X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    A mnie strasznie korci, żeby gdzieś polecieć na kilka dni.
    Wczoraj przeglądałam loty i np. do Norwegii są za grosze dosłownie, a zawsze chciałam chociaż troszkę Norwegii zobaczyć

Holibka,

Jesli nie masz zadnej rodzinki czy znajomych w Norwegii, zeby sie zatrzymac, to rozwaz ten kierunek, bo moze bilety sa tanie, ale wszystko (typu noclegi, jedzenie) sa baaardzo drogie.

Holibka lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• moremi Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dianna wrote:
    Kurcze jak to dobrze że mamy to forum - to moja pierwsza ciąża i sporo fajnych tematów jest poruszanych, bardzo przydatnych! to że chusty są nieodpowiednie dla niemowlaków, istnieją detektory tętna dla płodów czy że wózki typu 3w1 są ciężkie i lepiej zainwestować w lekką spacerówkę.. :)

w kupie o wiele raźniej ;)
    Ej, ej! Chusty są idealne dla noworodków i niesiedzacych niemowlaków. Nosidla są nieodpowiednie. Rozumiem, że przekręciło się ;-)

dianna lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny,

Ja mialam prenatalne usg wczoraj, ale sie nie odzywalam, bo mnie sciela migrena.Praktycznie od poniedzialku bol (w pon jeszcze wzielam apap, ale pozniej to juz nie bo i tak nie pomaga) i tak sie meczylam, w dniu usg to jeszcze wymioty w nocy a potem w dzien. Nawet nie poszlam do pracy, a dzis pracuje z domu, na szczescie juz lepiej, bol glowy odszedl.

U mnie (przypominam,ze jestem w USA) wygladalo tak:
    Badanie wykonywane w przychodni, gdzie zajmuja sie tylko USG i badaniami zwiazanymi z problemami w ciazy.

Badanie wykonuje technik, robi zdjecia, mowi gdzie co dziecko ma, ale nie moze powiedziec czy jest dobrze czy zle. Tak, ze my z mezem widzielismy na ekranie przed nami co sie dzialo. Dziecko ma 6 cm, raczki, glowke, nozki, brzuch,pecherz, kosc nosowa i intensywnie sie ruszalo, fikalo :) Mierzy przeziernosc karkowa.

Nastepnie przychodzi lekarz i mowi co widzial na zdjeciach, ze wszystko wyglada dobrze, przeziernosc 1,2.

A i badanie mialam najpierw na pelnym pecherzu, potem na pustym i jeszcze mialam dopochwowo (mam tylozgiecie i cos tam chcieli dokladniej zobaczyc m.in szyjke).

Lekarz zaproponowal dwa rodzaje badan z krwi:
    -PAPPA i hcg - czyli tak jak w Polsce
    -powtorzenie wolnoplodowego DNA (mialam 2 tyg temu, ale nie wyszlo, bylo za malo DNA)

Zdecydowalam sie na to drugie i pobrali krew na miejscu, czas oczekiwania na wyniki okolo 8 dni.

Za usg i konsultacje lekarska zaplacilam 560$ bo u nas ubezpieczenie tego nie pokrywa jesli sie nie ma 35 lat lub innego ryzyka.

A i co do plci, to powiedzili, ze oni nie probuja nawet sprawdzic przed 16 tc.

Juz jestem zapisana na polowkowe 21 czerwca .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 16:36

Invis lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• Holibka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzialenka84 wrote:
    Holibka,

Jesli nie masz zadnej rodzinki czy znajomych w Norwegii, zeby sie zatrzymac, to rozwaz ten kierunek, bo moze bilety sa tanie, ale wszystko (typu noclegi, jedzenie) sa baaardzo drogie.

Zdaję sobie z tego sprawę, że to jeden z najdroższych krajów :) Norwegię raczej odpuszczę, ale dziś wyhaczyłam loty do Szwecji, za 2 osoby w tę i z powrotem za 156zł za 2 osoby do pobocznego lotniska Sztokholmu. Wypad na 1 dzień, wylot o 13 i powrót przed północą, 7 godzin zwiedzania miasteczka Nykoping. Już raz byliśmy w grudniu i było fajnie :) Cały wyjazd zamknęliśmy w kwocie 300zł razem z drobiazgami na pamiątkę i plecakiem pełnym Szwedzkich przysmaków :) Tylko wtedy było ciemno od 14:30, a teraz jest tam głównie jasno :)

Pani Moł, moremi lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2019, 14:10

• dianna Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    U mnie też nie ma - tzn nic lekarz nie mówił o takich parametrach pappa - ten przedwczesny poród czy zatrzymanie wzrostu płodu.

mimo to dzięki za informację, martwię się bo z tego co czytam ryzyku jest duże, być może a sprawą krótkiej szyjki..

