X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa trzymaj się i jak coś nie dawaj się spławić nikomu

age.png

age.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 14 września 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa, a kazali Co leżeć? Z tego, co pamiętam, to przedwczesne odpłynięcie wód jest wg mamyginekolog 1 z 2 wskazań do zastosowania reżimu łóżkowego.

Daj znać, jeśli będziesz miała jakieś info od swojego lekarza.

Dzisiaj dowiedziałam się, że dziecko osiąga dojrzałość oddechową ze skończonym 34 tygodniem - dasz radę jeszcze te parę dni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2017, 15:06

gg64k6nl113tz1vl.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam dziś na ciuchu i kupiłam małemu 5 par spodni :D Gap, kappahl, hm i sobie bluzkę ciążowo-pociążową z massimo dutti, do tego 5 malutkich drewnianych wieszaczków na dzieciowe rzeczy i za wszystko zapłaciłam 15zł :D Niestety nie znalazłam sobie kurtki :/

Mamatobe♥ lubi tę wiadomość

age.png

age.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzynaa wrote:
    Wiem że temat przewijał się sto razy, ale ja wciąż nie wiem. Co kupujecie na podróż dom-szpital i pierwsze spacery? Mam dwa kombinezony 0-3m ale one wydają się duże i sądzę że noworodek się w nich utopi. Tym bardziej w foteliku, będzie taki mały a nadmiar materiału będzie mu pewnie przeszkadzał. Myślicie, że wystarczy założyć maluchowi czapeczkę, normalne ubranie (np body+pajac lub spodenki) i włożyć go do śpiworka? My wybraliśmy taki śpiwór: https://naforum.zapodaj.net/thumbs/007ae78e92ec.jpg Jest ciepły i ma w środku otwory na pasy do fotelika. Do domu ze szpitala mamy ok 5 minut drogi autem.
    Pod żadnym pozorem nie można wpinać dziecka w kombinezonie do fotelika. W razie stłuczki, czy gwałtownego hamowania dziecko wylatuje jak z katapulty. Jest mnóstwo filmików na ten temat. Jedyne dopuszczalne rozwiązania to właśnie taki śpiworek (w internecie jest JJ Cole za 99), albo przykrywanie kocykiem.
    Dlatego polecam tę warsztaty Bezpieczny maluch, bo tam sporo kwiatków popełnianych przez rodziców jest przytaczanych. I to nie ma związku z promocją jakiejś konkretnej marki.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • moremi Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa, tu nie ma co się zastanawiać co pomyśli ginekolog. Tamten nie jest Twoim lekarzem prowadzącym. Po prostu zadzwoń, czy też opisz tak jak nam.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • mietata Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa też namawiam do kontaktu z lekarzem, zastanawianie się co on teraz sobie pomyśli bo to jego koledzy...no weź...tu o twoje dziecko chodzi, co się będziesz przejmować lekarzem.
    Mój mi wspominał, że jak pójdzie krew albo wody to od razu do szpitala jechać, to dwa najpoważniejsze objawy, które mogą niepokoić.
    A tamci niech nie cwaniakują, że masz sobie jechać potem na inny sor. Mają obowiązek cię zbadać, a jak nie ma miejsca to cię karetką odwożą do innego szpitala, łaski nie robią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2017, 16:07

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa ja zgadzam się z dziewczynami ! Koniecznie namawiam do kontaktu z lekarzem, nie daj się zbyć to ich praca i za to im płacą a jak im się nie podoba mogli inny zawód wybrać :) trzymam mocno za Ciebie kciuki !!! Walcz o swoje i maluszka zdrowie :*

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • Invis Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Charlutek- tak zamierzam rodzić w Niemczech.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w końcu po wizycie :) malutka ma juz 1600g, wody w normie, łożysko bez ryzyka przodowania. Na razie nie idziemy do szpitala na sterydy, moze nie bedzie w ogole takiej potrzeby. Wyniki dobre, te erytrocyty w moczu to albo zanieczyszczenie albo piasek w nerkach, ale póki co wartości niskie wiec nic nie robimy. Do powtórzenia za 2 tyg. Jedyne co to wyszło mi podwyższone ciśnienie i mam mierzyć, mam nadzieje, ze to "choroba białego fartucha" a nie nadciśnienie ciążowe, ale nic no, jutro kupimy ciśnieniomierz i bedziemy kontrolować. Podsumowując - jest super :) nawet moge sie troche juz ruszać z pozycji leżącej :)

wichrowe_wzgórza, Holibka, Pani Moł, agagaga, Invis, Blondik, Asia_89 lubią tę wiadomość

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa, pozostaje mi tylko podpisać się pod dziewczynami :) Trzymam kciuki żeby było wszystko ok!

