WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola___ wrote:
    Dziewczyny zdarza wam się twardnienie brzucha ? Mnie od wczoraj łapie takie twardnienie, położyłam się wczoraj wcześniej spać, wstałam dzisiaj a tu brzuch twardy, no i ja panika. Wstałam do łazienki, brzuch zrobił się normalny, mała kopie, nisko jak zawsze, więc tym się nie martwię. Ale wiecie w napięciu czekam na kolejne twardnienie brzucha... zdarzało wam się tak ? Kurcze nie wiem czy dzwonić do lekarki, czy to tak się po prostu zdarza. W takich sytuacjach chyba przestaje racjonalnie myśleć

Takie twardniejaca mogą się już zdarzyć o ile trwają tylko chwilkę i nie są za często. Podobno macica ćwiczy. Mi lekarz polecał większą dawkę magnezu i właśnie odpoczynek. Gdy dłużej trzyma to no spa. Nie pokoi chyba może gdy jest często i długo trzyma. Ja tak mam po jedzeniu i jak się zdenerwuje, szybko wstanę.

Co do boli to mnie często ciągnie na wysokości jajników np gdy się przekręcić chce lub wstać albo długo siedzę ale to chyba norma

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • Mama2kituszek Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka takie okresowe to ja bym na pewno sprawdzila u lekarza

Twardnienia czasem mi sie zdarzają, ale bez tego uczucia sciagania jakie mialam przy zagrazajacym przedwczesnym porodzie. Nic regularnego, wiec sie nie martwie. Ale jak u Ciebie Karola czesto, to tez bym sprawdzila

Pani Mol, łącze sie w bolu. Ja mieszkam przy Starym Rynku i to jest codzienna masakra, a do tego remonty sasiednich kamienic... Mam dosc!!

3jgx3e3kk4xchmg3.png
    Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*]
  • Invis Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł, Mama2kituszek ja też mam nie za ciekawie, bo mieszkamy jeszcze na terenie budowy- wokół budują się domki. Na szczęście w najbliższym kręgu już zakończone, tylko tam trochę dalej jeszcze budują. Jeszcze z pół roku i będzie spokój :P Jakoś człowiek o tym nie myślał, kiedy kupował pierwszy budowany obiekt, wiedząc że powstanie tam całe osiedle :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 09:45

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png

Wysłany: 14 lipca 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka Kotka, moja, gdy byla w wieku Twojego D., spala od 19-20 do ok 9 rano, ale za to w nocy sie budzila do 2 rż.
    Teraz spi od 20.30- 7 w okresie przedszkolnym i do 9 w wakacje i weekendy. U nas nie ma i nie bylo negocjacji, przedłużania, wieczór jest dla nas. Na Twoim miejscu skrocilabym drzemke. Dzieciom u nas w zlobku drzemka przypadala na 12-13.30, dzieki temu rodzice nie mieli wiekszego problemu, a im tyle wystarcza by nabrac sil do dalszych psot. Pobudka o 16= po wieczorze;-) Wszystko da sie zrobic, nawet ustawic 30 dzieci, by spaly w tym samym czasie:-)

3jgx3e3kk4xchmg3.png

Wysłany: 14 lipca 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis no to tez nie za wesolo.. Dolujące u nas jest to, że to sie nigdy nie zmieni, wokol pelno knajp, imprezowni calorocznych, do tego letnie ogrodki. Ja Ci skończą o swicie wariowac, to zaczynają jezdzic smieciarki i maszyny czyszczące chodniki i plyte rynku. A od 7 remonty i ludzie od nowa... Masakra

3jgx3e3kk4xchmg3.png
  • K@sia Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Zaglądam tu od czasu do czasu podczytuje co u Was ale nie mam szans przeczytać wszystkiego co u Was. Mam nadzieje ze wszystko Ok!
    Tyle piszecie ze nie nadążam z czytaniem tym bardziej ze ja raczej taka "mało internetowa" :)
    Chciałam sie wam pochwalić ze będę mieć synka! Na którego bardzo liczyłam i jestem szczęśliwa ! Maluch ważył 5 dni temu 650g i lekarz mówił ze to sporo. Ruchliwy mały człowiek i niezle kopie. Mam na razie 2 kg na plusie i na brzuszku mała piłeczkę na razie nie puchne i jest Ok. Ogólnie nic mnie nie boli szyjka w normie. Pozdrawiam :)

agagaga, Sunshine_111, Mama2kituszek, wichrowe_wzgórza, Pani Moł, Jooozefka, Asia_89, Majblanca lubią tę wiadomość

mhsv3e5eau6hps3u.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pernilla wrote:
    pako, w ciąży można używać serum z wit. C? Mi gdzieś w szafie serum Auriga nabiera rocznika, bo gdzieś mi mignęło, że nie można. Chyba na blogu Sroki, ale mogę się mylić.

