X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki,
    usg prenatalne miałyście przez powłoki brzuszne czy transwaginalne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 12:20

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla mam po prenatalnych :) powiedzcie mi bo ja w piątek mam u innego lekarza niz mój prowadzący. Co tam dostalyscie po tych badaniach? Zdjęcie daje i jakąś informacje dla lekarza prowadzącego? I też dołączam się do pytania przez brzuszek badanie czy transvaginalne?

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • pati85 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam juz przez brzuch usg :-)

4c3tpc0zeu5it3zr.png

• kas50 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam dopochwowo ponad 30minut samo usg.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Posti77 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam przez brzuch ale zdjęcie tak samo niewyraźne jak w 8tc :P
    Za to moja koleżanka w tym czasie miała transwaginalne i pięknie było widać bobaska.
    U mnie wygląda jak kluseczek :)

Ja usg zawsze mam robione przez innego lekarza niż l.prowadzącego (luxmed) dostajesz zdjęcia info o przezierności karkowej w mm i kość nosowa w mm, info o łożysko czy się nie odkleja i że wody płodowe w normie takie takie :) Typowy opis usg.

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też usg prenatalne mialam u innego doktora i mówił że dopochwowo lepiej widać. I faktyczne było widać wszystko super,mózg,kręgosłup itd. Choć na poczat w szoku bylam że usg będzie w takiej formie.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Posti :) już się nie mogę piątku doczekać.

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam badanie przez brzuch i transwaginalnie, które trwało 1,5 godziny, ale to przez to, że był skurcz i nie wszystko sie dało od razu zobaczyć. Dostałam karty dwie Z danymi, o mnie, typu wiek, waga, wzrost, daty Om, wiek dziecka z usg.
    Ocena ogólna ASP, lokalizacja kosmówki, budowa pępowiny, ilość płynu, CRL, BPD, NT, autonomia opisana czy głowa twarz, szyja, klatka, kręgosłup, nerki, serce, pnie są w porządku. A na drugiej karcie są wykresy, NT, CRL, wymiar dwuciemnieniowy.

Tak w gratisie płytę z nagraniem badania, i dwa zdjęcia na normalnym papierze foto, ale to tak w nagrodę, jak to lekarz nazwał:D

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • Asiątko Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odczuwacie już ruchy maleństwa? Ja mam od niedzieli pojedyncze raz góra dwa razy w ciągu dnia. Mam 12 tydzień ale to już moja 4 ciąża więc te ruchy są szybciej. Cudowne uczucie.

0lgam, klauuudia, Bianka4 lubią tę wiadomość

Wikusia -24.04.2006(10lat)
    Ignacy-15.11.2010( 6lat)
    Aniłek*-16.06.2015(12tyd)
    Nowe szczęście-27.11.2016( 13t04d)
  • małamama Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie borykam z zaparciami i wzdęciami, nic przyjemnego i przy tym pobolewa mnie brzuch. A do tego to moja pierwsza ciąża więc nie wiem czy odczuwam, po prostu nie mam porównania, a z drugiej strony jeszcze wcześnie u mnie.:)

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • demi_01 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To 3mam kciuki za wszystkie wizutujące. Moje dziecię wierciło nóżkami mocno na badaniu i tylko dlatego można było podejrzeć płeć, ale to też nie jest jeszcze pewne. Rzeczywiście, jak dziecko będzie trzymało nóżki razem to nic nie będzie widać, ale najważniejsze, żeby były zdrowe. Płeć to rzecz najmniej ważna :D.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 13:05

• 0lgam Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiątko wrote:
    Dziewczyny odczuwacie już ruchy maleństwa? Ja mam od niedzieli pojedyncze raz góra dwa razy w ciągu dnia. Mam 12 tydzień ale to już moja 4 ciąża więc te ruchy są szybciej. Cudowne uczucie.

Ja jeszcze nie odczuwam. To także moja czwarta ciąża ;).

