Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyI ja dziś spaghetti! Ale ze szpinakiem, pomirorem i fetą, czyli jedna z ulubionych opcji. A upały lubię, zwłaszcza nad wodą, ale nie na leżąco, ale pływająco-grająco-zwiedzająco
niestety pod tym względem mąż ma ze mną ciężko bo ciągnę go co roku do Grecji i ja jestem naładowana energią, chcę być wszędzie, rano plaża, potem wymarsz lub wyjazd celem oglądania każdego zaułka, a on odżywa dopiero po 19:00
i musi smarowac się wysokimi filtrami, bo go tamtejsze słońce strasznie krzywdzi i ma takie aż fioletowe poparzenia, jeśli tylko pół stopy nie dosmaruje. Takie lato jak to - spędzone jednak w domu, to też dla mnie już mogłoby przerodzic się w październik
żadna frajda!
kkasya lubi tę wiadomość
-
ok relacja świeża z poszukiwań wózkowych.
1. peg pergo, pani w sklepie mówi, że to mały i lekki wózek, a mi się ręka pod pustą gondolą załamałamasakrycznie wszystko duże i ciężkie nie dla nas
2. greentom polecany przez pieluszkową, mieliśmy okazję przetestować, nawet byłam pozytywnie nastawiona, cena 1300 zł (jest akurat w promocji w sklepie na Al. Solidarności w Warszawie normalnie kosztuje 1500) sama gondola i stelaż, można potem za 400 zł dokupić spacerówkę.
plusy: mega lekki, wygodny, gdybym miała letnie dziecko to może bym się skusiła, pewnie fajnie zabrać na wakacje gdzieś, i jest opcja samej gondoli też super i cena całkiem całkiem.
minusy: to bardzo mała i płytka gondola, nie widze tam dziecka w śpiworku, chyba że upchanego na maksa że nawet nogą nie ruszy; totalny brak amortyzacji, to jest wielki minus na naszych polskich drogach i chodnikach...może z większym dzieckiem nie byłoby tak źle ale telepanie się po wybojach z noworodkiem odpada.
Teraz dwa wózki pomiędzy którymi się waham. W sklepie pani zerknęła na mnie i moje gabaryty i od razu powiedziała, że mam sobie odpuścić duże wózki bo nie dam rady....i faktycznie cybex priam wydał się na żywo gigantyczny
zaproponowała nam natomiast
3. Bugaboo be
plus: mały lekki wygląda jak wózek dla lalek; składany, ale trzeba użyć dwóch rąk, głęboką gondolę podnosi się za uszy, można sobie przez ramię przewiesić, super budka którą bardzo mocno można zasłonić dziecko, ta sama budka zostaje przy spacerówce, spacerówka rozkładana na płasko, amortyzacja ok.
minusy: gondola jest bardzo nisko, nawet dla mnie to nie jest wygodne, to składnie na dwie ręce może być minusem, gondola noszona za uszy też może komuś przeszkadzać, do spacerówki na lato trzeba jednak dokupić letnią budkę, bardziej przewiewną
4. Cybex mios
młodszy brat priama i chyba na tego się zdecydujemy.
plusy: bardzo fajan głęboka gondola, wszystko w nią wejdzie, dzieć śpiwór kocyk, równie dobre zabezpieczenie budką przed wiatrem i słońcem, stelaż składany jednym przyciskiem, jedną ręką, amortyzacja na 4 koła, bardzo lekko się prowadzi, próbowałam na chodniku i podjazd po schodach do sklepu, spacerówka jest genialna, rozkładana na płasko, do tego ma specjalną budkę letnią i siedzisko z siateczką na upały żeby się maluch nie pocił, bomba rozwiązanie.
oba wózki bugaboo bee 5 i cybex milos w podobnej cenie 2w1 około 3500. Skłaniamy się do cybexa, ze względu na lepsze położenie gondoli i łatwość składania no i spacerówka jest fajniejsza.
