X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena19938 wrote:
    W każdym razie można przedzwonić do przychodni i zapytać jak jest z wyborem położnej. I chyba nie musi to być w tej samej placówce do której się należy. To samo jest z pediatrą. Też nie musi być z tej samej przychodni.

Nie musi. Ja mam własnie z innej przychodni.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti77 wrote:
    Dziewczyny gdzie i kiedy załatwia się położną aby przychodziła do domu? I jakie oni maja terminy skoro to nfz jak na wszystko trzeba rok czekać? :P
    W moim przypadku jest rejonizacja. Już byłam i złożyłam deklarację. Pewnie położna od ginekologa podpowie co i jak.
    Chodzę prywatnie, a położną wzięłam z przychodzni przychodami na nfZ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 14:21

• _polin Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba jestem jednak zbyt duza panikara, bo serio jak juz zobaczylam, ze ten sluz jest podbarwiony krwia to mozg mi sie chyba wylaczyl :-)
    Dobrze, ze mialam do kogo zadzwonic. I nawet informacje ze szkoly rodzenia mi niewiele pomogly. No coz :-P aktualnie wszystko mi przeszlo, nie mam boli wrecz mam zamiar przejsc sie na pieszo do rossmanna po tusz do rzes.

Scorpionelka grunt, ze jestes w dobrych rekach i kontroluja Ci dobrostan malego czlowieka :-)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie będę w ogóle położnej załatwiać. Musiałabym korzystać z "usług" tej, która jest u nas w przychodni, a wredne z niej babsko i nieprzyjemne...dlatego wole żeby do mnie nie przychodziła ani teraz ani po porodzie bo ona zawsze mi tylko ciśnienie podnosi.
    Do lekarza chodzę prywatnie i u niego w przychodni tez jest położna zawsze warzy i mierzy ciśnienie, pogada co i jak, popyta o samopoczucie i zawsze kończy rozmowę upewnieniem sie, ze nie masz żadnych pytań. Co prawda nie przychodzi do domu, ale takie wizyty co dwa tygodnie w przychodni mi wystarczą :)
    Mam nadzieję, że będę mogła zrezygnować z wizyt położnej po porodzie. A dziecko chyba nie musi być zapisane do tej samej przychodni co matka, bo np. W tej do której ja należę nie ma w ogóle pediatry...w sensie jest to tylko przychodnia dla doroslych, a dla dzieci jest w innym miejscu.

Dziewczyny jeszcze z dwa, trzy tygodnie i sie zaczniemy pokolei rozpakowywać :)

Polin ja to pewnie bym zaraz na IP jechała, bo ze mnie taka panikara wiec sie nie przejmuj :P dużo czytamy o porodach i w ogóle wydaje nam sie, że wiemy czego się spodziewać, a pewnie jak przyjdzie co do czego to i tak stres zrobi swoje :D

• Posti77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciążę prowadzę niestety w luxmedzie. Nawet nie wiem gdzie mam jakieś przychodnie w okolicy. Musze jednak podzwonic i popytać :/ Przeraża mnie załatwianie tylu rzeczy po urodzeniu dziecka. Urząd stanu cywilnego, pesel, becikowe, macierzyński, przychodnia, neurolog i ortopeda dzieciecy, szczepionki, pediatra a i co z zusem? Trzeba tam dziecko zgłosić?

W dodatku podaczas macierzyńskiego kończy mi się umowa o pracę i nie wiem gdzie złożyć wniosek o rodzicielski jesli się w ogóle zdecyduje...

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kuzynka przy pierwszym dziecku miala położną środowiskową z której nie była zadowolona. Przyszła popatrzyła pogadała i poszla. Kuzynka miala problemy z karmieniem i zamówiła sobie położna laktacyjna prywatnie koszt 120 zł. Przyjezdza z wagą, doradza, pokazuje i siedzi tyle ile trzeba nawet 4 godziny. Jak cos trzeba to pozyczy, potem mozna do niej dzwonić o porade. Przy drugim dziecku już do srodowiskowej nie dzwoniła, zeby dac znać o porodzie tylko po ta prywatną.
    Ja jeżeli będe miała problemy to też zamierzam sobie zamówić prywatną.

Co do Urzędu, becikowego to u mnie mój mąż jeżdził i wszystko zalatwiał. My nie musimy przy tym byc. Tak samo przychodnie. Lepiej wcześniej zorientować się do jakiego lekarza dziecko zapisać. Ja akurat wybieram tego samego co dla córki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 14:50

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti popytaj kadrowego w pracy co dalej po tym jak Ci się umowa konczy. Przecież oni powinni być zorientowani.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie załatwiania jak się Dzieciątko urodzi, ale część załatwi Mąż a to co razem to razem :) jakoś damy radę. Jeszcze nfz ta kartę trzeba u nas wyrobic :) ale to chyba nie będę potrzebna :D

U mnie Położna będzie właśnie tez ze szkoły rodzenia, bardzo fajna dziewczyna i wiem że się dogadamy. I można do niej dzwonić w każdej chwili jakby się coś działo mówiła że zawsze pomaga szczególnie przy karmieniu piersią więc liczę że będzie oki :)

Wyprasowalam kolejną porcję ciuszkow i teraz nie chce mi się tego chować xD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 14:59

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem ze większość mąż załatwia. Ale wiecie jak jest z facetami trzeba im wskazać drogę życia :D

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boje się o mojego męża jak przyjdzie mu to wszystko załatwiać, bo on nie lubi takich rzeczy i przeważnie ja sie tym zajmuje :P
    Chyba pośle teściową razem z nim, żeby mu było raźniej :D

Chociaż jeśli chodzi o macierzyński i takie sprawy to z tego co mi wiadomo to ja tylko w pracy przynoszę akt urodzenia i firma sie wszystkim zajmuje.

