X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pępowinową olewam, nie przekonuje mnie to.

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam co druga wizyte USG wiec teraz jak pójde 11 sierpnia to bez USG nastepna wizyta bedzie ok 1 wrzesnia a usg 4 wrzesnia

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Invis Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty średnio co 4 tygodnie, tym razem przerwa prawie aż 6 tygodni. Ciekawa jestem czy później będą częściej mi wyznaczać te wizyty.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio co 3-3.5 tygodnia. Z tych prywatnych póki co rezygnuję. Chyba nie będą mi już potrzebne. Zwłaszcza, że lekarz w sierpniu na urlopie.

Tak sobie z nudów liczyłam ruchy młodej w czasie drogi do lekarza i z 6-7 było. Łącznie z tymi domowymi to spokojnie będzie ponad 10 ;) czyli mieścimy się w normach :p

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyty co 3 tygodnie i nie wiem jak to bedzie jak bede musiala miec częściej bo nie dosc ze 200 za wizyte to jeszcze kawał drogi bo musze dojechać ok 50 km w jedna stronę a ciezko mi juz auto prowadzić bo kregoslup mnie wtedy straszliwie boli. Jak tak dalej pójdzie to maz za kazdym razem bedzie musial wolne w pracy brac...

atdc6iyemt9e9h2r.png

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam co 4 tygodnie. Teraz bedzie pewnie 3 bo urlop, a potem zobaczy sie :)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz mówił że jak ciąża będzie "duża" to będziemy spotykać się częściej. Na razie mam co 4 tygodnie, kolejna w środę. Zobaczymy co powie.

Jak dla mnie ma to jakiś sens, czułabym się pewniej wiedząc co 2 tygodnie na czym stoję. Moja siostra miała pod koniec ciąży częstsze wizyty i na jednej dowiedziała się, że lada moment urodzi, mimo że jeszcze nic nie czuła.

Ja dziś poczyniłam wyszukiwanie produktów w aptece gemini i mój koszyk to już 270 zł. Ale włożyłam tam prawie wszystko czego potrzebuję, termometr, podkłady, waciki, gaziki, trochę rzeczy dla mnie - wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe etc. Kosmetyki dla malucha kupuję z Babydream (żel do mycia, krem na chłodne dni, chusteczki nawilżane) I dostałam telefon że mogę odebrać wózek, a miał być dopiero na początku września

Biedroneczka83 lubi tę wiadomość

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza - gdybym miała płacić 200zł co wizytę to też bym szczęśliwa nie była. Czasami jednak to NFZ się przydaje ;)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzynaa wrote:
    Ja dziś poczyniłam wyszukiwanie produktów w aptece gemini i mój koszyk to już 270 zł. Ale włożyłam tam prawie wszystko czego potrzebuję, termometr, podkłady, waciki, gaziki, trochę rzeczy dla mnie - wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe etc. Kosmetyki dla malucha kupuję z Babydream (żel do mycia, krem na chłodne dni, chusteczki nawilżane) I dostałam telefon że mogę odebrać wózek, a miał być dopiero na początku września

Kasia a czy korzystałaś z jakiejś konkretnej listy tych niezbędnych apteczno-kosmetycznych produktów czy przygotowywałaś własną?

Ja póki co podchodzę do tematu jak pies do jeża i na razie mam ułamek tych produktów ;) Listy jakie znalazłam na necie znacząco różnią się od siebie i zgłupiałam już jaką powinnam wybrać.

age.png

age.png

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja lista :)
    asept do pępka
    gaziki jałowe i niejałowe
    patyczki do uszu
    ziajka masc posladkowa
    ziajka płyn do kapieli
    krem na chłodne dni ziajka
    masc na brodawki
    majtki jednorazowe
    3 paczki podpaek bella mama
    5 sz podkładów 60x90
    lewatywa
    wkładki laktacyjne
    płyn do hig intymnej
    mokre chusteczki
    pieluszki 1

Holibka lubi tę wiadomość

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przejrzałam różne listy ale najbardziej pomogła mi siostra, która ma niemowlaka. Skorzystałam z jej doświadczenia i rad :)

