Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny rozszerzajace diete przed ukonczeniem 6 miesiaca, jaka byla wasza motywacja? Pytam z ciekawosci, bo u nas po pierwsze pediatra zalecial, zeby czekac, no a ja sama sporo o tym czytalam i znalazlam na przyklad taki artykul i 5 oznak gotowosci.
http://szpinakrobibleee.pl/gotowosc-na-nowe-pokarmy/
Zgodnie z zaleceniami specjalistów od żywienia dziecka na gotowość dziecka do przyjęcia nowych pokarmów składa się 5 elementów:
Zainteresowanie dziecka naszym jedzeniem
Zaniknięcie odruchu wypychania jedzenia z buzi
Umiejętność siedzenia (samodzielnie lub z niewielkim podparciem)
Umiejętność chwytania i wkładania przedmiotów (jedzenia) do ust
Gotowość do nauki żucia i przeżuwania
Czy wasze dzieci spelnialy wszystkie punkty?Czy jednak nie zwracacie na to uwagi?
Jestem ciekawa waszych opini o doswiadczen.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
nick nieaktualnyMoja płacze jak widzi, że ja jem ładnie żuje i mieli językiem i nie wypycha jedzenia. Samodzielnie nie siedzi ale próbuje. Wpycha do buzi gryzaki liczy się? a i wyciąga ręce
A moja motywacja jest taka, że ulewa na potęge a po kaszce ustaje no i jestem mamą uczącą się i mam egzaminy niedługoWiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2018, 16:51
madzialenka84 lubi tę wiadomość
-
Heh, moja to i w 6 nie będzie siedziec, a sadzac specjalnie nie zamierzam. Zainteresowanie jedzeniem to dość ogólnikowe twierdzenie, wydaje mi się że dziecko interesuje się czymkolwiek wszystkim co jest wokół niego, więc i jedzeniem siłą rzeczy. Czekanie aż przestanie wypychac? No nie wiem, a jak przestanie w 8 miesiącu?9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualny
-
Mi pediatra zaleciła wprowadzanie bo młody miał słabe przyrosty ale idzie równo więc widocznie taka jego uroda. Jak widział że cos jem to wręcz chciał mi wyrwać a jak wogole widział jedzenie czy jak coś wyciagalam z lodówki to mlaskal. Więc powoli daje warzywa.
Karmię piersia też i uznałam że dawanie kaszek z mm można zastąpić zwykła manna na wodzie i dodać np owoc. Ale z racji tego że nie jestem w stanie ściągnąć mleka to w razie czego muszę wypróbować mm chociaż na awaryjne sytuację. No niestety pełno sprzeczności
25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
19.11.2017 nasz największy skarb Norbert -
Kiedyś, ktoś na forum polecał sprzedawce Dolce Sonno z allegro odnośnie koszul do porodu. Zamówiłam, i z samych koszul byłam średnio zadowolona, ale zamówiłam też pajace w rozmiarze 56, 62, 68. i powiem Wam że super jakościowo.
Własnie zamówiłam kilka na rozmiar 74. Fajny materiał, po praniu nic się nie dzieje, cieniutkie, na lato idealne (zima zakładałam body pod spód, albo rampersy na górę). i duzy wybór fajnych wzorów. Mam nadzieje że tym razem jakość będzie taka sama
-
My rozszerzamy bo Młody się nie najadał tym pseudo mlekiem Nutramigen - potrafił wypić 1,2 litra na dobę, a wciąż był na 3 centylu..ale on mega ruchliwy, pelza jak oszalały już od dawna myślę że to było za mało kalorii dla Niego.
Kaszki wcina chętnie, owoce też. Warzywa średnio.
Glutenu nie podaję na razie, bo to alergik którego nawet jabłko uczula.
Kaszki je bezmleczne, bezglutenowe, bez cukru. Do picia tylko woda.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2018, 10:03
-
wichrowe_wzgórza wrote:Heh, moja to i w 6 nie będzie siedziec, a sadzac specjalnie nie zamierzam. Zainteresowanie jedzeniem to dość ogólnikowe twierdzenie, wydaje mi się że dziecko interesuje się czymkolwiek wszystkim co jest wokół niego, więc i jedzeniem siłą rzeczy. Czekanie aż przestanie wypychac? No nie wiem, a jak przestanie w 8 miesiącu?
