X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to nawet nie wiem czy w Niemczech są kasy takiego pierwszeństwa w realu nie widziałam. Jest to jeden z większych sklepów do których chodzę i wydaje mi się że co jak co ale w takich miejscach powinny być albo w Ikei tam gdzie dużo ludzi, ale to tylko moje zdanie.

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha, to my podczas mszy na Gorze Św. Anny mieliśmy niemiłą sytuację :P Było pełno ludu, więc część stała/siedziała na dworze - my również. Znaleźliśmy miejsce siedzące wolne dla mnie, obok starszego pana, akurat był początek mszy - ta część stojąca, stanełam sobie obok ławeczki, a nie przed i co? Jakaś blond panienka w szpilkach wcisneła się na ławkę. Ale podniosła mojemu mężowi ciśnienie... :D Ok, gdybym miała ubrane coś co ukrywa ciążę, to spoko, ale miałam na sobie to:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f5f8e6ddc5ae.jpg

Więc laska albo stwierdziła, że jestem po prostu gruba, albo uważa, że gorzej jest wystać 40 minut w szpilkach na kamieniach niż z brzuchem będąc w ciąży :P

A co do przepuszczania lub wołania w kolejkach do kasy to nigdy mi się nie zdarzyło

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2017, 10:53

Pani Moł, Holibka, Mamatobe♥, Zuza2323, Mama2kituszek lubią tę wiadomość

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza - taka ciąża tylko w brzuszku! Ślicznie i zgrabnie i nie do pomylenia z obfitym obiadkiem ;)

Ale Wam zazdroszczę spacerów... U mnie pogoda cudowna, słońce świeci, temperatura optymalna a ja jestem unieruchomiona i to praktycznie w łóżku - mąż maluje salon (nareszcie, juhuhuhuuu), ale moje bóle w prawej pachwinie, w plecach, twardnienia i obolałość brzucha uniemożliwiają mi po prostu funkcjonowanie. Ledwie jestem w stanie wystać w kuchni robiąc np.śniadanie, o spacerach nie ma w ogóle mowy. Nie spodziewałam się po sobie takiej obolałej ciąży, próg bolu mam raczej wysoki, nie rozczulam się nad sobą, nie jestem z tych obłożnie chorujących a tu taka ciąża... Na serio czekam na poród jak na wybawienie. No i przez to podupadam psychicznie, zdarza mi się poryczeć bez powodu z tej bezradności.

Wichrowe, podziwiam stalowe nerwy! Ja w tej sytuacji pewnie spędzałabym właśnie tydzień bezcelowego udupienia w szpitalu. ;)

• IZA92 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł, współczuję. Ja miałam jeden wieczór wyjęty z życiorysu przez spinanie się brzucha co chwilę, ból, nudności i wymioty, na drugi dzień ból krocza i nie życzę nikomu.
    U mnie akurat pogoda łóżkowa dziś :/ Dalej totalna jesień na dworze - już od tygodnia... Mąż za granicą, więc szykuje się długa i nudna niedziela.
    Polecacie jakieś filmy? ;)

Jak to jest z terminem porodu? Bardziej wiarygodny jest termin według OM, pierwszego USG czy USG prenatalnego?

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • Invis Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, ja w ciąży z córką miałam aż 3 terminy porodu (wg usg,.bo miałam nieregularne miesiączki i nie wiedziałam kiedy była ostatnia).

Teraz termin porodu mam jeden stały- 1 listopada- wg ostatniej miesiączki, wg owulacji, wg pierwszego USG, wg USG prenatalnego i każdego w sumie :D także nie zdziwilabym się gdyby moje dziecko zechcialo urodzić się dokładnie tego dnia :D ja natomiast chciałabym urodzić w terminie 24-30 października ze względu na możliwość opieko do małej :D i byle nie w nocy!

Holibka lubi tę wiadomość

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też podpinam się pod pytanie o termin porodu Izy :) ja słyszałam że te wcześniejsze usg są bardziej miarodajne niż późniejsze. A liczenie wg cyklu opiera się na cyklach 28dniowych i regularnych. Ja się śmieję że pewnie na wszystkich świętych urodzę :p

Iza pięknie wyglądasz! A tamta dziewczyna pewnie cierpiała w tych szpileczkach ;) eh durna jakaś i tyle.

Dziękuję dziewczyny za info o waszych bólach, a wcześniej za porady odnośnie ciuszków dla dziecka. Doszłam do wniosku, że zadzwonię do położnej albo przy oględzinach szpitala dopytał o ubranka bo jednak różnie w różnych szpitalach jest.

Invis wiem co to podziębiony mąż, toż poród to prawie takie przeżycie :D Mój się ode mnie zaraził i jest na etapie gardła. Nakarmiła, go kanapkami z czosnkiem, do tego kakao, theraflu i poszedł spać.

Ja się dziś super wyspałam, wstałam o 5 i zjadłam kanapkę, wróciłam do łóżka i na oczy przejrzałam dopiero o 10:25 :D pieseł chrapał mi koło ucha. Dobrze mieć psa, który w takie pochmurne dni jak dziś wstaje około 14 :D

Mam już fotki z sesji, może do wieczora odpalę kompa to wam podrzucę, z tableta jakoś mi ciężko to ogarnąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2017, 11:45

age.png

age.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie terminy się pokrywają - regularne cykle ;) ale chyba wczesne usg jest najdokładniejsze. A potem "oko" lekarza - mój mowi że widzi to 2-3 tyg wcześniej :P

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.

