X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PANI MOL - jak nie mialas stycznosci z kupa tego kota to nie masz sie czego bac.

Ja toxo juz mialam, nie wiem kiedy, ale tak mi wyszlo w badaniu wiec mam luz.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka przytulac bedzie miś szmatka:P

Ja sie boje ze raz zgniote bo człowiek nie mysli jak spi niestety i ma odruchy bezwarunkowe jak moj np macha rekami a dwa wlasnei przyzwyczai mi sie maluch i co wtedy walka o wlasne lozko. Wole odrazu przyzwyczaic do lozkeczka niech to nawet bedzie w mojej sypialni ale zeby spalo osobno od poczatku.

JA toxo przechodzilam tez kilka lat temi i prawdopodobnie poronilam wtedy przez to pierwsza ciaze:(

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

• agagaga Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem o co biega z tym toxo. Ja mam przebytą toxoplazmozę co wyszło już w pierwszej ciąży. Gin uparł się żeby powtórzyć teraz bo są wysokie przeciwciała. Po co się pytam? Ech.

Okropnie bolą mnie plecy. To już 3 raz jak wstaję z bólem. Nie ma to związku z żadnymi skurczami. Wstaję cała obolała. Mocy już nie mam. A rano budzi mnie słodkie "mamusiu pobawimy się lalkami?" :)

Fajny ten dywan Invis. Ja niestety mam kosmiczne uczulenie na roztocza i ograniczam wszelkie materiały do minimum. Więc dywanów u nas nie ma i nie będzie :) zakupiłam za to mopa parowego i czekam na dostawę :)

Co do twardnienia brzucha to gin wczoraj powiedział mi, że jeśli to są krótkie akcje to cytuje "jest to normalne". Mówił, że teraz macica i dziecko są coraz większe i do tej pory najprawdopodobniej nawet nie czułam tego twardnienia i mini skurczy.

U nas wszystko dobrze. Młoda rośnie, choć kolosem nie będzie i jest raczej z tych mniejszych :) szyjka ok. Wszystko gra. Tylko ten nieszczęsny tardyferon muszę zażywać. Dokupiłam wczoraj do kompletu laktulozę żeby chociaż raz na jakiś czas pójść do toalety ;)

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Karola___ Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że spanie z dzieckiem to temat równie drażliwy jak szczepionki, karmienie piersią czy mm :) wiadomo nikt nie chce dla swojego ukochanego dziecka źle i kieruje się swoimi racjami. My zakładamy, że dziecko będzie spało w swoim łóżeczku. Nie będziemy na nie dyszeć, chrapać itp. Jeśli Zosia bedzie potrzebowała przytulenia to będziemy ją tulić, całować, usypiać i odkładać do łóżeczka. Pewnie okaże się jak dziecko przyjdzie na świat jak będzie to wszystko wyglądało, ale póki co z obserwacji, u znajomych, bardziej podoba mi się taki zorganizowany model życia, maluszek u siebie, karmi się go w miarę regularnie, bawi z nim i kąpie mniej więcej o tych samych porach niż chaos, że dziecko w łóżku, jak tylko zapłacze to od razu cycek, ale to pewnie dwie skrajne sytuacje :)

Mi ten laktator by się przydał, chciałabym móc zostawić dziecko z mężem na kilka godzin, tak by mógł je w tym czasie nakarmić. Gdyby były jakieś problemy, to właśnie mieć go na rozkręcenie laktacji, czy w razie nadmiaru pokarmu.

