WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Dziewczyny, przy drugiej ciąży pierwsze ruchy ok 15 tygodnia, teraz jest 17 i młodego nie czuć. Jest się czym martwić, czy może tak być że bywają dni ciszy? Bo to już tak z 3 dzień i koleżanka mi świruje. A mnie się wydaje, że może na tym etapie po prostu nie czuć jeszcze codziennie...? Macie doświadczenie?

Ja już jak zaczynałam czuć tak już czułam każdego dnia lepiej lub gorzej...a teraz zdarzyło mi się 2 dni nie czuć myślałam że osiwieję ze strachu...na szczęście młode się ruszyło...ale co się nastresowałam to moje...oczywiście po drodze zaliczyłam usg...3 dni MOIM zdaniem to dużo...poszłabym do lekarza...

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe - nie wiem jak jest przy drugim dziecku, ale u mnie na początku było tak, że 2 dni czułam ruchy, później 2-3 dni cisza. I tak było 19-20 tc. Dopiero później się rozkręciło.
    Może teraz ma łożysko na przodzie. Może dziecko inaczej się układa. Myślę, że 17 tc to nie jest czas na świrowanie z powodu nieregularnych ruchów.

wichrowe_wzgórza, Aasienkaa lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    no to jest coś na co bym nie wpadła :) tylko że ja pływać nie umiem...jak zwykle coś ;P

Ale bedziesz siedziec w kajaku w kamizelce ;P.
    No ale ja bym jednak kajaki odradzala bo jakos tak mi sie wydaje ze machanie wioslem nie jest zbyt dobre w ciazy. Ale tak ogolnei to polecam bo to zarabista sprawa, zwlaszcza na rzece.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    no to jest coś na co bym nie wpadła :) tylko że ja pływać nie umiem...jak zwykle coś ;P
    Zobacz kajaki w Wólce Proszewskiej. Ze względów bezpieczeństwa dostajesz kapok. Ja nauczyłam się pływać cztery lata temu, a żegluję znacznie dłużej ;-)
    Na Liwcu jest naprawdę super. Ta miejscówka, którą podałam jest trochę spartańska, ale możesz wynająć pokój i jest tam dobre jedzenie. Za weekend od piątku do niedzieli ze splywem w sobotę (5 godzin) zapłaciliśmy 220 zł za osobę. W to były wliczone posiłki kolacja w piątek, śniadanie plus wałówka na drogę, obiad, kolacja w sobotę i śniadanie w niedzielę.
    Jest na tyle spokojnie, że jedna osoba spokojnie sobie poradzi z wiosłowaniem, więc nawet nie musisz się wysilać, a możesz podziwiać widoki po drodze.
    Byliśmy tam miesiąc temu z synkiem i znajomymi. W sierpniu znowu jedziemy.

mietata lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • mietata Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe, ja pierwsze wyraźne ruchy czułam raz chyba w 16 albo 17 tyg i to były kopniaki (tylko wtedy nie byłam pewna), a potem cisza ze 3 tygodnie i dopiero potem zaczęły się codziennie.
    Jej decyzja, może iść do lekarza, ale to chyba jeszcze taki czas, że ruchy nie muszą wcale być i nie codziennie, może być łożysko z przodu, może dzieć się wykręcił akurat. Jak ma detektor tętna to niech sprawdzi albo niech pożyczy.

W sumie na forum to można dostać odpowiedź: nie świruj, albo idź do lekarza :) żadna z nas tu ginekologiem nie jest i więcej nie pomoże, jedynie swoimi doświadczeniami, które jak widać są baaardzo różne, jak każda z nas (i wyszło jak ze sloganu reklamowego ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2017, 14:27

agagaga, moremi, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Ale bedziesz siedziec w kajaku w kamizelce ;P.
    No ale ja bym jednak kajaki odradzala bo jakos tak mi sie wydaje ze machanie wioslem nie jest zbyt dobre w ciazy. Ale tak ogolnei to polecam bo to zarabista sprawa, zwlaszcza na rzece.
    Dlaczego? Nawet ćwiczenia dla ciężarnych przewidują wzmocnienie ramion.
    Ale tak jak napisałam - akurat na Liwcu w tamtym miejscu mąż sam da sobie radę z wiosłowaniem.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez czulam ruchy dosyc wcześnie. Na poczatku nie były regularne. Dopiero od ok 18 tygodnia czuję je codziennie. Ale zdazylo sie tak, że 2 dni byla cisza. Z tym, że ja wtedy pracowałam intensywnie. Moglam ich zwyczajnie nie czuć. Zalezne to jest też od ułożenia dziecka

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi dzięki za tip, przydałby nam się tak weekend oderwania od wszystkiego, cena też fajna, możesz dać jakiś konkretny namiar na to miejsce?

