Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnywichrowe_wzgórza wrote:To chyba Wam pisałam, że w szkole rodzenia sugerowali nawet 4 imiona mieć w zapasie, bo czasem to widać po dziecku co pasuje
no u nas ta teoria by się sprawdziła ,a dla pierwszego mieliśmy wybrane 3 imiona, ostateczna decyzja zapadła własnie jak go zobaczyliśmy, wybraliśmy imię które było na mjsc nr 3, na naszej liście, i do niego byłam najmniej przekonana na początku, a okazało się że to właśnie "to"
teraz mam mniejszy dylemat bo nic mi się nie podoba, więc jest jedno dla dziewuchy jedno dla chłopca , kwestia tylko kto się "zjawi".
co do opieki nad dzieckiem też jestem zdania że przy swoim po prostu się wie co i jak robić, i jak wszystko działa, ot instynkt
-
agapin wrote:Witam w klubie niezdecydowanych. Przed zajściem w ciążę mieliśmy wybrane imiona już, które potem okazały się być jednymi z najbardziej popularnych w ostatnich latach, w związku z czym naturalnie nam t imiona "wypadły", a teraz to już ciągle się "spieramy" nad imieniem - zwłaszcza że byliśmy przygotowani na chłopca, a tu się okazało że dziewczynka no i mamy zagwostkę
Sprawy nie ułatwia fakt, że mój A. ma 5 rodzeństwa, z których każdy ma żonę/męża i dzieci - po prostu nie sposób coś wybraćja jestem za bardziej "starym" imieniem, mój A. wymyślił żebyśmy wybrali imię na A, bo ja Agata, on Adam i żeby dzieci też były na A - pomysł fajny ale jak tego dokonać, to nie wiem
mam przejrzane wszystkie imiona wzdłuż i wszerz i nagle nic mi nie pasuje.. no ale.nic, coś trzeba wybrać, w końcu się zdecydujemy
kto jest już zdecydowany?
My jesteśmy zdecydowani od dłuższego czasu na Aleksandrę i do dziecka mówimy już po imieniu -
mietata wrote:tak z innej beczki instrukcja obsługi dziecka
nie jestem wielką fanką poradników, ale też kurcze nie miałam nigdy kontaktu z noworodkami, w rodzinie ostatni maluch właśnie skończył 18 lat, koleżanek dzieciatych też niewiele...do meritum, polecacie jakąś fajną książkę z cyklu 1 rok dziecka, coś w pigułce żeby w ogóle wiedzieć z czym to się je?
Ja w pierwszej ciąży kiedy nie miałam pojęcia ani o opiece, ani o żywieniu ani o pielęgnacji malucha czytałam dużo różnych kolorowych pisemek :p ale niestety żadnej konkretnej ksiazki nie potrafię polecić, zatem podłączam się do pytania ,bo chętnie "odświeże" swoją wiedzę
Ja wlaśnie leżę i kwicze :p bo spakowalam nas wszystkich nad morze, wypucowalam chatę i nad ranem wyjeżdżamy... zmeczylam się tym strasznie i zastanawiam się, co zapomniałam spakować
Btw. Czy ktoś zwracał coś do HM ONLINE? Czy przesyłkę z powrotem spakować w to co było, czy zaadresowac czystą nową kopertę? Help
-
nick nieaktualny
-
My imie mamy od prenatalnych kiedy dowiedzieliśmy się że prawdopodobnie będzie chłopiec. Dzieciaki będą mieli imiona na M
Mieszko i Michalina.
O dziecku normalnie mówimy po imieniu już od jakiegoś czasu, nawet na jego pokój mówimy "pokój Mieszka"takie fajne to jest, i myślę że pozwala się starszej córce oswajac z myślą że niedługo w naszym życiu pojawi się ktoś nowy.
Jeśli chodzi o szyjkę, to moja na ostatniej wizycie miała 3,8cm.
Mamatobe, ja mimo ze zajmowalam się sporo młodszą siostrą, to kiedy urodziła przyjaciółka bałam się wziąć dziecko na ręceKiedy urodziłam swoją córkę rok później, wzięłam małą na ręce pewnie i bez wahania. Jakoś tak "wiedziałam", co i jak. Swoje to swoje, nie martw się
Strach ma wielkie oczy.