Biedroneczka83 lubi tę wiadomość

w4sqflw1pp6mhaw2.png

Wysłany: 26 lipca 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagaga ja mam na zbyciu tardyferol jak chcesz to chetnie oddam az 5 listków.

nzjdvfxmh01bn5c2.png

• Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja toxo nie przechodziłam. Szokuje warzywa, mięsa surowego nie jadam ale mojego kocinke mam od 10 lat :) jest wychodzący na dwór ale dużo czasu też spędza w domu na fotelu. Dziwi mnie ze zadko mówi się o listerii a to też przecież groźne

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kochane :)
    Invis dywan zarąbisty też się nad nim zastanawiałam :D Wybrałam bardziej jasny i w paski :D
    https://www.leroymerlin.pl/dywany-i-wykladziny/dywany/dywany-wewnetrzne/dywan-scandinavia-160-x-230-cm-balta-rugs,p417711,l1213.html
    Mąż się uparł :D cóż, ... niech mu będzie ;)

laktatory Nie zazdroszczę wam tego problemu, ja na szczęście mam problem z głowy. W Berlinie jak potrzebny laktator to ginekolog wypisuje na niego receptę i wypożycza się na jakiś czas z apteki :D

Chrzciny Kobietki doradźcie, bo nie wiem co robić. Chciałam małego ochrzcić w Polsce jak już będziemy na święta w grudniu. Cholerka ale nie wiem czy nie za szybko, no wiecie młody będzie miał 2 miesiące. Kompletnie nie wiem jak się za to wszystko zabrać. Podkreślam, że nigdy nie byłam na żadnych chrzcinach, i nie wiem jak to wygląda. Dużo wcześniej trzeba zacząć to załatwiać ?

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pieluszkowazabawa wrote:
    agagaga ja mam na zbyciu tardyferol jak chcesz to chetnie oddam az 5 listków.

wysłałam Ci zaproszenie. Dogadamy się na priv. Chętnie przyjmę jeśli nie potrzebujesz.

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png

Wysłany: 26 lipca 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoni do mnie Lenka ma 2,5 roku. I mówi :
    -czesc ciocia ty sijesz jescie ??
    -no tak szyje a co sie stało
    -babcia dala mi dyche usijesz mi kocyk dla lalki Hani
    -tak uszyje jak bede miala chwilke
    -mama mowi ze mam powiedziec ze to plolytet

(zachowano orinalna wymowe dziecka)

padlam ze śmiechu jakie słodkie sa dzieciaki

Mamatobe♥, PsotkaKotka, Biedroneczka83, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość

nzjdvfxmh01bn5c2.png

• Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamatobe♥ wrote:

Chrzciny Kobietki doradźcie, bo nie wiem co robić. Chciałam małego ochrzcić w Polsce jak już będziemy na święta w grudniu. Cholerka ale nie wiem czy nie za szybko, no wiecie młody będzie miał 2 miesiące. Kompletnie nie wiem jak się za to wszystko zabrać. Podkreślam, że nigdy nie byłam na żadnych chrzcinach, i nie wiem jak to wygląda. Dużo wcześniej trzeba zacząć to załatwiać ?

Mam podobny dylemat :/ mam urodziny w wigilię i chciałam jakoś wtedy i chrzest ale mam wątpliwości czy to nie za wcześnie :/ z kolei po świętach Wielkanocnych młody może już nie wytrzymać tyle w kościele. Chętnie poczytam wasze opinii i rady na ten temat

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2017, 12:18

Mamatobe♥ lubi tę wiadomość

mhsv9vvj9veszbog.png
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:
    Mam podobny dylemat :/ mam urodziny w wigilię i chciałam jakoś wtedy i chrzest ale mam wątpliwości czy to nie za wcześnie :/ z kolei po świętach Wielkanocnych młody może już nie wytrzymać tyle w kościele. Chętnie poczytam wasze opinii i rady na ten temat

Byłam na Chrzcinach miesięcznego dziecka. Nie było żadnego problemu z załatwieniem formalności. Chrzci się przecież czasem dzieci w szpitalu. Ja chrzciłam córkę jak miała ok 3 miesiące. Tym razem pewnie podobnie będzie.

