X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu masz ciekawy artykuł na ten temat http://szczepienie.blogspot.com/p/gruzlica-szczepionka-bcg-10.html?m=1

Aasha lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Discret Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widzę wczoraj dzień kłótni z mężami u nas też była wojna. Nie rozumiem czasami facetów -mówię do mojego że czas zamówić wózek i że chciałabym wkońcu jechać gdzieś coś obejrzeć niż tylko w monitorze komputera. Odpowiedział mi że mama dzwoniła że ktoś ma do oddania wózek (uwaga po 5 dzieci) i po co nam nowy. Wkońcu to jego mamusia załatwiła. wrrrrr... wojna na całego aż do tego stopnia że powiedziałam że jak mi przyciągnie tego grata do domu to odchodzę i że to moje dziecko a jego mama już miała pole do popisu.
    Dwa oznajmił mi że jego mama w grudniu przyjedzie do nas na 10 dni z jego najmłodszym bratem. No żart jakiś!!!! Powiedziałam że nie ma mowy i jak już to ma mi wynająć hotel bo ja nie będę z nimi siedziała tyle czasu.

Jedyna dobra wiadomość to w piątek dostaniemy klucze wkońcu do mieszkania. Studenci co tam wynajmowali wynoszą się i możemy wreszcie poczuć się właścicielami. Mieli miesiąc wypowiedzenia od tamtych i musieliśmy czekać ten czas. Ahhhh..... nie mogę się doczekać urządzania pokoiku dziecięcego.

Ja tam szczepić będę u nas wszyscy szczepią i nikomu nic nie jest więc chyba takie szkodliwe to nie są.

c55fgywlmszfxxtz.png

Wysłany: 23 września 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja generalnie kalkuluję ryzyko. I na tym się opieram. Szansa na chorobę, zalety przechorowania, ryzyko powikłań. I czekam aż zaczna mowic o epidemii smiertelnej ospy, żeby szczepienie na nia stalo sie obowiązkowe ;)

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 23 września 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Discret, argument trochę jak "znam palaczy, nie mają raka, wiec chyba nie jest to szkodliwe" ;)
    Oby faktycznie Twoje dziecko przeszlo to bezboleśnie :) ja rozumiem szczepiących i nieszczepiacch, powinien być wybór i tyle.

Mój sam chciał wózki ogladać, nie kupujemy kota w worku nigdy. Acz był fanem nowego, ja myslalak o uzywce, potem mi się pozmieniało :P

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 23 września 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważna rzecz - jak będziecie szczepić, zwaracajcie uwagę na przechowywanie szczepionki (choć i w transporcie się cuda na kiju dzieja niestety) i ja datę jej przydatności, bo potrafią dawac przeterminowane. Koniecznie.

Majblanca lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Xaxa Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli rodzinny wypisze taką receptę? Bo pediatry to jeszcze nie mamy :)

co do szczepień to za dużego ryzyka chyba nie ma chyba, że dziecko ma np zaburzenia metylacji... tyle już słyszałam, że z mthfr nie szczepi się dzieci... Ja planuję na większość szczepić tylko odpowiednie badania wcześniej zrobić i przygotować dziecko np suplementacją (zakładając że ogarnę temat), mała na pewno odziedziczy po mnie ten gen...

Ale macie śmiesznie z rodzicami i teściami :D my mieszkamy daleko i tutaj praktycznie nikogo nie mamy i mamy spokój :D fakt trochę rzeczy typu leżaczek dostałam od znajomych ale nie narzekam bo zawsze jakaś oszczędność a i mąż za bardzo się nie wtrąca w to co ma być nowe a co nie :p szkoda tylko, że ubranek nikt już nie miał na oddanie :) ale łóżeczko, wózek - to mamy nowe i nikt się w to nie wtrącał :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2017, 12:15

Blondik lubi tę wiadomość

km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• Discret Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akurat jestem wrogiem palenia:P zawsze mi śmierdziały papierosy nawet tych elektryków nie każdy zapach mogę znieść. Ot taki wrażliwy mam nos.

chodziło mi o to że jest teraz tyle chorób że chciałabym uniknąć chociaż polowy i jak są szczepienia to będę szczepić. Ogólnie też uważam że skoro tylu dzieciom nic nie jest po szczepieniach więc nie mogą być aż tak niebezpieczne. Chyba nawet nie znam osoby która nie szczepi dziecka. JA też nie piszę o jakiś wymyślonych typu rotawirus itd ale o tych podstawach. Wiem ze dziecko musi być całkowicie zdrowe i bez katarku nawet najmniejszego dlatego będę pilnować tego.

