X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z cyklu rzeczy glupich, ktore matki robia to mam za soba podawanie kaszki z smoczkiem z za mala dziurka. Kaszka z butli taka troszke rzadsza, a na razie karmie go albo u siebie na kolanach albo opieram na pollezaco o poduszke tak jak witaminki mu podaje.

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruby wrote:
    My bioderka poza szpitalem to dwa razy, raz już byliśmy , a 23 lutego drugi raz. Bioderka mamy podobno idealne.

Aphrodita myślę , że dobry wybór z tym znieczuleniem :) powodzenia jutro!

Polin a u nas na odwrót , mały pił z dwójki już jakiś czas i ładnie, a nagle jakoś mu to nie wychodzi , leje się mu po całej buzi i marudzi, wróciliśmy zatem do 1 :D

U nas dość długo był na 0, bo z 1 mu ciekło strumieniami. Potem stopniowo 1, 2 zaakceptował, potem znowu powrot do 1 tak jak u Ciebie i teraz wciąga już z 3 - zobaczymy czy już na stałe :-P

Ruby lubi tę wiadomość

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • AgnieszkaG Znajoma

Wysłany: 6 lutego 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!

Przepraszam za SPAM, ale wiem że nie wszystkie z Was zaglądają na "bazarek", a w moim poście (abstrahując od sprzedaży) możecie znaleźć informacje, które jako rodzicielki powinnyście posiadać.

Wielu rodziców zastanawia się jaki "kolejny" fotelik wybrać dla swojej pociechy, w końcu wozimy w nim najcenniejsze co mamy. Kiedy my stanęliśmy przed podobnym dylematem, nie patrzyliśmy który ładniejszy tylko zapoznaliśmy się z wynikami badań i opiniami naukowców dostępnych w internecie - chcieliśmy, żeby nasze dziecko było bezpieczne.
    Okazało się, że dzieci wożone tyłem do kierunku jazdy do około 5rż dużo rzadziej (prawie pięciokrotnie) ulegają obrażeniom śmiertelnym w wyniku zderzenia czołowego (a takich mamy najwięcej na drogach) - tak wynika z porównania wypadków na drogach choćby w Niemczech, gdzie dzieci wożone są dowolnie (specjalnie podaję przykład dróg zachodnich, bo nasze wyglądają jak wyglądają) do wypadków w Skandynawii, gdzie dzieci obligatoryjnie wożone są tyłem do kierunku jazdy do 5rż. Dlaczego? Widzieliście na pewno testy zderzeniowe i to, co się podczas nich dzieje z głowami manekinów siedzących przodem i tyłem do kierunku jazdy. Mięśnie szyi i karku nie są u dzieci tak mocne jak u dorosłych, nie są w stanie w wystarczający sposób ochronić kręgosłupa w sytuacjach tak ekstremalnych jak przeciążenia powstałe podczas zderzeń - one powodują, że kręgosłup na odcinku szyjnym zostaje przerwany. Wszystkie te informacje możecie potwierdzić szukając w Google - w końcu ja też je stamtąd mam.

Dlatego wybraliśmy jedyny dostępny w 2013r na polskim rynku fotelik, który był montowany tyłem do kierunku jazdy - Maxi Cosi Mobi 9-25kg. Moje dziecię już z niego wyrosło, więc jest do sprzedania.

7a2aa51185e0a740med.jpg

4fac252c2f9f4917med.jpg

Jeżeli chcecie dowiedzieć się o foteliku czegoś więcej, zapraszam na stronę
    https://www.olx.pl/oferta/maxi-cosi-mobi-9-25kg-CID88-IDkb40U.html

Pozdrawiam Was serdecznie, niech się Wam latorośle zdrowo chowają!

• małamama Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka mamusię:-)
    Polin u nas trochę lepiej bo kaszel Minolta ale katar dalej jest, i mam problem bo ma mieć szczepionkę na pneumokoki we czwartek, już jest zamówiona w aptece, a tu chyba nic z tego nie będzie bo jak ma katar to ja ominie. 20 następne szczepienie.
    Co do mojego brzucha to brzuch mnie pobolewa po tym nieszczęsnym cc, @jeszcze nie było i pewnie będę miała wywoływana.