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:

Szczerze powiem, dla mnie lepsza opcja zrobić to od razu. Mój mąż i ja mamy urodziny też chwile po wigilii więc na pewno zostaniemy w Polsce. Grono rodzinne też będzie (bo święta) same plusy ;) Tylko nie wiem jak to wygląda w praktyce.
    Plus dochodzi okropny problem z chrzestnymi .... ja jako, że jestem jedynaczką mam najbliższą mi sercu kuzynkę, którą bym chciała na chrzestną. Mój mąż zaś ma siostrę rodzoną (wszyscy mi mówią, że ona ma pierwszeństwo co do zostania chrzestną), ode mnie z rodziny już ciężko jeżeli chodzi o chrzestnego :(

W planach mamy mieć zamiar jeszcze jedno maleństwo, ale wiecie jak to z planami.....

Patryk <3
    zyniqif.png
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcialabym chrzcic jak najszybciej i jak tylko bede sie dobrze czuć po porodzie i oswoimy sie z malenstwem to bedziemy chrzciny zalatwiac czyli mam nadzieje, ze najpóźniej w styczniu dziecko bedzie ochrzczone

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamatobe♥ wrote:
    Dzień dobry kochane :)

laktatory Nie zazdroszczę wam tego problemu, ja na szczęście mam problem z głowy. W Berlinie jak potrzebny laktator to ginekolog wypisuje na niego receptę i wypożycza się na jakiś czas z apteki :D

W Polsce tez mozna z apteki wypozyczyc :)

Ja chrzcilam synka w jego pierwsze urodziny :)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się jak to rozpatrując w kosciele w sensie 24 grudnia.akurat w tym roku wypada w niedzielę chyba

mhsv9vvj9veszbog.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się cieszę że mnie temat chrzcin omija (raczej). Ale już widzę to parcie ze strony rodziny..:) ostatnio nawet mój mąż powiedział, że "jemu nie zależy, ale w sumie dla tradycji..." bezsensu. Gdyby mi na tym zależało to wzięłabym ślub kościelny, ale skoro wybrałam taką "drogę" to już wolę nią iść. Moja mama w wieku 50 lat na Komunię Św. Mojej siostry centralnie się nawróciła i mam regularne rycie bani ;]

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png

Wysłany: 26 lipca 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chrzcić będe właśnie w grudniu na święta za jednym kosztem tak naprawde bo tak musze siweta robic i tak w tym roku moja kolej przypada wiec pójde na łatwizne już:)

Myślałam ze ominie mnie przyjemnosc kupowania w tym roku sukienki ale coz mam i chrzciny córki mojego brata i 30 przyjaciólki i musze cos kupic a nic nie ma fajnego dla brzuchatych :/

nzjdvfxmh01bn5c2.png

• Jooozefka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczuszka86 wrote:
    Zastanawiam się jak to rozpatrując w kosciele w sensie 24 grudnia.akurat w tym roku wypada w niedzielę chyba

Chrzcić można w Boże Narodzenie i Szczepana też...moje tak były...a jak Wigilia wypada w niedzielę to też...myślę, że jakieś 2 tyg wcześniej trzeba pójść do Księdza i wystarczy...wypiszecie papierki, zapłacicie kasę...później tylko chrzestni donoszą dokumenty ze swoich parafii, że przyjęli stosowne sakramenty i że są po spowiedzi...a w dzień chrztu idzie się podpisac i tyle :)

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis, ekstra dywan.
    Co do chrzcin to też myślałam o świętach ale to wszystko zależy jak będą wyglądały pierwsze tygodnie z dzieckiem. Na razie trochę odległy temat :)

• Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nic, będę w Polsce to lece załatwiać termin na chrzest :)
    Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja mam takie zdanie ... co do szybkich chrzcin :)

A jak myślicie z gośćmi ? Chrzestni dziecka plus os. towarzyszące, rodzice, dziadkowie i tyle. Czy jeszcze kogoś np. Chrzestnych moich i męża (bo w sumie to najbliższa rodzina)

Patryk <3
    zyniqif.png
‹‹ 618 619 620 621 622 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