2nn3rjjgoahsqho3.png
  • rudi Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam przez brzuch, moje dziecię to chyba spało a potem się obudziło i przeciągnęło :)
    Dostałam opis na 2 strony i kilka zdjęć.
    A i lekarka powiedziała do mojego męża, żeby mnie wysłał na psychoterapię do psychologa, bo strasznie panikowałam, że nie tak wyjdą badania :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 14:00

małamama lubi tę wiadomość

gyxwtv73y2bcylsz.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małamama wrote:
    Dostałam karty dwie Z danymi, o mnie, typu wiek, waga, wzrost, daty Om, wiek dziecka z usg.
    Ocena ogólna ASP, lokalizacja kosmówki, budowa pępowiny, ilość płynu, CRL, BPD, NT, autonomia opisana czy głowa twarz, szyja, klatka, kręgosłup, nerki, serce, pnie są w porządku. A na drugiej karcie są wykresy, NT, CRL, wymiar dwuciemnieniowy.

D

Bardzo szczegółowe! ciekawe od czego to zależy. Czy od przychodni ? Ja dostałam trzy zdania na opisie usg w 13 tyg. zero info o narządach czy pępowinie, ale badania zawsze wykonują ginekolodzy położnicy wiec chyba wiedzą co robią...

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudi wrote:
    A i lekarka powiedziała do mojego męża, żeby mnie wysłał na psychoterapię do psychologa, bo strasznie panikowałam, że nie tak wyjdą badania :D

Ja bym jej wiązankę przekleństw posłała!
    głownie ze względu na moją wybuchowość w ciąży ale mimo wszystko jak można tak powiedzieć przyszłej matce?!

Ja np na drugim usg w 13 tc gdy usłyszałam bicie serca i zobaczyłam fikołki malucha wybuchnęłam płaczem (nie pojedyncze łzy a istny ryk) ze wzruszenia ale i z upustu emocji bo też się bałam czy dziecko nadal żyje to też powód do psychoterapi?

Krowa nie lekarz :P

rudi lubi tę wiadomość

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja juz tez po badaniach :D

wszystko w porzadku uufff a moje malenstwo rosnie jak na drozdzach prawie 8cm :D :D USG pokazalo 14 tydzien hihi , no i najprawdopodobniej chlopiec <3
    w prawdzie nie ma co sie jeszcze za bardzo nakrecac , ale maz byl ze mna i Dostal takiego ataku radosci.
    Ach tak bardzo sie ciesze.

0lgam, Posti77, Scorpiolenka, małamama lubią tę wiadomość

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti77 wrote:
    Mamuśki,
    usg prenatalne miałyście przez powłoki brzuszne czy transwaginalne?

Ja mialam dopochwowe wszystko bylo widac naprawde super caly kregoslup , jak malutki wywijal nozkami :)
    Pozniej probowalysmy przez brzuch ale jakosc byla o wiele gorsza...

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po badaniach, przezierność zwiększona :/ najmniejsza wartość 2.89 a największa 3.18. Pani dr mnie pocieszała że dużo jest takich przypadków a dzieci rodzą się zdrowe no ale jednak strach jest. Zobaczymy jak łącznie wyjdą mi wyniki porównane z usg i krwi.

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti77 wrote:
    Bardzo szczegółowe! ciekawe od czego to zależy. Czy od przychodni ? Ja dostałam trzy zdania na opisie usg w 13 tyg. zero info o narządach czy pępowinie, ale badania zawsze wykonują ginekolodzy położnicy wiec chyba wiedzą co robią...
    Ja też mialam takie szczegolowe i to na Nfz. Trafilam na lekarza ktory robił to usg naprawdę z pasją :-)

Klaudia gratki :-)

Aniu będzie dobrze :-)

klauuudia lubi tę wiadomość

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• rudi Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti77 wrote:
    Ja bym jej wiązankę przekleństw posłała!
    głownie ze względu na moją wybuchowość w ciąży ale mimo wszystko jak można tak powiedzieć przyszłej matce?!

Ja np na drugim usg w 13 tc gdy usłyszałam bicie serca i zobaczyłam fikołki malucha wybuchnęłam płaczem (nie pojedyncze łzy a istny ryk) ze wzruszenia ale i z upustu emocji bo też się bałam czy dziecko nadal żyje to też powód do psychoterapi?

Krowa nie lekarz :P

Mój mąż chciał jej przygadać ale się powstrzymał ze względu na mnie i nie chciał mi wstydu robić. Ale bardzo się zdenerwował.
    Ja to odebrałam bardziej jako żart od niej i się tym nie przejęłam ;)
    Grunt, że wszystko wyszło ok.

Posti77 lubi tę wiadomość

gyxwtv73y2bcylsz.png
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