Siedzę przed tym monitorem i nie wiem jaki koc zamówić. Mam różowy hehehe ale koleżanka go odkupi ode mnie za 60% ceny. CO macie za kocyki??? A jakie pościele dla chłopców??? Jakoś nic mi się nie podoba:( Dla córci łatwiejsza była wyprawka albo mi się tak zdaje bo się przyzwyczaiłam do myśli o córce a tu nagle synek.

c55fgywlmszfxxtz.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa wrote:

co do szczepień to za dużego ryzyka chyba nie ma chyba, że dziecko ma np zaburzenia metylacji... tyle już słyszałam, że z mthfr nie szczepi się dzieci... Ja planuję na większość szczepić tylko odpowiednie badania wcześniej zrobić i przygotować dziecko np suplementacją (zakładając że ogarnę temat), mała na pewno odziedziczy po mnie ten gen...

Ale macie śmiesznie z rodzicami i teściami :D my mieszkamy daleko i tutaj praktycznie nikogo nie mamy i mamy spokój :D fakt trochę rzeczy typu leżaczek dostałam od znajomych ale nie narzekam bo zawsze jakaś oszczędność a i mąż za bardzo się nie wtrąca w to co ma być nowe a co nie :p szkoda tylko, że ubranek nikt już nie miał na oddanie :) ale łóżeczko, wózek - to mamy nowe i nikt się w to nie wtrącał :p

XaXa, właśnie też mi się obiło coś o uszy, że szczepienia dla dzieci z mthfr mogą być niebezpieczne. Zastanawiam się na jakiej zasadzie to działa, bo tak jak napisałaś, upośledzenie tego genu działa na zaburzenia metylacji, a co to ma do szczepień? Poza tym ja byłam szczepiona na wieeeele szczepień w życiu, począwszy od obowiązkowych, po szczepienia na choroby tropikalne, a też jestem mutantką, nigdy żadnych powikłań nie miałam. Jeśli masz jakieś rzetelne artykuły naukowe na ten temat to podeślij please, bo sama jestem ciekawa. Niestety, straszą nas i z jednej, i z drugiej strony, a wiadomo, każda matka chciałaby jak najlepiej dla swojego dziecka. Ja chciałabym przede wszystkim podjąć świadomą decyzję, opartą na faktach a nie domysłach.

Co do tematu rodziców i teściów, nasi się w ogóle nie wtrącają, a jak przyjeżdżają do nas to w prezencie zawsze dostajemy jedzonko, z czego bardzo się cieszymy :-) Kochani są!

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png

Wysłany: 23 września 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kocyki z ikei plus po chlopaku koleżanki. Pościeli na razie nie mam żadnej, nie potrzebuję póki co.

Wiesz, ja patrzę że jak tylu dzieciom coś jest, to coś w tym kalendarzu nie gra. Wkurza mnie też brsk oddzielnych szczepień MMR i ich nieetyczność.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023

Wysłany: 23 września 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha, z mthfr i metylacja ma to tyle wspolnego, że jest problem z przerobieniem metali ciężkich chociażby. I nawet te niewielkie ilości pohodnych rtęci czy slady aluminium mogą bardzo negatywnie wplynąć na organizm, bo to się kumuluje.
    Nawiasem mówiąc stąd też może wynikać jedno z powiązań z autyzmem - autycy często są metalami mocno dociążeni, a więc szczepienia mogą pogorszyć ich stan, wywołać wilka z lasu. Jestem przeciwnikiem mówienia, że zastrzyk wywoła autyzm, bo to.choroba będąca zbiorem zaburzeń, jedno szczepienie ich na raz nie da. ALE poszczególne obciążając organizm mogą zbiorowo doprowadzić do takich objawow, zresztą opisanyh w ulotkach jako uboczne i tu się sie ma co kłócić, sami producenci o tym mowią. MMR jest obwiniana, a ona po prostu prawdopodobnie tylko "dobija" organizm, który nie poradził sobie z wcześniejszymi zastrzykami.

