Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
MIETATA wkleje ci moj wpis do pamietnika z poprzedniej ciazy dotyczacy zelaza:
"Przepisano mi zelazo w tabletkach bo mam troche niski poziom. Wahalam sie czy brac bo skutki uboczne sa neifajne ale stwierdzilam, ze nie mam wyjscia jednak. Nie wiem jak to jest, ze niektorym wegetarianom niczego nie brakuje a mi ktora je mieso zabraklo. Ok, nie jadlam go duzo przed ciaza a w ciazy jeszcze mniej. Pewnie poprostu mialam male rezerwy. Uzupelnienie ich jest nierealne. Kobieta w ciazy powinna dostarczac ok 3mg zelaza dziennie. Problem w tym, ze zelazo wchlania sie tylko w jakichs 10% a wiec trzeba go zjesc ok 30mg co jest praktycznie nie wykonalne. Watrobka to bomba zelazna ale ja watrobki nie rusze za zadne skarby swiata, neinawidze tego miesa. Pozornie duzo zelaza zawieraja inne produkty, pozornie bo zeby nabic te 30mg to trzeba by zjesc niewyobrazalnie duzo.
A do tego dochodzi jeszcze inny problem a mianowicie hamowanie wchlaniania zelaza przez np. szczawiany, tanina, fosfoproteiny, fenole. I ot na przyklad pietruszka ktora jest znana z tego, ze ma niewyobrazlnie duzo zelaza ma tez bardzo duzo szczawianow ktore to zelazo wiaza i nie puszcza za zadne skarby swiata wiec jest to dla nas zelazo w ogole nieprzyswajalne. To samo z burakiem. Szpinak po pierwsze wcale nei ma duzo zelaza a po drugie tez jest ono zwiazane kompleksem z kwasem fitowym i tez nic tego nie ruszy. Jajko tez jest zaskoczeniem bo mimo, ze zawiera sporo zelaza to jest ono skompleksowane z pewna fosfoproteina (phosvitin) i tez dupa blada. aha i otreby pszenne zawieraja tez sporo kwasu fitowego czyli tez hamuja wchlanianie zelaza. Kawa i herbata zawieraja tanine...ktora tez oczywisice oslabia wchlanianie zelaza....
Dlatego zdecydowalam, ze bede brac te tabletki bo temat mnie przerosl. Chcialam po dobroci, robic koktajle, smoothies, jesc duzo warzyw i mieso ale chyba to nic nie da juz. Gdybym tak robila wczesniej, to moze bym sobei odpowiednia ilosc nagromadzila, ale jesli moje zapasy sie juz wyczerpaly to ich nie nadrobie zielenina i miesem"Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2017, 11:40
-
mietata wrote:Dziewczyny, czy was też dopadło takie zmęczenie? Nie wiem czy to uroki 3 trymestru, ale ja od kilku dni mam tak, że budzę się rano, po śniadaniu i prysznicu już jestem tam zmęczona, że muszę się położyć i na nic nie mam siły (jak teraz), po południu też muszę zaliczyć drzemkę...Nie wiem czy się jakiejś anemii nie dorobiłam, ale przy mojej aktywności takie spowolnienie trochę mnie niepokoi.
-
Zawsze tak spałam do 11 lub 12. Ciaza mnie zmieniła, albo po prostu jestem wypoczęta
ale co z tego jak za chwilę znowu wyrku mi się marzy
W piątek jadę do Polski(na 2 dni haha) ahhh jak się cieszę, szczególnie że później pojadę dopiero w grudniu. Niestety ale w ostatnich miesiącach wolę być na miejscu i koło swojego lekarza
No ale do sedna, zeby pojechac musze się zebrać do roboty żeby jak najwięcej rzeczy przenieść ze starego mieszkania na nowe bo zostaje już kilka dni na oddanie kluczy, a ja cholera jasna nie mam mobilizacji.
Piję kawę może mnie ruszy do roboty -
A liczyłam, że są jakieś typowo sportowe do karmienia :p zwykłe miękkie u mnie odpadają bo nawet najlepiej dobrany podchodzi mi do góry
oczywiście przez płaskobiuście :p tylko z fiszbinami się jakoś trzymają
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Heh, a mnie mąż budzi przed 6 na wspólne śniadanie
i później już nie śpię. Dzień później długi jak cholera!! A i tak nic sensownego nie robię..
Może jutro się chociaż do biblioteki przejdę - przynajmniej coś poczytam. Chodzić za dużo nie mogę, bo mnie później spojenie łonowe boliPani Moł lubi tę wiadomość
-
Kaczorka wrote:Heh, a mnie mąż budzi przed 6 na wspólne śniadanie
i później już nie śpię. Dzień później długi jak cholera!! A i tak nic sensownego nie robię..
Może jutro się chociaż do biblioteki przejdę - przynajmniej coś poczytam. Chodzić za dużo nie mogę, bo mnie później spojenie łonowe boli
Kaczorka, wybacz, ale ja mam często takie głupie skojarzenia i muszę zapytać: Spojenie łonowe boli cię od czytania?
