X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kici.kulka wrote:
    Dziewczyny, mam takie głupie pytanie... czy w ciazy mozna jeść makrelę? Mam taką ochote ze mnie skręca :/

Jeśli nie surowa to można. Dziewczyny nie dajmy się zwariować ;)

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti życzę Ci dużo siły i wytrwałości :* jak tylko poznasz wroga będzie dużo łatwiej walczysz. Nie wiem jak u ciebie ale ja po każdym poronieniu szybko się zbierałam i wracałam bardziej zawzieta do starań. Gdy miałam ostatnio ta akcje z pustym pecherzykiem ponad tydzień temu to obiecałam sobie ze będą mnie czyścić nawet i 10 razy ale urodze wkoncu zdrowe dziecko! Tobie także życzę by to niepowodzenie dało ci nowa siłę. Daj sobie czas na żałobę a potem wracaj szybko do starań :) jestem przekonana że jeszcze w tym roku będziesz chwalić się nam na forum 2 kreskami i serduchem :*

Dooti lubi tę wiadomość

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • moremi Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik wrote:
    DZiewczyny na zakupy bujaczków mat i innych macie jeszcze czas :) Z chustą też bym się wstrzymała :) ja byłam starsznie nakręcona na chustę, kupiłam i lezy w szafie bo nie mogłam uzywać, Madzia miała wzmożone napięcie mięsniowe i nam zabroniono.
    Polecam filmiki Pawła Zawitkowskiego na youtubie i pielęgnacji i sposobie noszenia małych dzieci, dotyczy to zaróno dzieci z problemmai z napięciem jak i tych bez (zdrowych). Zoabczycie, że "sposoby" i przyzwyczajenia naszych mam i babć trzeba wyrzucić z głowy :)

Ja mam jutro wizytę i bardzo się denerwuję, na szczeście jutro taki intensywny dzien _ madzia ma szczepienei i wizytę u chirurga wiec może nie będę miała kiedy się stresować :)
    Zaskoczylas mnie. Chustowalam od 6 tygodnia i to właśnie doradca zwróciła uwagę na wzmożone napięcie i asymetrie. Neurolog i fizjoterapeutka uznali, że chustowanie wyrównuje asymetrie i nie przeszkadza w pracy nad napięciem. Warunek był jeden - prawidłowe układanie dziecka w chuście i dokładne dociaganie. Już po dwóch miesiącach zakończyliśmy rehabilitację, ale ponieważ mam fioła na punkcie prawidłowego noszenia i podnoszenia, a także ogólnego rozwoju, to co jakiś czas konsultujemy milowe kroki z lekarzami.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • moremi Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:
    Jeśli nie surowa to można. Dziewczyny nie dajmy się zwariować ;)
    Nie chodzi o surową, ale o sposób wędzenia. Powinna być wędzona na ciepło, a jeżeli nie, to warto ją poddać obróbce termicznej. Podobnie jest z łososiem i wędlinami. Ja łososia wędzonego na zimno daję do zapiekanek, sosów, tarty itp.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • mietata Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 09:18

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata możesz ewentualnie jeszcze najpierw wnosić na górę gondolę z dzieckiem, a później zejść po sam stelaż i wnieść. Ja czasami tak robiłam kiedyś. Nie masz za ciekawej sytuacji w tym temacie, nie wiem co innego można wymyślić bo opcje są nieco ograniczone.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata - to faktycznie masz zagwozdkę. Wózka do stojaka bym nie przypinała, bo to śnieg albo deszcz może spaść. Albo jakaś hołota się nim zajmie.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • ASSA Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie w piękny poniedziałek. U nas cały weekend piękna pogoda dzisiaj też super aż chce się zyć.

Czytam o tych plananch zakupowych i na razie w ogóle nie wiem nic - co trzeba kupić, czy robić pokój dla dziecia czy jak będzie miał z pół roku? Mnóstwo dylematów, a doświadczenia nie mam, podpatrywać też nie miałam kogo.
    Na razie jestem pewna, że chce dostawkę do łożka, bo śpioch ze mnie straszny :) A poza tym błądzę jak we mgle po firmach z wózkami itd.

Mietata jakbym miała żartem zaproponować - kup samochód byle miał wygodny bagażnik i ustaw przed klatką na awaryjnych no ewentualnie wykopcie piwnicę? Zartuje nie za ciekawie to wygląda ale na pewno coś wymyślisz - może faktycznie jakiś sklep czy magazyn blisko domu?