jeśli któraś wie coś więcej w temacie będę wdzięczna

h84fhdgewip6e90o.png
  • agapin Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie często piszę, ale czytam Was na bieżąco!
    Jestem właśnie po prenatalnych i muszę powiedzieć, że dawno się tak bardzo nie bałam - głównie o to, że będę pierwszą z kiepskimi wiadomościami po badaniach.. Czekałam tylko na informację, czy nadal jest akcja serca (nerwy po ostatnich 2 poronieniach), ale akcja jest, bobo się wiercił niesamowicie i wszystkie inne parametry w normie, więc jestem przeszczęśliwa <3
    Trochę tylko chyba musi nadgonić, bo teoretycznie powinien być 13 tydzień, a z pomiarów jest 12t, ale się nie martwię, bo wszystko jest dobrze :)

Jestem w końcu szczęśliwą mamą! Choćby nie wiem co się działo, to jestem mamą <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 19:04

dianna, Asia_89, Sunshine_111, Kaczorka, moremi, Pani Moł, KasiaHaBe, Invis, Blondik lubią tę wiadomość

• Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dianna, mi lekarz po usg wyliczył wszystkie ryzyka, między innymi o przedwczesnym porodzie przed 34tc i u mnie wynosi to 1:129

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 19:56

dianna lubi tę wiadomość

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • kasiula88 Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki! Jestem po wtorkowym usg. Dzidziuś w 11 tyg. i 2 dniu miał 4,81 cm. Serduszko ładnie bije (173 BPM). Rusza rączkami i nóżkami. Niesamowite przeżycie. Za tydzień prenatalne. Widzę, ze Wy już wózki oglądacie. Ja kompketnie jeszcze o tym nie myślę.

Sunshine_111, Asia_89, Invis, Jooozefka lubią tę wiadomość

• moremi Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem po prenatalnych, przezierność 1,33. Wszystko w normie, a wyniki pappa mam za jakieś dwa tygodnie. Lekarz będzie dzwonił. Przedyskutowaliśmy clexane i odstawiam już. Łożysko znowu na przedniej ścianie, więc szans na wcześniejsze ruchy nie ma.
    Ponoć nogi długie jak u dziewczyny, ale nie określał płci. Poczekam jeszcze cztery tygodnie.

Sunshine_111, wichrowe_wzgórza, Asia_89, Invis, Charlutek lubią tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moremi - u mnie też dziś doktorek powiedział, że mój dzieć ma długie nogi :p wyszły mu na 15t6d ;)

moremi lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Asia_89 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 09:53

czynnik męski
    02.2017 - I ICSI, zostały 3 ❄❄❄
    16.02.2017 - transfer 11dpt 73,5 ; 13dpt 207,4 ; 15dpt 528 :)
    04.12.2018 - crio :(
    04.02.2019 - crio - 8dpt 69,2 ; 10 dpt 274; 12 dpt 604 ; 16 dpt 2300 ; 24 dpt 29788 ❤
    mhsvj48aeifz7as3.png
  • Aasienkaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super, że prenatalne wychodzą extra.oby już do końca same dobre wieści były na naszym wątku :)
    dziewczyny a ja chyba czuję swojego synka. od dwóch -trzech dni czuję takie delikatne muśnięcia, pamiętam w ciąży z córką było podobnie :) tylko w pierwszej ciąży troszkę później to czułam, ale jestem w 90% pewna że to mój synek daje mi znać:)

córa 12 lat i synek.. wszystkie dzieci już są ;)
    82dox1hppr9ztp9m.png
    ponad 3 lata starań, 7tc (*), IUI- nieudane, 2017 naturalny cud :)
  • mietata Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dianna wrote:
    mimo to dzięki za informację, martwię się bo z tego co czytam ryzyku jest duże, być może a sprawą krótkiej szyjki..

jeśli któraś wie coś więcej w temacie będę wdzięczna

mi na usg wyszło 1:54 i lekarz nic nie mówił...może to kwestia statystyki i wieku, sama nie wiem. Szyjkę mam długą, czuję się super, nic się dziwnego nie dzieje, wyniki usg idealne, to nie wiem skąd takie prawdopodobieństwo

dianna lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_89 wrote:
    Dziewczyny z Warszawy - czy możecie polecić jakiegoś specjalistę od badania połowkowego? Byłoby super gdyby dodatkowo wykonał USG 3D i nagrał badanie na płytkę :) znacie jakieś miejsce?

