X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • małamama Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się tyle na pisałam i mi posta zezarlo.

Lena19938 lubi tę wiadomość

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczas macierzyńskiego nie ale mogą przedłużyć umowę która ci się kończy bez problemu i tak macierzyńskie płaci ZUS. Także gdyby pracodawca był w porządku to by tak zrobił.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 18:46

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napiszę jeszcze raz :-) dziś mieliśmy zajęcia na szkole z neonatologiem. Opowiadał o szczepieniach i co robią z Dzieciątkiem po urodzeniu, jakie badania, testy itd. I co do położnej środowiskowej jest tak, że przed porodem jak się wypełnia wszystkie papiery to się pisze do jakiej przychodni będziemy zapisywać dziecko. Już na tym etapie muszą wiedzieć bo po wyjściu ze szpitala, jak szpital dostanie wszystkie wyniki dziecka to te informacje i książeczkę szczepień przesyła do tej wybranej przez nas przychodni. A przy zapisie dziecka do przychodni wybiera się położna z tego ośrodka, chyba że jest tylko jedna to wyboru nie ma. Ona musi odwiedzić w domu dziecko i wpisac w papierach że była i czy jest wszystko ok. Gdyby np. testy przesiewowe wyszły źle lub niewiarygodnie to ona ma obowiązek jechać do dziecka i pobrać próbkę krwi na powtórkę badań nie musimy sami jeździć. I ona się wszystkim zajmuje. Jak lekarz opowiadał to podniosłam wrażenie że wszędzie tak jest, ale pewnie różnie to bywa.

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti jak się chce to można. Koleżance podpisali umowę bez problemu podczas macierzyńskiego. Innej koleżance zmienili umowę, zrobili aneks. Naprawdę jak się chce to można. A Ty naprawdę się dla nich staralaś. Co za problem przedłużyć i poszukać pracownika na umowę na zastępstwo? Eh... Ja tam spróbuję ale nie spodziewam się cudów.

W zs ceny są dobre jeśli dobrze się trafi. Ale potrafią też być bardzo wysokie. Miasto jest podzielone na dwie jakby części. Na prawobrzeżu jest dużo taniej ale znowu daleko do centrum. Lewobrzeże jest droższe ale jest szybki dostęp do Niemiec. Do Berlina 1,5 godziny i jest się na miejscu. Dlatego te ceny są takie różne. Dużo Niemców tutaj mieszka, tak samo jak wielu Polaków mieszka i żyje tam przy granicy. Wiele osób dojeżdża codziennie do pracy do Berlina. Jest szybko ale centrum miasta to jakiś kosmos. Ale i tak nic nie pobije okolicznych Polic :-D tam ceny z kosmosu. Może nie takie jak w Warszawie ale tam naprawdę jest drogo... ;-)
    M3 to nasze marzenie. Jeden z warszawskich deweloperów buduje tutaj świetne osiedle. Wczoraj tam byliśmy i ceny nie są jakieś z kosmosu. Ale to i tak za dużo, jeśli miałabym stracić pracę. Zobaczymy co to będzie... W koncu się uda :-)

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenka rzeczywiście masz zamieszanie z tym ciśnieniem. Mam nadzieję że nowa ekipa lepiej się sprawdzi! Trzymaj się ciepło. Mam nadzieję że jutro wrócisz do domu i zobaczysz swojego skarba tego starszego :-)

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy M4, 3 pokoje, kuchnia i łazienka :) i jest idealnie :)

Kurcze to widzę że faktycznie tam pomieszane macie :D jak będziecie mieli szansę to kupcie nowe :) łatwo się mówi ale jak naprawdę ma Was to wyjść tak samo to zawsze lepsze nowe :)

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena uda się napewno.W końcu marzenia są po to żeby się spełniały. :)
    Mój starszy skarb odwiedził mnie dzisiaj w szpitalu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 19:14

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie rozmawiałam z tatą mówi że przywieźli Mu do domu za dużą kanapę. Była robiona na zamówienie i sie nie mieści bo ma 20 cm więcej niż była zamawiana. Co to te sklepy wyprawiają.. nie dość że człowiek płaci na coś wielkie pieniądze to takie coś. Jestem ciekawa czy wezmą to do poprawki. I kto zapłaci za kolejne wnoszenie bo już raz rodzice zapłacili. Jedna wielka tragedia..

