X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Dziewczyny jaki magnez na skurcze bierzecie? Jaka dawka?
    Aspargin 3x1

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie czesto skurcze lapia brzuch twardnieje tak po cichu czekam do donoszonej, I niech wylazI :-)
    Geatulacje dla rozpakowanych
    Ja tez jestem czynnym kierowca mojej starszej corki

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy Wy macie lub planujecie kupić nawilżacz do pokoju niemowlaka?

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • K@sia Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawilżacza nie kupuje bo mam duża wilgotność w domu
    Co do magnezu to w ogóle nie brałam.
    Ja bez auta ani rusz mieszkam w miasteczku w którym nie ma komunikacji miejskiej także wszędzie samochodem czy dziecko do przedszkola czy zwykle zakupy zrobić to bez auta się nie obejdzie. Dużo jeżdżę ale tez nie mam za bardzo możliwości żeby mąż mnie woził bo w pracuje we Wrocławiu i zanim wróci to już prawie 19 wiec całe dnie jestem sama. Mam nadzieje ze skurcze nie przyjdą jak będę za kierownica ...

mhsv3e5eau6hps3u.png
  • Natalala Ekspertka

Wysłany: 14 października 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia nawilżacza na razie nie mamy ale myślę ze warto zainwestować bo teraz sezon grzewczy to i powietrze przesuszone a sucha sluzowka to nic dobrego.

Kasia mam podobnie. Maz z pracy wraca przed 18 a tak caly dzien jestem sama. Za sciana teściowie ale bez prawa jazdy :)

f2w33e3k8e2wdta9.png
  • Eljotka Koleżanka

Wysłany: 14 października 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalonia wrote:
    Dziewczyny a czy Wy macie lub planujecie kupić nawilżacz do pokoju niemowlaka?

My kupiliśmy nawilżacz. Na początku trochę z myślą o nas bo bardzo mieliśmy sucho w mieszkaniu. Wybraliśmy eldom model nu5 miał dobre opinie, a cena była korzystna. Na pewno lepiej sie nam oddycha. Tylko używamy go w pokoju połączonym z innym pokojem i mam wrażenie ze to trochę za duza przestrzeń. Napewno w małym pomieszczeniu lepiej by sie sprawdzał.

atdci09kde76ba3r.png
  • Xaxa Autorytet

Wysłany: 14 października 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej, chwilę mnie nie było i widzę, że zaczęło się rozpakowywanie :) gratulacje! Mnie będzie czekać pewnie wywoływanie...

Ostatnio był temat engerixa to chciałam powiedzieć że mi w przychodni powiedzieli, że rodzinny nie wystawi recepty i mam po porodzie kombinować u pediatry z zaświadczeniem o urodzeniu dziecka... Jak to będzie to nie wiem w końcu :(

km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2017, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam poród :)
    13.października urodziłam przez cc córeczkę w 35 t + 5 dniu ciąży, leżałam od wtorku na patologii ciąży ze względu na skoki tętna małej w ktg i po kilku dniach obserwacji i zanotowaniu kilku takic spadków w piątek po całodziennej obserwacji ktg i podaniu oksytocyny, żeby sprawdzić reakcję dziecka na skurcze, wieczorem zdecydowali się doktorowie na cięcie cesarskie.
    Moja córeczka na razie jeszcze jest obserwowana na neonatologii, ważyła w momencie narodzin 3365 g, mierzy 54 cm :) mam nadzieję, że dziś już mi ją zachłanni neonatolodzy u pediatrzy oddadzą :)

Miałam przczucie, że moja ciąża się skróci o kilka tygodni, ale tak ze 2 tyg jeszcze myślałam, że się poturlam, a tu taka niespodzianka..
    Tak więc laski, pakujcoe torby i w miarę możliwości nie prowadźcie auta, bo na tym etapie nie znamy dnia ni godziny, gdy nasze maluchy postanowią się z nami zobaczyć :)

Katalonia, Li87, Flara, abiolek, KasiaHaBe, sonia86, Alma84, wichrowe_wzgórza, K@sia, Jooozefka, Anulka0407 lubią tę wiadomość

• zuzik88 Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    13.października urodziłam przez cc córeczkę w 35 t + 5 dniu ciąży, leżałam od wtorku na patologii ciąży ze względu na skoki tętna małej w ktg i po kilku dniach obserwacji i zanotowaniu kilku takic spadków w piątek po całodziennej obserwacji ktg i podaniu oksytocyny, żeby sprawdzić reakcję dziecka na skurcze, wieczorem zdecydowali się doktorowie na cięcie cesarskie.
    Moja córeczka na razie jeszcze jest obserwowana na neonatologii, ważyła w momencie narodzin 3365 g, mierzy 54 cm :) mam nadzieję, że dziś już mi ją zachłanni neonatolodzy u pediatrzy oddadzą :)