-
Ja chcialam zawsze Zuzanne i tak sie trafila nam cora nie bylo innej opcji potem jak sie okazalo ze będzie druga doszlismy do wniosku ze podobatak namnoc sie to samo.imie ia dwa "nn" wiec jest Lilianna a teraz kontynuacja "nn" i bedzie Hanna
-
Invis wrote:My imie mamy od prenatalnych kiedy dowiedzieliśmy się że prawdopodobnie będzie chłopiec. Dzieciaki będą mieli imiona na M
Mieszko i Michalina.
O dziecku normalnie mówimy po imieniu już od jakiegoś czasu, nawet na jego pokój mówimy "pokój Mieszka"takie fajne to jest, i myślę że pozwala się starszej córce oswajac z myślą że niedługo w naszym życiu pojawi się ktoś nowy.
Jeśli chodzi o szyjkę, to moja na ostatniej wizycie miała 3,8cm.
Mamatobe, ja mimo ze zajmowalam się sporo młodszą siostrą, to kiedy urodziła przyjaciółka bałam się wziąć dziecko na ręceKiedy urodziłam swoją córkę rok później, wzięłam małą na ręce pewnie i bez wahania. Jakoś tak "wiedziałam", co i jak. Swoje to swoje, nie martw się
Strach ma wielkie oczy.
U mnie też imię na M - Milena, do małej mówie Milusia -
Dziewczyny ja po wizycie maluszki ważą 740
i 691
gram :)pessar ładnie trzyma
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2017, 20:06
Sunshine_111, Iw-onka, Majblanca, Jooozefka, Pani Moł, Asia_89, Mamatobe♥, wichrowe_wzgórza, Aasienkaa, Blondik, antonna, Zuza91 lubią tę wiadomość
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
U nas z imieniem też problem na żadne się nie możemy zdecydować. Maja. Liliana. Wiktoria. Matylda.Eliza Inga . Jdzis miałam wizytę mała waży 1100 gram szynka tylko się delikatnie skróconą i biorę magnez i luteine
Majblanca lubi tę wiadomość
[/url]
[/url]
-
Witam się z Wami troszkę nie śmiało, bo późno chcę dołączyć do Waszego grona... Przyjmiecie?
Kilka słów o mnie... Jestem mamą dwóch nastolatek (12 i 15lat) i mi i mojemu mężowi zamarzyło się trzecie cudeńko i udało się
Dzisiaj 25tyg.+0dni
Termin porodu 10.11.2017 i będzie 3 dziewczynka - Maja
Wczoraj zakupiliśmy pierwszą rzecz z listy - fotelik sam. + baza isofix, czym otworzyliśmy gromadzenie wyprawki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2017, 19:16
Majblanca, madzialenka84, Sunshine_111, Jooozefka, Zuza2323, afrykanka, Pani Moł, Mamatobe♥, wichrowe_wzgórza, Aasienkaa, agagaga, Blondik lubią tę wiadomość
-
Wichrowe, akurat zabawa w kaloszach w kałuży to ok, ale fontanny to najmniej higieniczne miejsca ever, jak klawiatury komputerów i telefony komórkowe heh
Nie chcesz wiedzieć co w obiegu zamkniętym takiej fontanny było
U nas nie używamy imienia dziecia bo....my w ogóle nawet do siebie po imieniu nie mówimy, u nas każdy ma ksywkę w domu, nawet kot, także dzieć też ma ksywkę i tak się do niego zwracamy, albo o nim rozmawiamy
Invis, a propos książek to Księgę dziecka ktoś mi polecił, to kontynuacji Księgi ciąży (jakżeby inaczejMnie tam teorie wychowawcze nie kręcą, ale chciałabym mieć chociaż orientację jak takie dziecko się rozwija, co robić w poszczególnych wypadkach etc. reszta to idzie naturalnie chyba.
My jesteśmy zakartonowani, wielkie pakowanie dobytku czas zacząć w przyszłym tygodniu już się przeprowadzamyAasienkaa lubi tę wiadomość
-
W stolicy leje, pogoda barowa, więc w przerwach od pakowania dobytku szukam fajnych dzieciowych mebli do pokoju małego.