Wirginia lubi tę wiadomość

• Wirginia Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanay mój znowu wszystko pozalatwia ale się przy tym dużo denerwuje i na początku wygląda jakby miał sobie z tym nie poradzić a potem jednak wszystko jakoś idzie do przodu :D musi być dzielnym tatusiem :D

• aphrodita Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie do pracy też mój mąż jeździł. Zaraz po urodzeniu trzeba też napisac pismo o urlop macierzynski i jesli bierze się od razu na caly rok to mąż powinien napisać oswiadczenie, ze sie zrzeka swojego rodzicielskiego. Tak było przynajmniej u mnie.

Warto popytać się kadrowych u siebie.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti pogadaj z pracodawcą! Cała ciążę praktycznie chodziłaś do pracy... Nie oszczedzałaś się za bardzo. Jesteś na tyle dobrym pracownikiem że powinni przedłużyć umowę! Pogadaj z nimi bo warto! Poza tym na macierzyńskim i tak płaci ZUS a nie pracodawca. Ja mam dokładnie taka sama sytuację. Dostałam umowę próbna na rok bo w tym czasie miałabym przejąć nowe obowiązki ale zaraz potem dowiedziałam się o ciąży.... No i co. No i dupa. Ale chce zagadać czy nie daliby mi jeszcze szansy bo na macierzyńskim też kończy mi się umowa. Jak urodze to jeszcze przez 4 miesiące ona obowiązuje. Chcę chociaż spróbować. Ale jak będzie to też nie wiem. Ty masz duże szanse bo naprawdę przez całą ciążę pracowałaś! Pogadaj z nimi! Mojej koleżance przedłużyli :-) może i nam by się udało...

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Życzę dziewczyny żeby Wam się udało załatwic z tymi umowami! :)
    Ja właśnie ciuszki schowałam, robię sobie miejscówkę do siedziska na kanapie, herbatkę i wyciagam druty :D mam do skończenia spodenki na szelkach z zamówienia i chyba wreszcie wezmę się dalej za mój szal :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2016, 16:28

Lena19938 lubi tę wiadomość

• Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cudów nie spodziewam. Mąż sam ma zdolność kredytową dość wysoką ale wtedy musielibyśmy się zdecydować na mniejsze mieszkanie. Pogadamy z doradcą finansowym i może znajdzie się jakieś rozwiązanie tego problemu. W każdym razie warto pogadać i próbować. To nic nie kosztuje a może się udać ;-)
    Dzięki Wirginia :-*

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Lena :) może się uda, a za jakim mieszkaniem się rozglądacie? :)

• Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 pokoje a narazie stać nas tylko na 2 maleńkie. To trochę mało bo nasze słonko jeszcze będzie. Ja nie muszę mieć stanu deweloperskiego ale jak tak się rozglądam za ofertami z drugiej ręki to wychodzi na to samo. Jest jakaś opcja ale trzeba to dobrze rozegrać. Może chwilę poczekać... I trafić na odpowiedni czas.

Właśnie mój mąż na chwilę wpadł do domu i pojechał do Wrocławia. Widzieliśmy się niecałe 20 minut ;-)

Wirginia lubi tę wiadomość

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda minuta jest ważna! :)

My też mamy 3 pokoje, od początku takiego szukaliśmy. Nie są duże, ale marzyla nam sie sypialnia i pokoj dla dziecka :) Z tym że kupiliśmy ruinę do całkowitego remontu. Było dużo nerwów, ale jakoś poszło :D mamy nawet takie zabawne zdjęcie porównanie podczas remontu i po, i naprawdę jesteśmy dumni że tyle sami zrobiliśmy :) a każdy nam powtarza że super że mamy ten 3 pokoik właśnie dla Małej. Wkleje tu zdjęcie jak Będzie gotowy już tak całkowicie :) malusi ale dla jednego dziecka wystarczy :D

• Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odkryłam,że cały dzień mam takie samo ciśnienie 130/85 i nawet wiem dlaczego.Położna która jest dziś na zmianie mierzy mi je w dziwny sposób.Zakłada mankiet,przykłada leciutko dwa palce do nadgarstka (nie jest napewno w stanie nic wyczuć) i bez stetoskopu mierzy pompując tylko do 100.Ciekawa metoda.Cały oddział obskoczyła w 5 minut.Żałuję,że nie wzięłam swojego aparatu tak dla kontroli.
    KTG z kolei kiedy mi założyła te pasy i nie chciały dobrze przylegać to kazała dociskać ręką całe 40 min zamiast założyć jeszcze raz.
    Przykłada się kobietka do pracy,nie ma co.Na szczęście zaraz zmiana i może doczekam się porządnego pomiaru.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena - pracuje tam już 7 lat i szefowie czekają na mnie z otwartymi ramionami. Tylko powiedzieli mi ze podczas macierzynskiego nie mogą podpisać ze mną nowej umowy. Nie wiem ile w tym prawdy ale przecież błagać nie będę.

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
‹‹ 435 436 437 438 439 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