Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Holibka wrote:A mnie strasznie korci, żeby gdzieś polecieć na kilka dni.
Wczoraj przeglądałam loty i np. do Norwegii są za grosze dosłownie, a zawsze chciałam chociaż troszkę Norwegii zobaczyć
Holibka,
Jesli nie masz zadnej rodzinki czy znajomych w Norwegii, zeby sie zatrzymac, to rozwaz ten kierunek, bo moze bilety sa tanie, ale wszystko (typu noclegi, jedzenie) sa baaardzo drogie.Holibka lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
dianna wrote:Kurcze jak to dobrze że mamy to forum - to moja pierwsza ciąża i sporo fajnych tematów jest poruszanych, bardzo przydatnych! to że chusty są nieodpowiednie dla niemowlaków, istnieją detektory tętna dla płodów czy że wózki typu 3w1 są ciężkie i lepiej zainwestować w lekką spacerówkę..
w kupie o wiele raźniej
dianna lubi tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Czesc dziewczyny,
Ja mialam prenatalne usg wczoraj, ale sie nie odzywalam, bo mnie sciela migrena.Praktycznie od poniedzialku bol (w pon jeszcze wzielam apap, ale pozniej to juz nie bo i tak nie pomaga) i tak sie meczylam, w dniu usg to jeszcze wymioty w nocy a potem w dzien. Nawet nie poszlam do pracy, a dzis pracuje z domu, na szczescie juz lepiej, bol glowy odszedl.
U mnie (przypominam,ze jestem w USA) wygladalo tak:
Badanie wykonywane w przychodni, gdzie zajmuja sie tylko USG i badaniami zwiazanymi z problemami w ciazy.
Badanie wykonuje technik, robi zdjecia, mowi gdzie co dziecko ma, ale nie moze powiedziec czy jest dobrze czy zle. Tak, ze my z mezem widzielismy na ekranie przed nami co sie dzialo. Dziecko ma 6 cm, raczki, glowke, nozki, brzuch,pecherz, kosc nosowa i intensywnie sie ruszalo, fikaloMierzy przeziernosc karkowa.
Nastepnie przychodzi lekarz i mowi co widzial na zdjeciach, ze wszystko wyglada dobrze, przeziernosc 1,2.
A i badanie mialam najpierw na pelnym pecherzu, potem na pustym i jeszcze mialam dopochwowo (mam tylozgiecie i cos tam chcieli dokladniej zobaczyc m.in szyjke).
Lekarz zaproponowal dwa rodzaje badan z krwi:
-PAPPA i hcg - czyli tak jak w Polsce
-powtorzenie wolnoplodowego DNA (mialam 2 tyg temu, ale nie wyszlo, bylo za malo DNA)
Zdecydowalam sie na to drugie i pobrali krew na miejscu, czas oczekiwania na wyniki okolo 8 dni.
Za usg i konsultacje lekarska zaplacilam 560$ bo u nas ubezpieczenie tego nie pokrywa jesli sie nie ma 35 lat lub innego ryzyka.
A i co do plci, to powiedzili, ze oni nie probuja nawet sprawdzic przed 16 tc.
Juz jestem zapisana na polowkowe 21 czerwca .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 16:36
Invis lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
madzialenka84 wrote:Holibka,
Jesli nie masz zadnej rodzinki czy znajomych w Norwegii, zeby sie zatrzymac, to rozwaz ten kierunek, bo moze bilety sa tanie, ale wszystko (typu noclegi, jedzenie) sa baaardzo drogie.
Zdaję sobie z tego sprawę, że to jeden z najdroższych krajówNorwegię raczej odpuszczę, ale dziś wyhaczyłam loty do Szwecji, za 2 osoby w tę i z powrotem za 156zł za 2 osoby do pobocznego lotniska Sztokholmu. Wypad na 1 dzień, wylot o 13 i powrót przed północą, 7 godzin zwiedzania miasteczka Nykoping. Już raz byliśmy w grudniu i było fajnie
Cały wyjazd zamknęliśmy w kwocie 300zł razem z drobiazgami na pamiątkę i plecakiem pełnym Szwedzkich przysmaków
Tylko wtedy było ciemno od 14:30, a teraz jest tam głównie jasno
Pani Moł, moremi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pani Moł wrote:U mnie też nie ma - tzn nic lekarz nie mówił o takich parametrach pappa - ten przedwczesny poród czy zatrzymanie wzrostu płodu.
mimo to dzięki za informację, martwię się bo z tego co czytam ryzyku jest duże, być może a sprawą krótkiej szyjki..
jeśli któraś wie coś więcej w temacie będę wdzięczna -
Dziewczyny, nie często piszę, ale czytam Was na bieżąco!
