X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Holibka, poproszę o skierowanie na usg :)

Holibka lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • jacky88 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka - ja mieszkam w małej mieścinie, w mieszkaniu. Do pracy mam 7 minut spacerem. Na hałas nie narzekam, cisza, spokój. Wszystko jest kwestią organizacji, jeśli jest się mobilnym nie problem mieszkać na zadupiu. Na większe zakupy czy na wizyty u lekarzy i tak jeździmy do większego miasta (15 minut samochodem, żaden problem). Jeśli chodzi o dzieci to przedszkole i podstawówkę mam praktycznie pod nosem, a szkoła średnia i studia - zapewne dzieciaki już wybyją z domu gdzieś w świat. Na imprezy czy wieczorne wyjścia pewnie mamuśka będzie robiła za szofera... ale pożyjemy zobaczymy. Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie wiecznie zakorkowanego dużego miasta i czasu straconego na dojazdach. Ale ze mnie już taki "wiejski typ". Gratuluje dziewczyny udanych wizyt, super że dzieciaczki zdrowo rosną!

c55fflw18twvhf6h.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o dowożenie dzieciaków z naszego zadupia to hmm.. małą wozimy do miasta do przedszkola, bo nie chcemy jej już zmieniać, zresztą nie dostała się do tutejszego przedszkola (które jest tak świetne, że trzeba zapisywać do niego dziecko od razu po urodzeniu! i jest dwa domy od nas :( ). Do szkoły i tak wozilibyśmy ją do miasta.

Malucha zapiszę od razu do przedszkola tutaj, będzie blisko. Jak w przyszłości będą chciały gdzieś do miasta, będziemy po prostu na zmianę wozić. A jak już dojrzeją do wieku nastoletniego- niedaleko domu mamy przystanek autobusowy :P

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Biedro znowu corka :D
    Ja ostatnio odwiedzilam kolezanke ktora ma 5 corek ;D

Kurcze czasem to tak jest ze mozna sobie i 5 dzieci zrobic i wszystkie jednej plci beda, wiec nie wiem czy bede ryzykowac trzeci raz jesli teraz tez bedzie chlopak ;). Bo 3 chlopakow to juz sajgon straszny hehe

Mój kolega jest jednym z sześciorga chłopaków :D

Ja mam do pracy 10 min pieszo, mieszkam w mieście. Niestety okna są od ulicy i jest koszmarnie głośno gdy się je otworzy (pod tym względem cieszę się, że rodzę jesienią, bo nie będzie takiego hałasu przy zamkniętych oknach). Natomiast mamy kupioną działkę 20 km od miasta, dojazd samochodem drogą ekspresową to 15 min. Autobusy są, ale raczej samochód będzie królował ;) I działka w cichym miejscu, między lasem, a jeziorem :)

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    Ja w kwestii dojazdu do pracy hmm, nie wiem czy się wypowiadać. Mieszkamy leciutko pod miastem, ale niedaleko od naszego domu mamy zjazd na autostradę i autostradą dojeżdżam do miasta obok do pracy- a praca z kolei też niedaleko zjazdu z autostrady, więc akurat. Tzn. dojeżdżałam, jak nie byłam na zwolnieniu. Jeśli chodzi o okolicę, to wbrew pozorom jest cichutko i fajnie na razie. Pomimo nawet tego, że wokół nas same budowy domków jeszcze :D

Za to żeby córkę odwieźć do przedszkola to muszę przejechać przez pół miasta, najgorsze godziny kiedy tworzą się korki, ale i tak nie są jakieś gigantyczne, w najgorszym przypadku zajmuje mi to 30 minut, w najlepszym- 10 minut.

UWAGA, TERAZ PRZYNUDZĘ. Ale mam nadzieję, że ktoś się wypowie, bo mimo że moja córka miała w swoim życiu aż 4 foteliki, to ten pierwszy 0-13kg był jakimś tanim, prawie przez nas nieużywanym ustrojstwem, więc nie mogę na jego temat nic powiedzieć :P

Dziewczyny, ja chciałabym powrócić do kwestii fotelika samochodowego.
    Macie już jakieś typy? U nas to wygląda tak:

- Szukam fotelika 0-13kg (nie fotelika większego "na zapas")
    - koniecznie z bazą Isofix
    - no i super by było gdyby dodatkowo można było wpiąć go w stelaż wózka, bo to bardzo przydatna opcja np. przy zakupach czy lekarzu

Dodatkowo bardzo ważną kwestią są dla mnie.. (oprócz oczywiście pozytywnych testów bezpieczeństwa) 5-cio punktowe pasy w foteliku. Wiecie, że niewiele fotelików je ma? Ja znalazłam je tylko w foteliku Be Safe Izi GO.

