Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Aasha wrote:To indywidualnie zależy od sytuacji. Mi powiedziała, ze bede mogła normalnie funkcjonować, tylko sie oszczędzać, nie dźwigać i nie współżyć. Tak wiec nie najgorzej
To faktycznie, nie ma tragedii
Widziałam wcześniej dyskusję o karmieniu w miejscach publicznych i ja też się czuję nieswojo widząc nieokrytą pierś w restauracji, ale to jest pikuś w porównaniu z tym co się dzieje po drugiej stronie barykady!Nie wiem jak w innych miastach, ale w Poznaniu jest chyba akcja "nadeszło lato, panowie pokazują brzuszki"
Nieraz widziałam w upalne dni panów (zwłaszcza starszych i brzuchatych) w odpiętej koszuli, bez koszulki, albo - moja ulubiona stylizacja - z tak podwiniętą koszulką, żeby odsłaniała brzuch. Taka moda panuje zwłaszcza nad Maltą. To jest sztuczne jezioro w mieście z plażą i terenami do spacerowania, jazdy na rowerze, rolkach, itp. Piszę oczywiście o terenach do spacerowania, plaży się nie czepiam.
Niezależnie, czy brzuch jest duży, mały, stary, czy młody - chodzenie topless po mieście nie jest ok i zawsze wybiorę nagą pierś z konieczności nad gołym brzuchem z wygody albo dziwnego poczucia estetyki.Majblanca lubi tę wiadomość
-
Charlutek wrote:Asha, kiedy bedziesz miec wyniki posiewu?
-
Ja mogę powiedzieć co klientki kupują do przykrycia. Są to zdecydowanie kocyk bawełna minky z wypełnieniem na lato kupują ale bez wypełnienia.
Rożki ogólnie już słabo schodzą otulacze tylko na lato idą. Zimą za cienkie i nie kupują niestety.Zuza91, Sunshine_111 lubią tę wiadomość
-
Mi się rożek dla dziecka w ogóle nie sprawdzil przy córce, więc tym razem nie kupuję nawet. Tym razem zamierzam mieć jeden komplet pościeli do łóżeczka, i co najmniej jeden śpiworek. Jeden kocyk grubszy i jeden cieńszy. Zamierzam ograniczyć "graty" do minimum i nie kupować zbędnych rzeczy. Choć to trudne
-
Pernilla, wreszcie ktos z Poznania i do tego termin podobny, moze sie na porodowce spotkamy:-)
Wiecie co, u nas akurat rozek sie sprawdzil, bo po pierwsze przy pierwszym dziecku jakos tak pewniej sie chwytalo, w szczegolnosci mezowi bo mial tą kokosowa wkladke. A po drugie Mala na poczatku nam duzo plakala i polozne radzily takie scisle otulanie w tych momentach, zeby sie uspokoily poprzez takie poczucie sie jak w brzuszku mamy i to czesto pomagala. Wiadomo nie caly czas, bo musi miec swobode, ale w tych nerwowych chwilach. Rozek przykrywalam kocykiek. Teraz chcialabym miec tez spiworek. Zwróćcie uwage, zeby byl dobrze rozpinany np caly od dolu, a nie przez srodek, zeby w nocy latwiej i bez rozbudzania przewijac.
Widzialam ostatnio sliczny wozek na ulicy i sie zakochalam. Nie dostrzeglam nazwy, ale jak pogooglowalam wydaje mi sie, że byl to anex sport, w blekitno-bialym kolorze. Ktos tez na taki poluje? Podobają mi sie tez adamexy barletta. Czyli te z polokrąglą gondola.
Jeśli chodzi o karmienie, to czuję tak samo jak Wy. Razi mnie ogladanie czyjegos biustu, a spotkalam sie z tym wiele razy. U mnie musi byc maximum dyskrecji. Ale poza czasem w szpitalu po porodzie, wtedy wyjatkowo jakos bylo mi wszystko jedno, w co nigdy bym nie uwierzyla hahah
Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*] -
Hej, u mnie dzisiaj 18 tydz. O dni i jeszcze nie poczułam ruchow. Są tu dziewczyny w podobnej sytuacji? Mam również pytanie bo jestem w Chorwacji właśnie i kusi mnie wycieczka statkiem, słyszałyscie o jakichś przeciwwskazaniach? Wolę być pewna.