Hej - serum z wit C jak najbardziej, tylko najlepiej w formie olejowej, a nie kwasu askorbinowego - bo takie kwasowe (słyszałam takie opinie), że może podrażniać wrażliwą cerę (a w ciąży skóra często staje się wrażliwsza), ale i tak dla dziecka nie jest zagrożeniem, bo to tylko ciągle wit C.
    (Ja np mam takie z bielendy professional (które może być stosowane też do wprowadzania ultradźwiękami czy jonoforezą i czego oczywiście w ciąży nie robię - bo zabiegi z prądami są niewskazanie, ale kładę je pod zwykłą maskę nawilżającą i wtedy się dużo lepiej wchłania :)). Z tej samej serii polecam też różne sera z kwasem hialuronowym - to jest polisacharyd - czyli cukier, który naturalnie występuje w naszej skórze właściwej i wypełnia zmarszczki, wygładza skórę i też warto go kłaść pod jakąś nawilżającą maskę. Te profesjonalne sera można kupić już za 30 PLN, w hurtowniach kosmetycznych, także nie jest to jakiś duży wydatek.

W ciąży zakazane jest używanie retinoidów - czyli wit A i jej pochodnych, oraz kwasu salicylowego (który jest w niektórych kremach przeciwtrądzikowych, np takim super fajnym z clarene, który otworzyłam w Marcu i teraz nie wiem co z nim zrobić, więc leży i się marnuje nie użwany).

Wit C ma działanie rozjaśniające - co jest pomocne w ciąży, bo mogą nam sie tworzyć takie okropne plamy pigmentacyjne, tzw ostudy - z czym właśnie wit C i porządny filtr SPF na twarz powinien sobie poradzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 10:49

pernilla lubi tę wiadomość

zi13nafan2lh9052.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis Co do sauny ozonowej na włosy to ja mam taka szczotkę, która wytwarza ozon i dzięki temu wygładza włosy. Bardzo lubię jej używać.
    A swoją drogą - bardzo polecam wam (ale już po ciąży) zabiegi z wykorzystaniem prądów d'arsonvala.
    Darsonval to takie urządzenie, którego używa się np po zakończonym zabiegu oczyszczania twarzy, między innymi w celu dezynfekcji i uspokojenia skóry. Darsnowalizacja polega na "jeżdżeniu" taką szklaną pelotą po skórze, która wytwarza właśnie ozon. Co na twarzy działa na skórę dezynfekująco i bakteriobójczo. Zabieg ten działa przeciw trądzikowi, przedwczesnemu starzeniu skóry oraz przeciw wypadaniu włosów .
    No i właśnie o te włosy mi chodzi- bo myślę że po ciąży, włosy nam zaczną wypadać, a seria takich zabiegów wykonana odpowiednią pelotą na skórze głowy (czyli takim szklanym grzebieniem) myślę że będzie w tym czasie bardzo pomocna - bo będzie stymulować porost nowych włosów.
    Na taki zabieg można iść do salonu kosmetycznego (jest bardzo tani - z tego co pamiętam to jakieś 30 PLN), albo kupić sobie urządzenie (bo kosztuje koło 100 PLN) i robić sobie zabiegi samemu (ja tak właśnie robię - znaczy robiłam i będę robić po ciąży ;P).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 11:03

Invis, Asia_89 lubią tę wiadomość

zi13nafan2lh9052.png
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pako_mrrr wrote:

Wit C ma działanie rozjaśniające - co jest pomocne w ciąży, bo mogą nam sie tworzyć takie okropne plamy pigmentacyjne, tzw ostudy - z czym właśnie wit C i porządny filtr SPF na twarz powinien sobie poradzić.

pamietajcie że to rozjaśniające funkcje i mocno pielegnacyje to ma Wit C w dużym stężeniu chociaż 25-30% dobre opinie słyszałam o AnnaGaspi . Tam jakoś chyba jest zamknięta w liposomach które dopiero uwalnia się po przekręceniu nakrętki w serum. Tylko właśnie przy tych stężeniach filtr albo na noc

mhsv9vvj9veszbog.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pako, mam darsonvala i potwierdzam. Fajna rzecz i na wlosy i cerę. Niestety teraz w odstawkę poszedl , ale po porodzie bede tak ratowac wlosy :)