I teraz tak. Moje 2 typy które biorę pod uwagę bo uważam, że są ok, i warte uwagi, poza tym pasujące do stelaża wybranego przeze mnie wózka to:

- Maxi Cosi Pebble + baza Family Fix (ten fotelik też głównie dlatego, że oprócz tego, że ma fajną bazę, to można ją wykorzystać później do fotelika dla starszego dziecka, np. Maxi Cosi Pearl. Jest to jakaś oszczędność. Dziecko nadal jeździ bardzo bezpiecznie.

- Be Safe Izi Go + baza Isofix. Ten fotelik głównie przemawia do mnie z tego względu, że ma te 5-cio punktowe pasy, które na logikę wydają mi się bezpieczniejsze niż 3-punktowe. Poza tym ma podobno dobre opinie.

Jeszcze Pan ze sklepu internetowego polecił mi model fotelika Recaro PRIVIA + baza. Napisał, że fotelik ten otrzymał większą ocenę bezpieczeństwa ADAC niż jakikolwiek fotelik Maxi Cosi.

No i teraz nie wiem. Korci mnie Maxi Cosi, bo baza przyda się na później (praktyczność), ale Be Safe z powodu pasów. Ktoś ma jakieś rozeznanie w temacie, i ewentualnie odradzi któryś z wyborów, aby był on łatwiejszy? :P I sądzicie że pasy 3-punktowe a 5-punktowe mają duże znaczenie, czy nie?

Moja znajoma zastanawiała się nam Be Safe i Maxi Cosi i wybrała Be Safe, bo ponoć gdzieś tam wyszło, że 5-punktowe zapięcie jest bezpieczniejsze. Bardzo rzadko jeżdżą autem, a za Be Safe zapłacili sporo, więcej niż by wydali na maxi cosi i teraz żałują, bo różnica w bezpieczeństwie jest jakaś tam minimalna. Dodatkowo podobno te Be Safe bardziej usztywniają kark bobasa (nie wiem, ale chyba to wpływa też na bezpieczeństwo), ale z tego powodu dzieciaki szybciej wyrastają z tych fotelików, bo mają za ciasno. To opinia zasłyszana u znajomych, ja sama w życiu nie miałam w rękach fotelika Be Safe :P

Co do wpięcia fotelika do stelaża - chyba każdy można wpiąć, tylko trzeba kupić adaptery pasujące do wózka i fotelika. Ja mam już adaptery pasujące do Maxi Cosi, bo taki mam zamiar kupić fotelik (a dokładniej Maxi Cosi Cabrio).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 12:01

klz9hdgefsr87l0p.png

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tej chwili nie miałabym ochoty na "wiejskie życie". Wcale nie jestem towarzyska, ale...lubię mieć wybór i możliwość ;) Nie być zależna od samochodu albo komunikacji co chodzi raz na ruski rok ;)
    W kwestii dzieci też wydaje mi się to wygodniejsze.
    No i spędzanie czasu na dojazdach do pracy...nie nie nie :P

Acz wiochę kocham, uwielbiam być poza miastem.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pukanie co było wieczorem dziś 2 razy w pracy poczułam. Może to jednak ruchy? :)

Asia_89, agagaga, Pani Moł lubią tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Invis Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza91 wrote:
    Moja znajoma zastanawiała się nam Be Fase i Maxi Cosi i wybrała Be Safe, bo ponoć gdzieś tam wyszło, że 5-punktowe zapięcie jest bezpieczniejsze. Bardzo rzadko jeżdżą autem, a za Be Safe zapłacili sporo, więcej niż by wydali na maxi cosi i teraz żałują, bo różnica w bezpieczeństwie jest jakaś tam minimalna. Dodatkowo podobno te Be Safe bardziej usztywniają kark bobasa (nie wiem, ale chyba to wpływa też na bezpieczeństwo), ale z tego powodu dzieciaki szybciej wyrastają z tych fotelików, bo mają za ciasno. To opinia zasłyszana u znajomych, ja sama w życiu nie miałam w rękach fotelika Be Safe :P

Co do wpięcia fotelika do stelaża - chyba każdy można wpiąć, tylko trzeba kupić adaptery pasujące do wózka i fotelika. Ja mam już adaptery pasujące do Maxi Cosi, bo taki mam zamiar kupić fotelik (a dokładniej Maxi Cosi Cabrio).

No właśnie każdy rodzaj wózka ma swoje adaptery, które pasują do wybranych modeli fotelików. Akurat w moim wózku jest sporo do wyboru, tylko te pasy..

Jeśli chodzi o cenę, to nie ma dużej różnicy cenowej między Maxi Cosi a Be Safe - około 100/150zł.

Zuza91 lubi tę wiadomość

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

Invis my zostajemy przy tym co dostalismy pojechalam z nim do specjalisty od fotelików i obejzal go dokładnie bardzo powiedzial ze jest spoko i zamówilismy u niego nowa orginalna tapicerke tylko do niego. Takze jeden koszt mniej.