moremi lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Aasienkaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Dziewczyny, przy drugiej ciąży pierwsze ruchy ok 15 tygodnia, teraz jest 17 i młodego nie czuć. Jest się czym martwić, czy może tak być że bywają dni ciszy? Bo to już tak z 3 dzień i koleżanka mi świruje. A mnie się wydaje, że może na tym etapie po prostu nie czuć jeszcze codziennie...? Macie doświadczenie?
    ja tak miałam teraz. Pierwsze ruchy w 2 ciąży czułam ok. 16 tc, potem jdłuuugo nic...nie czułam małego, bałam się jak cholera . Ale wszystko git, mały pewnie inaczej się ułożył i tyle :)Na tym etapie za szybko aby czuć regularne ruchy.

córa 12 lat i synek.. wszystkie dzieci już są ;)
    82dox1hppr9ztp9m.png
    ponad 3 lata starań, 7tc (*), IUI- nieudane, 2017 naturalny cud :)
  • annggela Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam juz prawie komplet na rozmiar 56, kilka na 62. Chce mieć zapac conajmniej do rozmiaru 68. Dzis wizytę kontrolna miałam i sie załamałam, moja waga sie popsuła :( potem byłam na zakupach i większy dół bo próbuje sobie kupić ciuch ładny by nie uwydatniał jakie uda mam :( kupiłam dwie ciążowe bluzeczki sukienkę która oddam i sweterek za dupke.

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata, chodziło mi po prostu o zbiór doświadczeń. Zwykle coś one jednak mówią :)

Ja się kajaków boję śmiertelnie - że mnie wywróci i nie będę umiała się przekręcić ;] A mam u siebie "na dzielni" piękne stawy, gdzie dla mieszkańców tu zameldowanych są w lecie kajaki darmo :)

Mietata, a może piknik gdzieś na Wyspach Świderskich? Albo łikęd w pałacu w Radziejowicach?

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Aasienkaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha trzymam kciuki, bądź dobrej myśli.

Co do butelek to chyba Tommee Tippee, jedną dostaliśmy i spodobała mi się, czytałam recenzje są fajne więc próbujemy :) A o jakim laktatorze ( o ile kupujecie) myślicie? Bo ja właśnie skłaniam się ku tommee

Co do odpoczynku my właśnie w ten weekend planujemy wyjechać w Bieszczady na dzień lub dwa zależy jaka pogoda będzie:) Oby było ślicznie :) uwielbiam te tereny ale chyba szlak sobie odpuścimy ;) zrobimy pętelkę, połazimy :) potrzebuję wyjazdu. Za długo już w domu siedzę :)

Co do kajaków to ja uwielbiam, ale trudne tracy :D rzeki uwielbiam :) zależy jaka trasa jest- jak łatwa to spokojnie można popływać, delektując się widokiem. Jak trudniejsza - ja jednak bym nie ryzykowała czasem trzeba się mocno schylić omijając przeszkody itp. w kajaku mietata nie musisz umieć pływać :) ja też nie potrafię, a kilka razy w roku pływamy. moremi ja jak na trudniejszych trasach pływam i wiosłuję to mięśnie brzucha mocno pracuję, więc coś jest w tym co pisze PsotkaKotka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2017, 15:14

82dox1hppr9ztp9m.png
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja do ruchów dziecka sie nie wypowiem dwa tygdonie temu poczulam delikatne pukniecie potem dopiero wczoraj kilka kopniaczków a dzisiaj znowu ani pół ahh.... albo jest tak spokojny albo ja nieczula:P:P:P

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

• madzialenka84 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bylo podobnie najpierw zaczelam czuc ruchy, a potem kilka dni nic.Nawet na usg polowkowym w 20 tc dziecko sie ruszalo, a ja nie czulam, obecnie czuje kilka razy dziennie, ale bardzo delikatnie (jakby mi ryba przeplywala, to jest takie uczucie), ale u mnie lozysko na przedniej scianie.

[link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

[*] 5/6 tc listopad 2016

• moremi Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasienkaa wrote:
    Co do kajaków to ja uwielbiam, ale trudne tracy :D rzeki uwielbiam :) zależy jaka trasa jest- jak łatwa to spokojnie można popływać, delektując się widokiem. Jak trudniejsza - ja jednak bym nie ryzykowała czasem trzeba się mocno schylić omijając przeszkody itp. w kajaku mietata nie musisz umieć pływać :) ja też nie potrafię, a kilka razy w roku pływamy. moremi ja jak na trudniejszych trasach pływam i wiosłuję to mięśnie brzucha mocno pracuję, więc coś jest w tym co pisze PsotkaKotka.
    Dlatego polecam tę konkretne na Liwcu, bo można naprawdę na spokojnie i w razie "w" Mietata może nawet przez całą trasę nie wiosłować. Poprzednio mąż sam wioslowal, teraz ja wioslowalam sporo, ale kajak tam w zasadzie sam płynie :-)
    Pływamy tam ze znajomymi z dzieciakami w różnym wieku. Nie jest to pływanie wyczynowe, a bardzo rekreacyjne.

