X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Moremi, a jak robisz?
    Zalewam kwiatostany na 24 godziny, zlewam, dodaje cukru, podgrzewam do rozpuszczenia, dodaje sok z cytryny i gorący wlewam do słoików.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • jacky88 Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz zacznie sie sezon na zbieranie owocu czarnego bzu (ponoc najlepiej po pierwszych przymrozkach). Ja mam zamowienie u mamy na kilka sloiczkow ;-)

c55fflw18twvhf6h.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co jest jeszcze dobre? pigwa, obłędnie smakuje z herbatą, jest taka lekko cytrynowo-miodowa, ma fajny kwaskowaty smak.
    Do tej miksutury cytrynowo-miodowej to też lepiej dawać bardzo dobrej jakości miód, a nie te zlewki z krajów UE lub co gorsza z CHRL

Wróciliśmy właśnie z długiego spaceru zakończonego kupieniem mojej pierwszej w życiu deski do prasowania :) Moje bóle trochę dziś zelżały, ale jeszcze coś mnie łapało to z prawej to z lewej.Ja wiem że już czas na kapciuchy i kanapę, ale mimo wszystko jakoś podświadomie się przed tym bronię. Siedzenie w domu to mi się z chorobą kojarzy stąd jakoś mi się na zwolnienie nie spieszy....a do tego jestem trochę pracoholikiem i jak nie pracuję to mam jakieś głupie wyrzuty sumienia.
    Mój mąż najbardziej obawia się mojego macierzyńskiego, że zeświruję rok z dzieckiem i na bank zacznę pracować pokątnie :)

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja takich miodów nie tykam. Mam ze sprawdzonego źródła z lubelszczyzny.
    A pigwa fajna, ja mam niestety zalaną alkoholem tylko :P pyszny syropek do herbaty, ale to na następną jesień chyba :D

Haha, ja dziś mężowi pisałam ze mam wyrzuty bo siedze i tv oglądam i jem. Ogólnie - siedzę dziś i tyję :D

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nie było takiego watku , wiec zarzuce, ze względu na to ze zaczyna się okres infekcyjny, a niektóre nadal w okresie kompletowania wyprawki to serdecznie chciałam wam polecic zakupienie nebulizatora do inhalacji , wg mnie jest to urzadzenie naprawde bardzo ułatwiające zycie i nawet jeśli nie bedzie koniecznosci korzystania od samego początku to w niedalekiej przyszłości wierzcie mi przyda się. Z doświadczenia (choc tu oczywiście wolny wybór) polecam kupic jak najprostszy najzwyklejszy, tani (ja mam od 6lat ten sam chyba za 99zł i hula jak mercedes) wiem ze czesc rodziców woli zainwestowac w te o kształcie np. zwierzatek ale osobiście uwazam to za zbędny wydatek – wg mnie sa głosniejsze i szybciej się psuja.

co do wczesniejszych porodów ; 35tc i 2,5 kg to już spokojna głowa nawet gdyby mialo sie cos wczesniej dziac

Ad vocem szczepień , w skrócie, po pierwsze ta wypowiedz to miód na moje serce:

„Co do szczepień, wybieram jakiegoś sensownego pediatrę, nie będę się w lekarza bawić. Normalny lekarz wie, że chorego dziecka się nie szczepi i to dla niego logiczne.Jestem zdecydowanie człowiekiem nauki, ufam jej osiągnięciom, nie rozkminiam tematu zbytnio.” - by miętata

po drugie zastanawiam się czemu w ogole dyskutuje się o kwestii zasadności i czemu robią to osoby nie mające ku temu wiedzy i jakiegokolwiek rozumienia tematu. Bardzo zastanawia się mnie przekonanie ludzi ze jak przeczytali jakis artykuł/ forum /blog( najczęsciej niespecjalistyczne) to wszystko wiedza, baaa.. szerza niesprawdzone informacje dalej. Każdy z nas jako specjalista pracuje na swoja wiedze srednio 13-14 lat (6 lat studiów rok stazu i srednio 5-6lat specjalizacji) a potem każdego dna musi się dokształcac., naprawde zapraszam –wtedy możemy dyskutować. Mimo to codziennie przekonuje się ile jeszcze nie wiem, stąd moje zaskoczenie ale i zaniepokojenie z jakim bezkrytycyzmem ludzie rzucają zasłyszane informacje lub własne interpretacje.
    Każdy z nas ma wykształcenie w jakimś kierunku , i niech każdy pilnuję swojego „ogródka” to będzie db. Przepraszam ale musiałam… więcej do tematu nie wracam