Ja wózek muszę kupić bo nie mam ale powiem szczerze ze najchętniej to bym kupiła używany bo i tak pojeżdżę nim 6 miesiecy i do spacerówki przejdę jakiejś normalnej.

wogóle wszystko muszę kupić bo u nas same baby więc nawet nie ma po kim dostać coś w spadku:P

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

• NIEPOKORNA Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie pracuję od prawie 3 lat także nie dojeżdżam do pracy. A mieszkam na obrzeżach miasta aktualnie i mam ciszę i spokój.

Invis
    My mamy fotelik Maxi Cosi CabrioFix i jesteśmy bardzo zadowoleni.

Ruchów nadal nie czuję :(

linia-podzialu-ruchomy-obrazek-0012.gif
    2nn3vfxm0x0qzs5t.png

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuza my tez dostalismy maxi cosi cabrio i ten koles od fotelikow powiedzial ze spoko jest. Tym badziej ze zima nigdzie daleko jezdzic nei bede z takim maluszkiem najwyzej w kolo komina a na lato juz normlany fotelik bedzie potrzebny bo z tego wyrosnie przeciez.

Zuza91 lubi tę wiadomość

nzjdvfxmh01bn5c2.png

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno nie chciałabym w żadnym betonowym miasteczku mieszkać. Ten nowy "lemingowy' ;) Wilanów mnie przeraził :O ładne, niskie bloki, ale tylko to.

Ja u siebie mam mnóstwo zieleni, super jest szczególnie w liściastych miesiącach :)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Asia_89 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 12:08

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

czynnik męski
    02.2017 - I ICSI, zostały 3 ❄❄❄
    16.02.2017 - transfer 11dpt 73,5 ; 13dpt 207,4 ; 15dpt 528 :)
    04.12.2018 - crio :(
    04.02.2019 - crio - 8dpt 69,2 ; 10 dpt 274; 12 dpt 604 ; 16 dpt 2300 ; 24 dpt 29788 ❤
    mhsvj48aeifz7as3.png

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza ja mam las pod domem :P

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

nzjdvfxmh01bn5c2.png

• jacky88 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:
    zuza my tez dostalismy maxi cosi cabrio i ten koles od fotelikow powiedzial ze spoko jest. Tym badziej ze zima nigdzie daleko jezdzic nei bede z takim maluszkiem najwyzej w kolo komina a na lato juz normlany fotelik bedzie potrzebny bo z tego wyrosnie przeciez.
    Pierwszy fotelik zazwyczaj starcza do 12-13kg, mój 1,5 roczny syn waży 10,5kg, więc wagowo się łapie, jednak jest już za wysoki do takiego fotelika i nie wchodzi. Na przyszłe lato gdy maluch będzie miał pół roku na pewno zmieścisz się jeszcze w ten fotelik. Ja mam ten sam model po starszym i nie zamierzam zmieniać.

c55fflw18twvhf6h.png

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja widzę tyle przez okno jak patrzę na wprost

href=https://zapodaj.net/e1709d5ef2059.jpg.html>20170613_120942.jpg</a>

nzjdvfxmh01bn5c2.png

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jacky88 serio??? a dziecko nie będzie za długie??? Gdzies czytałam że nie powinno wystawać główką poza fotelik i tak mi się wielkość dziecka skojarzyła że będzie za mały jednak już ten fotelik.

nzjdvfxmh01bn5c2.png

• jacky88 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wymieniłam na większy jak mały skończył rok, jakoś przed Bożym Narodzeniem. Każdy dzieciaczek jest inny, ale sądzę, że nie będzie za długi ;-)

c55fflw18twvhf6h.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja lubię i miasto i wieś ;) 16 lat spędziłam na wsi, od 14 jestem mieszczuchem więc praktycznie pół na pół ;) Bardzo lubię wieś, ale mieszkanie w mieście wojewódzkim przyzwyczaiło mnie do tego, że wszystko da się tu załatwić - sprawy urzędowe, przeróżne specjalistyczne usługi, itp. itd. Samochodu używam czy to w mieście czy na wsi, więc to dla mnie żadna różnica. Co do jakości szkół w mieście jest większy wybór, ale nie przekreślałabym też tych wiejskich szkół i przedszkoli, niejednokrotnie są na świetnym poziomie, baaaaaaardzo dużo zależy od dyrektora, a nie od lokalizacji.
    Optymalną opcją dla mnie byłoby mieszkanie tuż pod miastem, w niewielkim domku z ogrodem.

age.png

age.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:
    jacky88 serio??? a dziecko nie będzie za długie??? Gdzies czytałam że nie powinno wystawać główką poza fotelik i tak mi się wielkość dziecka skojarzyła że będzie za mały jednak już ten fotelik.

Tak,główka nigdy nie powinna wystawać poza fotelik. Tak czy siak, moja córka niedługo kończy 5 lat a waży tylko 16 kg a mierzy nie wiem... niewiele ponad metr? Ubranka ma na 110cm. Także w tym pierwszym foteliku jeździła(by) dosyć długo, bo rosła powoli. Taka kruszynka moja :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
‹‹ 416 417 418 419 420 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