• Posti77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zatrudnili dziewczynę na zastępstwo. Czy przypadkiem jak była bym na macierzyńskim i rodzicielskim to nie płacili by składek za mnie? Wydaje mi się ze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 19:41

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti w przypadku kiedy masz urlop macierzyński to firma płaci świadczenie które i tak zwraca jej ZUS. Jeśli skończy się umowa to świadczenie staje się zasiłkiem macierzyńskim wypłacanym tylko i wyłącznie przez ZUS.

Wycwanili się bo mogą Cie później zatrudnić ale już na trochę innych zasadach. Będziesz musiała zaczynać jakby na nowo. Trzecia umowa byłaby już na stałe. Ale zanim by do tego doszło to musiałabyś znowu u nich tyle przepracować. I kto mi powie że w Polsce jest ok?
    Muszę pogadać z radcą prawnym o zasadach sporządzania promesy. Tylko będąc na macierzyńskim nie wiem czy jest taka możliwość. Promesa nie daje gwarancji zatrudnienia, ale sporządzona w odpowiednim czasie może pomóc w podjęciu kredytu. Bank mając taki dokument od pracodawcy który deklaruje na tą chwilę chęć przedłużenia umowy z pracownikiem może udzielić kredytu i już go to nie interesuje więcej. Ale muszę o tym pogadać z prawnikiem.
    Myślę że warto próbować.

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na taki dokument dostałam kredyt na samochód. Głupota dla mnie bo do niczego nie zobowiązuje ale bank to łyknął :P

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małamama to co piszesz jest prawdą ale masz chyba też prawo wyboru położnej. Tak mi się wydaje. W zs rozwiązali to tak że jak się idzie do położnej na szkołę rodzenia to ona staje się wtedy Twoją położną. Normalnie wypełniłam ten papier wyboru położnej środowiskowej i ma się ten problem z głowy. Jest to dobre rozwiązanie bo się poznaje tą osobę i potem jest raźniej.

Scorpiolenka ja wiem ze nie tak długo jesteś w tym szpitalu ale pewnie się tęskni za tym starszym skarbem... Dobrze ze dziś Cie odwiedził :-) było Ci raźniej :-)

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszyscy w firmie mają umowy na 5 lat i potem od początku. Taka robota. Liczą bardzo na mnie że wrócę ale się poważnie zastanowię :)

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie o to chodzi. Bo banku nie interesuje już nic poza tym że masz promese :-D to jest właśnie dobre. I są realne szanse na kredyt

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena czasami bank może zarządać przedstawienia umowy po jej podpisaniu. My jak staralismy sie o kredyt (to był czerwiec) to mialam umowe na czas okreslony do sierpnia ze wzgledu na ustawe antykryzysowa. Bank przyznał nam kredyt ale postawił warunek, że mam im dostarczyc nowa umowe na minimum jakis tam okres. Strasznie mnie to stresowało bo było dużo kombinowania. Prosiłam Prezesa o zmianę umowy ze względu na ten kredyt (to była bardzo skomplikowana sytuacja). Zgodził się, ale na szczęście dostaliśmy w innym banku kredyt.
    Dużo nerwów mnie to wszystko kosztowało, ale się udało.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti Ty całą ciążę dla nich poświęciłaś. Wiem że sprawiło Ci to satysfakcję ale kurcze właśnie żeby to docenili... Oni mogą sobie liczyć na Ciebie ale Ty nie masz tego zabezpieczenia bo nie wiesz czy rzeczywiście będzie tam dla Ciebie jeszcze miejsce.
    Kurcze tak to właśnie jest. Jak byłam na stażu w sądzie to obiecali że mnie zatrudnią. Nauczyłam się tam wszystkiego. Odwalałam kawał dobrej roboty przekraczając nawet swoje kompetencje. I co? No i nie zatrudnili :-D obiecanki cacanki a głupiemu radość :-D

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będąc na zwolnieniu nie zarobiła bym tyle co teraz. Smutne ale prawdziwe.
    Sama nie wiem czy tam wrócę. Mam rok na przemyślenie

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aphrodita. Ah no właśnie... I dlatego muszę pogadać z jakimś prawnikiem. Żeby wiedzieć czego mogę się spodziewać. Stres jest straszny bo albo dostaniesz albo nie dostaniesz. A wynajmując mieszkanie i tak place grubą kasę. Wolałabym ta grubą kasę płacić na swoje

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti a czemu. Jak masz zaznaczone na zwolnieniu że jesteś w ciąży to dostajesz 100% wynagrodzenia.

Zastanów się. Dla mnie i tak jesteś wielka!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 20:18

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chyba rozdrapie brzuch.. tak mnie swędzi :( macie na to jakaś radę?

‹‹ 436 437 438 439 440 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