mam nadzieję, że wieści z frontu niektórym pomogą
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
-
Mietata, a patrzyłas może na model Cybex Balios? Też wydaje się fajny i lekki. Miałam się na niego decydować, ale gdzieś wyczytalam ze bardzo jest twardy. A brak dobrej amortyzacji to nie na moje tereny, ale w środku miasta czemu nie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 17:05
-
Wichrowe, na solidarnosci są dwa sklepy, ale jakby jeden. Ten na 95/99 specjalizuje się w cybex bugaboo i innych ten 78 peg pergo maxicosi etc. Szczerze? na 95/99 lepsza obsługa, lepszy wybór, więcej wózków, ale jeśli ktoś szuka konkretnej marki to wiadomo idzie do tego sklepu w którym ją mają.
Nie polecam w weekend dużo ludzi i trudno sobie wszystko posprawdzać. Przed samym zakupem pójdę w tygodniu i sobie porozkładam, popodnoszę etc.
Invis, Cybex Balios waży ponad 11, 2kg a milos 8,7to jednak kolosalna różnica i faktycznie z tego co sprawdziłam nie ma amortyzacji.... czytam teraz opinie w necie, że na nasze kostki brukowe i słabe chodniki to nie jest najlepsze rozwiązanie. Do tego mios jest wąski 50 cm, można nim wszędzie wjechać i zdecydowanie się lepiej czuję z wózkiem który mnie nie zasłania całym sobą hehe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 17:25
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
-
z wózkiem jak z suknią ślubną, wchodzisz z nastawieniem na dany model, zazwyczaj wychodzisz z kompletnie innym
polecam podpytać sprzedawcę, my jak nakreśliliśmy naszą sytuacje to nam pani z obsługi od razu wskazała idealne wózki...przecież nikt nie będzie dźwigał 13kg na 4 piętro
Żeby było śmieszniej w tym salonie z peg pergo, pani z obsługi uprzedziła mnie, że ta gondola to jest lekka...pani jeszcze ciężkich nie widziała....taaa jasne, superzamiast mi powiedzieć, że mam iść do ich sklepu obok to powiedziała, że ponad 5kg gondola jest super lekka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 17:50
-
Ahhhh wózkowy zawrót głowy
Cieszę się, że już wybrałam. Mietata w pierwszej ciąży uważałam tak samo- jak ja wybiorę jakiś wózek, skoro wszystkie są takie brzydkie?
Gdzieś kiedyś pisałaś chyba, że Tobie się żaden wózek nie podoba. Niestety mam tak, że żeby coś kupić to to coś musi mi się również bardzo podobać wizualnie. I tak ze wszystkim
-
Ja greentom nie jeździłam ale właśnie widzialam jak koleżanka go pod pachą i fik na górę. Także musi być mega leciutki...
Ja pytałam o tą krew lekarza powiedział że jeśli dziecko zdrowe to nie ma potrzeby. Jeśli są możliwe wady to warto.
-
Invis wrote:Dziewczyny, czy myślałyście może już o tym, czy będziecie się decydować na pobranie krwi pępowinowej przy porodzie?
Ja po połówkowych, nudaheheh.. wszystko git:) maluch ma prawie 470g,wszystko ma na swoim miejscu,łożysko wysoko na tylnej ścianie wysoko,moja szyjka długa i zamknięta... powiedział gin " może Pani iść na dyskotekę
",dostaliśmy płytkę.. jak miło słucha się takich wiadomości
oby taka nuda była jak najdłużej. a na moje bóle magnez +b6. ps. Łóżeczko wylądowało w pokoju małego
jeszcze tylko pomalować go trzeba
Ja ubranek jeszcze nie kupowałam żadnych
wichrowe_wzgórza, Asia_89, Sunshine_111 lubią tę wiadomość
córa 12 lat i synek.. wszystkie dzieci już są
ponad 3 lata starań, 7tc (*), IUI- nieudane, 2017 naturalny cud -
Invis wrote:Ahhhh wózkowy zawrót głowy
Cieszę się, że już wybrałam. Mietata w pierwszej ciąży uważałam tak samo- jak ja wybiorę jakiś wózek, skoro wszystkie są takie brzydkie?
