X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Sandra Es Koleżanka

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IZA92- masc rozgrzewajaca, moze byc Vick?? Juz nie mam sily na te litry kataru:(juz od tygodnia siedze na zwolnieniu, i nic lepiej. ale sprobuje twoj sposob! Dziekuje za rade!
    Vittoriyja gratulacje!! Z tygodnia na tydzien bedzie coraz wyrazniej slychac:)

Vittoriya lubi tę wiadomość

1z65b14.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agapin wrote:
    A czy mogłabym Was prosić o info o badaniu USG genetycznym wykonywanym między 11 a 14 tygodniem? Ostatnio lekarka powiedziała, że trzeba, ale bez żadnych konkretnych informacji..
    Rozumiem, że to się wykonuje u innego lekarza niż prowadzącego? Jest to badanie płatne czy refundowane? Jak z terminami, trzeba się dużo wcześniej rejestrować - tydzień, dwa?
    Jak to wygląda i ile kosztuje?

Przepraszam za - być może - trywialne pytania, ale jestem w tym zielona, do tej pory martwiłam się tylko poronieniami...

Na badaniu genetycznym lekarz bada anatomię i biometrię dziecka. Czy ma wszystkie kończyny, palce, narządy, jak bije serce itp., itd. Badanie genetyczne możesz wykonać u swojego lekarza, jeśli ma certyfikat (niektórzy robią to badanie bez certyfikatu, ale lepiej znaleźć kogoś kto taki certyfikat ma). Moja lekarka nie ma, więc wysłała mnie do innego lekarza z kliniki. Ceny za badanie prywatne się pewnie mocno wahają, u mnie to koszt 350 zł, ale na pewno znajdziesz taniej. Chyba niektóre dziewczyny umawiały się na NFZ, a z terminami raczej załóż, że będzie problem, więc zapisz się jak najszybciej się da.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2017, 17:37

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra Es wrote:
    IZA92- masc rozgrzewajaca, moze byc Vick?? Juz nie mam sily na te litry kataru:(juz od tygodnia siedze na zwolnieniu, i nic lepiej. ale sprobuje twoj sposob! Dziekuje za rade!
    Vittoriyja gratulacje!! Z tygodnia na tydzien bedzie coraz wyrazniej slychac:)

Nie używałam nigdy, ale spróbuj ;) Może pomoże :D Mykam rozgrzać się szybko pod prysznicem, i wskoczyc w polarowy dres, bo mi od poniedziałku ciągle zimno, pomimo tego, że w domu ciepło i jestem poubierana :/

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Na badaniu genetycznym lekarz bada anatomię i biometrię dziecka. Czy ma wszystkie kończyny, palce, narządy, jak bije serce itp., itd. Badanie genetyczne możesz wykonać u swojego lekarza, jeśli ma certyfikat (niektórzy robią to badanie bez certyfikatu, ale lepiej znaleźć kogoś kto taki certyfikat ma). Moja lekarka nie ma, więc wysłała mnie do innego lekarza z kliniki. Ceny za badanie prywatne się pewnie mocno wahają, u mnie to koszt 350 zł, ale na pewno znajdziesz taniej. Chyba niektóre dziewczyny umawiały się na NFZ, a z terminami raczej załóż, że będzie problem, więc zapisz się jak najszybciej się da.
    Dziewczyny to usg prenatalne to co innego niż genetyczne? I też tylko do 14 tyg można wykonać?

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • antonna Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Dziewczyny to usg prenatalne to co innego niż genetyczne? I też tylko do 14 tyg można wykonać?

Z tego co mi wiadomo to jest to to samo ;)

czarnulka24 lubi tę wiadomość

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka myślę, że USG genetyczne i prenatalne to to samo i tak, chodzi o zrobienie go przed 14 tyg.

Co do samego badania - przez USG lekarz mierzy przezierność karkową maluszka i sprawdza czy ma to co ma mieć. U mnie wyliczył: kość nosową, sierp mózgowy, oczka, kończyny, serduszko, zmierzył malucha i poobserwował chwilę.

Koszt badania u mnie prywatnie to 150zł, ja robiłam na NFZ i mimo nienajlepszego sprzętu sama wszystko też widziałam.