Dziewczyny jak macie z duphastonem, kiedy to gów.. mozna odstawić. Wydaje mi się, że jak mi się samopoczucie psuje to od niego i już chętnie bym go nie jadła?

A i jeszcze czy bierzecie coś oprócz witamin - ja przed ciąża jadłam trochę suplementów, bo mam Hashimoto i gin kazała wszystko odstawić i tak się zastanawiam czy może coś powinnam?

Dooti silna babka z Ciebie myślę, że szybko się podniesiesz i za jakiś czas dasz znać, że jesteś w ciąży. Trzymam kciuki.

Miłego dnia wszystkim :)

8p3oyx8do0sejm7n.png
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ASSA wrote:
    Witajcie w piękny poniedziałek. U nas cały weekend piękna pogoda dzisiaj też super aż chce się zyć.

Czytam o tych plananch zakupowych i na razie w ogóle nie wiem nic - co trzeba kupić, czy robić pokój dla dziecia czy jak będzie miał z pół roku? Mnóstwo dylematów, a doświadczenia nie mam, podpatrywać też nie miałam kogo.
    Na razie jestem pewna, że chce dostawkę do łożka, bo śpioch ze mnie straszny :) A poza tym błądzę jak we mgle po firmach z wózkami itd.

Mietata jakbym miała żartem zaproponować - kup samochód byle miał wygodny bagażnik i ustaw przed klatką na awaryjnych no ewentualnie wykopcie piwnicę? Zartuje nie za ciekawie to wygląda ale na pewno coś wymyślisz - może faktycznie jakiś sklep czy magazyn blisko domu?

Dziewczyny jak macie z duphastonem, kiedy to gów.. mozna odstawić. Wydaje mi się, że jak mi się samopoczucie psuje to od niego i już chętnie bym go nie jadła?

A i jeszcze czy bierzecie coś oprócz witamin - ja przed ciąża jadłam trochę suplementów, bo mam Hashimoto i gin kazała wszystko odstawić i tak się zastanawiam czy może coś powinnam?

Dooti silna babka z Ciebie myślę, że szybko się podniesiesz i za jakiś czas dasz znać, że jesteś w ciąży. Trzymam kciuki.

Miłego dnia wszystkim :)

Ja mam duphaston 3x1 i luteinę 2x1 do końca 1szego trymestru. Niektórzy biorą krócej, a inni nawet jeszcze dłużej - zależy od zaleceń. A lekarz Ci powiedział że do kiedy masz brać duphaston? :)

klz9hdgefsr87l0p.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział że wstępnie Duphaston do 13tc, a Luteinę do 16tc. Biorę w takich samych dawkach co Zuza91, z tym że Lutkę dowcipnie :P

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej nie wyrabiam z glodem. Chodze codziennie na kurs jezykowy od 9-14. Mamy dwie przerwy na jednej jem jablko a na drugiej jakas kanapke. Dzisiaj jak wracalam juz autobusem do domu to myslalam ze sie z glodu rozplacze.

Ja nie biore nic oprocz folika i na taryczce.

MIETATA a moze napisz do administracji coby sie do twojego problemu ustosunkowali. Mozesz tez zebrac w tej sprawie jakies podpisy bo moze w tym budynku jest wiecej osob z podobnym problemem.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • ASSA Przyjaciółka

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gine zapisałam mi tego dużo. Też myślałam, że to do końca pierwszego trymestru ale jak tak myślę to wizytę mam 26 kwietnia i do tego czasu muszę jeść, a to będzie już u mnie 15 tc. No nic to chyba musze wytrwać :)

Ja teraz jem zalecone prenatal uno + na tarczycę. Od 13 tc prenatal duo to też na razie tak zostawię.

8p3oyx8do0sejm7n.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie biorę tyko kwas foliowy i witaminę D. Jutro idę do lekarza to muszę wypytać o jakieś dodatkowe.
    Mam takie pytanie, może któraś się orientuje bo probowałam wyczytać na necie ale tam nie ma konkretów. Czy w 1 trymestrze można używać depilatora elektrycznego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 15:02

Holibka lubi tę wiadomość

• Holibka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata a jest opcja zawieszenia gdzieś na dole czegoś w stylu wieszaka na rowery i tam wieszania stelaża złożonego? Może jakiś miły sąsiad pozwoli na zrobienie kilku dziur koło drzwi?

