

Też myślałam nad szkołą rodzenia, u nas jest tylko jeden problem - mąż. Mąż raczej nie będzie miał czasu aby chodzić na zajęcia i dosyć często jest też w delegacji. A to się chodzi raczej w dwójkę, prawda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2016, 20:40

1 IUI X.2015 - :(, 2 IUI XI.2015 :(
    I.2016 - laparoskopia, histeroskopia
    05.11.2016 Antoś ❤
    20.06.2018 [*] 10tc Aniołek Basia 6tc
    10.11.2018 jest ❤️😃 bracik

• aher Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MłodaDama wrote:
    A mnie dopadł kaszel.Nosz jasna cholera.Kaszel to chyba niezbyt dobrze wpływa na maleństwo ;(;( TŻ właśnie zrobił mi syrop z cebuli ahhh ale lekarka może coś zaradzi jutro . :( ja nie mam w sumie konkretnych smaków ta choroba mnie wykańcza.Ale i tak jakaś lekka poprawa jest ,bo już nie bolą mnie tak mocno oczy i nos

Na tym etapie kaszel nie szkodzi, maluch go nie odczuwa. W zaawansowanej ciąży takie wstrząsy mogą powodować stawianie się brzucha.

Co do szkoly rodzenia to ona przychodziła do mnie :) Obowiązkiem kazdej położnej jest opieka nad ciężarną bodajze po 23 tc, do mnie przychodziła raz w tygodniu, sprawdzala tetno malucha i wproadzała w zagadnienia te same co w szkołach rodzenia. Jedynie bez ćwiczeń fizycznych bo warunlów brak.

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Jolcia1985 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aher w końcu zobaczyłam Twój brzuch - fajny :) śliczny. Musisz ładnie wyglądać :)

aher lubi tę wiadomość

1 IUI X.2015 - :(, 2 IUI XI.2015 :(
    I.2016 - laparoskopia, histeroskopia
    05.11.2016 Antoś ❤
    20.06.2018 [*] 10tc Aniołek Basia 6tc
    10.11.2018 jest ❤️😃 bracik

• adk_1989 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkola rodzenia - bardzo fajnie polecam! Ja juz teraz chodzić nie będę ale na pierwsza ciążę fajna sprawa. I niekoniecznie trzeba chodzic z mezemw. Fajnie jak na przykład jest to szkola przy szpitalu w ktorym chce die rodzic bo wtedy często prowadza ja polozne z oddziału i robią "wycieczki" po trakcie i oddziale.

Położna na nfz może przychodzić po 21 tyg. ale to nie jest jej obowiązek, trzeba sobie taka znaleźć i zgłosić chęć sama do nas nie dotrze :

Jesli chodzi o refleksje nad karmieniem piersią i ze to nie wygląda jak na reklamie to generalnie macierzyństwo nie wygląda jak na reklamie. Ja sie nie spodziewałam przy pierwszym dziecku tęczy i jednorożców ale takiej orki o huśtawki emocjonalnej sie mimo wszystko nie spodziewałam! Pierwsze trzy miesiące byly dla mnie bardzo bardzo ciężkie :(

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolcia1985 wrote:
    Karolka, Wirginia a na którą godzinę macie umówione badanie? Ja jestem umówiona na 11:00.

Też myślałam nad szkołą rodzenia, u nas jest tylko jeden problem - mąż. Mąż raczej nie będzie miał czasu aby chodzić na zajęcia i dosyć często jest też w delegacji. A to się chodzi raczej w dwójkę, prawda?

Ja mam na 11:40 :) hm.. nic mi ta położna nie mówiła, moj mąż pracuje na zmiany więc też nie będzie ze mną na każdych zajęciach. Ale myślę, ze to będzie fajne doświadczenie wiec tak czy siak pójdę :) i przez kilka tygodni sa jakies spotkania indywidualne chyba właśnie będzie do mnie wpadać i gadać o wszystkim co mnie ciekawi :)

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • Karolka14 Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolcia1985 wrote:

Ją mam o 9 rano, a co co szkoły rodzenia niby w dwójkę ale jak pójdziesz sama to też okej a w sumie jak nie będzie męża to możesz koleżankę wziasc że sobą :-)