Co myślicie o takim nietradycyjnym łóżeczku?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2017, 19:40
Zuza2323, Pani Moł, Aasienkaa lubią tę wiadomość
-
Witam nową mamę
U nas imiona i dla chłopca i dla dziewczynki wybrały moje córeczki...Adaś i Aniawyszło, ze akurat w użyciu będzie Ania
...choć dziewczyny przebąkują teraz, że chyba wolą Anielkę...ale do brzucha zwracaja się per dzidziuś...czy dziziuś dzisiaj kopał? czy dzidziusiowi smakowało jedzonko? czy dzidzius już śpi? itp
Moja najstarsza idzie we wrześniu do pierwszej klasy...kupiliśmy dziś tornister...aż mi sie łezka w oku zakręciładumna jestem...kiedy to zleciało?
Ja przed urodzeniem najstarszej modliłam sie o kolejny dzień w ciąży bo bałam się, że małej ręce i nogi powyrywam a na bank to ukręcę kark przy wkładaniu body ;P i tak urodziłam 11 dni po terminie...tego samego dnia ubrałam małą, zmieniałam pieluszkę, itp...nie było w ogóle problemu...mała ma rece, nogi i cały kark :)a dziś wybrała mega różowy tornister z kotkiem
Po trzecim dziecku byłam w stanie nieść miesięczne niemowlę w 1 ręce, roczniaka w drugiej a 2 latkę na plecach...i schodziłam tak z 2 piętra na zerotrening czyni mistrza
madzialenka84, Anulka0407, Majblanca, afrykanka, Pani Moł, wichrowe_wzgórza, Aasienkaa lubią tę wiadomość
Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
i aniołków (*) 2009;2014 -
Joozefka, ja ostatnio w metrze widziałam babeczkę która w nosidle miała chyba 2 latka na plecach, z przodu w chuście półroczne dziecię, a za rękę prowadziła 3-4 latka, no odjazd...podziwiam!
Jooozefka lubi tę wiadomość
-
Mietata mi sie te nietypowe lozeczka bardzo podobaja ale sama kupilam zwyczajnie zalezalo mi tylko na tym zeby bylo ciemne bo mam ciemne meble w sypialni a jak bede urzadzac pokój dla dziecka to na pewno dostanie jakies nietypowe lozko
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2017, 20:09
-
my mamy malutką sypialnie z małą dostawką, pokój musze więc maluchowi teraz robić bo u nas nie ma żadnych mebli, nic już nie wejdzie.
Potem jak podrośnie to chciałabym coś takiego zrobić, super pomysł na łóżko - w dzień nakryć można kocem i miejsce do zabawy gotowe
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
-
mietata wrote:my mamy malutką sypialnie z małą dostawką, pokój musze więc maluchowi teraz robić bo u nas nie ma żadnych mebli, nic już nie wejdzie.
Potem jak podrośnie to chciałabym coś takiego zrobić, super pomysł na łóżko - w dzień nakryć można kocem i miejsce do zabawy gotowe
Też podobają mi się takie klimaty. My niestety nie mamy oddzielnego pokoiku dla dziecka. Może Ci się coś spodoba
http://www.bellamy.pl/images/upload/katalog/Bellamy%20katalog%202017_EN_eco.pdfmietata lubi tę wiadomość
-
Odnosnie obslugi dziecka
maz nigdy na rekach nie mial dziecka i nie bardzo mogl sobie to wszytsko wyobrazic...w pierwszy dzien pielegniarka mu pokazala jak trzumac na rekach bobasa, jak przewijac , pozniej rowniez jak kapac....to jakos wszystko instynktownie sie robi.Nie bylo probemu i jestem pewna, ze te z was ktore sie martwia teraz , ten problem znikie jak bedziecie miec bobasa, dacie rade bez problemu
Wichrowe wzgorze, bardzo Ci wspolczuje i wiem przez co przechodzisz. Ja na Cyprze, jak maz dojechal do nas, pare godzin pozniej wyladowalam w szpitalu z kolka nerkowa i zatrzymali mnie na 24 h, wyszlam na wlasne zyczenie, ale odpokac jak na razie spokoj. Mam nadziej, ze to sie szybko skonczy.
Imiona, niby Aurelie, ale jeszcze wchodzi Alexandra i Izabellla i zobaczymy co jeszcze maz wymysli
Ja mam w poniedzialek wizyte u lekarza nigeryjskiego, mam nadzieje, ze bede zadowolona z wizyty i bede miala same dobre wiadomosci.
Ja przez ostatnie 3 eni mialam bol na dole brzucha, potem w pachwinach. Podejrzewam, ze to macica sie rozciaga. Internetu nie chce czytac, bo osiwieje...
Ja czekam na meza i na pizze i na ciastoogladajac Teletubisie z Emilka
Milego wieczoru