WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Moremi, a jak robisz?
    Zalewam kwiatostany na 24 godziny, zlewam, dodaje cukru, podgrzewam do rozpuszczenia, dodaje sok z cytryny i gorący wlewam do słoików.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • jacky88 Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz zacznie sie sezon na zbieranie owocu czarnego bzu (ponoc najlepiej po pierwszych przymrozkach). Ja mam zamowienie u mamy na kilka sloiczkow ;-)

c55fflw18twvhf6h.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co jest jeszcze dobre? pigwa, obłędnie smakuje z herbatą, jest taka lekko cytrynowo-miodowa, ma fajny kwaskowaty smak.
    Do tej miksutury cytrynowo-miodowej to też lepiej dawać bardzo dobrej jakości miód, a nie te zlewki z krajów UE lub co gorsza z CHRL

Wróciliśmy właśnie z długiego spaceru zakończonego kupieniem mojej pierwszej w życiu deski do prasowania :) Moje bóle trochę dziś zelżały, ale jeszcze coś mnie łapało to z prawej to z lewej.Ja wiem że już czas na kapciuchy i kanapę, ale mimo wszystko jakoś podświadomie się przed tym bronię. Siedzenie w domu to mi się z chorobą kojarzy stąd jakoś mi się na zwolnienie nie spieszy....a do tego jestem trochę pracoholikiem i jak nie pracuję to mam jakieś głupie wyrzuty sumienia.
    Mój mąż najbardziej obawia się mojego macierzyńskiego, że zeświruję rok z dzieckiem i na bank zacznę pracować pokątnie :)

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja takich miodów nie tykam. Mam ze sprawdzonego źródła z lubelszczyzny.
    A pigwa fajna, ja mam niestety zalaną alkoholem tylko :P pyszny syropek do herbaty, ale to na następną jesień chyba :D

Haha, ja dziś mężowi pisałam ze mam wyrzuty bo siedze i tv oglądam i jem. Ogólnie - siedzę dziś i tyję :D

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nie było takiego watku , wiec zarzuce, ze względu na to ze zaczyna się okres infekcyjny, a niektóre nadal w okresie kompletowania wyprawki to serdecznie chciałam wam polecic zakupienie nebulizatora do inhalacji , wg mnie jest to urzadzenie naprawde bardzo ułatwiające zycie i nawet jeśli nie bedzie koniecznosci korzystania od samego początku to w niedalekiej przyszłości wierzcie mi przyda się. Z doświadczenia (choc tu oczywiście wolny wybór) polecam kupic jak najprostszy najzwyklejszy, tani (ja mam od 6lat ten sam chyba za 99zł i hula jak mercedes) wiem ze czesc rodziców woli zainwestowac w te o kształcie np. zwierzatek ale osobiście uwazam to za zbędny wydatek – wg mnie sa głosniejsze i szybciej się psuja.

co do wczesniejszych porodów ; 35tc i 2,5 kg to już spokojna głowa nawet gdyby mialo sie cos wczesniej dziac

Ad vocem szczepień , w skrócie, po pierwsze ta wypowiedz to miód na moje serce:

„Co do szczepień, wybieram jakiegoś sensownego pediatrę, nie będę się w lekarza bawić. Normalny lekarz wie, że chorego dziecka się nie szczepi i to dla niego logiczne.Jestem zdecydowanie człowiekiem nauki, ufam jej osiągnięciom, nie rozkminiam tematu zbytnio.” - by miętata

po drugie zastanawiam się czemu w ogole dyskutuje się o kwestii zasadności i czemu robią to osoby nie mające ku temu wiedzy i jakiegokolwiek rozumienia tematu. Bardzo zastanawia się mnie przekonanie ludzi ze jak przeczytali jakis artykuł/ forum /blog( najczęsciej niespecjalistyczne) to wszystko wiedza, baaa.. szerza niesprawdzone informacje dalej. Każdy z nas jako specjalista pracuje na swoja wiedze srednio 13-14 lat (6 lat studiów rok stazu i srednio 5-6lat specjalizacji) a potem każdego dna musi się dokształcac., naprawde zapraszam –wtedy możemy dyskutować. Mimo to codziennie przekonuje się ile jeszcze nie wiem, stąd moje zaskoczenie ale i zaniepokojenie z jakim bezkrytycyzmem ludzie rzucają zasłyszane informacje lub własne interpretacje.
    Każdy z nas ma wykształcenie w jakimś kierunku , i niech każdy pilnuję swojego „ogródka” to będzie db. Przepraszam ale musiałam… więcej do tematu nie wracam