7u22s65gmika7d3f.png
  • aher Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adk_1989 ja znow słyszałam jak byłam w poprzedniej ciązy, że jest i nawet jak nie przychodzi to prosi o podpisanie że była bo ma za to płacone... Chyba, że ktos chodzi do darmowej szkoły rodzenia to wtedy położnej to nie obowiązuje. Ja nigdy o to nie prosiłam, sama położna mnie o tym informowała :)

Połóg i macierztństwo to ciężka sprawa i warto mieć tego świadomość, jednak ten Mały Cud wynagradza wszystko :)

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • Asia-HA Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja dziś pierwszy dzień pracy po opiece na dziecko. Było ciężko bez drzemki. Więc piszę szybko, bo padam!!
    Szkołę rodzenia polecam i chociaż chodziłam już raz, to nie wiem, czy nie wybiorę się znów. Zawsze się nowe pytania nasuwają po tym, jak już się jedno dziecko odchowa. Ale to tylko wtedy, jeśli już będę miała wolne od pracy, bo tak szkoda mi czasu z dzieckiem.
    Jolcia - nie trzeba iść w parach. To zależy od naszego nastawienia. Mnie było smutno, jak mąż musiał raz w pracy zostać i nie mógł przyjść. Ale były panie, które po prostu chodziły same.
    Co do karmienia piersią. Ja karmię nadal i mam nadzieję, że uda nam się karmić do 2 roku życia. Chociaż mam lepsze i gorsze momenty oczywiście. A początek był straszny. Półtora miesiąca jechaliśmy z młodym tylko na kapturkach, ale było warto.
    Aher - super brzusio :) Ja tam się cieszę, że mojego jeszcze nie widać, bo w pracy się jeszcze nie mam zamiaru kilka tygodni przyznawać.
    Ja smaków nie mam, ale muszę jeść regularnie, bo inaczej mdłości by mnie zeżarły. Lekkie opóźnienie i czuję się koszmarnie.
    Ps. Też mam prenatalne 11-go maja. Więc będzie nas całkiem sporo tego dnia. Ja dopiero na 17.40 :)

Amelka [*] 12.05.2016 - 13 tydz.
    tb732n0at8s23due.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do karmienia piersią tylko z opowieści słyszałam, że strasznie boli na początku... mimo wszystko chciałabym strasznie, ale do tego jeszcze trochę czasu minie :)

Z lepszych wieści - ja już po prenatalnych, z dzidzią wszystko dobrze 54 mm i serduszko 150/min. Dla mnie to najpiękniejszy widok na świecie zobaczyć takiego wiercącego się malucha :) Mój organizm niezbyt dobrze reaguje na ciąże, ale nie będę się żalić, bo grunt że z maluchem wszystko okej i o siebie trzeba bardziej zadbać.

aher, Karolka14, pabelka88, Jolcia1985, Scorpiolenka, magdaa, Moko, michasia-K, katerineczka lubią tę wiadomość

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, ja dziś dzień spędzam w łóżku z kotem u boku.Złapało mnie przeziębienie,gardło boli i mam stan podgorączkowy.Pije mleko z miodem,herbatę z malinami a noc zaaplikuję czosnek.Ja prenatalne mam w piątek i mam nadzieję,że do tego czasu wydobrzeję.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Sówka_83 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :-)

Ja dziś podobnie jak Skorpiolenka dzień spędzam w łóżku. Wczoraj wieczorem pierwszy raz w czasie ciąży wymiotowałam. Podejrzewam, że pizza mi zaszkodziła. Dzisiaj rano wstałam do pracy ale byłam tak słaba, że nie dałam rady pójść. Teraz leżę z mega bólem głowy, musialam wypić Apap :-(

Jednak najbardziej mnie zmartwien to, że jak sobie kichnęłam to miałam mega skurcz brzucha, bolało chyba z pół minuty. I zastanawiam się czy mogło to być szkodliwe dla dziecka :-(

p19u3e3kdr6ipbhx.png
    3i49tv73mtgklla9.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sówka myślę że to efekt tego rozciągania się macicy itp. Ja praktycznie przy każdym kichnieciu czuję skurcz i z maluchem wszystko ok więc nie martw się na zapas :)