U mnie kryterium przy wyborze mieszkania była winda i podjazd dla wózków/niepełnosprawnych. Musieliśmy kupić mieszkanie, więc skoro i tak trzeba było wydać te pieniądze, to przynajmniej na coś wygodnego. Wiadomo, że nie zawsze ma się ten wybór.

Moja ciotka zasuwała z wózkiem i w ciąży z drugim dzieckiem na czwarte piętro bez windy, a potem zbudowali dom i z pozostałą dwójką już nie było problemów ;) A figurę ciocia ma do pozazdroszczenia. Myślę że te schody też jej trochę pomogły w tym byciu fit ;)

Ja jem luteinę, zalecona jest 3x1, ale jem 2x1, a czasem tylko 1x1 bo oprócz bardzo delikatnego plamienia na samym początku nie miałam potem nic. Czuję, że mi to po prostu niepotrzebne i na tym etapie nic nie zmienia, bobas już się dobrze usadowił, a moje samopoczucie i wygląd wskazuje że progesteron na pewno nie spada. Do tego euthyrox na tarczycę, pregna plus (wcześniej femibion natal 1) i czasem 2-3 razy w tygodniu folik na wszelki wypadek.

age.png

age.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina099 wrote:
    Ja na razie biorę tyko kwas foliowy i witaminę D. Jutro idę do lekarza to muszę wypytać o jakieś dodatkowe.
    Mam takie pytanie, może któraś się orientuje bo probowałam wyczytać na necie ale tam nie ma konkretów. Czy w 1 trymestrze można używać depilatora elektrycznego?

Raczej można, ja używam i nic mi się nie dzieje, nie znalazłam info o przeciwskazaniach. Tylko kwestia bólu, niektóre kobiety mają bardziej wrażliwą skórę w ciąży. Mi natomiast nie robi różnicy. Boli tak jak bolało, ale spokój na dwa tygodnie. I są jakieś przeciwskazania w przypadku żylaków, które w ciąży u niektórych się pojawiają.
    Nie można na pewno laseru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 15:18

age.png

age.png
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka powodzenia na wizycie :)

I wszystkim innym powodzenia :)

Co do znoszenia wózka - my na szczęście w domu mieszkamy, co prawda na pietrze ale wózek pewnie będzie stał na ganku. Wiec problem odpada.

Dobre rady przyjmę ale wtracania się nie zniese :D mieszkamy z teściami wiec zobaczymy jak to będzie. To moje pierwsze dziecko wiec pewnie i tak będę o wszystko wypytywac.

Mnie na razie nie ciągnie do oglądania rzeczy dziecięcych. Jest to dla mnie zdecydowanie za wczesnie :)

Od którego tygodnia dziecko jest płodem a nie zarodkiem?

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti - trzymaj się dzielnie. Uporaj się ze stratą i wróć ze zdwojoną siła do starań :*

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ASSA - ja już odstawiłam Duphaston tydzień temu. Ale ja dostałam profilaktycznie. Na początku 2x1, później 1x1.

PsotkaKotka - ja też nie wyrabiam z głodem.. Jak z zegarkiem w ręku, co 2 godziny, włącza mi się ssanie, robi mi się niedobrze, zaczyna mnie boleć głowa.
    Lekkie przegięcie, bo głowa jeść nie chce..
    Na szczęście dziś wieczorem czekać będzie na mnie słuszna porcja spaghetti po bolońsku - może się dzieć zapcha i będzie siedział cicho do rana.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana wrote:
    Dobre rady przyjmę ale wtracania się nie zniese :D mieszkamy z teściami wiec zobaczymy jak to będzie. To moje pierwsze dziecko wiec pewnie i tak będę o wszystko wypytywac.

Mnie na razie nie ciągnie do oglądania rzeczy dziecięcych. Jest to dla mnie zdecydowanie za wczesnie :)

Od którego tygodnia dziecko jest płodem a nie zarodkiem?

Ja pewnie też będę wypytywać ;))

Też na spokojnie podchodzę do oglądania dziecięcych rzeczy. Będę na pewno polować na ciuszki na allegro i na wyprzedaże.

Mi info z belly informację o tym, że dziecko jest już płodem pokazuje teraz, czyli w 10tyg.

Lilly_Ana lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 09:18

Holibka lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
‹‹ 123 124 125 126 127 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