ps. drugie dziecko podobnie jak pierwsze zaszczepie na wszystko

I to nie jest tak że „każdy zrobi jak uważa ”, o obowiązku szczepień mówi ustawa !
    USTAWA z dnia 5 grudnia 2008 r.o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.
    ot taka lekturka do kawki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 16:25

moremi, Invis, mietata, pernilla, pako_mrrr, Aasienkaa, Mama2kituszek, Blondik lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze odnosnie hormonów, w galerii znów miałam odlot, (ach taaak zamarzyły mi sie zakupy) na szczescie byłam z mezem, bo prawie dostalam histerii no...i poryczałam sie z bezsilnosci ...jakim to jestem inwalida, i nieprzydatnikiem w domu, tylko leze i mdleje, także ogłaszam ze chcę już końca tej ciązy i powrotu do zywych nawet na rzecz nieprzespanych nocy

sok z czarnego bzu tez zamierzam przetestowac rzeczywiscie ostatnio duzo sie mówi o jego dobroczynnych mocach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 16:19

• Invis Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlaśnie zaopatrzylam się w dobry, sprawdzony olbrzymi słój pysznego miodu (od teściów) i od jutra zaczynamy pić tę Waszą miksture :p

Skocze jeszcze kupić jakiś dobry sok z czarnego bzu, niestety na razie nie mam możliwości na taki domowy, ale postaram się kiedyś sama zrobić.

My mamy inhalator "krowę" i potwierdzam że świetna sprawa. Jak tylko czulismy że małą coś bierze, to inhalacja z soli fizjologicznej rano, w południe i przed snem i zazwyczaj nic więcej się nie rozwijało. I może korzystać z tego cała rodzina, także również bardzo polecam :)

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O inhalatorze w ogóle nie pomyślałam, na pewno rozważę.

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do inhalatora nebu-dose -gotowe ampulki 3% r-r soli rewelacja przy drobnych inf. od jakiegos czasu maja jeszcze ampulki hialuronic i mucowis.

Potwierdzam ze tez sama korzystam przy infekcjach , inhalacje w ogole fajnie lecza

edit :Invis doczytałam jeszcze ze mialas sesje super ze pogoda sie udała, mam nadzieje ze sie pochwalisz wynikami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 17:50

• moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja dodam jeszcze coś ze swojego ogródka. Owszem, zaniechanie szczepień nie jest przestępstwem w świetle prawa karnego i myślę, że o tym pisała Wichrowe twierdząc, że nie można ukarać za uchybienie temu obowiązkowi. Natomiast kara jest wskazana w ustawie i jest to kara administracyjna. Niektórzy twierdzą, że jak kara administracyjna, to już nie kara. Ale... Jest to kara pieniężna i może być nakładana wielokrotnie za to samo szczepienie. Uchylanie się od jej zapłacenia nie kończy się na upomnieniu.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa do inhalatora dokupuję tylko maseczki dla dzieci i dorosłych, bo trzeba je wymieniać raz na jakiś czas. Poza tym jak mam dwa leki do podania, to wolę mieć osobne maseczki.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    To ja dodam jeszcze coś ze swojego ogródka. Owszem, zaniechanie szczepień nie jest przestępstwem w świetle prawa karnego i myślę, że o tym pisała Wichrowe twierdząc, że nie można ukarać za uchybienie temu obowiązkowi. Natomiast kara jest wskazana w ustawie i jest to kara administracyjna. Niektórzy twierdzą, że jak kara administracyjna, to już nie kara. Ale... Jest to kara pieniężna i może być nakładana wielokrotnie za to samo szczepienie. Uchylanie się od jej zapłacenia nie kończy się na upomnieniu.

i chyba nawet sa to dosc konkretne kwoty ,prawda

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do czego ten inhalatir/ nebzlizatir?
    Mij maluch jeszcze nie byl jakos ciezej chory , moze dlatego nie wiem po co to cudo. Ale chetnie sie dowiem.

KAAMELKA- masz racje, ze czytanie histirii z forum i blogow nie jest madre. Ja jesli czytam jakikolwiek artykul to potem szukam naukowych zrodel do tego. Ale sa tez ulotki do szczepionek i tak jak krowie na rowie wypisane sa skutki uboczne, niektore bardzo powazne wiec temat wcale nie jest oczywisty.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylismy na weekend na 40ce kolegow. Byla dziewczyna w tym samym tc co ja. Ja nie wiem gdzie ona to dziecko schowala.... Czemu akurat ja musze miec taki brzuch gigant :(.