Hmm, mi według OM wychodzi 31 październik, według pierwszego USG potwierdzającego ciążę 2 listopad, według prenatalnego w 13 tygodniu 26 październik.

A potem w kolejnych już badaniach: znów 26 październik, 1 listopad, 31 październik i na ostatnim znów 26 październik :D Ciekawe co wyjdzie w czwartek :)

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jak to jest z tymi terminami, Mi wychodzi z OM 28 październik a ż pierwszego USG 5 listopad. Prenatalnego nie miałam więc nie wiem :) I już później lekarz nic nie mówił o terminie porodu.

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój doktor też mówi, że do 38 tygodnia powinnam wykluć dzidziusia, serio, poproszę! ;) Dziecię jest urośnięte, więc tym bardziej z miłą chęcią :)

Sama jestem ciekawa jak to będzie z tym terminem. Z OM niby 12 listopada, ale w każdym usg było o tydzień do 2 wcześniej. No cóż, zobaczymy w praniu. Najważniejsze, że to już coraz bliżej.

Od przyszłego poniedzialku znów w lidlu dzieciowe ciuchy - beże, szarości:) sweterkowe pajacyki mnie urzekły! :) i pościelki dziecięce z bio-bawełny i śpiworki takie do łóżeczka. Oby nie było takich scen, o jakich dziś czytałam, że się wczoraj w lidlu odbywał, bo by trzeba było w zbroi na brzuchu iść. ;)

Dziewczyny, a co z Kaczorką się dzieje? Zamilkła coś ostatnio, no nie?

• IZA92 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Xaxa coś się odzywała po tej akcji z wodami? Bo nie zauważyłam, ale mogło mi umknąć

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam, że najbardziej miarodajny jest termin z usg połówkowego.

Ostatnio też mnie parę razy przepuszczono w kolejce. Bardzo to miłe, ale jak się dobrze czuję to raczej się nie upominam, bo wiem, że inni tez mogą się bardzo spieszyć. No,ale jka ktoś potrafi walczyć o swoje to korzystać dziewczyny :)
    U nas w Auchan są nawet miejsca parkingowe dla kobiet w ciąży :)

Rosołek się gotuje, a ja wcinam ogórki kiszone.

Jesli ktoś jeszcze nie ma kombinezonów dla dziecka polecam zajrzeć do pepco. Takei z futerka za 39zł i z materiału jak kurtka za 59zł :) Przy cóerczce miałamz pepco i świetnie się sprawdziły :)

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara9555 wrote:
    Zuza, a nie wiesz czy istnieje tam w szpitalu lista wyprawkowa? Jakaś babka na sali kiedyś mówiła, że jest na stronie, a ja nie umiem znaleźć

Tak jest na stronie :
    https://www.uck.katowice.pl/oddzial-ginekologii-i-poloznictwa
    Na dole na stronie jest do pobrania pdf co mozna zabrac ze soba do porodu

sara9555 lubi tę wiadomość

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł - jestem, czytam, tylko jakoś nastroju na udzielanie się mi brakuje ;) u nas wszystko dobrze, mała zdrowa, ja jeszcze też, wyprawka gotowa.
    I natchniona Wami zapisałam się na sesję ciążową :)

Pani Moł, Kaczuszka86 lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png

Wysłany: 17 września 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis u mnie popłuczyny w kolorze kawy z mlekiem... czyli resztki.
    Kiedy może odejść czop śluzowy? Moze to jednak ma cos z tym wspolnego? Wvzora był 16, równo 4 tygodnie do zielonego światła na poród. Tak rozkminiam czy to coś się nie zaczyna dziać.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe, a pisałaś lub dzwoniłaś do gina co on o tym sądzi? Z tego co czytałam to niektóre tak opisywały właśnie odchodzenie czopa

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png

Wysłany: 17 września 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dzwoniłam. Zobaczę do jutra co będzie, jutro może zadzwonię. On zawsze mowi - na spokojnie, obserwować. Niedziela jest, może ma wolne, a w chacie 3 dzieci, w tym jedno 3miesieczne :P

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • mietata Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z terminami to różnie może być.My mamy pewny termin jak w banku bo ze względu na ivf to co do godziny wiemy kiedy się wszystko połączyło i zaczęło dzielić. Mimo to na usg róznych wychodziły daty albo trochę przed albo po 6 listopada. Może nie rzędu tygodni, ale dni. Warto pamiętać, że usg to tylko w przybliżeniu łapanie wymiarów dziecka i na ich odstawie obliczanie jego wieku. W sumie nie ma co się tak do tych dat przywiązywać, tylko niewielki procent dzieci rodzi się w terminie.
    Akurat najbradziej boję się przenosić ciaży bo za żadne skarby nie chcę mieć wywoływanego porodu.

My już po spacerze, rozpadało się, beznadzieja, jeszcze bez deszczu było całkiem ok.

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ginka mi powtarza, że jakby coś się działo to dzwonić lub pisać, obojętnie kiedy. A torbę do szpitala już sobie spakowałaś? :P :P

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png

Wysłany: 17 września 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie tam ;] nawet nie zajrzałam do paczki z gemini ;)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
‹‹ 848 849 850 851 852 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