Jestem właśnie po prenatalnych i muszę powiedzieć, że dawno się tak bardzo nie bałam - głównie o to, że będę pierwszą z kiepskimi wiadomościami po badaniach.. Czekałam tylko na informację, czy nadal jest akcja serca (nerwy po ostatnich 2 poronieniach), ale akcja jest, bobo się wiercił niesamowicie i wszystkie inne parametry w normie, więc jestem przeszczęśliwa
Trochę tylko chyba musi nadgonić, bo teoretycznie powinien być 13 tydzień, a z pomiarów jest 12t, ale się nie martwię, bo wszystko jest dobrze
Jestem w końcu szczęśliwą mamą! Choćby nie wiem co się działo, to jestem mamąWiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 19:04
dianna, Asia_89, Sunshine_111, Kaczorka, moremi, Pani Moł, KasiaHaBe, Invis, Blondik lubią tę wiadomość
-
Dziewczynki! Jestem po wtorkowym usg. Dzidziuś w 11 tyg. i 2 dniu miał 4,81 cm. Serduszko ładnie bije (173 BPM). Rusza rączkami i nóżkami. Niesamowite przeżycie. Za tydzień prenatalne. Widzę, ze Wy już wózki oglądacie. Ja kompketnie jeszcze o tym nie myślę.
Sunshine_111, Asia_89, Invis, Jooozefka lubią tę wiadomość
-
Też jestem po prenatalnych, przezierność 1,33. Wszystko w normie, a wyniki pappa mam za jakieś dwa tygodnie. Lekarz będzie dzwonił. Przedyskutowaliśmy clexane i odstawiam już. Łożysko znowu na przedniej ścianie, więc szans na wcześniejsze ruchy nie ma.
Ponoć nogi długie jak u dziewczyny, ale nie określał płci. Poczekam jeszcze cztery tygodnie.
Sunshine_111, wichrowe_wzgórza, Asia_89, Invis, Charlutek lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 09:53
-
super, że prenatalne wychodzą extra.oby już do końca same dobre wieści były na naszym wątku
dziewczyny a ja chyba czuję swojego synka. od dwóch -trzech dni czuję takie delikatne muśnięcia, pamiętam w ciąży z córką było podobnietylko w pierwszej ciąży troszkę później to czułam, ale jestem w 90% pewna że to mój synek daje mi znać
córa 12 lat i synek.. wszystkie dzieci już są
ponad 3 lata starań, 7tc (*), IUI- nieudane, 2017 naturalny cud -
dianna wrote:mimo to dzięki za informację, martwię się bo z tego co czytam ryzyku jest duże, być może a sprawą krótkiej szyjki..
jeśli któraś wie coś więcej w temacie będę wdzięczna
mi na usg wyszło 1:54 i lekarz nic nie mówił...może to kwestia statystyki i wieku, sama nie wiem. Szyjkę mam długą, czuję się super, nic się dziwnego nie dzieje, wyniki usg idealne, to nie wiem skąd takie prawdopodobieństwodianna lubi tę wiadomość
-
Asia_89 wrote:Dziewczyny z Warszawy - czy możecie polecić jakiegoś specjalistę od badania połowkowego? Byłoby super gdyby dodatkowo wykonał USG 3D i nagrał badanie na płytkę
znacie jakieś miejsce?
Mogę polecić w Unicare WIlanów, Michał Ciebiera, byłam u niego na genetycznym, bardzo dokładnie przeprowadzał, wszystko omawiał, ma certyfikat i świetny sprzęt. Na połówkowe też idę do niego. Za genetyczne płaciłam 250 złAsia_89, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość
-
moremi wrote:Też jestem po prenatalnych, przezierność 1,33. Wszystko w normie, a wyniki pappa mam za jakieś dwa tygodnie. Lekarz będzie dzwonił. Przedyskutowaliśmy clexane i odstawiam już. Łożysko znowu na przedniej ścianie, więc szans na wcześniejsze ruchy nie ma.
