X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Invis Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczyny! :)

Mam pytanie do dziewczyn pod opieką endo- bo mojej bliskiej koleżance wyszło TSH 3,70. Gin skierowała ją do endokrynologa. Endokrynolog zapisał jej leki, skierowania na jakieś badania i USG tarczycy i powiedział ze będą się spotykać co miesiąc do końca ciąży. Czy to normalne postępowanie, takie częste wizyty u endo?

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    Witam nowe dziewczyny! :)

Mam pytanie do dziewczyn pod opieką endo- bo mojej bliskiej koleżance wyszło TSH 3,70. Gin skierowała ją do endokrynologa. Endokrynolog zapisał jej leki, skierowania na jakieś badania i USG tarczycy i powiedział ze będą się spotykać co miesiąc do końca ciąży. Czy to normalne postępowanie, takie częste wizyty u endo?
    Mój endo powiedziała, że widywać się będziemy co 2 miesiące. Mam zrobić usg tarczycy i dodatkowo aTPO i aTG. Powiedziała mi kobieta żeby się nie stresować bo często się zdarza, że takie problemy są u kobiet w ciąży i po regularnym stosowaniu leków się wyrównują. Ważne by nie zwlekać i iść sprawnie na konsultację. Moja endo mówiła, że miała pacjentkę w ciąży z TSH powyżej 100 i urodziła ona zdrowe dziecko.

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy bierzecie jakieś konkretne witaminy? Chodzi mi o takie kompleksowe gotowe już preparaty. Mogłybyście cos polecić? Mi dzisiaj gin powiedziała, ze głównie kwas foliowy, DHA, D3, jod. I do tego racjonalne odżywianie :) Patrzyłam na kilka suplementów. Ale za dużo tego jest ;) i wcale nie maja takiego super składu, żeby pokryć zapotrzebowanie. Wiec misę macie coś sprawdzonego ?

• Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Pregne plus, polecił mi ginekolog, a endokrynolog potwierdził że ten preparat jest ok.

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Femibion 1 bo ma foliany :) (czyli ta łatwiej przyswajalna postać kwasu foliowego; biorę takie ze względu na mutacje mthfr).

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Jaki wy macie śluz w ciąży. U mnie zawsze był kremowy. A od kilku dni mam jakby płodny. . Rozciagliwy i dużo go. .

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • annggela Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Dziewczyny. Jaki wy macie śluz w ciąży. U mnie zawsze był kremowy. A od kilku dni mam jakby płodny. . Rozciagliwy i dużo go. .
    Tez taki mam

czarnulka24 lubi tę wiadomość

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • Zgredek 12 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejne dobre wieści i nowe mamusie-super i witam wszystkie, ktore dopiero dołączyły.

Ja juz od pol h w łóżku. Synek dzis bez drzemki w ciagu dnia więc padł po 19. Zjadlam kolacyje z mężem i oglądam film :-) jutro mają nam przywieźć prysznico-wanne hehe. Jyz widze jak leze i odpoczywam :-P

😇😁😇😇😁
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzynaa wrote:
    Ja biorę Pregne plus, polecił mi ginekolog, a endokrynolog potwierdził że ten preparat jest ok.
    Mnie również przekonuje ten skład. Dziękuje :)

• Invis Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również biorę Femibion Natal 1. Polecone przez genetyka. Oprócz tego że ma kwas foliowy w formie metylowanej to zawiera między innymi wszystkie te witaminy które wymieniłas.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • ASSA Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem prenatal uno zalecenie gine, a po 12 tc prenatal duo. Nie porównywałam tych preparatów ale myślę, żę pewnie wszystkie są w miarę podobne.

Co do śluzu to raczej nie mam - wilgotno ale bez widocznego śluzu.

Do endokrynologa nie chodzę - chorobę mam już 3 lata to wiem jak sobie radzić i moja gine to kontroluje. Moja wityta po diagnozie u endo nic nie wniosła - potwierdziała tylko zalecenia gine i nic więcej.

Doszłam do wnisku, że będę często badać tarczycę, bo lubi mi skakać ale oczywiście dziewczynom, które mają podniesione tsh czy wątpliwości polecam się wybrać do endo.

8p3oyx8do0sejm7n.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annggela wrote:
    Tez taki mam
    O kurczę to aż mi użyło. . Bo ja myślałam że powinien być tylko kremowy i dziś podczas podcierania dużo było tak jakby płodnego przy owulacji ciągnął się i się wystraszyłam że może coś nie tak

