WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruzia u mnie wyniki z wczoraj
    30 tyd 4d:
    BPD 33t3d
    OFD 34t3d
    HC 33t4d
    AC 30t4d
    FL 31t

Też rozbieżności są a lekarz mówił,że wszystko w porządku.
    Myślę,że wszystkie mamy jakieś rozbieżności bo przecież dzieci też mają różne proporcje ciała + jakiś błąd pomiaru bo to mierzy tylko człowiek a maszyna podlicza.Jeśli się wszystko mieści w siatkach centylowych,to tak jak pisze polin nie masz się o co martwić.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Ruzia Ekspertka

Wysłany: 1 września 2016, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Ciebie te rozbieżności są mniejsze i są tylko w jedną stronę, tzn dziecko jest większe niż wg OM. U mnie główka jest większa o 4 tyg a kość udowa krótsza o ponad tydzień a stosunek tych dwóch wartości to już całkiem :( Waga w porządku 1553 g. Sama nie wiem co o tym myśleć, jutro będę chciała umówić się na wizytę do innego lekarza, mam nadzieję że da radę przed weekendem bo inaczej chyba oszaleję z niepewności :(

Ruzia

mhsv2n0adhbxs4dq.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga w porządku a oblicza się ją z BPD, AC i FL... Jeśli masz się uspokoić to pewnie najlepszym pomysłem jest pójście na jeszcze jedno usg. Albo skonsultuj te pomiary z innym lekarzem. Jeśli i on potwierdzi że nie ma się czym martwić to możesz być spokojna! Mamy nadzieję że obawy są nieuzasadnione, tak jak mówił to lekarz! Jesteśmy z Tobą Ruzia :-*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 23:26

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruzia jeśli lekarz mówi że ok to sie nie martw :* ja ostatnio prawie płakałam że nasza aż taka Mała i w każdych badaniach jest mniejsza niż powinna ale dobrze się wszystko rozwija. U Ciebie chociaż waga oki a mnie Mąż pociesza że po prostu będziemy mieli malutka kruszynke i zdąży jeszcze urosnąć :) czekam do prenatalnych jeszcze ponad 2 tyg i mam nadzieję że znowu usłyszę że wszystko oki :) Ty się tez nie przejmuj bo naszym dzieciaczkom to na pewno nie służy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 23:28

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • Ruzia Ekspertka

Wysłany: 2 września 2016, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :-* mam nadzieję, że to błąd pomiaru z tą główka bo ta wartość niepokoi mnie najbardziej.

małamama, Wirginia lubią tę wiadomość

Ruzia

mhsv2n0adhbxs4dq.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak miałam z Leonem
    ,ze głowa większa brzuch z terminem ,kość udowa 1 tydz większa urodził sie normalny .no moze ma lep jak sklep ale to rodzinne ;)
    Bez paniki.
    Miłego dnia Dziewczeta

małamama, Wirginia lubią tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruzia a może tatuś ma dużą głowę? Albo ktoś z rodziny ;-) łatwo mówić ale ja mam te badania za ponad 2 tygodnie i też pewnie będę się denerwować. Mam nadzieję że nie będzie już tego stresu bo moja ciąża to jakiś cyrk. Jeśli masz zrobić ponowne badania, zbadać szczegółowo główkę i się uspokoić to jak najbardziej! Trzymamy kciuki :-*

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nawet nie wiem jakie dokladnie wymiary ma moja dzidzia ;) pytam głównie o wagę ;)

Dzwonilam do szkoły rodzenia ( na porodówkę) chyba prędzej urodzę, niż się tam wybiorę. Kazali zadzwonic w czwartek - może po wakacjach juz ruszy...

• eunice. Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 11:38

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • Ruzia Ekspertka

Wysłany: 2 września 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę mam niestety dopiero w czwartek, ale może to i lepiej, bo będzie tydzień różnicy od poprzedniego badania. Teraz w weekend jadę do Pragi to może trochę się odstresuję i przestanę myśleć o tej sprawie, bo w nocy mało co spałam... Dziś już jest trochę lepiej. Przeczytałam na tym wyniku jeszcze takie informacje:

struktury OUN symetryczne. komory boczne nieposzerzone

Spektrum przepływów w tętnicy mózgu niestety nie udało się uchwycić, bo mały bardzo się wiercił i obracał główkę.

