Listopadowe szczęścia 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratulacje dla mam po prenatalnych
powiedzcie mi bo ja w piątek mam u innego lekarza niz mój prowadzący. Co tam dostalyscie po tych badaniach? Zdjęcie daje i jakąś informacje dla lekarza prowadzącego? I też dołączam się do pytania przez brzuszek badanie czy transvaginalne?
-
Ja też miałam przez brzuch ale zdjęcie tak samo niewyraźne jak w 8tc
Za to moja koleżanka w tym czasie miała transwaginalne i pięknie było widać bobaska.
U mnie wygląda jak kluseczek
Ja usg zawsze mam robione przez innego lekarza niż l.prowadzącego (luxmed) dostajesz zdjęcia info o przezierności karkowej w mm i kość nosowa w mm, info o łożysko czy się nie odkleja i że wody płodowe w normie takie takieTypowy opis usg.
-
Też usg prenatalne mialam u innego doktora i mówił że dopochwowo lepiej widać. I faktyczne było widać wszystko super,mózg,kręgosłup itd. Choć na poczat w szoku bylam że usg będzie w takiej formie.
-
Ja miałam badanie przez brzuch i transwaginalnie, które trwało 1,5 godziny, ale to przez to, że był skurcz i nie wszystko sie dało od razu zobaczyć. Dostałam karty dwie Z danymi, o mnie, typu wiek, waga, wzrost, daty Om, wiek dziecka z usg.
Ocena ogólna ASP, lokalizacja kosmówki, budowa pępowiny, ilość płynu, CRL, BPD, NT, autonomia opisana czy głowa twarz, szyja, klatka, kręgosłup, nerki, serce, pnie są w porządku. A na drugiej karcie są wykresy, NT, CRL, wymiar dwuciemnieniowy.
Tak w gratisie płytę z nagraniem badania, i dwa zdjęcia na normalnym papierze foto, ale to tak w nagrodę, jak to lekarz nazwał -
Dziewczyny odczuwacie już ruchy maleństwa? Ja mam od niedzieli pojedyncze raz góra dwa razy w ciągu dnia. Mam 12 tydzień ale to już moja 4 ciąża więc te ruchy są szybciej. Cudowne uczucie.
0lgam, klauuudia, Bianka4 lubią tę wiadomość
Wikusia -24.04.2006(10lat)
Ignacy-15.11.2010( 6lat)
Aniłek*-16.06.2015(12tyd)
Nowe szczęście-27.11.2016( 13t04d) -
To 3mam kciuki za wszystkie wizutujące. Moje dziecię wierciło nóżkami mocno na badaniu i tylko dlatego można było podejrzeć płeć, ale to też nie jest jeszcze pewne. Rzeczywiście, jak dziecko będzie trzymało nóżki razem to nic nie będzie widać, ale najważniejsze, żeby były zdrowe. Płeć to rzecz najmniej ważna
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 13:05
-
Asiątko wrote:Dziewczyny odczuwacie już ruchy maleństwa? Ja mam od niedzieli pojedyncze raz góra dwa razy w ciągu dnia. Mam 12 tydzień ale to już moja 4 ciąża więc te ruchy są szybciej. Cudowne uczucie.
Ja jeszcze nie odczuwam. To także moja czwarta ciąża.
-
Ja miałam przez brzuch, moje dziecię to chyba spało a potem się obudziło i przeciągnęło
Dostałam opis na 2 strony i kilka zdjęć.
A i lekarka powiedziała do mojego męża, żeby mnie wysłał na psychoterapię do psychologa, bo strasznie panikowałam, że nie tak wyjdą badaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 14:00
małamama lubi tę wiadomość
-
małamama wrote:Dostałam karty dwie Z danymi, o mnie, typu wiek, waga, wzrost, daty Om, wiek dziecka z usg.
Ocena ogólna ASP, lokalizacja kosmówki, budowa pępowiny, ilość płynu, CRL, BPD, NT, autonomia opisana czy głowa twarz, szyja, klatka, kręgosłup, nerki, serce, pnie są w porządku. A na drugiej karcie są wykresy, NT, CRL, wymiar dwuciemnieniowy.
D
Bardzo szczegółowe! ciekawe od czego to zależy. Czy od przychodni ? Ja dostałam trzy zdania na opisie usg w 13 tyg. zero info o narządach czy pępowinie, ale badania zawsze wykonują ginekolodzy położnicy wiec chyba wiedzą co robią... -
rudi wrote:A i lekarka powiedziała do mojego męża, żeby mnie wysłał na psychoterapię do psychologa, bo strasznie panikowałam, że nie tak wyjdą badania
Ja bym jej wiązankę przekleństw posłała!
głownie ze względu na moją wybuchowość w ciąży ale mimo wszystko jak można tak powiedzieć przyszłej matce?!
Ja np na drugim usg w 13 tc gdy usłyszałam bicie serca i zobaczyłam fikołki malucha wybuchnęłam płaczem (nie pojedyncze łzy a istny ryk) ze wzruszenia ale i z upustu emocji bo też się bałam czy dziecko nadal żyje to też powód do psychoterapi?
Krowa nie lekarz
rudi lubi tę wiadomość
-
ja juz tez po badaniach
wszystko w porzadku uufff a moje malenstwo rosnie jak na drozdzach prawie 8cmUSG pokazalo 14 tydzien hihi , no i najprawdopodobniej chlopiec
w prawdzie nie ma co sie jeszcze za bardzo nakrecac , ale maz byl ze mna i Dostal takiego ataku radosci.
Ach tak bardzo sie ciesze.
0lgam, Posti77, Scorpiolenka, małamama lubią tę wiadomość
-
Posti77 wrote:Mamuśki,
usg prenatalne miałyście przez powłoki brzuszne czy transwaginalne?
Ja mialam dopochwowe wszystko bylo widac naprawde super caly kregoslup , jak malutki wywijal nozkami
Pozniej probowalysmy przez brzuch ale jakosc byla o wiele gorsza... -
Ja po badaniach, przezierność zwiększona
najmniejsza wartość 2.89 a największa 3.18. Pani dr mnie pocieszała że dużo jest takich przypadków a dzieci rodzą się zdrowe no ale jednak strach jest. Zobaczymy jak łącznie wyjdą mi wyniki porównane z usg i krwi.
-
Posti77 wrote:Bardzo szczegółowe! ciekawe od czego to zależy. Czy od przychodni ? Ja dostałam trzy zdania na opisie usg w 13 tyg. zero info o narządach czy pępowinie, ale badania zawsze wykonują ginekolodzy położnicy wiec chyba wiedzą co robią...
Klaudia gratki
Aniu będzie dobrzeklauuudia lubi tę wiadomość
-
Posti77 wrote:Ja bym jej wiązankę przekleństw posłała!
głownie ze względu na moją wybuchowość w ciąży ale mimo wszystko jak można tak powiedzieć przyszłej matce?!
Ja np na drugim usg w 13 tc gdy usłyszałam bicie serca i zobaczyłam fikołki malucha wybuchnęłam płaczem (nie pojedyncze łzy a istny ryk) ze wzruszenia ale i z upustu emocji bo też się bałam czy dziecko nadal żyje to też powód do psychoterapi?
Krowa nie lekarz
Mój mąż chciał jej przygadać ale się powstrzymał ze względu na mnie i nie chciał mi wstydu robić. Ale bardzo się zdenerwował.
Ja to odebrałam bardziej jako żart od niej i się tym nie przejęłam
Grunt, że wszystko wyszło ok.Posti77 lubi tę wiadomość