Zuza91 lubi tę wiadomość
-
Wszystkim Mamusiom po polowkowych serdecznie gratuluję udanych wizyt, dobrych wiesci i ciesze sie z Wami z Waszych Synków i Córeczek:-)
Ja jeszcze czekam ok tydzien na polowkowe. Mam nadzieje, ze i u nas wszystko bedzie dobrze. Jakos ostatnio zaczelam sie znowu denerwowac, czy po urodzeniu wszystko bedzie dobrze..
Mama2kituszek wrote:
Widzialam ostatnio sliczny wozek na ulicy i sie zakochalam. Nie dostrzeglam nazwy, ale jak pogooglowalam wydaje mi sie, że byl to anex sport, w blekitno-bialym kolorze. Ktos tez na taki poluje? Podobają mi sie tez adamexy barletta. Czyli te z polokrąglą gondola. -
coccolino wrote:Hej, u mnie dzisiaj 18 tydz. O dni i jeszcze nie poczułam ruchow. Są tu dziewczyny w podobnej sytuacji? Mam również pytanie bo jestem w Chorwacji właśnie i kusi mnie wycieczka statkiem, słyszałyscie o jakichś przeciwwskazaniach? Wolę być pewna.
Ja tez jutro zaczynam 19tydz a narazie praktycznie zero wiercenia czaasem wieczorem cos delikatnie smrnie ale to jeszcze nie to na co sie czekajuz bym chciała bardziej czuc kopniaki
-
Co do okrywania: przy pierwszym synu urodzonym w listopadzie sprawdził się u nas rożek z grubego polaru, tak naprawdę to był taki kocyk z rzepem do spięcia. Później gdy młody trochę podrósł przeskoczyliśmy do śpiworka - świetna rzecz, bo strasznie się rozkopywał a tak zasunięty i nie marznie w nocy. Teraz mamy dziecięcą kołderkę bo nie da się zamotać w śpiwór i zwykle wstaję kilka razy w nocy żeby go przykryć bo jak zwykle się rozkopie na całego.
Pieluszkowazabawa mam pytanie: czytałam trochę o tym materiale minky, wiem, że jest super miękki, fajnie wygląda itp., ale słyszałam opinie, że jest on na tyle sztuczny, że słabo przepuszcza powietrze i dziecko nie ma wentylacji i często jest to przyczyną potówek i innych problemów i zupełnie nie nadaje się na lato (tylko czysta bawełna). Powiem szczerze, że przy synu miałam tylko bawełniane lub polarkowe kocyki bo mały z tych pocących się. Jak to naprawdę jest? -
nick nieaktualnyAle macie super, że już po połówkowych! Gratulacje!
Ja mam dopiero 3.lipca wizytę, na której mi lekarz powie, kiedy mam przyjść na połówkowe, a to już będzie 22.tydzień. Trochę się już niecierpliwię. Mam nadzieję, że nie każe czekać dłużej niż tydzień.
-
Katarzynaa i Holibka, te Wasze tez sa fajne! Co to za modele?
Mietata no to zazdroszczę, jest sliczny! Dla mojej dziewczynki ten blekit też jak najbardziej mi sie podoba. Bede polowac na uzywke, mam nadzieje, że mi sie tez uda go złapać
Jooozefka
U mnie się raczej nie sprawdzi wózek, w którym dzieci siedzą jedno za drugim, bo Julia jest dużym dzieckiem. Aktualnie ma 16 miesięcy, a waży praktycznie 15 kg i nosi rozmiar 98, czyli wygląda jak 3 latka
Pani Moł
U nas też będzie Olivia, tylko pisana przez "v"
pernilla
Moja córka od początku śpi pod kołderką. Tylko na początku zaczepiałam koniec o materac by się kołderka nie przesuwała. Ja nie uważam żadnych śpiworków itp. Ale to kwestia sprawdzenia, co komu pasuje.