To chyba dobra informacja? Gdyby było coś nie tak np. w przypadku wodogłowia to te komory chyba są poszerzone?

Jakoś doczekam na szpilkach do czwartku i zobaczymy, co ten drugi lekarz powie i jak oceni te wielkości :) Tzn będę robić nowe USG, tego mu nawet nie będę pokazywać, żeby się nie sugerował że coś jest za małe a coś za duże, tylko żeby sam ocenił.

Dziękuję jeszcze raz wszystkim za słowa wsparcia :*

małamama lubi tę wiadomość

Ruzia

mhsv2n0adhbxs4dq.png
  • Ruzia Ekspertka

Wysłany: 2 września 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pocieszam się tym, że w usg połówkowym wszystko było dobrze, wszystkie wymiary i inne parametry - to teraz też musi ;) Połówkowe miałam robione dokładniejsze i na lepszym sprzęcie i może to jest przyczyną tych wyników teraz

Ruzia

mhsv2n0adhbxs4dq.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana jeśli struktury mózgu są w porządku to nie ma sie czym martwić. Piszesz że maly się wiercił, więc warunki badania były raczej trudne. W tym przypadku dokladne badanie jest bardzo utrudnione. Weź to kochana pod uwagę. Pojedziesz do Pragi i się trochę rozerwiesz a potem na badania, a my czekamy tutaj na forum na dobre wiadomości :-*
    Głowa do góry słonko ;-)

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieci teraz roznie rosna. Jedne beda mialy duze glowy a inne dlugie nogi. Jesli lekarz mowi ze jest ok i jest w normie jak na ten etap to nie ma co sie stresowac. Zawsze warto pojsc do innego lekarza dla swietego spokoju i na poczatku nic nie mowic dopiero pozniej podpytac w trakcie usg.

Ja mam dzisiaj wizyte. Dalej mam te bole i skurcze. Biore nospe 3x dziennie i magnez. Bede meczyc lekarza o szyjke.
    Szwagierka 8 dni po terminie i cisza dalej. Mnie stresuje znowu to ze urodze przed terminem. Z wyprawka jestem w lesie. Dzisiaj juz musze kupic na allegro reczniczki przescieradla i inne pierdulki.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mialam sen. Snilo mi sie ze urodzilam syna i jyz byl taki duzy jak 4 miesieczne dziecko. Na dodatek mial sporo zebow i w ogole nie byl podobny do nas. Chcialam karmic piersia, mialam duzo mleka a on nie chcial.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 2 września 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruzia, będzie dobrze - dzieci, tak jak dorośli, mają różne proporcje ;). Zresztą takie zawirowania się zdarzają i maluchy sobie z nimi świetnie radzą do rozwiązania. Na pewno stres nie służy ani Tobie, ani dziecku, więc nie ma co o tym za dużo myśleć, dowiesz się, co i jak na wizycie. A ogólnie to uważam, że zbyt dokładne wczytywanie się w wyniki badań i pomiarów nam nie służy, bo każde odstępstwo od normy (która jest przecież uśredniona i nie każdy się w niej idealnie mieści) sprawia, że panikujemy. Ja tam się wkurzam często na mojego gina, że taki mało kontaktowy jest i mi nie opowada, co i jak, jeżeli go za język nie pociągnę, ale inna sprawa, że przynajmniej nie słyszę o rzeczach, które są w sumie ok, a jakoś tam lekko wykraczają poza normę. Na samym początku ciąży np. miałam dość niski przyrost bety i jak weszłam na Belly, to mi wywalało wynik na czerwono i strasznie się tym zestresowałam. Przez tę ostrzegawczą czerwień dopiero po jakimś czasie dopatrzyłam się, że to było raptem 0,1% poniżej tej średniej normy... Póki co lekarz mówi, że z maluchem wszystko w porządku, więc tylko niepotrzebnie się stresowałam wtedy i poleciałam do gina z tymi wynikami cała zdenerwowana. A on tylko machnął ręką i powiedział, że rośnie i jest ok. Także czasem lepiej nie porównywać ;).

