X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Joozefka fajnie, że napisałaś o kąpieli, bo np. o Kraśnickiej położna, która tam pracuje mówiła, że maluchy myją pod kranem i mają do dyspozycji albo hippa albo ziajkę i trochę mnie to mycie pod kranem zmierziło :D Więc na ten moment cieszę się, że na Staszica nie kąpie się generalnie maluszków.

W najbliższych dniach dopytam koleżankę - majówkę - o te higieniczne sprawy maluszka jak to u niej wyglądało, dopytam też o kontakt skóra do skóry.

Na pewno nie było problemu z obecnością partnera, ale kumpela nie chciała aby był obecny gdy poród już się rozkręcił, pomagał jej natomiast na początku - prysznic i te spraw :D

Na Kraśnickiej rodziłam naturalnie i potwierdzam..dzieci kąpie się pod kranem, tj położne kąpią pod kranem trzymając jak szczenięta w jednej rece...i jesli miałabym porównywać obecność partnera tam a na Staszica to własnie Kraśnicka wypada lepiej...ale...z drugiej strony na Staszica miałam cesarki...nie rodziłam naturalnie...i o ile partnerzy mogli przychodzić w odwiedziny na salę do dzieci i matek...to jest jednoczesnie zakaz robienia tego...jak rodziłam we wrzesniu kazdy chodził kto chciał...a jak rodziłam najmłodszą 31 października nie mozna było odwiedzac rodzących...tzn jeszcze w okresie tego czasu 1 listopadowego przymykały na to oko...ale w ogóle w listopadzie, żeby spotkać się z mężem trzeba było wyjść przed oddział do takiego holu...a uwierzcie po cesarce i w obecności przeciagów matki raczej z tego rezygnowały...

Co do spraw finansowych to wiem o czym piszesz...właśnie skończyliśmy ocieplanie domu..miało kosztować nas 24tys...a już poszło 32...a do roboty jeszcze został daszek...tak to jest z kosztorysami Pana Zenka z firmy sam pan klepał...także szkoda gadać...mieliśmy odłożoną kasę więc spoko tylko...kasa odłożona była na odmalowanie pokoi...miały odmalowane być wszystkie a skończyło się tylko na malowaniu klatki (i to do połowy) i salonu...miały być wymienione grzejniki w ważniejszych pokojach ( w sumie chyba 10) a będzie tylko 3...ale co tam...postaramy sie znów uzbierać i podokańczać prace...a wiem, że teraz z 4 dzieci łatwo nie będzie...pieniędzy więcej nie będzie...a buziaków do wykarmienia tak :)

Pieluszkowa...wiem, że o nic mnie nie prosiłaś tj o wstawienie zdjęcia czy coś...ale tak..właśnie tak się czułam jak wynikła ta sprawa...czułam się wykorzystana i wkręcona w "dziwną" sytuacje...a nie lubię się tak czuć..tak czy siak..tak jak pisałam...bardzo się cieszę, że sprawa została wyjaśniona...bo i mnie na duszy teraz lżej..

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdjęcia materiałów są oryginalne nie widzę potrzeby robienia tego indywidualnie skoro korzystam i zamawiam tylko z tych katalogów zresztą każdy tak robi wystarczy przeleciec strony sprzedawców.
    Wstawianie swoich postów zablokowala już na samym początku po tym jak ktoś mi wstawial spamy z wrozbami co poprostu śmieciło profil a nie chciało mi się siedzieć i usuwać tego na bieżąco nie mam czasu na to poprostu. A komentować można przecież są komentarze pod zdjęciami.

I jeszcze raz powtórzę osoby którym należały się przeprosiny dostały je na priv nie widzę potrzeby przepraszać innych bo sprawa ich nie dotyczy.

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

• Blondik Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieluszkowa sorry ale idź mieszać i sciemniac gdzie indziej. Nam tu troll nie potrzebny.
    Zachowałas się i zachowujesz bezczelnie.
    Mam nadzieję że dziewczyny nie stracą pieniędzy i dostaną co zamówiły

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2017, 13:55

moremi lubi tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Invis Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które zdecydowały się na kupno monitora oddechu- też spotykacie się głównie z krytyką z tego powodu??

Zdecydowaliśmy się na monitor, bo po pierwsze nie jest to wydatek z kosmosu (tyle kosztuje przeciętny bujaczek...), bo ja się uparlam (jestem z tych co się schizuja czy dzieciak oddycha- do starszej córki do tej pory zaglądam do pokoju zanim położę się spać, żeby sprawdzić czy nie dusi się jakimś pluszakiem, bo śpi z całym arsenalem), bo córka dobrr pół roku ulewala strasznie i parę razy by mi się zadlawila gdyby nie moja szybka reakcja i to że akurat spała ze mną...

Najbardziej odradzaja mi to osoby które nie mają, że będę się schizowac. Moim zdaniem będę spać spokojniej, nawet gdyby miały być czasem fałszywe alarmy (choć producent daje wskazówki co robić aby ich uniknąć, no i zaleca codzienne robienie testu monitora).