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • Karolka14 Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :-) a ja mam mały dylemat ..moja 6 letnia córka ,która bardzo się cieszy na rodzeństwo przestała mnie kompletnie słuchać ..zauważyłam, że teraz bardziej garnie się do taty mi niby pomaga, troszczy się o mnie ale jakby diabeł w nią wstąpił. Już nawet mąż to zauważył, muszę jej powtarzać po 10 razy. Z mężem teraz poświęcamy jej jeszcze więcej czasu, wogole tego nie rozumiem. A to co dzisiaj odstawiła rano idąc do szkoły to masakra cała w nerwach byłam ehh

7u22s65gmika7d3f.png
  • adk_1989 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aher wiesz co ja pierwszą ciążę prowadziłam tylko i wyłącznie w prywatnej przychodni i moja przychodnia na nfz nawet nie wiedziała ze jestem w ciszy wiec może dlatego ja mam takie doświadczenie z polozna na czas ciąży. Ale to co wiem na pewno to to ze można dowolnie wybrac sobie położną, nie musi ona przychodzić z od środka zdrowia do którego sie "należy". Dużo pobożnych prowadzić własną działalność i można ich poszukać na własną rękę, najlepiej rozpytać znajomych :)

Jak ja strasznie zazdroszczę tym w pierwszej ciąży co mogą sobie zalec na kanapie i leżeć o jaaaa.... Mmmm... Ja sie czuje tragicznie, od wczoraj mam takie bóle głowy ze płacze po prostu no ale młody ma to w noseczku niestety

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
  • michasia-K Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie dzisiaj witam z bólem zęba :-(
    Chyba bede musiała wybrac sie do dentysty.
    Jak to jest w ciazy z chodzeniem do stomatologa?

klz915nmlia8kvj4.png

m3sx43r8weulaext.png

• aher Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin super wiesci i już kawał człowieka :)

Sówka mnie tez tak boli przy kichaniu lub gdy zbyt gwałtownie podniosę się z miejsca, ale myśle że to nic groźnego.

Adk no ja właśnie wybrałam położną podczas ciązy, ktora ma własną działalnosc także pewnie bardziej jej zależy na pacjentach. Ale fakt faktem tu na forum wiekszosc dziewczyn miala takie doświadczenie, że nie wiedziały dziewczyny co im się należy bo nikt ich nie poinformował a położne na ten temat milczały. Warto wiedzieć bo może któraś z tu obecnych będzi chciała skorzystać z takiej opieki, a nie tylko podpisać papiery :)

Ja leżakuję a Kornelia obok się bawi. Dziś u mnie szaro i buro.

m3sx3e3ksd1nt9wx.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolcia1985 wrote:
    No to zaczynamy tydzien z dobrymi wiadomosciami :-)
    Krwiak 2tyg temu 2,84 cm krwiak dzisiaj 0,78 cm. Maluszek 2,33 cm, jest piekny :-) ma takie slodkie nozki i raczki. Ale zeby nie bylo az tak pieknie to prawdopodobnie do konca I trymestru musze lezec i dalej brac leki. Kolejna wizyta 09.05 a prenatalne 11.05
    Ja dziś wychodzę ze szpitala. Plamien brak,szyjka czysta,za tydzień kontrolne usg u gina prowadzącego. Bierzesz duphaston?

Karolka14, Jolcia1985 lubią tę wiadomość

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Moko Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny:)
    Mam pytanie czy w ciąży badanie ginekologiczne przebiega tak samo jak przed ciążą? Chodzi mi konkretnie o uciskanie brzucha przez lekarza.
    Ja mam skrajne doświadczenia u dwóch lekarzy i zastanawiam się jak powinno być.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Hej Dziewczyny:)
    Mam pytanie czy w ciąży badanie ginekologiczne przebiega tak samo jak przed ciążą? Chodzi mi konkretnie o uciskanie brzucha przez lekarza.
    Ja mam skrajne doświadczenia u dwóch lekarzy i zastanawiam się jak powinno być.
    Moja stara się być delikatna i nie robi tego męska ręką. Ale to nie wiem czy poprostu kwestia lekarza i podejścia.

Witam się z rana u mnie pięknie i słonecznie.
    gotuje już rosolek. Pięknie pachnie. Na drugie gotowane mięsko z marchewka a na podwieczorek sernik na zimno z truskawkami. :)

‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