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Majblanca Ekspertka

Wysłany: 23 września 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe jestem tego samego zdania jesli chodzi o szczepienia MMR nie rozumiem dlaczego nie mozna kupić szczepiobek pojedynczo. Dlaczego nie mamy wyboru. I nie rozumiem tego ze skoro MMR nie powoduje autyzmu tulko zbiega sie najczesciej z okresem ujawnienia tej choroby ze nikt nie przesunie tego szczepienia w kalendarzu np o rok pozniej. Odsunelo by to wszelkie podejrzenia os tej szczepionki jakoby miala powodowac autyzm. I dlatego zgadzam sie z tym ze koncern zachowuje sie troche nie etycznie skoro na sile chca trzymac szczepienie w terminie kiedy ujawnia sie autyzm. Mimo ze jestem za szczepieniem to uwazam ze akurat MMR moze zaostrzać objawy autyzmu inwkurza mnie okropnie to ze nie mamy wyboru czybszczepiny MMR czy np. na kazde z osobna...
    Szczerze jeszcze nie wiem co zrobie z tym szczepieniem. Najchetniej odsunelabym je w czasie o rok pozniej
    P.S przepraszam za literowki troche ich nasadzilam;-p ale pisze z zacinajacego sie telefonu i poprawienie ich zajelo by mi wiecznosc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2017, 12:56

m3sxyx8ddvq77ovr.png
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja będę szczepić, mimo iż Madzia miała jeden na szczęście nieszkodliwy NOP. na te obowiązkowe w wersji 5w1, nic dodatkowego, chyba, że pójdzie do żłobka to może i na ospę.
    Nie ma badań potwierdzających wpływ szczepień na zaostrzenie objawów autyzmu. Nietstey,ale okres szczepienia wypada w okresie gdy zaburzenia ze spektrum autyzmu dają o sobie mocno znać. Można je przesuwać w nieskończoność, ale jka dziecko jets autystyczne, to niestety ale od urodzenia, szczepienie nic nie zmieni.

Wpadłam w panikę, od wczoraj czuję się bardzo przedporodowo. Pakuję torbę do szpitala, ogarniam osttanie rzeczy.
    Brzuch mi opadł maksymalnie, jak siędzę prosto to lezy na kolanach, cała spuchłam, nawet usta mam dużo większe...może sobie coś wkręciłam, nie wiem. Mam bóle krzyża jak przy porodzie i stale napięty brzuch...
    Lepiej być przygotowanym :)

Co do koszul do karmienia ja polecam te z tandetnego marketu TEXTILL MARKET, są swietne, mam 7szt mocno eksploatowanych przy Madzi i są w bardzo dobrym stanie.

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • NW Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze... temat szczepień w obecnych czasach jest bardzo 'gorący i drażliwy".
    Osobiście nie wypowiem się: dobre / niedobre, a jedynie zwrócę uwagę, że warto się zainteresować też w kwestiach prawnych. Udzielamy się tu mieszkając w różnych państwach, więc wszędzie może to wyglądać trochę inaczej.

Na SR położna wprost nam powiedziała, że u nas w PL prawnie są duże konsekwencje, i póki co nikt o tym nie mówi. Poruszyła kwestię, że coraz więcej żłobków/przedszkoli wymaga potwierdzenia, że dziecko było szczepione - jeśli nie - sorry nie przyjmujemy. jeśli Twoje dziecko zachoruje i tym samym rozpocznie się jakaś epidemia, to ponoć do odpowiedzialności mamy być pociągnięcie (jednak to były czyjeś słowa, a sama na 100% nie potwierdzę jeszcze, jak to faktycznie jest i gdzie to zapisane jest).