Bylismy na trekingu ( z masa dzieci wiec tempo i trudnosc dostosowane). Wlazlam na dwa szczyty skal z czego jeden po prawie 200 stromych schodach. Ludzie mi brawo bili ;). Potem mi ciagle ktos gratulowal ze z takim brzuchem jeszcze daje rade takie rzeczy robic a potem jeszcze na imprezie zostac.
    Ja tam w tym nic wielkiego nie widze, szlam sobie wolniutko pod gore, z przerwami, no i nie mam jakichs medycznych przeciwwskazan.

moremi, Enna lubią tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kameelka wrote:
    i chyba nawet sa to dosc konkretne kwoty ,prawda
    Za jedno do 10000, a łącznie do 50000. Niektórych na to stać. Wiem, że stop nop ma szablony odwołań i twierdzą, że można uniknąć płacenia grzywny (w zamian proszą o darowizny na rzecz stowarzyszenia), ale to jest mocno naciągane. Sporo rodziców korzystających z tej pomocy żali się, bo muszą wykładać jednak kasę ze swojej kieszeni i to zwykle niemałą.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Bylismy na weekend na 40ce kolegow. Byla dziewczyna w tym samym tc co ja. Ja nie wiem gdzie ona to dziecko schowala.... Czemu akurat ja musze miec taki brzuch gigant :(.

Bylismy na trekingu ( z masa dzieci wiec tempo i trudnosc dostosowane). Wlazlam na dwa szczyty skal z czego jeden po prawie 200 stromych schodach. Ludzie mi brawo bili ;). Potem mi ciagle ktos gratulowal ze z takim brzuchem jeszcze daje rade takie rzeczy robic a potem jeszcze na imprezie zostac.
    Ja tam w tym nic wielkiego nie widze, szlam sobie wolniutko pod gore, z przerwami, no i nie mam jakichs medycznych przeciwwskazan.
    Za dwa tygodnie jadę na rejs i będę miała powtórkę z rozrywki z poprzedniej ciąży. Oczywiście wiele osób twierdziło, że zwariowałam. A a spokojnie konsultowałam wszystko z moim lekarzem. Na pokładzie też był lekarz, a pod koniec nawet dwóch. Jeden to kardiolog, a drugi anestezjolog pracujący na porodówce. Nie zamierzam pływać wyczynowo, szarpać się z linami. Mam od tego załogę. Jedyne moje zadanie polega na wpływaniu i wypływaniu z portu oraz na nadzorowaniu załogi, wyznaczaniu trasy itp.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Invis Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kameelka oczywiście pochwalę się efektami sesji :)
    Wow nie wiedziałam że są aż takie kary za nieszczepienie.

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moremi - na rejs teraz??? Brrrrr. No chyba ze do Grecji :p

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Za dwa tygodnie jadę na rejs i będę miała powtórkę z rozrywki z poprzedniej ciąży. Oczywiście wiele osób twierdziło, że zwariowałam. A a spokojnie konsultowałam wszystko z moim lekarzem. Na pokładzie też był lekarz, a pod koniec nawet dwóch. Jeden to kardiolog, a drugi anestezjolog pracujący na porodówce. Nie zamierzam pływać wyczynowo, szarpać się z linami. Mam od tego załogę. Jedyne moje zadanie polega na wpływaniu i wypływaniu z portu oraz na nadzorowaniu załogi, wyznaczaniu trasy itp.

wow a dokad?? ps moremi zaczynam rozumiec twój awatarek:) nie wiedzialam ze ty taki wilk morski

Psotka : nebulizator to takie urzadzenie do podawania leków/ preparatów wziewnie/w inhalacji, najczesciej kojarza sie z astmatykami ale umozliwiaja leczenie wielu innych stanow chorobowych : np własnie infekcji dróg oddechowych.
    wirtualne brawo za to twoje wyjscie na szczyt ode mnie!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2017, 19:16

• moremi Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Moremi - na rejs teraz??? Brrrrr. No chyba ze do Grecji :p
    Właśnie od wielu lat pływam w październiku po Bałtyku. Uwielbiam to. I to na starym jachcie z męską załogą.
    Synek był z nami pierwszy raz jak miał 7 miesięcy.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
‹‹ 889 890 891 892 893 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