-
Dzieki za odpowiedzi!
No moja jeszcze nie jest taka ruchliwa, a mleka wypija 4 butelki po 150-180 ml, odrobine pociagnie z piersi i dopajam woda.Wczesniej przegotowana,a od wczoraj podaje Cisowianke.
Dzis rano zrobila pierwszy przewrot z pleckow/boczkow na brzuszek! W domu 3 osoby, a nikt dokladnie tego momentu nie widzialWiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2018, 16:16
Katalonia lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
K@sia wrote:Moja córka nie chciała zaakceptować innych rzeczy niż mleko bardzo długo. Kiedy pierwszy raz zjadła porcje warzyw ze smakiem bez wypluwania to miała 10 mc. Nic jej nie było i rosła zdrowo. Do 12 mc podstawa to mleko. Dzisiaj moja córka je wszystko i jest zdrowa. Także moim zdaniem nie ma się co przejmować ze dziecko wypycha jedzenie. Niekiedy jest gotowe w 5 mc a niekiedy w 10. Każdy jest inny9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Wichrowe nie wciśniesz na sile a dawanie na sile tylko daje odwrotny efekt.
Mój Bartuniu ciężko przechodzi ostatnie szczepienie. Dzisiaj tylko rączki i jęczenia. No i praktycznie brak snu co przy moim śpiochu niespotykane. Padł zmęczony dziś o 18 i pewnie przynajmniej do 23 pospi.
Mamyginekolog nie kojarzę. Pewnie z fejsbuka
Ja tez planuje rozszerzać dietę jak synek usiądzie tylko mam nadzieje ze nie będzie to ósmy miesiąc tylko szybciej :p wiecie ja się bardzo przejmowałam przy córce wszystkim ze Np zjadła za dużo albo za mało mleka, ze zrobiła za dużo albo za mało kup, ze nie chciała jeść marchewki czy cokolwiek co jej podawałam. Wszystkim się martwiłam i przejmowałam. Teraz dałam na luz, dziecko wszystko zweryfikuje
-
Czesc dziewczyny u nas juz pół roku minęło my jeszcze nie rozszerzyliśmy diety za ok 2-3tyg bedziemy, karmie piersia i nie mam zamiaru sie spieszyć bo na to przyjdzie czas. Nastawiam sie na sloiczki..dlaczego? 1.jest wiosna i nowalijki..o nie dziekuje 2. Niesamowita wygoda jak dla mnie, sama nid bede w stanie dziecu zapewnic takiej różnorodności, nie mowie o warzywkach i owocach.
Ci u mojego wczesniaka.. chodzimy na rehabilitację bo ma delikatnie obniżone napiecie, ale z tego co mowi rehabilitantka szybko wyrownamy
Jezdzimy w gondoli, poki duza rehabilitantka tez sugerowała aby jak najpóźniej wskoczyc w spacerowke. Ta jak za szybko sie dziecko posadzi przyczynia sie do np. Skoliozy w pozniejszym czasie.
Mlody obraca się z brzuszka na plecy, odwrotnie raczej nie:) no ale na wszystko przyjdzie czas.
W nocy tez czesciej teraz sie budziKatalonia, wichrowe_wzgórza, K@sia lubią tę wiadomość
córa 12 lat i synek.. wszystkie dzieci już są
ponad 3 lata starań, 7tc (*), IUI- nieudane, 2017 naturalny cud -
Katalonia wrote:Ostatnio czytalam wątek podwójne i potrójna szczęścia szukając info o czarnulce i jej chlopakach, wiecie co u nich?
Niewiem na ile mogę napisać ale Krystianek jest zdrowy a Adrianek po wielu przejściach ale także wraca do zdrowia. Będzie miał jakiś jeszcze zabieg na jelitkach ale jest od dłuższego czasu już w domu. Także wszystko jest na.dobrej drodzeKatalonia, Alma84, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość
25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
19.11.2017 nasz największy skarb Norbert