Ja wczoraj dostałam sms-a z przypomnieniem, że od poniedziałku szkoła rodzenia - dobrze, że przysłali, bo już zdążyłam zapomnieć :D. Małżowi wczoraj nie powiedziałam, bo tak mnie wyszukiwanie zakupów dla maleństwa pochłonęło. Dzisiaj powiem, bo on to już na pewno nie pamięta :P. Ciekawe, czy będzie miał stresa :D.

A właśnie, pytanie do mam. Czy jest duża różnica między laktatorami ręcznym i elektrycznym? Nie wiem, w który lepiej zainwestować, a nie bardzo chce mi się dublować zakup.

AKUxp2.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 2 września 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aphrodita, pewnie z przejęcia masz takie sny :). Ja ostatnio mam tyle wizyt, że już nawet we śnie chodzę po lekarzach :D.

AKUxp2.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sama sie zastanawiam jaki laktator kupic. Wczesniej mialam pozyczony od kuzynki. Mialam reczny i elektroniczny aventa. Czesciej uzywalam elektrycznego ale ja musialam caly czas sciagac. Pozniej mialam wrazenie ze reczny mi lepiej scuagal. Walczylam juz o kazda krople.
    Jezeli zamuerzasz karmic piersia a sciagac tylko sporadycznie to lepiej reczny. Bo roznica w cenie duza. Zastanawialam sie nad lovi 2w1 ale moj maz mnie przekonal ze nie wiadomo jak sie to skonczy. Wydam sporo kasy a potem bedzie tylko lezec.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam ręczny Tommee Tippie użyłam tylko raz :-)

Na usg od samego początku zawsze główka i brzuszek wychodzi tydzień do przodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2016, 12:42

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• _polin Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruzia, relaksuj się ile możesz, bo na bank wszystko w porządku.

Oj różne stresy nas w ciąży czekają, a po niej chyba jeszcze więcej :) Ja właśnie się zastanawiam nad wyprawą na IP, bo dziwnie odczuwam ruchy - słabiej. Wczoraj wieczorem wyraźnie było ich mniej, w nocy coś tam coś tam, rano przed śniadaniem, kiedy zazwyczaj też jest aktywny NIC - ani pukaniem, ani muzyką ani kołysaniem - niczym nie dało się obudzić i w tym momencie wpadłam w największą panikę, bo zazwyczaj to moje dziecie mi jednak odpowiada. Po śniadaniu coś tam się ruszył, ale i tak mnie to martwi.

Co do laktatora byłam nastawiona na ręczny, ale dużo dziewczyn jednak poleca elektryczny - po prostu dla wygody i oszczędności czasu. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do używanych, ale czasem mamy sprzedają nieużywane albo użyte kilka razy i jestem na etapie zastanawiania się nad takim. Dobre opinie i cenę ma Easy Start Canpolu :)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 2 września 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagura ja w 24 tygodniu w szpitalu usłyszałam że mała ma jakieś zmiany w mózgu które mogą świadczyć o toksoplazmozie... Ten konował który robił to usg chyba się chciał wygłupić bo miał rezydentke na sali. Za dużo gadać też nie można... Wyniki na samym początku miałam dobre. Przeszłam tokso i już się nie martwiłam. Nawet nie raczył spojrzeć na kartę ciąży. Wypisałam sie na żądanie no myślałam że zwariuje. Poszłam do swojej lekarki i sie uspokoiłam. Zrobiłam awidność IgG która wyszła bardzo wysoka więc zakażenie musiało być już dawno temu. Poza tym 3 tyg wcześniej miałam połówkowe... Ciekawe dlaczego na tych badaniach nic nie wyszło ;-) Czasem nie warto żeby lekarz mówił za dużo. W ogóle mój pobyt w szpitalu wtedy był nieporozumieniem.

Cała moja ciąża jest taką przygodą że szok. Myślałam że to będzie łatwiejsze. Pierwsze dziecko. Już teraz na etapie ciąży widzę co to znaczy być rodzicem.

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
‹‹ 352 353 354 355 356 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