Miałam przczucie, że moja ciąża się skróci o kilka tygodni, ale tak ze 2 tyg jeszcze myślałam, że się poturlam, a tu taka niespodzianka..
    Tak więc laski, pakujcoe torby i w miarę możliwości nie prowadźcie auta, bo na tym etapie nie znamy dnia ni godziny, gdy nasze maluchy postanowią się z nami zobaczyć :)
    Gratulacje:)
    Dużo zdrowia dla pociechy i odpoczynku dla Ciebie.

Ja codziennie rano zastanawiam się z to dziś, ale na razie cisza.

relg3e5eqby9gulb.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    ....

Gratulacje,
    Dobrze że byłaś pod obserwacja, ja się właśnie martwię że w sumie nie wiem czy na pewno z małą wszystko ok, u giną KTG nie mam, jedynie USG. KTG w szpitalu w którym chcę rodzić robią od 38 tyg - oczywiście mówię o takim bez wskazań, bo gdyby działo się coś niepokojącego to zrobią zawsze. No ale jakoś dziwnie jechać i ściemniać ze coś jest nie tak tylko by zrobili wcześniej KTG.
    No nic, jutro będę u lekarza to podpytam się czy jest sens jechać wcześniej na KTG.

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • abiolek Ekspertka

Wysłany: 15 października 2017, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje ;) duza coreczka moja 3300 i 54 miala w 41tc ;) duzo zdrowia.

Flara pewnie sprawdzaja Ci tetno dziecka na wizytach??

Przynajmniej u mnie tak, KTG tez dopiero na nastepnej wizycie czyli po 38tc... Mysle ze jakby bylo cos niepokojacego to pewnie zrobiliby wczesniej. Poza tym dla mnie KTG to meczarnia byla w 1-szej ciazy, bo nie umialam nigdy wylezec... a czasami trzeba bylo powtozyc i znowu... ;)

iv09zbmht7lql7n7.png
    iv09zbmh8k0pbvy8.png
  • sonia86 Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja ktg mam robione u położnej środowiskowej od 25 t.c. na każdej wizycie, wcześniej raz w miesiącu, teraz co dwa tygodnie. Też zainwestowaliśmy z mężem w oczyszczacz powietrza z funkcją nawilżania, włączamy głównie na noc i dzięki temu budzę się bez zapchanego nosa i suchego gardła, u nas też pali się w piecu, więc taki gadżet, mimo że nienajtanszy jest jak najbardziej przydatny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2017, 09:48

3 lata starań, niepłodność idiopatyczna
    Wrzesień 2016 - punkcja, hiperka, 3 mrozaki
    Luty 2017 transfer blastki 2aa.....
    f2wli09k3u36asu6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w zasadzie też nie mieliśmy wskazań do częstszego czy szybszego ktg - chodzę prywatnie do lekarza i też mam tam położną, i jest przyjęte, że pierwsze ktg robią w 34.tygodniu, następne w 36, 37, 38 i potem co 2 dni. W sumie fart, że akurat we wtorek ten spadek moja mała miała podczas ktg u mojego lekarza i dzięki temu skierował mnie na obserwację tętna do szpitala, i w sumie w szpitalu też w większości te odczyty wychodziły okej, dopiero na ciągłym zapisie przez 12h się ujawniło, że najlepiej to będzie ją wyciągać już.

• Katalonia Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie miałam pytać jak wykryli skoki tętna u małej. W takim razie zapisze się na Ktg u położnej.

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sonia też mamy oczyszczacz. Kupiliśmy jak się urodziła córka, bo miała problemy z zatkanym nosem. A przy 2 tygodniowym dziecku to masakra, bo taki maluch nie umie oddychać ustami.

Jeden z najlepszych zakupów jakie były ;)

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Eljotka Koleżanka

Wysłany: 15 października 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Mol gratulacje! Duza córeczka jak na ten tydzień.

Ja jeszcze nie miałam Ktg i właściwie u lekarza w gabinecie go nie ma. Jutro mam wizytę nie mogę sie doczekac!

