Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
A jak wasze dzieci reagują na odwiedzających których nie mają na co dzień? U mnie na teściowa płacz, ale mojego brata toleruje. Może dlatego że się jej nie narzuca? To przejdzie czy trzeba ja uczyć jakoś że to babcia, ciocia....Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
U mnie każda kobieta która się odezwie wyższym głosem powoduje euforię i radość. Mężczyzn się nie boi, ale jest obojętny na ich głos i obecnosc. Po prostu mały flirciarz będzie.3 lata starań, niepłodność idiopatyczna
Wrzesień 2016 - punkcja, hiperka, 3 mrozaki
Luty 2017 transfer blastki 2aa.....
-
nick nieaktualnyMoja starsza miała etap, że płakała na wszystkich a jak przeszło to był etap wszyscy tylko nie mama a mi przykro było. No a po tym już normalnie do każdego chyba, że kogoś długo nie widziała to się bała albo wstydziła.
Młodsza narazie uśmiecha się do wszystkich, ostatnio tylko zaczęła płakać u mojej mamy ale to tylko raz, usiadłam obok i podkówkę zrobiła i u mnie spokój -
nick nieaktualny
-
Wracajac jeszcze do ssania kciuka - ja mam caly czas na mysli intensywne ssanie (tk jak smoczke czy piers), a nie wkladanie paluszkow do buzi w celu poznawania
A tu jest artykul na temat ssania piersi, kciuka czy smoczka - z tej trojcy najgorszy jest jednak kciuk
https://www.hafija.pl/2015/01/piers-kciuk-i-smoczek-czyli-swieta-trojca-ssania.html
Ola tez na razie nikogo sie nie bala, ale ludzie mowia, ze przyjdzie jeszcze okres na banie sie obcych.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Moja na razie do każdego się uśmiecha, jak już się dobrze przyjrzy
Palce pakuje non stop do buzi, gmera wszystkimi, tylko patrzę aż się shaftuje ;] Smoczka jak nie miała tak nie ma, kciukiem się na razie nie interesuje.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualnymadzialenka84 wrote:Wracajac jeszcze do ssania kciuka - ja mam caly czas na mysli intensywne ssanie (tk jak smoczke czy piers), a nie wkladanie paluszkow do buzi w celu poznawania
A tu jest artykul na temat ssania piersi, kciuka czy smoczka - z tej trojcy najgorszy jest jednak kciuk
https://www.hafija.pl/2015/01/piers-kciuk-i-smoczek-czyli-swieta-trojca-ssania.html
Ola tez na razie nikogo sie nie bala, ale ludzie mowia, ze przyjdzie jeszcze okres na banie sie obcych. -
Mój Bartuniu ostatnio tez tak robo ze najpierw sobie ogląda rączkę a później wsadza do buzi ale nie ssie kciuka tylko paluszki cztery wsadza i tak jak Wichrowe, tak daleko aż do porzygu;)
A jak ma zabawkę w ręce to tez pakuje do buzi. Smoczka nie chce, z butelki tez nie chce jeść. A jak śpi to ma odruch ssania, buzia zamknięta ale brodka chodzi od czasu do czasu. Tez tak Wasze dzieci maja jak śpią te bezsmoczkowe ?
A i chciałam zapytać czy Wasze dzieci maja już stały rytm ze spaniem, bo u nas dalej codziennie jest inaczej. Czasem ma 3 drzemki po pół godziny a czasem spi nawet po 3h. Jak dużo pospi to lubi się bawić a jak ma krótkie drzemki to cały dzień marudzi i na raczkach
-
nick nieaktualnyK@sia wrote:Mój Bartuniu ostatnio tez tak robo ze najpierw sobie ogląda rączkę a później wsadza do buzi ale nie ssie kciuka tylko paluszki cztery wsadza i tak jak Wichrowe, tak daleko aż do porzygu;)
A jak ma zabawkę w ręce to tez pakuje do buzi. Smoczka nie chce, z butelki tez nie chce jeść. A jak śpi to ma odruch ssania, buzia zamknięta ale brodka chodzi od czasu do czasu. Tez tak Wasze dzieci maja jak śpią te bezsmoczkowe ?
A i chciałam zapytać czy Wasze dzieci maja już stały rytm ze spaniem, bo u nas dalej codziennie jest inaczej. Czasem ma 3 drzemki po pół godziny a czasem spi nawet po 3h. Jak dużo pospi to lubi się bawić a jak ma krótkie drzemki to cały dzień marudzi i na raczkach
Mamy stały rytm jakoś od miesiąca. Rano po godzinie musi być drzemka, a później jakoś nie kontroluje tych drzemek chyba z 3, a później już śpi na noc 18,19 do 8ej, karmienie o 4,5 -
U nas też harmonogram w miarę stały, ale staram się tego pilnować.
Młody wstaje koło 7, aktywności wytrzymuje między drzemkami 1.5 do 1.45h i po tym czasie Go po prostu usypiam.
Rano śpi w 30-45min, potem w chuscie 1.5h, w wózku 1.5h i po południu 30min. Idziemy spać koło 19.30. Potem mamy dwa karmienia- koło 23 i 3.
Dzieci do 6 miesiąca mają mieć prawo kilka drzemek w ciągu dnia, trwających od 30 min do 2-3h.
Po 16 tyg kształtuje się zegar biologiczny i następuje konsolidacja snu nocnego. Drzemki kształtują się później (właśnie do 6msc) - takie ostatnio czytałam badania.
Jeśli drzemki sa krótkie, to powinno się dziecko położyć wcześniej spac - takie są zalecenia. I tego co tu opisałam staram się trzymać. Odpukac Filip nie jest marudny, prawie nie placze i oby mu tak zostało
Swoją drogą te drzemki mnie wkurzaja i czekam aż zostanie tylko jedna w ciągu dnia!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 14:33
-
nick nieaktualnyYerenia wrote:U nas też harmonogram w miarę stały, ale staram się tego pilnować.
Młody wstaje koło 7, aktywności wytrzymuje między drzemkami 1.5 do 1.45h i po tym czasie Go po prostu usypiam.
Rano śpi w 30-45min, potem w chuscie 1.5h, w wózku 1.5h i po południu 30min. Idziemy spać koło 19.30. Potem mamy dwa karmienia- koło 23 i 3.
Dzieci do 6 miesiąca mają mieć prawo kilka drzemek w ciągu dnia, trwających od 30 min do 2-3h.
Po 16 tyg kształtuje się zegar biologiczny i następuje konsolidacja snu nocnego. Drzemki kształtują się później (właśnie do 6msc) - takie ostatnio czytałam badania.
Jeśli drzemki sa krótkie, to powinno się dziecko położyć wcześniej spac - takie są zalecenia. I tego co tu opisałam staram się trzymać. Odpukac Filip nie jest marudny, prawie nie placze i oby mu tak zostało
Swoją drogą te drzemki mnie wkurzaja i czekam aż zostanie tylko jedna w ciągu dnia! -
nick nieaktualny