Pamiętacie jak pisałam, że bobas szalał i wiercił się podczas badania po dawce cukru (słodkie cappucino z bułką tuż przed wizytą)? Dziś rpzeczytałam że to nawet lepiej jeśli bobas się rusza bo go można lepiej pomierzyć :)

age.png

age.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha czyli na prenatalnych sprawdzają czy dziecko ma wszystkie narządy + dodatkowo czy nie ma podejrzenia zespołu downa ? ?

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Sandra Es Koleżanka

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie tak. Plus jeszcze pare innych chorob genetycznych. A powiedzcie mi tak z ciekawosci- robia to usg dopochowowo czy normalnie?? Zdania sa podzielone

1z65b14.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co za dzień!!!!
    Przyszły wyniki NIFTY, do kliniki jechałam z zaciśniętym żołądkiem i ledwo mogłam oddychać. Starałam się uspokoić dla dobra dziecka, ale chyba nie miałam takiego silnego odruchu stresowego przez ostatnie 10 lat!!

Odebrałam wynik w klinice i normalnie się poryczałam :) wyszłam szybko, żeby nikt nie pomyślał, że coś się stało. Pierwszy raz tak emocjonalnie zareagowałam w związku z ciążą.
    Wynik pozytywny, trisomia 21 szansa 1 na ponad 750 tysięcy, inne trisomie 1 do 2 milionów.
    Myślałam, że zwariuje ze szczęścia, czuję się jakbym dopiero dziś zaszła w ciąże i dziewczyny, nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten test :)

aaaa i pamiętacie jak mówiłam, że w trakcie transferu dopadła mnie myśl, że to na bank chłopiec? Coś takiego jak intuicja istnieje....będzie chłopiec, już na 100% wynik z DNA.

Mąż jeszcze nie wie, kupiłam mu niebieskie śpiochy i sobie otworzy prezencik :)

Ściskam wszystkie mocno i oddalam się na różową chmurkę na której siedzę od kilku godzin :)

Kaczorka, czarnulka24, Invis, Sunshine_111, moremi, ASSA, Charlutek, Mama2kituszek, Zuza2323, wichrowe_wzgórza, Asia_89, afrykanka, Jooozefka, Blondik, Madziula, Justine lubią tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra Es wrote:
    Dokladnie tak. Plus jeszcze pare innych chorob genetycznych. A powiedzcie mi tak z ciekawosci- robia to usg dopochowowo czy normalnie?? Zdania sa podzielone

Ja miałam przez brzuch :)

No Mietata super! Gratki :)

mietata lubi tę wiadomość

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje mietata :)

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra Es wrote:

U mnie było przez brzuch :)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra Es wrote:

U mnie było robione tylko przez brzuch, normalnie.

Mam przed sobą akurat badanie z USG genetycznego pierwszego trymestru, i u nas było sprawdzane tak:

- Wiek ciążowy (czy zgadza się z datą wg daty ostatniej miesiączki bądź daty przypisanej w karcie ciąży jako termin porodu).
    - Rozpoznanie żywego płodu
    - Rozpoznanie czy ciąża jest pojedyńcza, czy mnoga
    - Czynność serca płodu (czy uwidoczniono)
    - FHR (ilość uderzeń serduszka dziecka na minutę)
    - CRL (długość ciemieniowo-siedzeniowa)
    - NT (przezierność karku)
    - Wymiar dwuciemieniowy
    - Przezierność wewnątrzczaszkowa
    - Ductus Venosus Pl (nie mam pojęcia co to :P )
    - Położenie łożyska (na której jest ścianie- tylnej, przedniej, itd)
    - Płyn owodniowy (czy jest w normie)

Markery wad genetycznych:
    - Kość nosowa (czy jest obecna)
    - Przepływ na zastawce trójdzielnej (czy prawidłowy)

Anatomia płodu:
    - Czaszka/mózg
    - Kręgosłup
    - Serce (położenie, wielkość serca, badania prawidłowych napływów do komór w badaniu kolorowym dopplerem; obraz naczyń śródpiersia, również kolorowym dopplerem)
    - Brzuch
    - Żołądek
    - Pęcherz moczowy/nerki
    - Ręce
    - Stopy
    - Gałki oczne, również pod kątem rozszczepu

Chyba tyle :P

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    Dziewczyny, co za dzień!!!!
    Przyszły wyniki NIFTY, do kliniki jechałam z zaciśniętym żołądkiem i ledwo mogłam oddychać. Starałam się uspokoić dla dobra dziecka, ale chyba nie miałam takiego silnego odruchu stresowego przez ostatnie 10 lat!!