ps. drugie dziecko podobnie jak pierwsze zaszczepie na wszystko

I to nie jest tak że „każdy zrobi jak uważa ”, o obowiązku szczepień mówi ustawa !
    USTAWA z dnia 5 grudnia 2008 r.o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.
    ot taka lekturka do kawki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 16:25

moremi, Invis, mietata, pernilla, pako_mrrr, Aasienkaa, Mama2kituszek, Blondik lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze odnosnie hormonów, w galerii znów miałam odlot, (ach taaak zamarzyły mi sie zakupy) na szczescie byłam z mezem, bo prawie dostalam histerii no...i poryczałam sie z bezsilnosci ...jakim to jestem inwalida, i nieprzydatnikiem w domu, tylko leze i mdleje, także ogłaszam ze chcę już końca tej ciązy i powrotu do zywych nawet na rzecz nieprzespanych nocy

sok z czarnego bzu tez zamierzam przetestowac rzeczywiscie ostatnio duzo sie mówi o jego dobroczynnych mocach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 16:19

• Invis Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlaśnie zaopatrzylam się w dobry, sprawdzony olbrzymi słój pysznego miodu (od teściów) i od jutra zaczynamy pić tę Waszą miksture :p

Skocze jeszcze kupić jakiś dobry sok z czarnego bzu, niestety na razie nie mam możliwości na taki domowy, ale postaram się kiedyś sama zrobić.

My mamy inhalator "krowę" i potwierdzam że świetna sprawa. Jak tylko czulismy że małą coś bierze, to inhalacja z soli fizjologicznej rano, w południe i przed snem i zazwyczaj nic więcej się nie rozwijało. I może korzystać z tego cała rodzina, także również bardzo polecam :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O inhalatorze w ogóle nie pomyślałam, na pewno rozważę.

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do inhalatora nebu-dose -gotowe ampulki 3% r-r soli rewelacja przy drobnych inf. od jakiegos czasu maja jeszcze ampulki hialuronic i mucowis.

Potwierdzam ze tez sama korzystam przy infekcjach , inhalacje w ogole fajnie lecza

edit :Invis doczytałam jeszcze ze mialas sesje super ze pogoda sie udała, mam nadzieje ze sie pochwalisz wynikami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 17:50

• moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dodam jeszcze coś ze swojego ogródka. Owszem, zaniechanie szczepień nie jest przestępstwem w świetle prawa karnego i myślę, że o tym pisała Wichrowe twierdząc, że nie można ukarać za uchybienie temu obowiązkowi. Natomiast kara jest wskazana w ustawie i jest to kara administracyjna. Niektórzy twierdzą, że jak kara administracyjna, to już nie kara. Ale... Jest to kara pieniężna i może być nakładana wielokrotnie za to samo szczepienie. Uchylanie się od jej zapłacenia nie kończy się na upomnieniu.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa do inhalatora dokupuję tylko maseczki dla dzieci i dorosłych, bo trzeba je wymieniać raz na jakiś czas. Poza tym jak mam dwa leki do podania, to wolę mieć osobne maseczki.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    To ja dodam jeszcze coś ze swojego ogródka. Owszem, zaniechanie szczepień nie jest przestępstwem w świetle prawa karnego i myślę, że o tym pisała Wichrowe twierdząc, że nie można ukarać za uchybienie temu obowiązkowi. Natomiast kara jest wskazana w ustawie i jest to kara administracyjna. Niektórzy twierdzą, że jak kara administracyjna, to już nie kara. Ale... Jest to kara pieniężna i może być nakładana wielokrotnie za to samo szczepienie. Uchylanie się od jej zapłacenia nie kończy się na upomnieniu.

i chyba nawet sa to dosc konkretne kwoty ,prawda

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do czego ten inhalatir/ nebzlizatir?
    Mij maluch jeszcze nie byl jakos ciezej chory , moze dlatego nie wiem po co to cudo. Ale chetnie sie dowiem.

KAAMELKA- masz racje, ze czytanie histirii z forum i blogow nie jest madre. Ja jesli czytam jakikolwiek artykul to potem szukam naukowych zrodel do tego. Ale sa tez ulotki do szczepionek i tak jak krowie na rowie wypisane sa skutki uboczne, niektore bardzo powazne wiec temat wcale nie jest oczywisty.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylismy na weekend na 40ce kolegow. Byla dziewczyna w tym samym tc co ja. Ja nie wiem gdzie ona to dziecko schowala.... Czemu akurat ja musze miec taki brzuch gigant :(.

