Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja ostatnio co 3-3.5 tygodnia. Z tych prywatnych póki co rezygnuję. Chyba nie będą mi już potrzebne. Zwłaszcza, że lekarz w sierpniu na urlopie.
Tak sobie z nudów liczyłam ruchy młodej w czasie drogi do lekarza i z 6-7 było. Łącznie z tymi domowymi to spokojnie będzie ponad 10czyli mieścimy się w normach :p
-
Ja mam wizyty co 3 tygodnie i nie wiem jak to bedzie jak bede musiala miec częściej bo nie dosc ze 200 za wizyte to jeszcze kawał drogi bo musze dojechać ok 50 km w jedna stronę a ciezko mi juz auto prowadzić bo kregoslup mnie wtedy straszliwie boli. Jak tak dalej pójdzie to maz za kazdym razem bedzie musial wolne w pracy brac...
-
Mój lekarz mówił że jak ciąża będzie "duża" to będziemy spotykać się częściej. Na razie mam co 4 tygodnie, kolejna w środę. Zobaczymy co powie.
Jak dla mnie ma to jakiś sens, czułabym się pewniej wiedząc co 2 tygodnie na czym stoję. Moja siostra miała pod koniec ciąży częstsze wizyty i na jednej dowiedziała się, że lada moment urodzi, mimo że jeszcze nic nie czuła.
Ja dziś poczyniłam wyszukiwanie produktów w aptece gemini i mój koszyk to już 270 zł. Ale włożyłam tam prawie wszystko czego potrzebuję, termometr, podkłady, waciki, gaziki, trochę rzeczy dla mnie - wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe etc. Kosmetyki dla malucha kupuję z Babydream (żel do mycia, krem na chłodne dni, chusteczki nawilżane) I dostałam telefon że mogę odebrać wózek, a miał być dopiero na początku wrześniaBiedroneczka83 lubi tę wiadomość
Syn
-
Katarzynaa wrote:Ja dziś poczyniłam wyszukiwanie produktów w aptece gemini i mój koszyk to już 270 zł. Ale włożyłam tam prawie wszystko czego potrzebuję, termometr, podkłady, waciki, gaziki, trochę rzeczy dla mnie - wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe etc. Kosmetyki dla malucha kupuję z Babydream (żel do mycia, krem na chłodne dni, chusteczki nawilżane) I dostałam telefon że mogę odebrać wózek, a miał być dopiero na początku września
Kasia a czy korzystałaś z jakiejś konkretnej listy tych niezbędnych apteczno-kosmetycznych produktów czy przygotowywałaś własną?
Ja póki co podchodzę do tematu jak pies do jeża i na razie mam ułamek tych produktówListy jakie znalazłam na necie znacząco różnią się od siebie i zgłupiałam już jaką powinnam wybrać.
-
moja lista
asept do pępka
gaziki jałowe i niejałowe
patyczki do uszu
ziajka masc posladkowa
ziajka płyn do kapieli
krem na chłodne dni ziajka
masc na brodawki
majtki jednorazowe
3 paczki podpaek bella mama
5 sz podkładów 60x90
lewatywa
wkładki laktacyjne
płyn do hig intymnej
mokre chusteczki
pieluszki 1
Holibka lubi tę wiadomość
-
Przejrzałam różne listy ale najbardziej pomogła mi siostra, która ma niemowlaka. Skorzystałam z jej doświadczenia i rad
Najbardziej idą jej takie duże płatki kosmetyczne do wycierania pupy podczas przewijania (+ woda). Do przemywania oczu sól fizjologiczna i kompresy, do noska też sól fizjologiczna + aspirator. Do pupy używają mąki ziemniaczanej (podobno jest super i nie potrzeba żadnych kremów) ale ja wzięłam jeden na wszelki wypadek z HIPP. Pępek przemywała octeniseptem. W moim koszyku są też podkłady jednorazowe (do szpitala, na łóżko, może być na przewijak), wkładki laktacyjne, maść na popękane brodawki (wybrałam flos-lek), termometr bezdotykowy, podkłady poporodowe, czyli wielkie podpaski (w gemini są po 3,57 a w sklepach patrzyłam pochodzą pod 10 zł- bella mama). Z kosmetyczno-aptecznych spraw kupiłam też (już poza apteką) termometr do wanienki, nożyczki i cążki do paznokci, szczoteczkę do włosów, pieluszki na razie mam 2 paczki rozmiaru 1, pieluszki tetrowe itp, płyn do prania dla niemowląt, no i te kosmetyki z Rossmana, krem na wiatr i chłodek i żel do mycia. To moja lista zakupów. Brakuje mi laktatora, waham się czy kupować.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2017, 14:43
Holibka lubi tę wiadomość
Syn
-
Hmm to nie taka straszna ta wyprawka.
Znajoma mama polecała maść na rbodawki laninosh czy jakoś tak, mówiła mi że najlepsza z najlepszych, a ma właśnie drugiego bobasa na cycu, więc jej wierzę
Biedroneczka widzę że masz lewatywę na liście. A to nie jest tak, że w szpitalu mają? Czy trzeba mieć swój zestaw? Koszt pewnie nie duży, ale chciałabym uniknąć kupowania niepotrzebnych rzeczy jeśli np. szpital to zapewnia.
A polecacie jakieś konkretne chusteczki mokre? Ja mam zawsze na stanie bo... wycieram nimi psa po każdym spacerzei idzie nam paczka tygodniowo. Najbardziej (dla psa...) lubię te z biedry, co często są w promo w 3-paku za niecałą dyszkę bo nie pachną za bardzo i są dobrze nawilżone i dobrze czyszczą wszelki brud. Ale czy dla bobasa będą dobre?...
-
Kaczorka wrote:Zuza - gdybym miała płacić 200zł co wizytę to też bym szczęśliwa nie była. Czasami jednak to NFZ się przydaje
-
Jeśli chodzi o chusteczki to ja też kupię rossmanowe Babydream
A lewatywy chyba już nie robią w szpitalach, chyba że poprosisz (tak wyczytałam w internecie). A robicie? Ja wolałabym jak już to w domu... ale nie wiem jak wstrzelić się w odpowiedni momentWiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2017, 14:57
Syn
-
Zuza2323 wrote:Chętnie bym chodziła na NFZ ale nie ufam u mnie żadnemu lekarzowi a u mojej pani doktor czuje ze jestem pod dobra opieka wiec nie chce z tego rezygnować wogole im dalej tym trudniej mi lekarza zmienić...
Rozumiem. Pewnie też by mi było ciężko zaufać, gdybym nie miała już sprawdzonej. -
Holibka wrote:Hmm to nie taka straszna ta wyprawka.
Biedroneczka widzę że masz lewatywę na liście. A to nie jest tak, że w szpitalu mają? Czy trzeba mieć swój zestaw? Koszt pewnie nie duży, ale chciałabym uniknąć kupowania niepotrzebnych rzeczy jeśli np. szpital to zapewnia.
u mnie niestety trzeba miec swoją zaraz na wstepie o nią pytaja