Odebrałam wynik w klinice i normalnie się poryczałam :) wyszłam szybko, żeby nikt nie pomyślał, że coś się stało. Pierwszy raz tak emocjonalnie zareagowałam w związku z ciążą.
    Wynik pozytywny, trisomia 21 szansa 1 na ponad 750 tysięcy, inne trisomie 1 do 2 milionów.
    Myślałam, że zwariuje ze szczęścia, czuję się jakbym dopiero dziś zaszła w ciąże i dziewczyny, nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten test :)

aaaa i pamiętacie jak mówiłam, że w trakcie transferu dopadła mnie myśl, że to na bank chłopiec? Coś takiego jak intuicja istnieje....będzie chłopiec, już na 100% wynik z DNA.

Mąż jeszcze nie wie, kupiłam mu niebieskie śpiochy i sobie otworzy prezencik :)

Ściskam wszystkie mocno i oddalam się na różową chmurkę na której siedzę od kilku godzin :)

GRATULUJĘ :* Wpisuję chłopca, chyba już drugiego takiego pewnego póki co chłopaka u nas nie będzie :D Przynajmniej do połówkowych :P

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ten test papa tez tylko do 14tyg ? I byle gdzie można zrobić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2017, 18:23

07.06.2019 synek

• Lilly_Ana Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    Gratuluję chłopca <3

Córeczka 16.12.2018 <3

Starania od listopada 2019.

Starania od maja 2014.
    Aniołek 10tc [*] 11.04.2017
    Aniołek 6tc [*] 5.12. 2017
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata

To swietna wiadomosc! Ja wlasnie za chwile jade do laboratorium na to badanie. Ile czekalas na wyniki? U mnie sie czeka 5-7 dni roboczych.

Ja przeczuwam u siebie dziewczynke, ciekawe czy sie sprawdzi.

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    U mnie było robione tylko przez brzuch, normalnie.

Mam przed sobą akurat badanie z USG genetycznego pierwszego trymestru, i u nas było sprawdzane tak:

- Wiek ciążowy (czy zgadza się z datą wg daty ostatniej miesiączki bądź daty przypisanej w karcie ciąży jako termin porodu).
    - Rozpoznanie żywego płodu
    - Rozpoznanie czy ciąża jest pojedyńcza, czy mnoga
    - Czynność serca płodu (czy uwidoczniono)
    - FHR (ilość uderzeń serduszka dziecka na minutę)
    - CRL (długość ciemieniowo-siedzeniowa)
    - NT (przezierność karku)
    - Wymiar dwuciemieniowy
    - Przezierność wewnątrzczaszkowa
    - Ductus Venosus Pl (nie mam pojęcia co to :P )
    - Położenie łożyska (na której jest ścianie- tylnej, przedniej, itd)
    - Płyn owodniowy (czy jest w normie)

Markery wad genetycznych:
    - Kość nosowa (czy jest obecna)
    - Przepływ na zastawce trójdzielnej (czy prawidłowy)

Anatomia płodu:
    - Czaszka/mózg
    - Kręgosłup
    - Serce (położenie, wielkość serca, badania prawidłowych napływów do komór w badaniu kolorowym dopplerem; obraz naczyń śródpiersia, również kolorowym dopplerem)
    - Brzuch
    - Żołądek
    - Pęcherz moczowy/nerki
    - Ręce
    - Stopy
    - Gałki oczne, również pod kątem rozszczepu

Chyba tyle :P
    Invis a tam na te badania trzeba wziąść ze sobą kartę ciazy czy oni dają?

07.06.2019 synek

• mietata Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekałam 9 dni, tyle podobno jest maksymalnie, więc może wyniki były wcześniej, ale tam trzeba dzwonić. Wolałam nie denerwować się codziennie dopytując więc odczekałam te 9 dni :)

w sobotę idziemy na usg, to już na luzaku żeby mąż sobie popatrzył bo nie widział jeszcze dziecia na żywo (kurde to już nie jest obojnacki dzieć tylko synek ;) Pappa też robię, jak już dają w pakiecie to why not :)

moremi lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka24 wrote:
    Invis a tam na te badania trzeba wziąść ze sobą kartę ciazy czy oni dają?

Tak, trzeba mieć raczej kartę ciąży ze sobą. Ode mnie ten lekarz brał kartę na chwilę. Zresztą kartę ciąży dobrze jest mieć zawsze przy sobie :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
‹‹ 208 209 210 211 212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