Rożek doskonale mi się sprawdzał w szpitalu. Mąż dzięki niemu nie bał się brać małej na ręce. A w domu też się sprawdzał do karmienia
Zuza91
Tylko nie przegrzewajcie dziecka. Bo polki słyną z tego, że uwielbiają jak niemowlę ma bardzo ciepło, a to wcale nie prawda, że trzeba je tak grzać. Nasza Julia spała w pokoju w temperaturze 20 stopni i przykryta kołderką ubrana w pajaca.
A oto mój brzuszek 3 dni temu
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9bfb08c08155.jpgjacky88, Zuza91, wichrowe_wzgórza, antonna, sara9555, agagaga, Pani Moł, Zuza2323, Jooozefka, Asia_89, kasiula_00, afrykanka lubią tę wiadomość
-
coccolino wrote:Hej, u mnie dzisiaj 18 tydz. O dni i jeszcze nie poczułam ruchow. Są tu dziewczyny w podobnej sytuacji? Mam również pytanie bo jestem w Chorwacji właśnie i kusi mnie wycieczka statkiem, słyszałyscie o jakichś przeciwwskazaniach? Wolę być pewna.
Ja jestem w identycznym momencie jak Ty i też nie czuję ruchów, ale nie martwię się, bo lekarka mi powiedziała, że spokojnie trzeba czekać nawet do 24 tc. Nie zmienia to faktu,że ruchy chciałabym poczuć najlepiej natychmiast -
NIEPOKORNA wrote:Tylko nie przegrzewajcie dziecka. Bo polki słyną z tego, że uwielbiają jak niemowlę ma bardzo ciepło, a to wcale nie prawda, że trzeba je tak grzać. Nasza Julia spała w pokoju w temperaturze 20 stopni i przykryta kołderką ubrana w pajaca.
Niepokorna ja też szukam wózka dla dwójki, nie wiem jak to rozwiążę, na początku w zimie myślałam o chuście dla młodszej latorośli a starszy w spacerówce, a na wiosnę o jakiejś podwójnej spacerówce, ale nie wiem czy wtedy to już będzie miało sens czy syn będzie jeszcze korzystał z wózka ;-/Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2017, 10:06
-
NIEPOKORNA wrote:Jooozefka
U mnie się raczej nie sprawdzi wózek, w którym dzieci siedzą jedno za drugim, bo Julia jest dużym dzieckiem. Aktualnie ma 16 miesięcy, a waży praktycznie 15 kg i nosi rozmiar 98, czyli wygląda jak 3 latka
Pani Moł
U nas też będzie Olivia, tylko pisana przez "v"
pernilla
Moja córka od początku śpi pod kołderką. Tylko na początku zaczepiałam koniec o materac by się kołderka nie przesuwała. Ja nie uważam żadnych śpiworków itp. Ale to kwestia sprawdzenia, co komu pasuje.
Rożek doskonale mi się sprawdzał w szpitalu. Mąż dzięki niemu nie bał się brać małej na ręce. A w domu też się sprawdzał do karmienia
Zuza91
Tylko nie przegrzewajcie dziecka. Bo polki słyną z tego, że uwielbiają jak niemowlę ma bardzo ciepło, a to wcale nie prawda, że trzeba je tak grzać. Nasza Julia spała w pokoju w temperaturze 20 stopni i przykryta kołderką ubrana w pajaca.
A oto mój brzuszek 3 dni temu
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9bfb08c08155.jpg
Ale masz super brzuszek!Ja niestety nadal wyglądam, jakbym się dobrze objadła, albo miała wzdęcia, przez co czuję się bardziej grubo, niż ciążowo.
Fakt, w PL przegrzewanie dziecka to klasyka, zwłaszcza, że w mieszkaniach w zimie jest ogrzewanie i tenperatura wewnątrz nie powoduje potrzeby jakiegoś super opatulania. Nakupiłam różnych rzeczy, zobaczę, co u mnie się sprawdzi, ale na pewno nie przykryję dziecka wszystkim, co mamNIEPOKORNA, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość
-
Mama2kituszek wrote:Katarzynaa i Holibka, te Wasze tez sa fajne! Co to za modele?
Mietata no to zazdroszczę, jest sliczny! Dla mojej dziewczynki ten blekit też jak najbardziej mi sie podoba. Bede polowac na uzywke, mam nadzieje, że mi sie tez uda go złapać
Mój to wspominana już wcześniej Bexa Ultra model u2Syn