Ponoć nogi długie jak u dziewczyny, ale nie określał płci. Poczekam jeszcze cztery tygodnie.
moj mały facet też ma super długie nogi a serce mu waliło szybko jak na dziewczynkę, także to wszystko można między bajki włożyć, nie da się płci po tym poznaćBlondik lubi tę wiadomość
-
mietata wrote:moj mały facet też ma super długie nogi a serce mu waliło szybko jak na dziewczynkę, także to wszystko można między bajki włożyć, nie da się płci po tym poznać
Pewnie, że tak, bo u mnie nogi długie a puls niezbyt wysoki. Czyli co - pół chłopak, pół dziewczynka? :p -
Mama2kituszek wrote:Tak z innej beczki:)
Dzisiaj rano wysłałam Męża do lidla, bo mieli rzucić letnie ciuchy i stroje kąpielowe. Byl przed pracą o 7.45 i już prawie nic nie bylo;) Pomyślałam sobie, że jakbyśmy się wybrali na wakacje, to w bikini będę się czula jakoś obnażona, pamietam, że tak czulam sie w pierwszej ciąży. No więc poprosilam go, żeby choć na próbę drapnął mi jednoczęściowy, którego od dziecka nie nosiłam. Sama jestem ciekawa jak sie będę w nim czuła.. A Wy myślałyście juz może o tym i w ogóle o wakacjach? My jeszcze nic nie zaklepaliśmy, jakoś się boję, że ze wzgledu na zdrowie termin by nie wypalił..
Ja zamierzam w tym roku po raz pierwszy od dziecka zakupić sobie strój jednoczęściowy właśnieJedziemy nad morze z końcem lipca, będę wtedy jakoś w 27 tc i będzie ze mnie niezły wielorybek
My zazwyczaj zawsze w to samo miejsce, polskie morze, hotel przy plaży, z krytymi basenami i atrakcjami typu sale zabaw dla dzieci, na wypadek gdyby pogoda totalnie nie wypaliła
Mamy już zaklepane, z dzieckiem wolę nie ryzykować żeby szukać na ostatnią chwilę czy na miejscu. Za granicę mnie nie nosi na razie, po latach mieszkania w gorącym kraju, mam wręcz uraz o ile to możliwe
dianna wrote:Dziewczyny, sorki że tak w klimat wakacyjny .. Dostałam komplet wyników PAPPA i trochę zaskoczyły mnie 2 punkty:
zahamowanie wzrastania płodu przed 37 tygodniem - 1:304
samoistny poród przedwczesny przed 34 tygodniem - 1:83
zwłaszcza ten ostatni.. czy mogłybyście powiedzieć jak te wyniki u Was? Nie wiem czy jest to powód do zmartwień..
Ja odebrałam dzisiaj moje wyniki PAPPA i nie mam tych punktów... nie mam w ogóle takich informacji. Hmm.. może inne dziewczyny coś więcej będą wiedzieć.
A ja dzisiaj wpadłam do mojej ginki w Niemczech bo kończą mi się zastrzyki Clexane i chciałam receptę (Wcześniej brałam recepty na leki od polskich ginekologów) no i przepisała mi 50 zastrzyków Clexane i w aptece wpadłam w szok, na to że... te leki w Niemczech należą mi się całkowicie za darmo! A takie opakowanie Clexane 50 zastrzyków kosztuje tam 263 euro. Masakra. Ale największą masakrą jest to, że ja nie miałam pojęcia, że lekarstwa należą mi się za darmochę, i wykupywałam je w Polsce do tej pory.
Pani dr kazała mi też odstawić Duphaston całkowicie bez stopniowania (widzę w niej przeciwniczkę Dupka) i Luteinę też już odstawiać, ale stopniowo właśnie. Nie do końca wiem, co o tym myśleć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 22:02
dianna lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny,ja dziś miałam prenatalne,tak się bałam ale na szczęście z dzidzia wszystko w porządku rośnie zdrowo,nie ma żadnych nieprawidłowości. Test PAPPA również zrobiony jednak będą dzwonić jak będzie coś nie tak a jeśli nie będzie telefonu to znaczy ze wszystko w porządku
dodatkowo dowiedzieliśmy się zebędzie "raczej dziewczynka" wiec teraz będziemy czekać czy przepowiednia (bo wiadomo ze na tym etapie to jeszcze nie konkret ) się spełni
Kaczorka, annggela, Asia_89, moremi, Pani Moł, Sunshine_111, Jooozefka lubią tę wiadomość