Gdzieś kiedyś pisałaś chyba, że Tobie się żaden wózek nie podoba. Niestety mam tak, że żeby coś kupić to to coś musi mi się również bardzo podobać wizualnie. I tak ze wszystkim
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
pieluszkowazabawa wrote:Ja pytałam o tą krew lekarza powiedział że jeśli dziecko zdrowe to nie ma potrzeby. Jeśli są możliwe wady to warto.
Przeszczepienia komórek macierzystych są stosowane w leczeniu białaczek oraz innych chorób układu krwiotwórczego, guzów wieku dziecięcego i innych schorzeń.Więc nie bardzo rozumiem skąd lekarz wie, że dziecko zdrowe? To nie chodzi o wady genetyczne.
ale powiem szczerze że nie wiemy w tym momencie co zrobimy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 19:55
córa 12 lat i synek.. wszystkie dzieci już są
ponad 3 lata starań, 7tc (*), IUI- nieudane, 2017 naturalny cud -
Są bardzo odmienne teorie i badania w kwestii skuteczności tej krwi. Szkoła falenicka i otwocka. Kwestia tego, która wersja bardziej nas przekonuje, trochę jak ze szczepieniami ;]
Jooozefka lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Invis wrote:Ahhhh wózkowy zawrót głowy
to nie jest tak, że żaden mi się nie podoba, tylko mnie wygląd wózków nie ekscytuje za bardzoten który wybraliśmy jest ładny, ale nie żebym spać po nocach nie mogła tak się nim jaram hehe. To tylko wózek, a mi większość wózków zlewa się w jedno
Dla mnie najważniejsza była ta lekkość i możliwość przenoszenia, a że cybex przy okazji też ma ładny design (to jestem w stanie ocenićto ok, ale gdyby ważył 5kg a był brzydki jak noc to i tak bym go wzięła. Ale ja z tych co obcasy tylko z taksówki do restauracji noszą i generalnie u mnie wygoda zawsze wygrywa i staram się jak najmniej cierpieć przy byciu piękną
Myślimy nad kolorem, myślicie że wózek czarny z czerwonymi elementami będzie ok na zimę? nie chcę jakiegoś smutnego i depresyjnego koloru, ale zastanawiam się nad granatem, że może bardziej praktyczny?
Krew pępowinowa, pamiętam, że mamaginekolog była o to chyba pytana wielokrotnie i jakoś mocno broniła się przed wypowiedzią na ten temat. Wichrowe ma racje, szkoła falenicka i otwocka...mimo wszystko dla mnie to trochę manipulowanie rodzicami (bo kto nie chce dać wszystkiego co najlepsze swoim dzieciom). Ja się chyba na to nie zdecyduję.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 20:07
-
Dobry będzie taki, co Ci się spodoba
))
Ja się tym "swoim" wybitnie zajarałam, czasem tak miewam, dlatego mówiłam że będzie mi w cholerę smutno jak nie podpasujeAcz na zimę kolory mógłby mieć praktyczniejsze. Ale...od tego jest szmata i pralka
Może następne zrobię na wiosnę
Jest szansa, że dziś pójdę normalnie spać, zmusiłam się do niedrzemania w ciągu dnia9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Invis własnie wyszłam z Auchan z paką ciuchów za całe 90 zł, obłowiłam się jak w lumpeksie normalnie
dzięki za cynk. Kupiłam takie mniejsze rozmiary bo nawet jak się większy dzieć urodzi to ciuszki grosze kosztowały.
Oświećcie mnie już doświadczone mamy. Mam tylko body z długim rękawem, czy na to się zakłada pajacyk czy raczej takie spodenki ze stópkami czy śpiochy na ramiączka...Czy jest w ogóle na tą zimową porę sens kupować body z krótkim rękawem?Invis lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 12:15