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Invis Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pako_mrrr wrote:
    Witam was serdecznie,
    Nieśmiało dołączam.
    Wczoraj miałam USG - serce już jest, a nasze młode wygląda jak glutek, ale to chyba normalne i lekarz mówi, że wszystko ok.
    To totalna niespodzianka, zero starań, ot jedna szalona przygoda i świat wywrócił się nam do góry nogami. Nie myślałam ze będę w ciąży, nigdy o tym nie marzyłam... Lubię dzieci, ale myślałam ze raczej zaadoptujemy. Już 10 lat razem i myślałam że jeszcze długo będziemy my we dwoje i nasze zwierzaki. Los zadecydował inaczej i teraz jestem przerażona bo ciągle myślę czy wszystko tam w środku ok ;/ (też tak macie? ja nie mogę przestać się denerwować, a przecież to bez sensu, bo nie mam teraz na to żadnego wpływu).
    W Czwartek idę na pierwszą wizytę do położnej i od razu będą pierwsze badania.
    Jeszcze nikt nie wie i jeszcze długo nic nie powiem, jak się uda to może nawet do czerwca zatrzymam to info dla siebie (nie cierpię jak ktoś się ze mną pieściusia i nie chcę na razie słyszeć, żadnych pytań i ckliwych historii, a także nie chcę denerwować bliskich, bo jeśli miałoby stać się coś (odpukać) niedobrego, to wolę żeby nikt nie wiedział).
    Loguje się tu, bo w związku z tym że nikomu nic nie mówię, to potrzebuję choć trochę feedbacków że to co się dzieje u mnie jest w miarę normalne :) I przede wszystkim żebym w amoku nie jeździła na sor z każdym bólem brzucha ;P
    Liczę na odrobinę zrozumienia, bo w temacie ciążowym jestem totalnym nowicjuszem.

Witaj :) Podaj proszę przewidywaną datę porodu, wpiszę Cię na naszą listę :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Lilaliean Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mamy serduszko! dzieć nr 2 ma 9,39 mm i wg usg jest 6t5d a wg owu 6t6d więc bardzo w normie. Tylko torbiel nie zniknęła, jest 7 cm na 6 cm dalej ( 3 mm straciła). Dostałam więcej leków i zero seksu i dźwigania żeby nie pękła. Kolejna wizyta 24.04 o 12

Invis, ASSA, agagaga, czarnulka24, annggela, Jooozefka, Penelope lubią tę wiadomość

• Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina099 wrote:
    Czy bierzecie jakieś konkretne witaminy? Chodzi mi o takie kompleksowe gotowe już preparaty. Mogłybyście cos polecić? Mi dzisiaj gin powiedziała, ze głównie kwas foliowy, DHA, D3, jod. I do tego racjonalne odżywianie :) Patrzyłam na kilka suplementów. Ale za dużo tego jest ;) i wcale nie maja takiego super składu, żeby pokryć zapotrzebowanie. Wiec misę macie coś sprawdzonego ?
    Ja biorę Ladeevit - wg mnie ma najlepszy skład z kilkunastu sprawdzanych które można stosować do 12tyg. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2017, 21:36

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • Invis Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilaliean wrote:
    Dziewczyny, mamy serduszko! dzieć nr 2 ma 9,39 mm i wg usg jest 6t5d a wg owu 6t6d więc bardzo w normie. Tylko torbiel nie zniknęła, jest 7 cm na 6 cm dalej ( 3 mm straciła). Dostałam więcej leków i zero seksu i dźwigania żeby nie pękła. Kolejna wizyta 24.04 o 12

Gratuluję :* mam nadzieję że torbielka się szybko wchłonie.

Lilaliean lubi tę wiadomość

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam zalecenie chodzić co miesiąc, to normalne postępowanie, chodzi o to żeby być pod kontrolą.

Witam wszystkie nowe mamuśki z listopada :)

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Hilary Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej dawno mnie nie było ale sporo spraw ostatnio mam, do tego pogoda ładna więc korzystamy ile można na spacery i plac zabaw.

Ja biorę tez Pregnę plus i sobie chwalę, w poprzedniej ciąży też brałam

W ogóle, to rodzina męża już wie o dzidzi :) Została jeszcze moja, ale chyba dopiero w maju wszyscy się zobaczymy.

Witam nowe mamusie :)

klz9p07wk3z5zdsc.png
    klz9krhmmzw6dq0d.png
    qb3ckqi19gcnrf68.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilaliean wrote:
    Gratulacje serduszka :)niech dzidziuś rośnie zdrowo

Lilaliean lubi tę wiadomość

07.06.2019 synek

• annggela Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    O kurczę to aż mi użyło. . Bo ja myślałam że powinien być tylko kremowy i dziś podczas podcierania dużo było tak jakby płodnego przy owulacji ciągnął się i się wystraszyłam że może coś nie tak
    W poprzedniej ciąży tez miałam dużo śluzu.

Dzis mam dzień dobrych wieści , mija siostra 2 lata młodsza jest w ciąży termin na początek grudnia :) u nas dzis przyszły rozliczenia pidatkkwe i mam zwrot akurat jak w lipcu będę leciała do Pl to przeznaczę te kaske na dzidziusia :) dzis przyszedł doppler ale poczekam na wizytę u lekarki to zobaczę gdzie mam szukać :) dzis mój synek skończył 1,5 roku duzy łobuz :* ja odliczam dni do kolejnego usg, jeszcze 22 dni. Prócz kwasu foliowego nic nue biorę. Pojadę za miesiąc do Polski to narobie zapasôw :)

Lilly_Ana lubi tę wiadomość

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
‹‹ 131 132 133 134 135 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