Najbardziej idą jej takie duże płatki kosmetyczne do wycierania pupy podczas przewijania (+ woda). Do przemywania oczu sól fizjologiczna i kompresy, do noska też sól fizjologiczna + aspirator. Do pupy używają mąki ziemniaczanej (podobno jest super i nie potrzeba żadnych kremów) ale ja wzięłam jeden na wszelki wypadek z HIPP. Pępek przemywała octeniseptem. W moim koszyku są też podkłady jednorazowe (do szpitala, na łóżko, może być na przewijak), wkładki laktacyjne, maść na popękane brodawki (wybrałam flos-lek), termometr bezdotykowy, podkłady poporodowe, czyli wielkie podpaski (w gemini są po 3,57 a w sklepach patrzyłam pochodzą pod 10 zł :/ - bella mama). Z kosmetyczno-aptecznych spraw kupiłam też (już poza apteką) termometr do wanienki, nożyczki i cążki do paznokci, szczoteczkę do włosów, pieluszki na razie mam 2 paczki rozmiaru 1, pieluszki tetrowe itp, płyn do prania dla niemowląt, no i te kosmetyki z Rossmana, krem na wiatr i chłodek i żel do mycia. To moja lista zakupów. Brakuje mi laktatora, waham się czy kupować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2017, 14:43

Holibka lubi tę wiadomość

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to nie taka straszna ta wyprawka.
    Znajoma mama polecała maść na rbodawki laninosh czy jakoś tak, mówiła mi że najlepsza z najlepszych, a ma właśnie drugiego bobasa na cycu, więc jej wierzę :D

Biedroneczka widzę że masz lewatywę na liście. A to nie jest tak, że w szpitalu mają? Czy trzeba mieć swój zestaw? Koszt pewnie nie duży, ale chciałabym uniknąć kupowania niepotrzebnych rzeczy jeśli np. szpital to zapewnia.

A polecacie jakieś konkretne chusteczki mokre? Ja mam zawsze na stanie bo... wycieram nimi psa po każdym spacerze :D i idzie nam paczka tygodniowo. Najbardziej (dla psa...) lubię te z biedry, co często są w promo w 3-paku za niecałą dyszkę bo nie pachną za bardzo i są dobrze nawilżone i dobrze czyszczą wszelki brud. Ale czy dla bobasa będą dobre?...

age.png

age.png
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Zuza - gdybym miała płacić 200zł co wizytę to też bym szczęśliwa nie była. Czasami jednak to NFZ się przydaje ;)
    Chętnie bym chodziła na NFZ ale nie ufam u mnie żadnemu lekarzowi a u mojej pani doktor czuje ze jestem pod dobra opieka wiec nie chce z tego rezygnować wogole im dalej tym trudniej mi lekarza zmienić...

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o chusteczki to ja też kupię rossmanowe Babydream
    A lewatywy chyba już nie robią w szpitalach, chyba że poprosisz (tak wyczytałam w internecie). A robicie? Ja wolałabym jak już to w domu... ale nie wiem jak wstrzelić się w odpowiedni moment :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2017, 14:57

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza2323 wrote:
    Chętnie bym chodziła na NFZ ale nie ufam u mnie żadnemu lekarzowi a u mojej pani doktor czuje ze jestem pod dobra opieka wiec nie chce z tego rezygnować wogole im dalej tym trudniej mi lekarza zmienić...

Rozumiem. Pewnie też by mi było ciężko zaufać, gdybym nie miała już sprawdzonej.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krew pępowinową też olewamy. Apropo kosmetyków... Ja planowałam kupić z Babydream, a siostra mówi, żebym wzięła Emolium :/ I już nie wiem co robić
    Na odparzenia i na sutki poleca bepanthen

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Hmm to nie taka straszna ta wyprawka.

Biedroneczka widzę że masz lewatywę na liście. A to nie jest tak, że w szpitalu mają? Czy trzeba mieć swój zestaw? Koszt pewnie nie duży, ale chciałabym uniknąć kupowania niepotrzebnych rzeczy jeśli np. szpital to zapewnia.

u mnie niestety trzeba miec swoją zaraz na wstepie o nią pytaja

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na sutki polecam maść maltan

chusteczki zielone z biedronki :)

lewatywa miałam przy obu porodach i nikt sie nie pytał czy chce :) robili i juz wole miec i miec pewnośc ze nie narobie pod siebie podczas porodu :P nic strasznego :)

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie jakos osobiscie lewatywa przeraza... Nie wiem nigdy nie mialam wiec ciezko mi zdecydować czy chcieć czy nie...

atdc6iyemt9e9h2r.png

Wysłany: 7 sierpnia 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym w życiu nie dała sobie zrobić ;] tam gdzie chcę rodzić nie robią, zresztą polożna mowi ze to niekonieczne - organizm sam się zdąży oczyścić zanim naprawdę zacznie się rodzić ;)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
‹‹ 665 666 667 668 669 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