Rehabilitacja w ośrodku jeszcze przed nami ale w domu sama już ćwiczę moja kluske. Swoją drogą waży już 5500g. Wszystko co możliwe łapie i pcha do buzi, teraz szaleje na macie edukacyjnej, a od dwóch dni zaciska się i wola tylko buuu..:-)

Mysza z tą pielucha to lepiej teraz póki jeszcze nie siada dziecko bo wygodniej i łatwiej, na pewno szybko wszystko się unormuje. My byliśmy raz na bioderka wszystko było ok ale w marcu mamy znów kontrolę rutynowa, tak jest u nas.

Powiedzcie mi kiedy zaczynacie rozszerzać dietę maluszkiem?? Ponoć jak się zacznie powoli wprowadzać dietę to kolki szybciej mijają. U mojej siostry się też sprawdziło tylko ona nie miała wyjscia akurat.

klauuudia lubi tę wiadomość

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś kończymy 3 miesiące :)

U nas była tylko jedna kontrola bioderek wszystko było w porządku także nie kazali powtórzyć.

Jesteśmy po próbowaniu marchewki bardzo małemu smakowała wszystko brudne wokół hehe :)

Mam już 3 okres po porodzie i jest masakra leje się ze mnie jak cholera wiadro mogę normalnie podstawić :(

małamama lubi tę wiadomość

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamama a czemu nie miała wyjścia jeśli mogę spytać?

Ja postanowiłam małemu wcześniej delikatnie stopniowo wprowadzać nowe produkty. Zaczęłam od marchewki :) i wszystko w porządku mały zaczął częściej kupki robić i z większą łatwością :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 18:09

manda21 lubi tę wiadomość

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez powoli sie przymierzam do rozszerzania diety, ale chyba jeszcze poczekam chwile bo jednak Kalinka jest odrobine przedterminowa i kaza ja traktowac jak poznego wczesniaka. Bedziemy na szczepieniu pod koniec miesiaca to podpytam lekarza.

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamama dobrze, że już po kaszlu. Katar też sobie pewnie niedługo pójdzie :-)

Ja chciałam zacząć jak najwczesniej z rozszerzaniem, ale w końcu poczekam do 5 miesiąca. Chciałam ogólnie pominąć etap papek i rozszerzać metodą BLW, ale to tego Bąbel musi stabilnie siedzieć. Na pewno poczekam, aż mały bardziej zaakceptuje łyżeczkę, bo jak narazie nie jest na to gotowy.

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka zdecydowanie wolała blw. Z zupami była masakra. Często musiałam jej przerabiać na placuszki. Ja zacznę pewnie w 6 miesiącu. Zobaczymy co pediatra powie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 18:40

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z rozszerzaniem diety jeszcze z miesiąc poczekam i chcę zacząć od kaszki na mm,potem warzywka.

Aphrodita jak się czujesz po zabiegu.? Jesteś już w do domu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 17:59

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jestem już w domu. Dzieki. Dzisiaj wyszłam. Ale cyrk na kółkach.
    Miałam narkoze. Musiałam leżeć całą dobę na pooperacyjnej. A dzisiaj pan doktor mi mówi że okazało się że nie było już kamienia. Wyciągnęli mi tylko cewnik. A taki zabieg można spokojnie zrobić na szybko w zabiegowce. Takie to nasze polskie leczenie. Zamiast zrobić mi jeszcze jedno zdjęcie RTG aby się upewnić to takie buty. Niepotrzebnie w tym szpitalu byłam i jeszcze narkoze miałam. Dzisiaj muszę jeszcze ściągać mleko i wylewać. Dopiero jutro mogę karmić.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Madziach Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klauuudia sto lat dla maluszka:) to między chłopakami jest tylko dwa dni roznicy;)
    u nas 6100 na liczniku wagi.

Dziewczyny co ja się nastresowałam wczoraj chrzcinami to sobie nie wyobrażacie. Ale Młody zachował się jak facet i nawet jak ksiądz pół litra (dosłownie) wody święconej wylał to nawet nie zapłakał;) z ciekawostek chrzestna mi dziecko lewą ręką pobłogosławiła...

U nas jedno badanie bioderek po 4-6 tyg od urodzenia i następne za 10tyg. A jak coś nie tak to po czterech tyg. I właśnie nie wiem czy na dwóch sie kończy czy po pół roku następne, bo koleżanki mi mowily ze mialy jeszcze trzecie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2017, 20:04

klauuudia lubi tę wiadomość

• Madziach Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza trzeba pilnować tych bioderek teraz bo dziecko cierpi. Później te szyny to jedno wielkie okropieństwo. Teraz czym szerzej maluch ma nóżki tym lepiej dla niego.