Jeden przypadek jaki faktycznie widziałam, to kolega w pracy, aby wysłać córkę na kolonię, musiał do wszelkich dokumentów załączyć skan książeczki zdrowia, jakie szczepienia córka przeszła. Bez szczepień nie byłoby możliwości, aby skorzystała...

Więc sądzę patrząc na to, co się dzieje, że lada moment w wielu miejscach będą od nas wymagać potwierdzeń szczpień

1usap07w8e5qgit9.png
    qdkkvcqgfnfmlhsw.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik zaciskaj nogi, moze to chwilowy kryzys, oby.

Wichrowe w zabiegu na oczka chodzi o 2 choroby weneryczne z tego co pamietam, dobrze myśle? A jak ja ich nie mam to bez sensu ten zabieg tak? Czy dobrze kojarzę ze moze powodować przytaknie kanalików łzowych?

age.png

age.png
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj wieczorem miałam ból brzucha, dziś obudziłam się z lekkimi bólami w kroczu, Młoda jest spokojniejsza jeżeli chodzi o ruchy - może pogoda na nią wpływa, chwilę bolało mnie podbrzusze jak przed okresem...
    Więc wydrukowałam w końcu plan porodu, dopakowałam kolejne rzeczy do torby (te potrzebniejsze) i tak myślę...
    Skoro nie odczuwałam za bardzo bóli, a szyjka skrócona o 1,5cm i rozwarta na 2cm, a wewnętrznie nie wiem na ile, to czy ja wyłapię, że rozwarcie się powiększa albo że poród się zaczyna?? :O
    Mam wysoki próg bólu, ale chyba nie aż tak, żeby przegapic coś, co nie? :D

I takie pytanie, czy tylko ja mam już rozwarcie? Bo ostatnio podczytywałam forum z doskoku i nie wiem...

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • Xaxa Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha słyszałam dokładnie to co napisała Wichrowe... dużo informacji jest na fb np na grupie mthfr Polska, sama się zastanawiam jak to jest i szukam informacji na ten temat. Przy czym też słyszałam taką teorię (tylko teoria nie potwierdzona), że jeżeli nie ma innych zaburzeń, homocysteina jest w ryzach i dostarczamy maluchowi metyli to można zaryzykować oczywiście robiąc odpowiednie odstępy i oczyszczanie po... ciekawe czy tak to działa... Ja sama mam 677 homozygotę, byłam na wszystko szczepiona, ba nawet co ciekawe nie mam ani jednej blizny na ramieniu po szczepieniu (a niby powinnam mieć 3). Ale nie wiem czy szczepienie mmr zaryzykuję, zwyczajnie się boję :(

km5sf71xff50fx7u.png
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

• Xaxa Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do autyzmu to są jeszcze inne teorie, że np wywołuje je nadmiar kwasu foliowego i b12, chodzi głównie o te syntetyczne, nie metyle... A wiadomo, że część lekarzy przy mthfr zaleca końskie dawki kwasu foliowego i czasem też b12 i że niby później przez to autyzm wychodzi. Nie mam pojęcia na ile to prawda ale niby nadmiar tych witamin w krwi jest szkodliwy...

km5sf71xff50fx7u.png

• jacky88 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Iza, ja moge ci tylko powiedziec ze za pierwszym razem z 2 cm rozwarciem chodzilam 3 tygodnie zanim urodzilam ;-) mysle ze skurczy nie przegapisz. Zawsze mozesz podskoczyc do swojej poloznej zeby sprawdzila jak sie ma sprawa z rozwarciem, nie musisz z tym pedzic do lekarza, a bedziesz spokojniejsza.

c55fflw18twvhf6h.png
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xaxa wrote:

Tak bez problemu pisze recepte na ciebieto :-)

Xaxa lubi tę wiadomość

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Platna wzw jest poprostu bardziej oczyszczona z rteci

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

‹‹ 883 884 885 886 887 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