Porównuje to do naszego odkurzacza automatycznego Roomby :P Każdy nam go odradzal, bo szkoda kasy, bo to lipa itd. Po roku użytkowania razem z mężem stwierdzamy że to jedno z najprzydatniejszych urządzeń w naszym domu i kiedyś gdy jego czas nadejdzie, na pewno kupimy następny.

Dlaczego monitor oddechu jest tak odradzany, skoro MOŻE uratować życie? Jakie macie zdanie?

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kąpieli maluszka w szpitalach, to mnie na szkole rodzenia - jak chodziłam w pierwszej ciąży - że dzieci po porodzie się nie kąpie, tylko wyciera ręcznikiem. Chodzi o to by nie zmyć warstwy "dobrych" bakterii i mazi, która chroni.

Invis jak dla mnie monitor oddechu to zbędny gadżet, jednak to dla mnie. Jeśli czujesz, że dla Ciebie to ważny dodatek to kupuj. Ja też mam takie swojej "gadżety" i nic innym do tego czy ich używam czy nie.

moremi lubi tę wiadomość

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może uratować życie ale możesz się też nabawił nerwicy bo podobno sygnalizują że coś jest nie tak jak dziecko w czasie snu lekko zmieni pozycje. Ja bym się wstrzymala z zakupem. Jak jest potrzeba wypożyczyć że szpitala

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • moremi Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mi wiadomo, to monitor oddechu jest przydatny jeżeli dziecko śpi osobno, a jedyne problemy mogą być z ustawieniem odpowiedniej czułości. Koleżance w środku nocy włączył się alarm, bo dziecko przesunęło się poza zasięg monitora. Przy noworodku aż takiego problemu nie powinno być. No i jeżeli czujesz się z tym bezpieczniej, to dlaczego nie.
    Akurat jeżeli chodzi o gadżety, to myślę, że każda z nas sama musi dojść do tego z czym jej wygodniej.
    Ostatnio oglądałam film o gadżetach niemowlęcych. Laska opowiadała o tych kompletnie nietrafionych i wyszło, że to, co u niej było klapą u innych sprawdziło się rewelacyjnie. Zdziwiło mnie tylko, że jej dziecko po miesiącu nie mieściło się w wiaderku, a później mówi, że dziecko było bardzo drobne. W takim samym wiaderku myłam swojego naprawdę sporego synka i się mieścił.
    Kupuj. Jak się nie sprawdzi, to przecież spokojnie sprzedasz.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie na monitor namawia mama. Argumentuje to właśnie moim spokojem tym bardziej że synek (no i wnuczek) jest bardzo wyczekany. Nie chciałam popadać w paranoje ale z drugiej strony miałabym ostre wyrzuty sumienia i zryta psyche gdyby miałoby mnie spotkać nieszczęście któremu mogłam zapobiec:( używany można chyba już za 200 zl kupić, jeszcze nie oglądałam. Wsumie liczę że rodzice zrobią prezent i będę mieć decyzję z głowy :)

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie slyszałam, żeby ktoś odradzał. Tylko trzeba sensowny wybrać. Zapytam koleżanki, baaardzo z mężem chwalą swój i namawiają na zakup.
    To co mnie razi, to te wszystkie fale... wifi, sryfi, elektronika... i jeszcze dziecku coś koło głowy :/

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • moremi Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Nie slyszałam, żeby ktoś odradzał. Tylko trzeba sensowny wybrać. Zapytam koleżanki, baaardzo z mężem chwalą swój i namawiają na zakup.
    To co mnie razi, to te wszystkie fale... wifi, sryfi, elektronika... i jeszcze dziecku coś koło głowy :/
    Tak naprawdę, żeby uniknąć "fal", to trzeba by było wyprowadzić się w miejsce z dala od cywilizacji, bez prądu, telefonu itp.
    Cześć mówi, że to nie szkodliwe, część, że szkodzi, a jaka jest prawda? Może nasze dzieci nam wytkną nieprawidłowe postępowanie za lat X.
    Tak jest teraz z chodzikami, wisiadlami, czy przedwczesnym rozszerzaniem diety. Ale długo będzie trwało zanim zmieni się sposób postępowania.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:

Daj znać jak dowiesz się co to za model :)

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się ostatnio spotkałam z opinią, że przy chorobach autoimmunologicznych (a mam Hashimoto) powinno się odłączać router wifi, no ale co to da skoro jestem w zasięgu miejskiego i jeszcze łapie mi zasięg od iluś tam sąsiadów. No i nie wiadomo co będzie z chorobami z autoagresji u dziecka - niby skłonność jest dziedziczna a przeciwciała w hashi przez łożysko przewędrowują. No, zobaczymy.
    Monitora oddechu chyba nie kupuję, ale nie spotkałam się z jakimś grubszym odradzaniem. Pękam za to w kwestii wstawienia łóżeczka do naszej sypialni... kupię chyba małą, drewnianą dostawkę na te pierwsze miesiące a docelowe łóżeczko w pokoju u małej na sen w ciągu dnia. Kupiliśmy farby i mąż będzie dziś malował jej pokój - ścianę po wymianie okna domalujemy później :)

• pieluszkowazabawa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik nie ty mi będziesz mówić czy mogę tu być czy nie nie podoba się proszę ominąć moje posty. Trollem może jesteś ty i teraz nabrała pewności kto wysyła mi te obelgi na @ i chce poinformować że jeszcze jeden taki tekst w moja stronę to podejmę kroki prawne wobec Ciebie. Nie pozwolę sobie ublizac!!!