• picollina Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2017, 02:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwsze badanie bioderek jest od razu po porodzie w szpitalu i jak nie ma wskazan to dopiero po 12 tyg. My juz po wizycie, bioderka na piątkę i tyle w tym temacie. Ale rzeczywiscie lepiej teraz ustabilizować zanim dziecko sie nie przemieszcza. A nam lekarz mówił ze szczegolnie wazne te bioderka u dziewczynek zeby potem nie byli problemow z miednica, nozkami no i w przyszłości np. z noszeniem ciąży właśnie :-)

f2wl2n0a4zwzr8gi.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klauuudia wrote:
    Malamama a czemu nie miała wyjścia jeśli mogę spytać?

Ja postanowiłam małemu wcześniej delikatnie stopniowo wprowadzać nowe produkty. Zaczęłam od marchewki :) i wszystko w porządku mały zaczął częściej kupki robić i z większą łatwością :)

U mojej siostry dzieciątko miało w koło uczulenie, i nie przybierała na wadze, mleka zmieniali, leki i nic. W koło wysypka, kolki, podejrzenie skazy białkowej i cuda na kiju. Co to dzieciątko się nameczylo a moja siostra razem z nim to szkoda gadac. Więc żeby dziecko rosło i przybierała na wadze, to po drugim miesiącu jadło królika że słoiczków bo rzadne mleko nie wchodziło w grę. Z piersią miała ten sam problem co ja dziecko nie łapalo piersi. I właśnie po zmianie diety dziecku minęły kolki, i powoli wszystko się normowalo.

Ja się jeszcze wstrzymam z rozszerzeniem.

Mojego szkraba znów coś pokasluje cholera, a myślałam, ze minie nam wszystko. A tu dzień przerwy i znów. Kaszle ja może że 3 albo 4 razy w ciągu dnia, ale mimo wszystko jednak kaszle.:-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 08:50

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj mały tez tak pokaslywal ok 2 miesiąca i pediatra powiedziała ze może się jeszcze czyśzcza drogi oddechowe i to nic :) iw sumie po kilku dniach przeszło a plucka osluchiwala i były czyste :)

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to rzeczywiście siostra nie miała za łatwo :( najważniejsze że poradzili ale masakra.

Ja postanowiłam to wszystko wcześniej zrobić bo mały z dnia na dzień mi coraz mniej wypijal mleka eehh :( i się denerwowalam ze je za mało do pediatry juz nie chciałam iść bo ona już mnie wkurza nic nie pomoże. A tak jak jadł juz 800-900 tak z dnia na dzień to spadało do 500-600 wydało mi się to trochę nienormalnr a oprócz tego zależało mi żeby przybieral na wadze bo urodził się maciupenki i bałam się ze całkiem przestanie przybierać albo wręcz chudnąć. Dlatego postanowiłam małymi kroczkami wprowadzać coś nowego i obserwować jak reaguje... Do tej pory jest dobrze :)

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzis byla polozna na patronazu (po 3 miesiacach od poprzedniej wizyty :P) i pytalam sie co z rozszerzaniem diety. Powiedziala ze w 5 miesiacu moge zaczynac od deserkow- owocow, soczkow, potem po kolei wprowadzac warzywa, obiadki, kaszki. Troche sie zdziwilam bo najpierw slyszalam ze najlepiej zaczac od warzyw potem dodawac owoce. A jak Wy myslicie ? Mozna to i to czy najpierw warzywa/ owoce ?

U mnie Kalinka znowu bardzo malo je. Przerwy miedzy butelkami ma spore i wypija niewiele.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 12:56

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • picollina Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kiedys pediatra mowila ze dziecko jednego dnia zjada wiecej a drugiego mniej, podobno u malych dzieci liczy sie bilans tygodniowy ile zjada. To tak jak z doroslym jednego dnia masz apetyt a innego nie

f2wl2n0a4zwzr8gi.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza a ile wypija tak mniej więcej?

Picollina jeszcze jak by to było tak ze jednego dnia zje więcej drugiego mniej to ok ale on mi po prostu je coraz to mniej :(

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
‹‹ 711 712 713 714 715 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