Ja po zakupach w ikei, jakieś tam kocyki, ręcznik, wanienka, takie pierdoloty. I kilka dla siebie pudełek. W sumie wyszło mniej niż myślałam :P

No i wózek wybrany. Gorzej, że do 6 tygodni się czeka, ja muszę zdążyć!!! :D Stanęło na Bebetto Murano. Nie wiem którą wersję kolorystyczną chcę, ale model pasuje nam obojgu.

Holibka lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 14 września 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha, a ile Ci wyszło ciśnienie?
    U mnie za każdym razem wychodzi ok 130/80 co jest bzdurą. Po pierwsze - mają elektroniczny ciśnieniomierz. Przynajmniej nie nadgarstkowy, ale naramienne też kłamią. Dwa - o każdej porze zmierzone prawdziwym porządnym ciśnieniomierzem wychodzi mi max 110/60 ;] A ja jestem niskociśnieniowiec...

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokupiłam dziś coś do szpitalnej wyprawki, rzecz wg mnie niezbędną, aby sobie usiąść w miejscu strategicznym - osłonki na wc :D polecam z rossmanna

Mamatobe♥, Pani Moł, Blondik, Katarzyna87 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2017, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego doktorra położna mierzy mi ciśnienie przed wejściem do gabinetu - a ja zawsze czuję, że jestem poddenerwowana przed wizytą czy tam wszystko ok i jaka sytuacja i jestem przekonana, że w rzeczywistości to ciśnienie mam niższe, niż z tych zapisów w karcie ciąży wynika.

• Holibka Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe mam podobne ciśnienie :) ok. 110/60

age.png

age.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Aasha, a ile Ci wyszło ciśnienie?
    U mnie za każdym razem wychodzi ok 130/80 co jest bzdurą. Po pierwsze - mają elektroniczny ciśnieniomierz. Przynajmniej nie nadgarstkowy, ale naramienne też kłamią. Dwa - o każdej porze zmierzone prawdziwym porządnym ciśnieniomierzem wychodzi mi max 110/60 ;] A ja jestem niskociśnieniowiec...
    144/86 - ale w domu zmierzyłam (tez na elektronicznym) i juz 120/76. Wydaje mi sie, ze troche zestresowana byłam przed wizyta i to moze dlatego. Ale bede sprawdzać. 130/80 jest jeszcze prawidłowe, moja gin mówiła ze za nadciśnienie ciążowe uznaje sie jak sa wartości pow 140/90 (jedna z nich). No nic bede kontrolować, jestem dobrej mysli ;-)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • coccolino Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa w takich przypadkach najlepiej udać się od razu na izbę przyjęć do oddziału ginekologicznego w szpitalu w którym chcesz urodzić. Dodatkowo zrobiłabym to samo co sugerują dziewczyny czyli zadzwoniła do lekarza prowadzącego. Pozdrawiam

3jgx3e3kvup8iows.png

Wysłany: 14 września 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Dokupiłam dziś coś do szpitalnej wyprawki, rzecz wg mnie niezbędną, aby sobie usiąść w miejscu strategicznym - osłonki na wc :D polecam z rossmanna
    To samo ostatnio kupiłam tam :D Przed podróżą.
    W szpitalu nie miałam, ale stał środek do dezynfekcji więc po prostu psikałam zawsze.

Holibka lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 14 września 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też jak wchodzę do przychodni, to jestem zwykle po marszu z przystanku więc i tętno wyższe ;] Ale lekarz wie, że ja mierzę w domu i że mam ciut niższe, zawsze o tym mówię lekarzom.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Invis Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:

Też już mam w swojej szpitalnej torbie :D kupiłam razem z kosmetykami w wersji mini :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Muszę sobie takie sprawić :D Bardzo dobry pomysł ! :D

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
‹‹ 838 839 840 841 842 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