Dzisiaj od 4 mam bóle podbrzusza jak na miesiączkę.. mam nadzieje ze cos sie rusza

abiolek lubi tę wiadomość

atdci09kde76ba3r.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to faktycznie dobrze się złożyło że wykryli ten spadek podczas rutynowego KTG.
    U mnie oczywiście tętno i przepływy są sprawdzane na wizycie, ale to nie to samo co monitoring na KTG przez kilkanaście minut albo i dłużej.
    No nic jutro podpytam na wizycie czy zgłosić się gdzieś wcześniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2017, 12:23

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • abiolek Ekspertka

Wysłany: 15 października 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja corka miala arytmie 1ciaza, lekarz wykryl to na wizycie w 35tc. U mnie badanie tetna trwa dluzej jakies kilka minut, wiec wydaje mi sie ze da sie wykryc nieprawidlowosci ;) ale wiadomo, jak ktos sie stresuje to lepiej sobie sprawdzic ;)

iv09zbmht7lql7n7.png
    iv09zbmh8k0pbvy8.png
  • K@sia Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Mol gratulacje! Duża dziewczynka jak na 35 tc jak ma na imię córeczka? :) kurczę piszecie o tym ktg a ja nie miałam i chyba nie będę mieć bo ja do mojego gina prywatnie przychodzę także u niego nie ma badania ktg ani mi noe zlecał zrobienie sama nie wiem... a wizytę dopiero mam 23.10 czyli późno nie wiem niby mówi ze wszystko dobrze na wizytach ale obawiam się teraz czy tętno Ok i w ogóle.
    A co do porodu to zaczynam mieć wizje ze tez przenoszę i będzie cesarka bo jak mnie coś wcześniej pobolewało w dole brzucha tak teraz nic. Dziecko wierci się ale nic mnie nie boli.
    Dzisiaj piękna pogoda byłam na spacerze z rodzinka w sumie nie daleko ale tak się zmęczyłam ze myśle tylko o spaniu nie mam na nic siły a moja 4 latka to taki żywioł ze może cały dzień biegać bawić się szaleć gadać śpiewać i krzyczeć a wieczorem powinna paść ze zmęczenia a po kąpieli wieczornej dostaje nowego życia i zasypianie samo trwa godzinę

abiolek lubi tę wiadomość

mhsv3e5eau6hps3u.png
  • zuzik88 Autorytet

Wysłany: 15 października 2017, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K@sia wrote:
    Pani Mol gratulacje! Duża dziewczynka jak na 35 tc jak ma na imię córeczka? :) kurczę piszecie o tym ktg a ja nie miałam i chyba nie będę mieć bo ja do mojego gina prywatnie przychodzę także u niego nie ma badania ktg ani mi noe zlecał zrobienie sama nie wiem... a wizytę dopiero mam 23.10 czyli późno nie wiem niby mówi ze wszystko dobrze na wizytach ale obawiam się teraz czy tętno Ok i w ogóle.
    A co do porodu to zaczynam mieć wizje ze tez przenoszę i będzie cesarka bo jak mnie coś wcześniej pobolewało w dole brzucha tak teraz nic. Dziecko wierci się ale nic mnie nie boli.
    Dzisiaj piękna pogoda byłam na spacerze z rodzinka w sumie nie daleko ale tak się zmęczyłam ze myśle tylko o spaniu nie mam na nic siły a moja 4 latka to taki żywioł ze może cały dzień biegać bawić się szaleć gadać śpiewać i krzyczeć a wieczorem powinna paść ze zmęczenia a po kąpieli wieczornej dostaje nowego życia i zasypianie samo trwa godzinę
    Mi lekarz zlecił ktg 1 x tydz od 36 tc ze względu na cukrzycę ciążowa. Diabetolog zalecił od 38 tc ci 2 dni co jest nie wykonalne w moim przypadku, bo mam 50km do szpitala do poradni patologii ciąży czynnej do 14, a poza tym mąż chodzi do pracy i nie ma mnie kto wozić, a od 36 tc odpuściłam prowadzenie samochodu. Rozmawiałam z położna i powiedziała, że jak czuje normalnie ruchy to nie ma sensu co 2 dni jeździć na ktg. Jakby jednak dziecko było mniej ruchliwe niż zwykle to się zgłosić do najbliższego szpitala i tam mają obowiązek wykonać kto o każdej porze.
    Moja koleżanka w zeszłym roku nie miała w ogóle ktg, urodziła w 38 tc dziewczynke SN.
    Bądź pozytywnej myśli:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2017, 19:40

K@sia lubi tę wiadomość

relg3e5eqby9gulb.png
‹‹ 999 1000 1001 1002 1003 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