Mogę polecić w Unicare WIlanów, Michał Ciebiera, byłam u niego na genetycznym, bardzo dokładnie przeprowadzał, wszystko omawiał, ma certyfikat i świetny sprzęt. Na połówkowe też idę do niego. Za genetyczne płaciłam 250 zł

Asia_89, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość

• mietata Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Też jestem po prenatalnych, przezierność 1,33. Wszystko w normie, a wyniki pappa mam za jakieś dwa tygodnie. Lekarz będzie dzwonił. Przedyskutowaliśmy clexane i odstawiam już. Łożysko znowu na przedniej ścianie, więc szans na wcześniejsze ruchy nie ma.
    Ponoć nogi długie jak u dziewczyny, ale nie określał płci. Poczekam jeszcze cztery tygodnie.

moj mały facet też ma super długie nogi a serce mu waliło szybko jak na dziewczynkę, także to wszystko można między bajki włożyć, nie da się płci po tym poznać :)

Blondik lubi tę wiadomość

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    moj mały facet też ma super długie nogi a serce mu waliło szybko jak na dziewczynkę, także to wszystko można między bajki włożyć, nie da się płci po tym poznać :)

Pewnie, że tak, bo u mnie nogi długie a puls niezbyt wysoki. Czyli co - pół chłopak, pół dziewczynka? :p

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama2kituszek wrote:
    Tak z innej beczki:)
    Dzisiaj rano wysłałam Męża do lidla, bo mieli rzucić letnie ciuchy i stroje kąpielowe. Byl przed pracą o 7.45 i już prawie nic nie bylo;) Pomyślałam sobie, że jakbyśmy się wybrali na wakacje, to w bikini będę się czula jakoś obnażona, pamietam, że tak czulam sie w pierwszej ciąży. No więc poprosilam go, żeby choć na próbę drapnął mi jednoczęściowy, którego od dziecka nie nosiłam. Sama jestem ciekawa jak sie będę w nim czuła.. A Wy myślałyście juz może o tym i w ogóle o wakacjach? My jeszcze nic nie zaklepaliśmy, jakoś się boję, że ze wzgledu na zdrowie termin by nie wypalił..

Ja zamierzam w tym roku po raz pierwszy od dziecka zakupić sobie strój jednoczęściowy właśnie :P Jedziemy nad morze z końcem lipca, będę wtedy jakoś w 27 tc i będzie ze mnie niezły wielorybek :D My zazwyczaj zawsze w to samo miejsce, polskie morze, hotel przy plaży, z krytymi basenami i atrakcjami typu sale zabaw dla dzieci, na wypadek gdyby pogoda totalnie nie wypaliła :P Mamy już zaklepane, z dzieckiem wolę nie ryzykować żeby szukać na ostatnią chwilę czy na miejscu. Za granicę mnie nie nosi na razie, po latach mieszkania w gorącym kraju, mam wręcz uraz o ile to możliwe :D
    dianna wrote:
    Dziewczyny, sorki że tak w klimat wakacyjny .. Dostałam komplet wyników PAPPA i trochę zaskoczyły mnie 2 punkty:
    zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tygodniem - 1:304
    samoistny poród przedwczesny przed 34 tygodniem - 1:83

zwłaszcza ten ostatni.. czy mogłybyście powiedzieć jak te wyniki u Was? Nie wiem czy jest to powód do zmartwień..

Ja odebrałam dzisiaj moje wyniki PAPPA i nie mam tych punktów... nie mam w ogóle takich informacji. Hmm.. może inne dziewczyny coś więcej będą wiedzieć.

A ja dzisiaj wpadłam do mojej ginki w Niemczech bo kończą mi się zastrzyki Clexane i chciałam receptę (Wcześniej brałam recepty na leki od polskich ginekologów) no i przepisała mi 50 zastrzyków Clexane i w aptece wpadłam w szok, na to że... te leki w Niemczech należą mi się całkowicie za darmo! A takie opakowanie Clexane 50 zastrzyków kosztuje tam 263 euro. Masakra. Ale największą masakrą jest to, że ja nie miałam pojęcia, że lekarstwa należą mi się za darmochę, i wykupywałam je w Polsce do tej pory.

Pani dr kazała mi też odstawić Duphaston całkowicie bez stopniowania (widzę w niej przeciwniczkę Dupka) i Luteinę też już odstawiać, ale stopniowo właśnie. Nie do końca wiem, co o tym myśleć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 22:02

dianna lubi tę wiadomość

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka co slychac u Ciebie? Odezwij sie

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • M_ia Przyjaciółka

Wysłany: 12 maja 2017, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,ja dziś miałam prenatalne,tak się bałam ale na szczęście z dzidzia wszystko w porządku rośnie zdrowo,nie ma żadnych nieprawidłowości. Test PAPPA również zrobiony jednak będą dzwonić jak będzie coś nie tak a jeśli nie będzie telefonu to znaczy ze wszystko w porządku ;) dodatkowo dowiedzieliśmy się zebędzie "raczej dziewczynka" wiec teraz będziemy czekać czy przepowiednia (bo wiadomo ze na tym etapie to jeszcze nie konkret ) się spełni ;)

Kaczorka, annggela, Asia_89, moremi, Pani Moł, Sunshine_111, Jooozefka lubią tę wiadomość

11.05 prenatalne, dzidzia 53mm <3 serduszko 161/min <3 prawdopodobnie córcia <3 <3
    f2w3gov3jgmzls2e.png
    Beta HCG:
    11 dpo 32.52 mIU/ml
    13 dpo 117.200 mIU/ml
    17 dpo 1057 mIU/ml
‹‹ 250 251 252 253 254 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