Bylismy na trekingu ( z masa dzieci wiec tempo i trudnosc dostosowane). Wlazlam na dwa szczyty skal z czego jeden po prawie 200 stromych schodach. Ludzie mi brawo bili ;). Potem mi ciagle ktos gratulowal ze z takim brzuchem jeszcze daje rade takie rzeczy robic a potem jeszcze na imprezie zostac.
    Ja tam w tym nic wielkiego nie widze, szlam sobie wolniutko pod gore, z przerwami, no i nie mam jakichs medycznych przeciwwskazan.

moremi, Enna lubią tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kameelka wrote:
    i chyba nawet sa to dosc konkretne kwoty ,prawda
    Za jedno do 10000, a łącznie do 50000. Niektórych na to stać. Wiem, że stop nop ma szablony odwołań i twierdzą, że można uniknąć płacenia grzywny (w zamian proszą o darowizny na rzecz stowarzyszenia), ale to jest mocno naciągane. Sporo rodziców korzystających z tej pomocy żali się, bo muszą wykładać jednak kasę ze swojej kieszeni i to zwykle niemałą.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Bylismy na weekend na 40ce kolegow. Byla dziewczyna w tym samym tc co ja. Ja nie wiem gdzie ona to dziecko schowala.... Czemu akurat ja musze miec taki brzuch gigant :(.

Bylismy na trekingu ( z masa dzieci wiec tempo i trudnosc dostosowane). Wlazlam na dwa szczyty skal z czego jeden po prawie 200 stromych schodach. Ludzie mi brawo bili ;). Potem mi ciagle ktos gratulowal ze z takim brzuchem jeszcze daje rade takie rzeczy robic a potem jeszcze na imprezie zostac.
    Ja tam w tym nic wielkiego nie widze, szlam sobie wolniutko pod gore, z przerwami, no i nie mam jakichs medycznych przeciwwskazan.
    Za dwa tygodnie jadę na rejs i będę miała powtórkę z rozrywki z poprzedniej ciąży. Oczywiście wiele osób twierdziło, że zwariowałam. A a spokojnie konsultowałam wszystko z moim lekarzem. Na pokładzie też był lekarz, a pod koniec nawet dwóch. Jeden to kardiolog, a drugi anestezjolog pracujący na porodówce. Nie zamierzam pływać wyczynowo, szarpać się z linami. Mam od tego załogę. Jedyne moje zadanie polega na wpływaniu i wypływaniu z portu oraz na nadzorowaniu załogi, wyznaczaniu trasy itp.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Invis Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kameelka oczywiście pochwalę się efektami sesji :)
    Wow nie wiedziałam że są aż takie kary za nieszczepienie.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moremi - na rejs teraz??? Brrrrr. No chyba ze do Grecji :p

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Za dwa tygodnie jadę na rejs i będę miała powtórkę z rozrywki z poprzedniej ciąży. Oczywiście wiele osób twierdziło, że zwariowałam. A a spokojnie konsultowałam wszystko z moim lekarzem. Na pokładzie też był lekarz, a pod koniec nawet dwóch. Jeden to kardiolog, a drugi anestezjolog pracujący na porodówce. Nie zamierzam pływać wyczynowo, szarpać się z linami. Mam od tego załogę. Jedyne moje zadanie polega na wpływaniu i wypływaniu z portu oraz na nadzorowaniu załogi, wyznaczaniu trasy itp.

wow a dokad?? ps moremi zaczynam rozumiec twój awatarek:) nie wiedzialam ze ty taki wilk morski

Psotka : nebulizator to takie urzadzenie do podawania leków/ preparatów wziewnie/w inhalacji, najczesciej kojarza sie z astmatykami ale umozliwiaja leczenie wielu innych stanow chorobowych : np własnie infekcji dróg oddechowych.
    wirtualne brawo za to twoje wyjscie na szczyt ode mnie!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 19:16

• moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Moremi - na rejs teraz??? Brrrrr. No chyba ze do Grecji :p
    Właśnie od wielu lat pływam w październiku po Bałtyku. Uwielbiam to. I to na starym jachcie z męską załogą.
    Synek był z nami pierwszy raz jak miał 7 miesięcy.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
‹‹ 889 890 891 892 893 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