pako_mrrr lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ech - wypadłam z obiegu na kilka dni i przegapiłam dyskusje o GoT - więc z góry przepraszam że znów do tego wracam. Ja już też czekam (i też bardziej na książkę) - i tak myślę że to trochę niesprawiedliwe nazywać tę historię mainstreem'ową :)
    Ja również przeczytałam książkę (czyli Pieśń Lodu I Ognia - bo GoT to tylko pierwsza książka z serii) i zrobiłam to też dużo wcześniej - czyli zanim to się stało modne. I co więcej, osobiście znam tylko dwie dziewczyny, które też przeczytały całą tę sagę (w tym jedną poznałam, dosłownie miesiąc temu ;P). Wszystkie inne moje koleżanki, którym pożyczałam tę książkę, nie przebrnęły nawet do połowy pierwszego tomu, bo to według nich za skomplikowane i nudne ;/ - także wcale wszyscy się tak tym nie jarają.
    Kiedyś czytałam wywiad G. RR Martinem, który powiedział coś, co ja też pomyślałam czytając "Władcę Pierścieni". RR Martin powiedział, że czytając tę książkę, cały czas się zastanawiał nad wieloma sprawami: np dlaczego niby Aragorn będzie dobrym królem (bo czy wystarczy być dobrym człowiekiem, żeby być dobrym władcą? Nie wydaje mi się ;P), jak działa Minas Thirth? (np jak odprowadzają nieczystości - toć to taka wielka góra), albo jak rozmnażają się krasnale ;P?.
    No i powiem wam szczerze, że ja miałam dokładnie tak samo - czytałam w podstawówce "władcę" i się denerwowałam, że tam są (według mnie) jakieś długie i nudne opisy pagórków, za to brakowało mi odpowiedzi - na moim zdaniem - podstawowe pytania. Piękna historia, ale jest to tylko naiwna bajka, (czyli że zły człowiek jest brzydki, a ładny to dobry, ten dobry będzie zawsze dobry, i takie tam pierdu pierdu ;P).
    I nagle już sporo później wzięłam do ręki "Pieśń Lodu i Ognia", a tam olśnienie.
    Odpowiedzi na wszystkie moje pytania :) (np jak działa kanalizacja w Casterly Rock, którą zarządzał Tyrion), a do tego gwałty, rozboje, cycki i .... no życie po prostu, które nie jest ani czarne, ani białe, a ma mnóstwo odcieni szarości.
    To jest historia o tym że nie ma dobrych i złych (wszystko zależy od punku siedzenia), bo przecież nawet ta zozła Cersei tak naprawdę, robi to wszystko co robi z miłości do swoich i swojego brata dzieci. A Arya Starkowówna - toć to mała, zimna zabójczyni, a wszyscy jej kibicowali jak załatwiła tego śmierdzącego Freya (który przecież też walczył zaciekle o dobro swojego rodu).
    Czasem jak to w życiu, zdarzy się postać do cna zdegenerowana (jak Góra, czy Ramsey Bolton) ale to chorzy psychopaci (którzy według statystyk zdarzają się i w realnym życiu), natomiast reszta to porostu polityka i walka o władzę.
    Myślę że to powinna być lektura obowiązkowa dla każdego, kto się do władzy właśnie pcha. Dla mnie - politologa - to własnie takie wielowątkowe "Hause Of Cards", albo dużo bardziej złożone "Pierwszy między równymi" J. Archera. A te smoki i magia... ech, to naprawdę tylko takie dodatki, ale to nie o to tam chodzi, a tylko i wyłącznie kto ma władzę i jak sobie z nią poradzi... :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 11:50

agagaga, Pani Moł, mietata lubią tę wiadomość

zi13nafan2lh9052.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka, takie okresowe lekkie podobno też są normalne, ale mimo to zadzwoniłabym do lekarza :) przezorny zawsze ubezpieczony.

Mnie ten brzuch wczoraj do nocy dokuczał. Póki co leżę, zaraz wstanę na śniadanie ;) może dziś będzie jakoś lepiej... Nie bolało nic, czasem tylko rwało po bokach, ale koleżanka mówi że to samo miała jak brzuch się powiększał.
    No w sumie średnio 1cm dziecka i 100g dziecka na tydzień to niemało...