Xaxa a obwód dobry wybierasz? Ja kiedyś zawsze kupowałam 75C, bo mi tak mama dobrała i powiedziała że to ok itp. No i ja głupia chodziłam w tych niedopasowanych stanikach, które podjeżdżały mi po kark z tyłu, a z przodu mi cycki wierzchem wyłaziły
A jak poszłam w końcu do bra fitterki to okazało się, że noszę 65-70 E-F
Ja dziś mam napad prania. Piorę wszystko po kolei, teraz lecę wywiesić garderobę mojego psaWrzuciłam do pralki wszystkie jego apaszki, szelki, smycze, obroże, legowisko, kocyki. Jak tylko zrobi się miejsce na suszarce, a schnie dziś wszystko pięknie, piorę dalej
-
Mi się dzisiaj udało kupić idealną szafę do pokoju małego- ze sklepu, nowa ale z ekspozycji - zamiast 1150zł kosztuje 390zł + 150zł przesyłka. Będzie idealnie pasować do mebelków które już mamy
Dodatkowo zamówiłam dzisiaj laktator z Medeli- ręczny Harmony. Nie kosztuje milionów monet, a jeśli okaże się że potrzebuje elektrycznego, to zamówię.
I dzisiaj zapisałam się na wizytę do swojej Pani dr w Polsce, bo będę w swoim rodzinnym mieście- na 19:45. Ciekawa jestem ile mały już waży, czy obrócił się główką do dołu, no i mam kilka pytań ogólnie.
Holibka, Pani Moł, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość
-
Holibka wydaje mi się, że dobry, kupuje 70, 65 mnie ciśnie strasznie... z tym, że u mnie nie ma na czym się chyba zatrzymać
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Apropos pytań do lekarza. Dziś się wybieram i zbieram w głowie o co mogę wypytać i tak:
1. Kiedy mam zrobić GBS?
2. Śluz - ile go powinno być? Bo ostatnio mam bardzo dużo i nie jest biały tylko taki mocno kremowy, czasem aż tyle, że jak nie mam wkładki to mi plami np. spodnie
3. Jak maluszek jest ułożony, ale to pewnie sam powie jak będzie robił USG
4. Zwolnienie
O co jeszcze mogłabym zapytać? Hmm, jakaś pustka w mojej głowie.
-
Kaczorka wrote:Holibka - a czemu skojarzyło Ci się, że od czytania? Przecież napisałam, że od chodzenia mnie boli :p
Wiem, ale tak mi się skojarzyło, że od czytaniaNo pisałam że mam takie głupie skojarzenia
Xaxa u mnie ma się zatrzymać na czym stanik, a jak jest za luźny, to mi cycki i tak spodem potrafią wyleźć. Ja bym jednak stawiała na obwód. Dobrze dopasowany stanik dość mocno przylega, może to kwestia kroju? Może powinnaś mieć szerszą dolną listwę? U mnie takie delikatne staniki z cienkim pasem wokół klatki piersiowej zupełnie się nie sprawdzały i dodatkowo wżynały, za to takie szersze fajnie się trzymają i nie uwierają, bo jednak nacisk rozkłada się na większej powierzchni.
-
Holibka wrote:Apropos pytań do lekarza. Dziś się wybieram i zbieram w głowie o co mogę wypytać i tak:
1. Kiedy mam zrobić GBS?
2. Śluz - ile go powinno być? Bo ostatnio mam bardzo dużo i nie jest biały tylko taki mocno kremowy, czasem aż tyle, że jak nie mam wkładki to mi plami np. spodnie
3. Jak maluszek jest ułożony, ale to pewnie sam powie jak będzie robił USG
4. Zwolnienie
O co jeszcze mogłabym zapytać? Hmm, jakaś pustka w mojej głowie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2017, 13:32
-
Wlasnie wypucowalam kuchnie bo mi sie mole pojawily. I wiecie co? Odkrylam je w takim miejscu w jakim bym w zyciu nie podejzewala! Ja nie wiem jak te gadziny w takie miejsca wlaza.
W tym szklanym po lewej byly ziarna slonecznika i dyni a w tym po prawej sam slonecznik. Pelno robakow tam bylo! Jak one tam wlazly???
-
Co do wód to można na allegro kupić za grosze paski ph
są też specjalne wkładki ale one dość drogie... u mnie duża ilość wydzieliny związana była z infekcją ale niekoniecznie tak musi być... najlepiej zrobić posiew
Holibka co do szerszej listwy w staniku może masz rację, chyba muszę taki wypróbować, o tym nawet nie pomyślałam
U mnie jutro zaczyna się malowanie pokoju a ja się eksmituję na ten czas do hoteluHolibka lubi tę wiadomość
-
Holibka - hehe, to od czytania mnie nie boli :p
A co do śluzu, to zauważyłam, że najczęściej i najwięcej się go pojawia jak sobie dłuższy spacer urządze. Raz jest wodnisty, raz biały. Ale nie mam problemu chyba ze zbyt dużą ilością, bo majtki mi nie przemakają.
No ale skoro ginekolog nie stwierdził nieprawidłowości to chyba bym się aż tak nie przejmowała.
Dajcie znać dziewczyny po wizytach jak tam Wasze dzieciaczkija mam swoją wizytę dopiero za 2 tygodnie i ciekawa jestem jak teraz się wielkość kształtuje
Ale czuć, że młoda rośnie i mocy nabiera, bo jak kopie to konkretnie. No i czuję w zasadzie większość jej ruchów już.