Aasienkaa lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to zawsze jestem szoku ze ktos nie umie plywac. Wybaczcie...No to tak jakby ktos na rowerze nie umial jezdzic.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Aasienkaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Ja to zawsze jestem szoku ze ktos nie umie plywac. Wybaczcie...No to tak jakby ktos na rowerze nie umial jezdzic.
    No chyba przesadziłaś troszkę :) Ogólnie w PL potrafi pływać ponoć ok 60% ludzi :) a na rowerze nieliczni chyba nie potrafią. A zależy to od wielu czynnkików.
    Może po prostu nie wszyscy wychowywali się w pobliżu jeziora czy rzeka, w której można było się wykąpać? Może nie miał kto nauczyć w odpowiednim czasie?
    ja nie miałam dostępu do basenu (wychowałam się na wsi a nie w mieście) aby móc poćwiczyć i nauczyć się. Teraz basenów jest więcej i są możliwości ale w latach 90-tych nie :) Potem kiedy nad jakimś zalewem uczyłam się i zaczęła się topić to wiele lat nie wchodziłam w ogóle do wody. Lęk był silniejszy. Teraz będę pływała, ale tylko kiedy jest ktoś blisko i "czuję grunt" :) więc uznaję że pływać nie potrafię." :)czy czuję się gorsza.. nie :) Nie wszystko muszę umieć.. jakieś wady też powinnam mieć :D hehehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2017, 16:01

82dox1hppr9ztp9m.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka ty to taka kategoryczna jesteś ;) moja koleżanka ma aquafobię i nie wejdzie do głębokiej wody bo czuje jakby się dusiła. Ja z kolei umiem pływać bardzo dobrze, ale po tym jak się za dziecka podtopiłam nie popłynę głębiej niż po szyję. Na rowerze też nie każdy umie ;) to samo jazda autem itp...

Moja krzywa chyba ok, na czczo 77, po godzinie 102 a po kolejnej chyba 97. To dobry wynik? W normach niby się mieści. Morfo delikatnie mi się rozjechała ale bez jakichś skrajności ;) tsh 1,35 więc superc

age.png

age.png
  • Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam dwa smoczki z Lovi, bo mi się spodobały wizualnie :P wolałabym nie dawać ale lepiej mieć niż nie mieć w potrzebie. Butelkę też kupiłam z Lovi, bo pani w sklepie poleciła, że niby smoczek podobny do piersi, więc wzięłam bo ja w tym zielona... taka malutka chyba 120ml, w razie "W" będzie w pogotowiu ;) mam jeszcze nozyki i cążki do paznokci, szczoteczke do wlosow, kilka pieluszek tetrowych, dwa cienkie kocyki i trochę ubranek, głównie na 56. Ale ubranka będę miała po siostrzencu, u mnie też będzie chłopczyk i między naluchami pół roku różnicy. Więc jak trafię na coś fajnego w większym rozmiarze to biorę dla siostry, później do mnie wróci ;) mam też zamówiony wózek. Na te chwile to wszystko co mamy. Wybralismy tez komode i łóżeczko, reszta przed nami. Najgorsze jest to że po pół godz chodzenia mam już dość, zaczyna ciągnąć mnie brzuch i chodzę jak ciapak i pokraka... siadam gdzie się da. Dlatego muszę się sprezyc i coś pokupowac bo później będzie pewnie tylko gorzej. Najgorsze jest to, ze jakoś zablokowowala mi się głowa. Ubzduralam sobie ze trzeba tyle tego wszystkiego zorganizować, ze chyba się trochę przestraszylam :P i idę z zamiarem zakupu, a wychodzę z niczym, bo nie wiem co wybrać, czy to się przyda, czy będzie ok, czy to i to też...

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam pływać, mąż jest ratownikiem wodnym a nasza mała mogłaby siedzieć tylko i wyłącznie w wodzie. Na kajakach byliśmy raz, jakoś z rok temu, z małą. Było super :) Mała nawet się przespała na kajakach :D Tylko trochę dupka bolała od siedzenia bo trasa długa. Ale muszę przyznać że w większości wiosłował sam mąż (wprawiony, był wiele raz a to był mój pierwszy raz) i spokojnie dał radę z nami dwiema :)

Na rowerze nie jeździłam od dziecka, po prostu nie lubię. Ale w dzieciństwie wiem, że potrafiłam :D

Ja dzisiaj dostałam od swojej kosmetyczki podgrzewacz do butelek z Aventa, Nianię Video Z Aventa i karuzelę do łóżeczka dla dzidziutka. Teraz się zastanawiam co zrobić z dwoma nianiami elektronicznymi, bo obie są naprawde dobre.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
‹‹ 539 540 541 542 543 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