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichorwe, ja to dziś sobie normalnie wychodzę z pociągu i tak mnie jakby pociągnęło z boku po prawej stronie, że aż się zatrzymałam. Chyba w końcu poczułam to co opisujesz, czyli ściągnięcie i jakby kłucie - myślę że to właśnie, to sławetne rozciągnie macicy czy więzadeł ;/ bym się położyła na chwilę, ale byłam na peronie na śródmieściu i musiałam do biura dojść, a szłam jak pokraka jakaś czworonożna.... :P
    No i coraz bardziej niewygodniej] mi się śpi, z poduszką czy bez, wkurza mnie ta pozycja na boku, ciągle się na plecach budzę ;/ a to jeszcze 4 miesiące...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2017, 12:41

zi13nafan2lh9052.png
  • Karola___ Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ale się od was dowiem o zabiegach pielęgnacyjnych :) już czytam o tej szczotce ozonowej, nie wiedziałam, że są takie cuda a zawsze mi się wydawało, że śledzę takie nowinki :))

W sprawie mojego twardnienia brzucha dzwoniłam już do lekarki, mam nospe brać 3 x dziennie i zadzwonić do niej jutro lub pojutrze czy lepiej. Gdyby oczywiście było gorzej lub jeśli będę miała jakąś zwiekszona wydzielinę to mam od razu dzwonic.

w4sqflw1pp6mhaw2.png
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pako przymierzalam się do książek z serii GoT ale cena zaporowa jak na teraz dla mnie. Uwielbiam takie i filmy i książki z serii trochę fantasy, magia,stwory. Ostatniom wojuje z scherlockiem H. Seria obejrzana a teraz książka (zbiór opowiadań). A GoT oglądałam na zalukaj albo CDA ale zgubilam się gdzieś w 4-5 sezonie :/

pako_mrrr lubi tę wiadomość

mhsv9vvj9veszbog.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A polecicie jakiś na prawdę dobry szampon + odżywkę + maskę, nie jakiś drogeryjny shit, tylko coś na prawdę dobrego... wiem, że na każde włosy co innego, ale może ktoś jednak odkrył jakiś rewelacyjny hit i może polecić :P

Ja jestem po użyciu Bio-olejku z Kneipp o którym wspominałam wczoraj. Jak dla mnie bomba - fajnie natłuszcza, szybciutko się wchłania, nie ma jakiegoś uciążliwego zapachu. Brzuszek zadowolony :P

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bardzo chetnie dowiem sie od Was co dobrego p/ zmarszczkowego na twarz i okolice oczu dla 35+ polecicie.. jakos zaczelam sie marszczyc;-) Tylko gotowy produkt, bo leniwa jestem;-)

3jgx3e3kk4xchmg3.png
  • pako_mrrr Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis, ja się na pielęgnacji włosów słabo znam, bardziej na gębie :P
    Ale ze swojej strony polecam szampony firmy Organix - szczególnie Coconut Water (doskonały na lato) - ten z Coconut milk jest bardzo bogaty i może przetłuszczać - choć dla suchych i zniszczonych - na pewno się sprawdzi. Szampony tej firmy są w Hebe i w Kontigo (ale tylko w Kontigo jest ta seria z Coconut water). Cała seria jest naturalna i nie zawiera parabenów, a ma jakieś naturalne olejki (ale ma silikony). Ja używam różnych szamponów - mam chyba ich około 10 i za każdym razem myję innym, wiec czasem lubię sobie użyć takiego z silikonem, bo włosy są wtedy gładsze, a ja mam dość długie i kołtuniące się, więc dla mnie jak znalazł.

zi13nafan2lh9052.png
  • Zgredek 12 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Przyznam, że mam sentyment do tego wątku i czasem was podczytuje...

Czekam z niecierpliwością na zdrowe i szybkie rozwiązania :)

Wczoraj i dziś test pozytywny! :) Mocne, dwie krechy. Bety nie robie, bo nie chce świrować... Pierwsza wizyta 31.07.2017.

Trzymajcie kciuki za szczęśliwe rozwiązanie... Jakby sie udało- będę Marcową mamą :)

KasiaHaBe, Jooozefka, Sunshine_111, Invis, Pani Moł, jacky88, Kaczorka, Aasha, Katarzynaa, Asia_89, agagaga, mietata, Zuza91, madzialenka84, Kaczuszka86, annggela, pernilla, Holibka, Majblanca lubią tę wiadomość

😇😁😇😇😁
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    A polecicie jakiś na prawdę dobry szampon + odżywkę + maskę, nie jakiś drogeryjny shit, tylko coś na prawdę dobrego... wiem, że na każde włosy co innego, ale może ktoś jednak odkrył jakiś rewelacyjny hit i może polecić :P

Ja jestem po użyciu Bio-olejku z Kneipp o którym wspominałam wczoraj. Jak dla mnie bomba - fajnie natłuszcza, szybciutko się wchłania, nie ma jakiegoś uciążliwego zapachu. Brzuszek zadowolony :P
    Z odżywek dobry skład ma Garnier z avocado. Taka żółta. Szampon - baby dream albo alterra z rossmanna. Innych w zasadzie nie używam, nie zaklejam sobie włosów ;)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
‹‹ 572 573 574 575 576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