Blondik lubi tę wiadomość

nzjdvfxmh01bn5c2.png
    Pod moim sercem,inne bije serce...
    Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane.
    Pod moim sercem małe rączki dziecka,
    cichutko pukają do mojego serca.

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wam też tak nagle po skończonym 29tc się tak ciężko zrobiło? Bo ja mam wrażenie, że jeszcze 2 tyg. temu mogłam więcej a teraz głupi spacer mnie męczy :/

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Dziewczyny czy Wam też tak nagle po skończonym 29tc się tak ciężko zrobiło? Bo ja mam wrażenie, że jeszcze 2 tyg. temu mogłam więcej a teraz głupi spacer mnie męczy :/

Kaczorka mi też ciężko się mniej więcej w tym momencie zrobiło i brzuch mi też sporo podrósł przez ostatnie 2 tygodnie. To już baaaaaaaaardzo zaawansowana ciąża ;] Już niedługo, damy radę!

Pani Moł lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Kaczorka mi też ciężko się mniej więcej w tym momencie zrobiło i brzuch mi też sporo podrósł przez ostatnie 2 tygodnie. To już baaaaaaaaardzo zaawansowana ciąża ;] Już niedługo, damy radę!

No właśnie się zastanawiam czy dam radę :p czasami mi się wydaje, że młoda zaraz wyskoczy ;) zwłaszcza, że to spojenie mnie boli!
    Ale dobrze, że nie tylko mnie tak dopadło ;)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    ja właśnie w 29tc urosłam dosłownie w jednej chwili, miałam ten kryzys z chodzeniem i brzuch się podwoił, jakiś skok gigantyczny, ale ja mam tak od początku tzn ciąża idzie takimi skokami.
    Nadal jestem aktywna, potrafię zawiązać buty i pedicure zrobić, ale przyznaję, że zaczynam odczuwać ciążenie ciąży :) U mnie to jest w ogóle jakiś szok dla organizmu, że trzeba zwolnić, czy z czymś jest mi za ciężko. Do tej pory ja i dziecko to były zbiory rozłączne, ciąża w ogóle mnie nie ograniczała, a teraz zaczynają się małe bo małe, ale schody...tylko kurcze w końcu zostały 2 miesiące, gdzieś to dziecko musi się zmieścić przecież :)

My już po badaniu usg 3 trymestru. Maluch jak zapewne się domyślacie umożliwił podziwianie jedynie swoich męskich atrybutów i tyle. Masakra, tak wiele z was ma super fotki z usg, my nie mamy dosłownie ani jednej na której byłby buziak widoczny...trudno. Na szczęście wszystko u niego jak w zegarku, jest dokładnie po środku siatki centylowej, wszystkie pomiary w normie i w 30tc wchodzimy z wagą prawie 1,6 kg :)

Następną wizytę mam za miesiąc czyli w 34tc. Widać jak wszystko ok to nie trzeba wcale co 2 tyg się zjawiać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2017, 15:53

Pani Moł, moremi, Asia_89, Katarzyna87, Holibka lubią tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Madziula Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jeny ale tu niemiło się zrobiło...
    Co do kąpieli to tam gdzie ja rodziłam to faktycznie tylko dziecko po porodzie było wytarte ale na drugi dzień kapane pod kranem.
    Ja też zauważyłam że właśnie od jakiegoś tygodnia jest mi już naprawdę ciężko ogólnie.

zrz6anlirst3bnij.png
    ijpbcwa141osr42x.png
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka - mi sie ciezko zrobilo wlasnie odkad spojenie zaczelo bolec samo dojscie z parkingu do mieszkania to dla mnie wyczyn ;) postanowilam wiec ze przyda mi sie odrobina relaksu i chce meza wyciagnac gdzies na weekend mysle ze dobrze nam to zrobi a tym bardziej ze on teraz tez nie dosc ze praca to przed praca i po ma do ogarniecia mieszkanie, zakupy i obiad to niech tez sobie na weekend odpocznie bo w koncu mi sie zbuntuje ;)

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis ja z kolei spotkalam sie z opiniami w druga strone. Ze nianię kupuje, a nad monitorem sie zastanawiam, a to jest wazniejsze ;) sprawdzonym monitorem oddechu, który ma certyfikat i jest urzadzeniem medycznym jest Babysense 5. Jego starszy model wykorzystywany jest w szpitalach.

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
‹‹ 748 749 750 751 752 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